Jump to content

Porterówka


Recommended Posts

Na forum niema tego przepisu, a osobiście nie wyobrażam sobie dużego zastawionego stołu bez karafki tej pysznej nalewki, która nie dość, że niebiańsko smakuje to w dodatku wspomaga trawienie...

Przepis ten został z oryginalnego zmodyfikowany w celu wyciągnięcia jak najlepszego rezultatu i smaku.

 

Skład:

1 l piwa Okocim Porter (tylko takie i żadne inne - proszę wierzyć mi na słowo)

1 l czystego spirytusu ew. dymówki :)

150 ml naturalnego gryczanego miodu

10-14 goździków (w zależności od upodobań smakowych)

2 laski wanilii

2 laski cynamonu

200 ml likieru Amaretto

 

Wykonanie:

Piwo z przyprawami (cynamon, wanilia, goździki) zagotować w garnku, a gdy ostygnie przecedzić przez gazę (ja osobiście pomiędzy gazę wkładam jeszcze watę). Do jeszcze letniego wywaru piwnego dodawać Amaretto oraz spirytus, a na koniec miód i porządnie wymieszać.

Wszystkie dostępne przepisy mówią o tym, że nalewka nadaje się od razu do picia (owszem nadaje się), aczkolwiek po moich doświadczeniach z tą nalewką wiem, że powinna odstać miesiąc w ciemnym pomieszczeniu, po czym należy bez większego ruszania butelką ściągnąć nalewkę znad wytrąconego osadu (oczywiście przy użyciu wężyka i gazy z watą). Po tej czynności nalewka powinna postać jeszcze tydzień i nadaje się do picia.

Link to comment
Share on other sites

Witam.

Co do piwa opinie są podzielone.Niektórzy piszą, że tylko porter żywiecki i żaden inny :rolleyes:

 

zagotować w garnku, a gdy ostygnie przecedzić przez gazę

Ja osobiście tylko podgrzewam piwo w celu odgazowania i nie cedzę bo i tak osad będzie.

I stosunek 1:1 (piwo/spirytus) jest trochę "siekierowaty".Ja daję 1,5:1 (piwo/spirytus)

 

 

Pozdrawiam :wink:

Link to comment
Share on other sites

Witam , ponieważ temat jest mi bliski , powiem tylko , że Porter Żywiecki warzony jest w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie , metdą tradycyjną . Można śmiało powiedzieć , że jest to jedyne porządne piwo żywieckie - własnie wszystkie inne to "chińska jakiść" . Pozdrawiam serdecznie zuberek .
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...