Jump to content

łosoś wedzony na zimno


snajper_87

Recommended Posts

Witam szanownych kolegów i koleżanki

Otóż jak w temacie mam łososia bałtyckiego i wojek któy mi go dawał mówił abym go przyprawiał czosnkiem pieprzem zielem angielskim liściem laurowym i solą morska a potem wypedzlował syropem klonowym i wedzic tak na zimno panowie powiedzcie czy tak może być

no i filet 3 miesiące był mrożony

Link to comment
Share on other sites

no dobrze to urzyje tej a co z tymi przyprawami dać jakąś i co z tym syropem

 

[ Dodano: Wto 21 Gru, 2010 18:12 ]

juz wiem dlaczego do ryb morskich nie stosuje się niejodowanej soli pnieważ one żyją w srodowisku gdzie jest naturalny jod dlatego sie stosuje nie jodowana ale chyba sie nic nie stanie jak dam jodowaną

Link to comment
Share on other sites

snajper_87, Troć bo o tym mowa - piszesz zwany łososiem Bałtyckim posiada specyficzny smak. Ważne jest żeby określić czy to jest samiec czy samica! Solimy solą morska, a nawet zwykłą jak takiej brak. Miejsca grube dajemy więcej soli miejsca hude mniej. Solenie trwa okołó 3 do 5 dni w zależności od temmperatury otoczenia.

Głównym wskaźnikiem jest połysk ryby - czyli jak zaczyna się pocić, błyszvczeć to znaczy że pora na wędzenie. Rybkę kładziemy na drobną siatkę w płatach i wędzimy w zimnym dymie od 10 st do 18 st i najlepiej trzy do czterech dni - można z przerwami. Drewno - trociny bardzo drobne buka, olcha, jesion, wisnia lub mieszanki. Można również umiejętnie palić grubsze kawałki, ale to wymaga stałego pilnowania. W tym wypadku wędzarnia elektryczna z generatorem dymu mile widziana. Co do przypraw to zawsze rybke można posypać przyprawą przed konsumpcją i smak będzie o wiele lepszy i bardziej pożądany przez smakoszy. Przyprawianie ryby do wędzenia to jest czysta profanacja naturalnych smków :mellow: Do takich przypraw należy cebulka, koperek, pieprz czarny lub ziołowy, olej lub masełko. I tej wersji bym się trzymał :grin:

Link to comment
Share on other sites

Troć bo o tym mowa - piszesz zwany łososiem Bałtyckim posiada specyficzny smak

Nie całkiem tak, łosoś bałtycki to salmo salar złowiony w Bałtyku,

troć wędrowna to salmo trutta m. trutta, która tak samo jak łosoś nie jest endemiczna w Bałtyku.

Kolega by musiał wrzucić fotkę to by można porównać.

:grin:

Link to comment
Share on other sites

zrobiłem jeden kawałek z samą sola a drugi tak jak wyżej mi wojek mowil

mam jeszcze jedno pytanie przyciskać go?

no i gdzieś na angieslkiej stronie czytałem ze jak jest mrożony to się krócej w soli trzyma od 6 do 12 godzin a co do zdjeć to tylko miałem filety złowione w morzu bałtyyckim kolo stegny

wrzuce jak wyciągnę z zasolenia

Link to comment
Share on other sites

Darino, Salmo trutta morpha trutta (line) Troć wędrowna występuje w wodach europejskiego Oceanu Atlantyckiego oraz rzekach uchodzących do niego, od Hiszpani na południu po Morze Białe na północy, oraz całe zlewisko Morza Północnego jak i Morza Bałtyckiego. Wygląd zewnętrzny troci wędrownej przypomina łososia, jest od niego mniejsza dorasta do około 70 - 100 cm. długości oraz 5 - 12 kg. masy ciała.

 

Troć wędrowna jest rybą dwuśrodowiskową. Dorosłe osobniki troci wędrownej rozpoczynają latem wędrówkę do Wisły oraz jej górnych dopływów. Wpływają również do rzek uchodzących do Morza Bałtyckiego. Wędrówka ta trwa aż do jesieni. W czasie tarła samce przybierają szatę godową, samice ubarwione srebrzyście składają ikrę w górnych partiach rzek i potokach o górskim charakterze. Tarło odbywa się od października do stycznia. Młode trocie wylęgają się w kwietniu, by po 1 - 3 latach powrócić do morza.

Ale czy to ważne podczas wędzenia!!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Przyprawianie ryb czymś innym oprócz soli - dla mnie profanacja :)

Wędzenie na zimno

SUSZENIE - temp do 24'C w rdzeniu nie więcej niż 20'C, zalecana bardzo mocna wymiana powietrza w wędzarni

WĘDZENIE - temp do 20'C - czas każdy sam musi ustalić, ja nie lubię jak jest za długo wędzony - pojawia się za mocny aromat wędzonki i rybka robi się sucha

Link to comment
Share on other sites

Przyprawianie ryb czymś innym oprócz soli - dla mnie profanacja :)

Wędzenie na zimno

SUSZENIE - temp do 24'C w rdzeniu nie więcej niż 20'C, zalecana bardzo mocna wymiana powietrza w wędzarni

zgadzam się w 100%, oczywiście jeśli stosujemy sól niejodowaną bezpośrednio na rybę, a nie moczymy jej w solance.

 

 

A ile czasu wędzisz?

Link to comment
Share on other sites

lukicza, Wyjaśnij co to jest "rdzeń" co do pomiaru temperatury to nie rybę się mierzy tylko komorę wędzarni. Jeżeli osiągniesz wewnątrz ryby temperaturę 20 st to w komorze jest grubo powyżej 30 st. Łososia wędzi się prawidłowo do 16 st w komorze i może być dużo niższa temperatura. Czas wędzenia dwa do trzech dni z przerwami. Nie będzie suchy i nie będzie przewędzony. Odnośnie przypraw to cecha własnego smaku i gustu. Ja też używam tylko soli. Ryby nie suszę w żadnej temperaturze - wyciągam z pojemnika i wkładam do wędzarni. Powietrze w wędzarni bardzo dobrze absorbuje nadmiar wilgoci z powierzchni ryby, a na upartego można wytrzeć i wystarczy. Żadnych innych zabiegów - czarów itp do wędzenia nie potrzeba. Podstawowy przepis: łosoś solony+ komora + tlące się trociny = łosoś wędzony na zimno, podstawowe wymogi utrzymać temperaturę po niżej 18 st ( 25 też się nic nie stanie )
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Witam.Parę dni temu wędziłem łososia na zimno. Trzymałem go w solance ok. 2 godz. a później zasypałem solą na 12 godz. wędziłem ok. 12 godz. z przerwami w temperaturze 20 st. Wyszedł wspaniały, smak cudowny,tłuściutki nie wyschnięty,ze sklepu się chowa.Łososia wędziłem pierwszy raz.Kumpel z pracy mówił po spróbowaniu, cytuje "orgazm w gębie". :thumbsup: :thumbsup:
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Witam

Zawsze wędziłem filety z łososia na zimno skórą do dołu. Wędzę na siatce. W jednym z postów przeczytałem, że należy w połowie wędzenia przewrócić je na drugą stronę. Jak duże to ma znaczenie?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...