Jump to content

Budowa wędzarni??

Misiekk85

Recommended Posts

Witam, stałem się zapalonym wędzarnikiem jak i kucharzem no i co za tym idzie potrzebuję porządnej wędzarni tzw de luxe :).

Moja wędzarka powinna mieć możliwość wędzenia zimnym dymem jak i ciepłym, komorę wędzarniczą dość dużych wymiarów, z jednej komory paleniska planuję zrobić górą grill jak i palenisko pod tzw. kociołek.

Centrum całej wędzarki byłby piec do wypieku chleba- jego konstrukcja środkowa byłaby z płyt szamotowych prostych (komora wypieki w kształcie prostokąta) obłożona gliną ze słomą i całość w klinkierze.

Całe 2 dni zajęło mi sporządzenie poglądowego projektu który pokazuję poniżej.

Czy mogę prosić o rady bardziej doświadczonych forumowiczów, czy taki stan wystarczy czy coś zmienić??

http://img832.imageshack.us/img832/276/beztytuuzcw.jpg

Pozdrawiam Misiekk85

Szperając po wszystkich projektach i budowach wyszło mi, że ujdzie upchnąć to w tych 298cm.

Demon_ 60cm planuję szerokość, a głębokość będzie około 80cm.

Czyli w to tzw udziec wejdzie bez problemu, chociaż zastanawiam się nad powiększeniem tego całego projektu wędzarni o szerokość 1 cegły w komorze wędzenia.

EDIT

Odnośnie komór palenia, żywcem wymiary ściągnięte po cegłach ze zdjęć budowy na stronie.

Poszperam i znajdę ten na którym bazowałem. - http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1429

Na twoim miejscu zamienił bym wymiary komory miejscami + duże szeroki drzwi.

Z rysunku wynika że masz wymiar komory zewnętrzny ok 60cm , ja zrobił bym minimum 70-80 wewnętrzny głębokość ok 60 .

Według tego co widzę zabrałeś ok 12cm z komory w porównaniu z rysunkiem ze strony :) . a ta komora na pewno do dużych nie należy:)

Może to opiszę dokładniej co chciałem tutaj ująć. Komora po lewej stronie jest komorą tylko palenia i kanałami tym idzie do wędzarni (może jakiś pomysł ktoś ma jak wyziębić ten dym, czy to wystarczy już do wędzenia?), Kolejnym elementem byłby piec do wypieku chleba, komory w środku prostokątne, wyłożone szamotem i oblepione wokół gliną, a całość zasypana keramzytem do równości. Kolejna jest komora wędzenia do której doprowadzony jest wcześniej wspomniany kanał oraz kanał z paleniska po prawej stronie.

Nad paleniskiem po prawej stronie (też zastanawiam się nad powiększeniem o 12cm) planuję płytę granitową z wyciętym otworem nad paleniskiem z frezem dolnym w celu zakrywania całkowitego, położenia płyty żeliwnej, rusztu grilowego oraz postawienia kociołka.

Oczywiście biorę pod uwagę przy planowaniu jak najniższe obniżenie kosztów budowy.

Kolejnym elementem byłby piec do wypieku chleba, komory w środku prostokątne, wyłożone szamotem i oblepione wokół gliną, a całość zasypana keramzytem do równości.

Jakie planujesz wymiary pieca :question: bo przy głębokości wędzarni ok80cm (jak piszesz)to zbyt dużego bochenka nie upieczesz odliczając klinkier+ szamot+ocieplenie- jeżeli masz zamiar zrobić to solidnie to głębokość całej wędzarni powinna być na 100cm

misiekk85 co do projektu to rzeczywiście trudno to wszystko będzie pomieścić na 298cm. Trzeba ten projekt przemyśleć nad jakąś książką :lol: Atak poważnie to zapraszam do siebie i pokażę Ci wędzarnie na około 100kg. Zobaczysz,zmierzysz wymiary i wtedy możesz nanieść jakieś poprawki.Pozdrawiam

Witaj Misiekk85 dobrze mieć znajomego z Kalisza, w którym mam rodzinę. A tak na poważnie, to jeżeli ma to być budowla wielofunkcyjna to proponuję zapoznać się z tym projektem http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1634 ewentualnie skontaktować się z italodisco. Z pewnością wielu rad udzieli. Pozdrawiam Zibi.

Oto (mam nadzieję) wersja ostateczna kombajnu :)

Mam nadzieję, że po analizie uznacie, że warto to zbudować ??

http://img259.imageshack.us/img259/1571/38472874.jpg

http://img259.imageshack.us/img259/4894/12297162.jpg

http://img259.imageshack.us/img259/7041/24639266.jpg

Wiecie co... jedno co mnie zastanawia.. bo ja do pieca chlebowego przewidziałem na tzw. strop i podłogę płyty szamotowe grubości 5cm. Chodzi mi o możliwość ustawienia drugiego poziomu pieczenia (ciasta). Wszelakie piece na forum pokazane są ze sklepieniami łukowymi.... czy takie moje rozwiązanie powinno zdać egzamin???

Ja jak wypiekę chleb to wkładam do pieca ciasto drożdżowe, wystarczy ok 30min (w zależności jak mocno nagrzany jest piec.

Z tego co mówił zdun(ja nie pamiętam ale mówił mi o tym mój tata) to piece nie powinny być zbyt wysoki wewnątrz, gdyż ciężko będzie dopiec gorę a spód będziesz miał powiedzmy spalony a poza tym to o wiele więcej opału potrzeba do nagrzania wysokiego pieca.

Ciekawi mnie z czego planujesz zrobić 2-gi poziom pieczenia?

[ Dodano: Wto 04 Sty, 2011 08:50 ]

Wszelakie piece na forum pokazane są ze sklepieniami łukowymi

piece były wykonywane bez zbrojenia i jakoś trzeba było poukładać cegły aby strop się nie zawalił,

Misiekk85, a może postawić coś na wzór Tadź Mahal piękne, duże i wiele możliwości. :grin: Moja rada zacznij od nauki. Na poczatek coś z wiejskich wędzarni skrzyniowych, lub beczki. Zapoznaj się z procesem wędzenia, określ swoje możliwości i docelowe potrzeby. Następnie wszystko przemyśl i jeszcze raz pomyśl co chcesz budować i jak. Może nie jestem dobrym doradcą, ale za to praktycznym. Jeszcze jedno i ważne, FORUM jest w miarę czytelne więc należy zapoznać się z podstawowymi problemami np co to jest wędzenie, co to jest dym, spalanie drewna, piroliza, refluks itd. Unikniesz kosztów i wiele innych niespodzianek. A za przewodnika, koniec języka - pytaj wieloletnich i sprawdzonych w "bojach" kolegów. :wink:

Czytam Czytam Czytam... A książka przydaje się jak nic innego... Nawet stare polskie i niemieckie książki kucharskie do kostek jej nie dorastają.

A co do wędzenia - pierwsze koty już dawno za mną... w sobotę kolejne wędzenie lub w niedziele i znowu za tydzień :).. Póki co używam beczki i zgłębiam te tajniki smaków mięs z gatunkami drewna.

• 1 year later...