snajper_87 Posted December 21, 2010 Report Share Posted December 21, 2010 Witam szanownych kolegów i koleżanki Otóż jak w temacie mam łososia bałtyckiego i wojek któy mi go dawał mówił abym go przyprawiał czosnkiem pieprzem zielem angielskim liściem laurowym i solą morska a potem wypedzlował syropem klonowym i wedzic tak na zimno panowie powiedzcie czy tak może byćno i filet 3 miesiące był mrożony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted December 21, 2010 Report Share Posted December 21, 2010 Zbyt duża ilość przypraw , a najbardziej czosnek "zabije " naturalny aromat rybki. A że to nasz bałtycki to szkoda by było zmarnować . Poczytaj na temat łososia i zrób tak jak to robią koledzy. Polecam posty Andyandiego http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5357 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted December 21, 2010 Report Share Posted December 21, 2010 Tu masz mój opis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
snajper_87 Posted December 21, 2010 Author Report Share Posted December 21, 2010 a czy moze byc sól morska drobnoziarnista jodowana bo innej nie mogłem dostać i juz taką kupiłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted December 21, 2010 Report Share Posted December 21, 2010 We wszystkich przepisach jest warzonka nie jodowana , ale nie znalazłem wytłumaczenia czemu. Ja jak nie miałem takiej , to stosowałem jodowaną i nie widziałem różnicy . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
snajper_87 Posted December 21, 2010 Author Report Share Posted December 21, 2010 no dobrze to urzyje tej a co z tymi przyprawami dać jakąś i co z tym syropem [ Dodano: Wto 21 Gru, 2010 18:12 ] juz wiem dlaczego do ryb morskich nie stosuje się niejodowanej soli pnieważ one żyją w srodowisku gdzie jest naturalny jod dlatego sie stosuje nie jodowana ale chyba sie nic nie stanie jak dam jodowaną Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted December 21, 2010 Report Share Posted December 21, 2010 Jak tak Ciebie korcą te przyprawy , to zrób połowę z , a drugą bez , wtedy będziesz wiedział , która rybka lepsza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted December 21, 2010 Report Share Posted December 21, 2010 snajper_87, Troć bo o tym mowa - piszesz zwany łososiem Bałtyckim posiada specyficzny smak. Ważne jest żeby określić czy to jest samiec czy samica! Solimy solą morska, a nawet zwykłą jak takiej brak. Miejsca grube dajemy więcej soli miejsca hude mniej. Solenie trwa okołó 3 do 5 dni w zależności od temmperatury otoczenia. Głównym wskaźnikiem jest połysk ryby - czyli jak zaczyna się pocić, błyszvczeć to znaczy że pora na wędzenie. Rybkę kładziemy na drobną siatkę w płatach i wędzimy w zimnym dymie od 10 st do 18 st i najlepiej trzy do czterech dni - można z przerwami. Drewno - trociny bardzo drobne buka, olcha, jesion, wisnia lub mieszanki. Można również umiejętnie palić grubsze kawałki, ale to wymaga stałego pilnowania. W tym wypadku wędzarnia elektryczna z generatorem dymu mile widziana. Co do przypraw to zawsze rybke można posypać przyprawą przed konsumpcją i smak będzie o wiele lepszy i bardziej pożądany przez smakoszy. Przyprawianie ryby do wędzenia to jest czysta profanacja naturalnych smków :mellow: Do takich przypraw należy cebulka, koperek, pieprz czarny lub ziołowy, olej lub masełko. I tej wersji bym się trzymał :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted December 21, 2010 Report Share Posted December 21, 2010 Troć bo o tym mowa - piszesz zwany łososiem Bałtyckim posiada specyficzny smakNie całkiem tak, łosoś bałtycki to salmo salar złowiony w Bałtyku, troć wędrowna to salmo trutta m. trutta, która tak samo jak łosoś nie jest endemiczna w Bałtyku. Kolega by musiał wrzucić fotkę to by można porównać. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
snajper_87 Posted December 21, 2010 Author Report Share Posted December 21, 2010 zrobiłem jeden kawałek z samą sola a drugi tak jak wyżej mi wojek mowilmam jeszcze jedno pytanie przyciskać go?no i gdzieś na angieslkiej stronie czytałem ze jak jest mrożony to się krócej w soli trzyma od 6 do 12 godzin a co do zdjeć to tylko miałem filety złowione w morzu bałtyyckim kolo stegny wrzuce jak wyciągnę z zasolenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted December 21, 2010 Report Share Posted December 21, 2010 Darino, Salmo trutta morpha trutta (line) Troć wędrowna występuje w wodach europejskiego Oceanu Atlantyckiego oraz rzekach uchodzących do niego, od Hiszpani na południu po Morze Białe na północy, oraz całe zlewisko Morza Północnego jak i Morza Bałtyckiego. Wygląd zewnętrzny troci wędrownej przypomina łososia, jest od niego mniejsza dorasta do około 70 - 100 cm. długości oraz 5 - 12 kg. masy ciała. Troć wędrowna jest rybą dwuśrodowiskową. Dorosłe osobniki troci wędrownej rozpoczynają latem wędrówkę do Wisły oraz jej górnych dopływów. Wpływają również do rzek uchodzących do Morza Bałtyckiego. Wędrówka ta trwa aż do jesieni. W czasie tarła samce przybierają szatę godową, samice ubarwione srebrzyście składają ikrę w górnych partiach rzek i potokach o górskim charakterze. Tarło odbywa się od października do stycznia. Młode trocie wylęgają się w kwietniu, by po 1 - 3 latach powrócić do morza. Ale czy to ważne podczas wędzenia!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
snajper_87 Posted December 21, 2010 Author Report Share Posted December 21, 2010 to jak przycisnąć mam go czymś czy nie ??????????????????????? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted December 21, 2010 Report Share Posted December 21, 2010 Nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted December 21, 2010 Report Share Posted December 21, 2010 Ale czy to ważne podczas wędzenia!!!!Nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukicza Posted February 10, 2011 Report Share Posted February 10, 2011 Przyprawianie ryb czymś innym oprócz soli - dla mnie profanacja Wędzenie na zimnoSUSZENIE - temp do 24'C w rdzeniu nie więcej niż 20'C, zalecana bardzo mocna wymiana powietrza w wędzarniWĘDZENIE - temp do 20'C - czas każdy sam musi ustalić, ja nie lubię jak jest za długo wędzony - pojawia się za mocny aromat wędzonki i rybka robi się sucha Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted February 10, 2011 Report Share Posted February 10, 2011 Przyprawianie ryb czymś innym oprócz soli - dla mnie profanacja Wędzenie na zimno SUSZENIE - temp do 24'C w rdzeniu nie więcej niż 20'C, zalecana bardzo mocna wymiana powietrza w wędzarni zgadzam się w 100%, oczywiście jeśli stosujemy sól niejodowaną bezpośrednio na rybę, a nie moczymy jej w solance. A ile czasu wędzisz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 10, 2011 Report Share Posted February 10, 2011 i rybka robi się sucha A czy o utrzymywaniu odpowiedniej wilgotności w wędzarni słyszał? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukicza Posted February 10, 2011 Report Share Posted February 10, 2011 A ile czasu wędzisz? 2 x po 4 godziny - ale to zależy od intensywności dymu A czy o utrzymywaniu odpowiedniej wilgotności w wędzarni słyszał? Słyszał - podsypiesz mokrymi zrąbkami i masz rybkę gorzką i brunatną Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted February 10, 2011 Report Share Posted February 10, 2011 lukicza, Wyjaśnij co to jest "rdzeń" co do pomiaru temperatury to nie rybę się mierzy tylko komorę wędzarni. Jeżeli osiągniesz wewnątrz ryby temperaturę 20 st to w komorze jest grubo powyżej 30 st. Łososia wędzi się prawidłowo do 16 st w komorze i może być dużo niższa temperatura. Czas wędzenia dwa do trzech dni z przerwami. Nie będzie suchy i nie będzie przewędzony. Odnośnie przypraw to cecha własnego smaku i gustu. Ja też używam tylko soli. Ryby nie suszę w żadnej temperaturze - wyciągam z pojemnika i wkładam do wędzarni. Powietrze w wędzarni bardzo dobrze absorbuje nadmiar wilgoci z powierzchni ryby, a na upartego można wytrzeć i wystarczy. Żadnych innych zabiegów - czarów itp do wędzenia nie potrzeba. Podstawowy przepis: łosoś solony+ komora + tlące się trociny = łosoś wędzony na zimno, podstawowe wymogi utrzymać temperaturę po niżej 18 st ( 25 też się nic nie stanie ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukicza Posted February 10, 2011 Report Share Posted February 10, 2011 Wyjaśnij co to jest "rdzeń" temperatura mierzona wewnątrz rybki Jeżeli w wędzarce masz powyżej 28 st to białko i tłuszcz rybki się zmienia - i już nie jest to "zimne wędzenie" - rybka się rozpada, nie jest jednolita i sprężysta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zi-benek Posted February 22, 2011 Report Share Posted February 22, 2011 Witam.Parę dni temu wędziłem łososia na zimno. Trzymałem go w solance ok. 2 godz. a później zasypałem solą na 12 godz. wędziłem ok. 12 godz. z przerwami w temperaturze 20 st. Wyszedł wspaniały, smak cudowny,tłuściutki nie wyschnięty,ze sklepu się chowa.Łososia wędziłem pierwszy raz.Kumpel z pracy mówił po spróbowaniu, cytuje "orgazm w gębie". :thumbsup: :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iwona zJanuszem Posted February 22, 2011 Report Share Posted February 22, 2011 Witam.zi-benek napisał/a:, cytuje "orgazm w gębie". :thumbsup: :pycha: @halusia@Szkoda że My nie możemy tego doznać :grin: Mimo najszczerszych chęci nie rozumiem :lol: :lol: :lol: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zi-benek Posted February 23, 2011 Report Share Posted February 23, 2011 Niestety,zdjęcia nie mam ,byłem tak pochłonięty pałaszowaniem rybki, że zapomniałem o całym świecie,a tym bardziej o robieniu zdjęć.Może następnym razem,bo w zamrażarce czeka drugi płat łososia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dada Posted August 8, 2012 Report Share Posted August 8, 2012 WitamZawsze wędziłem filety z łososia na zimno skórą do dołu. Wędzę na siatce. W jednym z postów przeczytałem, że należy w połowie wędzenia przewrócić je na drugą stronę. Jak duże to ma znaczenie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted August 8, 2012 Report Share Posted August 8, 2012 dada, odciśnie się wzorek z siatki do wędzenia, ale nie zmieni to nic więcej chyba że utratę wagi i tłuszczów. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts