Jump to content

[Pieczywo] Kajzerki

RaV22

Recommended Posts

RaV22 Bracie,bułeczki extra, ale nie koniecznie "kajzerki", owszem nacinamy krzyżyk ale bardzo głęboko, i każdy wierzchołek trójkąta trzeba położyć na sąsiednim, wtedy po upieczeniu bułeczka wygląda jak róża.

Zgodzę się z Tobą krzyżyk musi mieć głębokie nacięcie,najlepiej to zrobić żyletką.Mała rada:do ciast pszennych,pszenno-żytnich,mieszanych,razowych itd. nie dodaje się jaj,nie dodaje się masła(masło -ciasta maślane) tylko margarynę!Przed włożeniem bułeczek do piekarnika,pieca-nie wiem w czym były pieczone trzeba w domowych warunkach posmarować je ciepłą wodą pędzelkiem grubym wtedy będą miały lekko świecący złoty kolor.

nie dodaje się masła(masło -ciasta maślane) tylko margarynę!

Dla mnie margaryna jest fuj :devil: . Sztuczny, trujący produkt.

Jeżeli w cieście przewidziany jest tłuszcz to najlepsze jest masło lub ew. olej. Może też być smalec w zależności od charakteru ciasta.

nie dodaje się masła(masło -ciasta maślane) tylko margarynę!

Dla mnie margaryna jest fuj :devil: . Sztuczny, trujący produkt.

Jeżeli w cieście przewidziany jest tłuszcz to najlepsze jest masło lub ew. olej. Może też być smalec w zależności od charakteru ciasta.

Nie spotkałam się jeszcze z faktem w swoim mieście żeby w piekarniach do ciasta dodawano masło,idzie margaryna ta najtańsza lub pół na pół zmieszana z olejem.Niestety nie każdy wie na czym polega produkcja pieczywa i co jest do niego dodawane :cry:

Niestety nie każdy wie na czym polega produkcja pieczywa i co jest do niego dodawane :cry:

Ja bym był ostrożny w takich stwierdzeniach . Zadaj sobie trud i poczytaj wszystkie posty EAnny , to zapewne zrozumiesz wypowiedź Naszej koleżanki .

Serdecznie pozdrawiam

To Anulko napisz czemu wg Ciebie lepsza jest w tym wypadku margaryna -oczywiście bez argumentu ekonomicznego bo on jest nieistotny bo przecież robimy dla siebie by było smaczniejsze i zdrowsze .

PS Chętnie poznamy Twoje sprawdzone przepisy- zapraszam do ich umieszczenia( zdjęcia mile widziane :lol: )

Francuskie, przesypywane cukrem i składane, sposób składania najlepiej obejrzeć na youtubie. Mało pracy, świetny efekt, w mniej więcej połowie pieczenia przełożyć na drugą stronę, uwaga - mocno rosną. Piec w 170 “C ok 20 minut (kontrolować stopień zarumienienia) z termoobiegiem.