Misiekk85 Posted December 30, 2010 Report Share Posted December 30, 2010 Witam, stałem się zapalonym wędzarnikiem jak i kucharzem no i co za tym idzie potrzebuję porządnej wędzarni tzw de luxe . Moja wędzarka powinna mieć możliwość wędzenia zimnym dymem jak i ciepłym, komorę wędzarniczą dość dużych wymiarów, z jednej komory paleniska planuję zrobić górą grill jak i palenisko pod tzw. kociołek. Centrum całej wędzarki byłby piec do wypieku chleba- jego konstrukcja środkowa byłaby z płyt szamotowych prostych (komora wypieki w kształcie prostokąta) obłożona gliną ze słomą i całość w klinkierze. Całe 2 dni zajęło mi sporządzenie poglądowego projektu który pokazuję poniżej. Czy mogę prosić o rady bardziej doświadczonych forumowiczów, czy taki stan wystarczy czy coś zmienić?? http://img832.imageshack.us/img832/276/beztytuuzcw.jpg Pozdrawiam Misiekk85 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
demon_ Posted December 30, 2010 Report Share Posted December 30, 2010 Kolego sprawdź swoje wymiary, bo mi wychodzi że szerokość komory będzie ok 60cm, a to do "największych" nie należy:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tim Posted December 30, 2010 Report Share Posted December 30, 2010 Ciężko będziesz miał to wszystko zmieścić na 298 cm szerokości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
demon_ Posted December 30, 2010 Report Share Posted December 30, 2010 Z paleniskiem też coś nie tak , 52cm po zewnętrznej, a po odjęciu 2x12 cegła + szamot 2x4 ( z glinką ) czyli robi się 20 cm - nieco za wąsko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiekk85 Posted December 30, 2010 Author Report Share Posted December 30, 2010 Szperając po wszystkich projektach i budowach wyszło mi, że ujdzie upchnąć to w tych 298cm. Demon_ 60cm planuję szerokość, a głębokość będzie około 80cm.Czyli w to tzw udziec wejdzie bez problemu, chociaż zastanawiam się nad powiększeniem tego całego projektu wędzarni o szerokość 1 cegły w komorze wędzenia. EDITOdnośnie komór palenia, żywcem wymiary ściągnięte po cegłach ze zdjęć budowy na stronie. Poszperam i znajdę ten na którym bazowałem. - http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1429 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
demon_ Posted December 30, 2010 Report Share Posted December 30, 2010 Na twoim miejscu zamienił bym wymiary komory miejscami + duże szeroki drzwi.Z rysunku wynika że masz wymiar komory zewnętrzny ok 60cm , ja zrobił bym minimum 70-80 wewnętrzny głębokość ok 60 . Według tego co widzę zabrałeś ok 12cm z komory w porównaniu z rysunkiem ze strony . a ta komora na pewno do dużych nie należy:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiekk85 Posted December 30, 2010 Author Report Share Posted December 30, 2010 Może to opiszę dokładniej co chciałem tutaj ująć. Komora po lewej stronie jest komorą tylko palenia i kanałami tym idzie do wędzarni (może jakiś pomysł ktoś ma jak wyziębić ten dym, czy to wystarczy już do wędzenia?), Kolejnym elementem byłby piec do wypieku chleba, komory w środku prostokątne, wyłożone szamotem i oblepione wokół gliną, a całość zasypana keramzytem do równości. Kolejna jest komora wędzenia do której doprowadzony jest wcześniej wspomniany kanał oraz kanał z paleniska po prawej stronie.Nad paleniskiem po prawej stronie (też zastanawiam się nad powiększeniem o 12cm) planuję płytę granitową z wyciętym otworem nad paleniskiem z frezem dolnym w celu zakrywania całkowitego, położenia płyty żeliwnej, rusztu grilowego oraz postawienia kociołka. Oczywiście biorę pod uwagę przy planowaniu jak najniższe obniżenie kosztów budowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BlackOnion Posted December 30, 2010 Report Share Posted December 30, 2010 Rozważ, czy pieca chlebowego nie zrobić osobno. Podniesie to nieco koszty pieca, ale jak dla mnie to Twój projekt sprawia nieco przyciężkie wrażenie. A zamiast pieca chlebowego nieco powiększyłbym komorę wędzarniczą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tim Posted December 30, 2010 Report Share Posted December 30, 2010 Kolejnym elementem byłby piec do wypieku chleba, komory w środku prostokątne, wyłożone szamotem i oblepione wokół gliną, a całość zasypana keramzytem do równości.Jakie planujesz wymiary pieca :question: bo przy głębokości wędzarni ok80cm (jak piszesz)to zbyt dużego bochenka nie upieczesz odliczając klinkier+ szamot+ocieplenie- jeżeli masz zamiar zrobić to solidnie to głębokość całej wędzarni powinna być na 100cm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxi kaz79 Posted December 30, 2010 Report Share Posted December 30, 2010 misiekk85 co do projektu to rzeczywiście trudno to wszystko będzie pomieścić na 298cm. Trzeba ten projekt przemyśleć nad jakąś książką :lol: Atak poważnie to zapraszam do siebie i pokażę Ci wędzarnie na około 100kg. Zobaczysz,zmierzysz wymiary i wtedy możesz nanieść jakieś poprawki.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted December 30, 2010 Report Share Posted December 30, 2010 Witaj Misiekk85 dobrze mieć znajomego z Kalisza, w którym mam rodzinę. A tak na poważnie, to jeżeli ma to być budowla wielofunkcyjna to proponuję zapoznać się z tym projektem http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1634 ewentualnie skontaktować się z italodisco. Z pewnością wielu rad udzieli. Pozdrawiam Zibi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiekk85 Posted January 3, 2011 Author Report Share Posted January 3, 2011 Dziękuję z rad skorzystałem i już na dniach może będzie projekt końcowy kombajnu (udostępnię zdjęcia projektu).Myślę, że powinien być juz dość dobrze dopracowany.A jak finanse pozwolą to budowa ruszy na wiosnę lub lato. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted January 3, 2011 Report Share Posted January 3, 2011 Miło mi to przeczytać. Pozdrawiam z noworocznymi życzeniami Zibi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiekk85 Posted January 3, 2011 Author Report Share Posted January 3, 2011 Oto (mam nadzieję) wersja ostateczna kombajnu Mam nadzieję, że po analizie uznacie, że warto to zbudować ?? http://img259.imageshack.us/img259/1571/38472874.jpg http://img259.imageshack.us/img259/4894/12297162.jpg http://img259.imageshack.us/img259/7041/24639266.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tim Posted January 3, 2011 Report Share Posted January 3, 2011 Misiekk85, o piecu chlebowym pisałem tutaj może Ci sie to przyda zanim zaczniesz budowę, https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5647 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiekk85 Posted January 4, 2011 Author Report Share Posted January 4, 2011 Wiecie co... jedno co mnie zastanawia.. bo ja do pieca chlebowego przewidziałem na tzw. strop i podłogę płyty szamotowe grubości 5cm. Chodzi mi o możliwość ustawienia drugiego poziomu pieczenia (ciasta). Wszelakie piece na forum pokazane są ze sklepieniami łukowymi.... czy takie moje rozwiązanie powinno zdać egzamin??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tim Posted January 4, 2011 Report Share Posted January 4, 2011 Ja jak wypiekę chleb to wkładam do pieca ciasto drożdżowe, wystarczy ok 30min (w zależności jak mocno nagrzany jest piec. Z tego co mówił zdun(ja nie pamiętam ale mówił mi o tym mój tata) to piece nie powinny być zbyt wysoki wewnątrz, gdyż ciężko będzie dopiec gorę a spód będziesz miał powiedzmy spalony a poza tym to o wiele więcej opału potrzeba do nagrzania wysokiego pieca. Ciekawi mnie z czego planujesz zrobić 2-gi poziom pieczenia? [ Dodano: Wto 04 Sty, 2011 08:50 ] Wszelakie piece na forum pokazane są ze sklepieniami łukowymipiece były wykonywane bez zbrojenia i jakoś trzeba było poukładać cegły aby strop się nie zawalił, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiekk85 Posted January 4, 2011 Author Report Share Posted January 4, 2011 Teowniki żeliwne znajdą się dla umocnienia stropu więc strop się nie zawalił taką przewidywałem opcje.Chyba rozważę to sklepienie i obniżenie komory...może rzeczywiście byłoby to dobrym rozwiązaniem i sprawdzonym przez resztę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolar Posted January 4, 2011 Report Share Posted January 4, 2011 A może do uproszczenia budowli pomoże Ci moja konstrukcja PIEGRIW, już sprawdzona jako kuchnia i wędzarnia. Niestety ilość miejsca nie pozwolił zamontować tzw. dochówki do pieczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted January 4, 2011 Report Share Posted January 4, 2011 Misiekk85, a może postawić coś na wzór Tadź Mahal piękne, duże i wiele możliwości. :grin: Moja rada zacznij od nauki. Na poczatek coś z wiejskich wędzarni skrzyniowych, lub beczki. Zapoznaj się z procesem wędzenia, określ swoje możliwości i docelowe potrzeby. Następnie wszystko przemyśl i jeszcze raz pomyśl co chcesz budować i jak. Może nie jestem dobrym doradcą, ale za to praktycznym. Jeszcze jedno i ważne, FORUM jest w miarę czytelne więc należy zapoznać się z podstawowymi problemami np co to jest wędzenie, co to jest dym, spalanie drewna, piroliza, refluks itd. Unikniesz kosztów i wiele innych niespodzianek. A za przewodnika, koniec języka - pytaj wieloletnich i sprawdzonych w "bojach" kolegów. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted January 4, 2011 Report Share Posted January 4, 2011 Misiekk85, słuchaj co radzą koledzy z forum. Naprawdę wiedzę mają ogromną ,i warto z niej skorzystać. Ps. Czytaj :!: Czytaj :!: i jeszcze raz Czytaj,a do wiosny wnioski nasuną się same. Powodzenia w działaniu :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted January 4, 2011 Report Share Posted January 4, 2011 Czytaj Czytaj i jeszcze raz Czytaj,a do wiosny kac Ci nie przejdzie. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiekk85 Posted January 5, 2011 Author Report Share Posted January 5, 2011 Czytam Czytam Czytam... A książka przydaje się jak nic innego... Nawet stare polskie i niemieckie książki kucharskie do kostek jej nie dorastają.A co do wędzenia - pierwsze koty już dawno za mną... w sobotę kolejne wędzenie lub w niedziele i znowu za tydzień .. Póki co używam beczki i zgłębiam te tajniki smaków mięs z gatunkami drewna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gens Posted August 29, 2012 Report Share Posted August 29, 2012 Misiek z ciekawości-jak sie zakończył Twoj projekt? powstało coś w końcu? pytam bo-coś w podobie zmajstrowałem ;p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek_77 Posted August 30, 2012 Report Share Posted August 30, 2012 Olbrzymi projekt, jestem pod wrażeniem. Daj znać co Ci z tego wyszło. 3mam kciuki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts