@halusia@ Posted January 7, 2011 Report Share Posted January 7, 2011 Bułki na maślance Przepis znaleziony w necie. 1 opakowanie suszonych drożdży- ja dałam 3 dkg drożdży świeżych 1/3 szklanki ciepłej wody 1 szklanka ciepłej maślanki 2 łyżki miodu 3 łyżki roztopionego masła 1 duże jajko 2 łyżeczki soli 4 do 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej Miód, drożdże i wodę wymieszać razem i odstawić na około 10 minut. Do dużej miski wlać maślankę, masło, jajko, sól i wodę. Wsypać 1 i 1/2 szklanki mąki i całość dokładnie połączyć. Następnie powoli dosypać resztę mąki do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat i wyrabiać przez około 7-10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godz. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na 2 cm i wykrawać kubkiem. Brzegi krążka połączyć by powstał ładny kształt bułeczki i łączeniem układać na blachę. Mi wyszło 15 bułeczek. Przed pieczeniem posmarować jajkiem i posypać np. makiem. Piec w 190oC przez około 15-18 minut. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek. Posted January 7, 2011 Report Share Posted January 7, 2011 Bułki na maślance A do tego swoje masełko i cieniutko pokrojony oscypek :thumbsup: . No no Halinko :clap: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted January 7, 2011 Author Report Share Posted January 7, 2011 A do tego swoje masełko i cieniutko pokrojony oscypek :thumbsup: . No no Halinko :clap: :brawo: Radku tego mi właśnie brakujowało do tych bułeczek....ale zdążyłam tylko fotki zrobić. Upieczone o 18.30 i już nie ma co jeść :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted January 7, 2011 Report Share Posted January 7, 2011 Piękne bułeczki makowe Brzegi krążka połączyć by powstał ładny kształt bułeczki i łączeniem układać na blachę. Halinko możesz to jakoś rozwinąć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted January 7, 2011 Author Report Share Posted January 7, 2011 Halinko możesz to jakoś rozwinąć? Artur wolała bym to pokazać :grin: Ale postaram się.. Wycięty krążek ciasta bierzesz w jedną rekę a drugą starasz się złączyć tą zewnętrzną stronę krążka do środka i zlepiasz to paluszkami , łączysz :grin: , wtedy powstaje ładna okrągła bułeczka ( ja tak robię pączki). Łączenie jest spodem bułeczki i układasz na blachę .... teraz lepiej?? :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 7, 2011 Report Share Posted January 7, 2011 A do tego swoje masełko i cieniutko pokrojony oscypek :thumbsup: . tego mi właśnie brakujowało do tych bułeczek.... To może kooperacja :grin: mam na myśli łoscypki :smile: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek. Posted January 7, 2011 Report Share Posted January 7, 2011 To może kooperacja :grin: mam na myśli łoscypki :smile: Ja tam jestem za :grin: . W przyszłym tygodniu nowa dostawa mleka :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 7, 2011 Report Share Posted January 7, 2011 Wycięty krążek ciasta bierzesz w jedną rekę a drugą starasz się złączyć tą zewnętrzną stronę krążka do środka i zlepiasz to paluszkami , łączysz :grin: , wtedy powstaje ładna okrągła bułeczka ( ja tak robię pączki).Ciemna istota jestem, bo dalej tego nie rozumie. :sad: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted January 7, 2011 Report Share Posted January 7, 2011 Miro,a pamiętasz jak świstak zawijał sreberka :lol: To tak samo :grin: Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted January 7, 2011 Report Share Posted January 7, 2011 Wycięty krążek ciasta bierzesz w jedną rekę a drugą starasz się złączyć tą zewnętrzną stronę krążka do środka i zlepiasz to paluszkami , łączysz , wtedy powstaje ładna okrągła bułeczka ( ja tak robię pączki). Łączenie jest spodem bułeczki i układasz na blachę .... teraz lepiej?? Jejku jakie to skomplikowane :shock: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted January 7, 2011 Author Report Share Posted January 7, 2011 Ciemna istota jestem, bo dalej tego nie rozumie. :sad:Naprawdę wolała bym pokazać , ciężko mi to wytłumaczyć. :sad: Miro,masz krążek ciasta i wyobraz sobie że wkładasz po środku jakieś nadzienie np wiśnie. Starasz się tak połączyć brzegi aby zapakować tą wiśnie . Myślę że teraz już jaśniej :grin: [ Dodano: Pią 07 Sty, 2011 21:23 ] Jejku jakie to skomplikowane :shock: :grin:Arkadiuszu to nie jest skomplikowane, może po prostu nie potrafię wytłumaczyć :sad: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted January 7, 2011 Report Share Posted January 7, 2011 Wycięty krążek ciasta bierzesz w jedną rekę a drugą starasz się złączyć tą zewnętrzną stronę krążka do środka i zlepiasz to paluszkami , łączysz :shock: To wtedy taka bułka pusta w srodku będzie... a twoje nie sa.... :shock: Trudno kiedyś sie pobawię to pokombinuje co i jak :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted January 7, 2011 Report Share Posted January 7, 2011 Eureka :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted January 7, 2011 Report Share Posted January 7, 2011 Miro,masz krążek ciasta i wyobraz sobie że wkładasz po środku jakieś nadzienie np wiśnie. Starasz się tak połączyć brzegi aby zapakować tą wiśnie . Myślę że teraz już jaśniej No to już łapie Ale jak to sie dzieje, że nie jest pusta w środku? CZARY jakieś :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted January 7, 2011 Author Report Share Posted January 7, 2011 :shock: To wtedy taka bułka pusta w srodku będzie. Nie będzie pusta ponieważ ciasto nie jest cienko wałkowane bo na 2 cm. Kurde ale narobiłam zamieszania. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted January 7, 2011 Report Share Posted January 7, 2011 Ja zrozumiałem tak : krążek ciasta składam na pół a brzegi zalepiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted January 7, 2011 Report Share Posted January 7, 2011 krążek ciasta składam na pół a brzegi zalepiam.To nie pierogi :grin: [ Dodano: Pią 07 Sty, 2011 21:35 ] Arkadiuszu to nie jest skomplikowane, może po prostu nie potrafię wytłumaczyćŻartowałem :grin: :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 7, 2011 Report Share Posted January 7, 2011 Dzięki @halusia@ teraz załapałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted January 7, 2011 Report Share Posted January 7, 2011 Bułki na maślance :thumbsup: :thumbsup: nie możesz usiedzieć spokojnie :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted January 7, 2011 Report Share Posted January 7, 2011 Kurde ale narobiłam zamieszania. Jakie tam zamieszanie Tak to jest jak się faceci "mało rozgarnieci" do kuchni garną, he he he :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts