Jump to content

[Pieczywo] Kajzerki


RaV22

Recommended Posts

RaV22 Bracie,bułeczki extra, ale nie koniecznie "kajzerki", owszem nacinamy krzyżyk ale bardzo głęboko, i każdy wierzchołek trójkąta trzeba położyć na sąsiednim, wtedy po upieczeniu bułeczka wygląda jak róża.

Zgodzę się z Tobą krzyżyk musi mieć głębokie nacięcie,najlepiej to zrobić żyletką.Mała rada:do ciast pszennych,pszenno-żytnich,mieszanych,razowych itd. nie dodaje się jaj,nie dodaje się masła(masło -ciasta maślane) tylko margarynę!Przed włożeniem bułeczek do piekarnika,pieca-nie wiem w czym były pieczone trzeba w domowych warunkach posmarować je ciepłą wodą pędzelkiem grubym wtedy będą miały lekko świecący złoty kolor.

Link to comment
Share on other sites

nie dodaje się masła(masło -ciasta maślane) tylko margarynę!

Dla mnie margaryna jest fuj :devil: . Sztuczny, trujący produkt.

Jeżeli w cieście przewidziany jest tłuszcz to najlepsze jest masło lub ew. olej. Może też być smalec w zależności od charakteru ciasta.

Link to comment
Share on other sites

nie dodaje się masła(masło -ciasta maślane) tylko margarynę!

Dla mnie margaryna jest fuj :devil: . Sztuczny, trujący produkt.

Jeżeli w cieście przewidziany jest tłuszcz to najlepsze jest masło lub ew. olej. Może też być smalec w zależności od charakteru ciasta.

 

Nie spotkałam się jeszcze z faktem w swoim mieście żeby w piekarniach do ciasta dodawano masło,idzie margaryna ta najtańsza lub pół na pół zmieszana z olejem.Niestety nie każdy wie na czym polega produkcja pieczywa i co jest do niego dodawane :cry:

Link to comment
Share on other sites

Niestety nie każdy wie na czym polega produkcja pieczywa i co jest do niego dodawane :cry:

 

Ja bym był ostrożny w takich stwierdzeniach . Zadaj sobie trud i poczytaj wszystkie posty EAnny , to zapewne zrozumiesz wypowiedź Naszej koleżanki .

 

 

Serdecznie pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

To Anulko napisz czemu wg Ciebie lepsza jest w tym wypadku margaryna -oczywiście bez argumentu ekonomicznego bo on jest nieistotny bo przecież robimy dla siebie by było smaczniejsze i zdrowsze .

PS Chętnie poznamy Twoje sprawdzone przepisy- zapraszam do ich umieszczenia( zdjęcia mile widziane :lol: )

Link to comment
Share on other sites

Francuskie, przesypywane cukrem i składane, sposób składania najlepiej obejrzeć na youtubie. Mało pracy, świetny efekt, w mniej więcej połowie pieczenia przełożyć na drugą stronę, uwaga - mocno rosną. Piec w 170 “C ok 20 minut (kontrolować stopień zarumienienia) z termoobiegiem.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...