Misiekk85 Posted January 4, 2011 Report Share Posted January 4, 2011 Na forum niema tego przepisu, a osobiście nie wyobrażam sobie dużego zastawionego stołu bez karafki tej pysznej nalewki, która nie dość, że niebiańsko smakuje to w dodatku wspomaga trawienie...Przepis ten został z oryginalnego zmodyfikowany w celu wyciągnięcia jak najlepszego rezultatu i smaku. Skład:1 l piwa Okocim Porter (tylko takie i żadne inne - proszę wierzyć mi na słowo)1 l czystego spirytusu ew. dymówki 150 ml naturalnego gryczanego miodu10-14 goździków (w zależności od upodobań smakowych)2 laski wanilii2 laski cynamonu200 ml likieru Amaretto Wykonanie:Piwo z przyprawami (cynamon, wanilia, goździki) zagotować w garnku, a gdy ostygnie przecedzić przez gazę (ja osobiście pomiędzy gazę wkładam jeszcze watę). Do jeszcze letniego wywaru piwnego dodawać Amaretto oraz spirytus, a na koniec miód i porządnie wymieszać.Wszystkie dostępne przepisy mówią o tym, że nalewka nadaje się od razu do picia (owszem nadaje się), aczkolwiek po moich doświadczeniach z tą nalewką wiem, że powinna odstać miesiąc w ciemnym pomieszczeniu, po czym należy bez większego ruszania butelką ściągnąć nalewkę znad wytrąconego osadu (oczywiście przy użyciu wężyka i gazy z watą). Po tej czynności nalewka powinna postać jeszcze tydzień i nadaje się do picia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted January 4, 2011 Report Share Posted January 4, 2011 Witam. Co do piwa opinie są podzielone.Niektórzy piszą, że tylko porter żywiecki i żaden inny :rolleyes: zagotować w garnku, a gdy ostygnie przecedzić przez gazę Ja osobiście tylko podgrzewam piwo w celu odgazowania i nie cedzę bo i tak osad będzie. I stosunek 1:1 (piwo/spirytus) jest trochę "siekierowaty".Ja daję 1,5:1 (piwo/spirytus) Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiekk85 Posted January 4, 2011 Author Report Share Posted January 4, 2011 nie cedzę bo i tak osad będzie Spróbuj przecedzić, odstawić i ściągnąć. Efekt murowany.. A co do piwa... Zdania są podzielone... próbowałem kilku różnych gatunków i póki co tylko Okocim pasował moim kubkom smakowym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted January 4, 2011 Report Share Posted January 4, 2011 Uważam, że powinien się wypowiedzieć Mistrz Wosiu, którego porterówka "ścina z nóg" (przy wypiciu pewnej ilości) :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted January 4, 2011 Report Share Posted January 4, 2011 A co do piwa... Zdania są podzielone... próbowałem kilku różnych gatunków i póki co tylko Okocim pasował moim kubkom smakowym. Bo puki co to Okocim robi chyba najlepszy porter. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted January 4, 2011 Report Share Posted January 4, 2011 Mam pytanko - czy ten Porterek Okocim to lepszy z Elbrewery Elbląg , czy z Lecha Poznań ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted January 4, 2011 Report Share Posted January 4, 2011 Mam pytanko - czy ten Porterek Okocim to lepszy z Elbrewery Elbląg , czy z Lecha Poznań ? Lepszy !!! to przecież oczywista oczywistość. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted January 4, 2011 Report Share Posted January 4, 2011 Taaa,ale Elbrowery już od dawna nie istnieje :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIRKON Posted January 4, 2011 Report Share Posted January 4, 2011 Uważam, że powinien się wypowiedzieć Mistrz Wosiu, którego porterówka "ścina z nóg" (przy wypiciu pewnej ilości)Oj to prawda, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted January 5, 2011 Report Share Posted January 5, 2011 Niektórzy piszą, że tylko porter żywiecki i żaden inny Z porteru Żywieckiego została tylko legenda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted January 5, 2011 Report Share Posted January 5, 2011 Z porteru Żywieckiego została tylko legenda. Zapewne Chińska jakość :grin: Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted January 5, 2011 Report Share Posted January 5, 2011 Mam pytanko - czy ten Porterek Okocim to lepszy z Elbrewery Elbląg , czy z Lecha Poznań ? Henio czy ty jeszcze nie piłeś porteru z Okocimia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuberek Posted January 5, 2011 Report Share Posted January 5, 2011 Witam , ponieważ temat jest mi bliski , powiem tylko , że Porter Żywiecki warzony jest w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie , metdą tradycyjną . Można śmiało powiedzieć , że jest to jedyne porządne piwo żywieckie - własnie wszystkie inne to "chińska jakiść" . Pozdrawiam serdecznie zuberek . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts