RaV22 Posted January 5, 2011 Report Share Posted January 5, 2011 Nie było w sklepie, więc upiekłem bułeczki - kajzerki z tego przepisu http://www.wielkiezarcie.com/recipe47843.html http://img502.imageshack.us/img502/1736/img0412n.th.jpg Zupełnie inny smak niż gliniane-sklepowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted January 5, 2011 Report Share Posted January 5, 2011 Nie było w sklepie, więc upiekłem bułeczki - kajzerki Bułeczki pierwsza klasa... ślinka cieknie. :thumbsup: :clap: Ja się przymierzam do bułeczek na maślance . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaV22 Posted January 5, 2011 Author Report Share Posted January 5, 2011 Czyli nazwa kajzerka wywodzi się z nacięcia, a nie ze składu? W sumie ważne że smakują Nawet dzieci powiedziały - Tato, to jest pyszne.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted January 5, 2011 Report Share Posted January 5, 2011 Super sprawa !!! Też kiedys spróbuje takie zrobić, piękne !!! Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anulka Posted January 6, 2011 Report Share Posted January 6, 2011 RaV22 Bracie,bułeczki extra, ale nie koniecznie "kajzerki", owszem nacinamy krzyżyk ale bardzo głęboko, i każdy wierzchołek trójkąta trzeba położyć na sąsiednim, wtedy po upieczeniu bułeczka wygląda jak róża. Zgodzę się z Tobą krzyżyk musi mieć głębokie nacięcie,najlepiej to zrobić żyletką.Mała rada:do ciast pszennych,pszenno-żytnich,mieszanych,razowych itd. nie dodaje się jaj,nie dodaje się masła(masło -ciasta maślane) tylko margarynę!Przed włożeniem bułeczek do piekarnika,pieca-nie wiem w czym były pieczone trzeba w domowych warunkach posmarować je ciepłą wodą pędzelkiem grubym wtedy będą miały lekko świecący złoty kolor. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted January 6, 2011 Report Share Posted January 6, 2011 Też piekę z tego przepisu i wychodzą pyszne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 6, 2011 Report Share Posted January 6, 2011 nie dodaje się masła(masło -ciasta maślane) tylko margarynę!Dla mnie margaryna jest fuj :devil: . Sztuczny, trujący produkt. Jeżeli w cieście przewidziany jest tłuszcz to najlepsze jest masło lub ew. olej. Może też być smalec w zależności od charakteru ciasta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anulka Posted January 6, 2011 Report Share Posted January 6, 2011 nie dodaje się masła(masło -ciasta maślane) tylko margarynę!Dla mnie margaryna jest fuj :devil: . Sztuczny, trujący produkt. Jeżeli w cieście przewidziany jest tłuszcz to najlepsze jest masło lub ew. olej. Może też być smalec w zależności od charakteru ciasta. Nie spotkałam się jeszcze z faktem w swoim mieście żeby w piekarniach do ciasta dodawano masło,idzie margaryna ta najtańsza lub pół na pół zmieszana z olejem.Niestety nie każdy wie na czym polega produkcja pieczywa i co jest do niego dodawane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marko30 Posted January 6, 2011 Report Share Posted January 6, 2011 EAnna zdradza tajemnicę starych piekarzy. Zastąpinie części tłuszczu smalcem poprawia jakość i smak pieczywa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaV22 Posted January 6, 2011 Author Report Share Posted January 6, 2011 Smalec miałem tylko ze skwarkami , Dałem Ramę Robiłem bułki bez tłuszczu i masła, na mleku, maślance. Te jednak chyba najbardziej mi pasują. Dziś będą palmiery Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marko30 Posted January 6, 2011 Report Share Posted January 6, 2011 RaV22 to robiłeś jakby na maśle czy bardziej tłuszczu mlecznym, a co to są palmiery bo chyba nie znam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 6, 2011 Report Share Posted January 6, 2011 Niestety nie każdy wie na czym polega produkcja pieczywa i co jest do niego dodawane Ja bym był ostrożny w takich stwierdzeniach . Zadaj sobie trud i poczytaj wszystkie posty EAnny , to zapewne zrozumiesz wypowiedź Naszej koleżanki . Serdecznie pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anulka Posted January 6, 2011 Report Share Posted January 6, 2011 Ja nie mówię że nasza koleżanka nie ma racji.Po prostu stwierdzam fakty ponieważ pracowałam w tym zawodzie przez 15lat :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted January 6, 2011 Report Share Posted January 6, 2011 To Anulko napisz czemu wg Ciebie lepsza jest w tym wypadku margaryna -oczywiście bez argumentu ekonomicznego bo on jest nieistotny bo przecież robimy dla siebie by było smaczniejsze i zdrowsze . PS Chętnie poznamy Twoje sprawdzone przepisy- zapraszam do ich umieszczenia( zdjęcia mile widziane :lol: ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted January 7, 2011 Report Share Posted January 7, 2011 nie dodaje się jajTo o co chodzi? Jak w przepisie jest jajko... to mam nie dawać? Wyjda te bułki bez jajka ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaV22 Posted January 7, 2011 Author Report Share Posted January 7, 2011 Ja dodałem i wyszły Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaV22 Posted January 7, 2011 Author Report Share Posted January 7, 2011 No i palmiery upieczone Nie za słodkie i bajecznie chrupiące. http://img254.imageshack.us/img254/8100/img0416dz.th.jpg Smacznego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted January 7, 2011 Report Share Posted January 7, 2011 No i palmiery upieczone Nie podałeś przepisu ale to chyba z ciasta francuskiego, prawda?? Apetyczne :grin: :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted January 7, 2011 Report Share Posted January 7, 2011 Jak z francuskiego to u nas się mówi świńskie uszy , tyle że polukrowane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaV22 Posted January 7, 2011 Author Report Share Posted January 7, 2011 Francuskie, przesypywane cukrem i składane, sposób składania najlepiej obejrzeć na youtubie. Mało pracy, świetny efekt, w mniej więcej połowie pieczenia przełożyć na drugą stronę, uwaga - mocno rosną. Piec w 170 “C ok 20 minut (kontrolować stopień zarumienienia) z termoobiegiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts