Jump to content

[Ciasto] Bułki na maślance


Recommended Posts

Bułki na maślance

Przepis znaleziony w necie.

 

1 opakowanie suszonych drożdży- ja dałam 3 dkg drożdży świeżych

1/3 szklanki ciepłej wody

1 szklanka ciepłej maślanki

2 łyżki miodu

3 łyżki roztopionego masła

1 duże jajko

2 łyżeczki soli

4 do 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej

 

Miód, drożdże i wodę wymieszać razem i odstawić na około 10 minut.

 

Do dużej miski wlać maślankę, masło, jajko, sól i wodę. Wsypać 1 i 1/2 szklanki mąki i całość dokładnie połączyć. Następnie powoli dosypać resztę mąki do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat i wyrabiać przez około 7-10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne.

 

Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godz.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na 2 cm i wykrawać kubkiem.

Brzegi krążka połączyć by powstał ładny kształt bułeczki i łączeniem układać na blachę.

Mi wyszło 15 bułeczek.

 

 

Przed pieczeniem posmarować jajkiem i posypać np. makiem.

 

Piec w 190oC przez około 15-18 minut.

Link to comment
Share on other sites

Halinko możesz to jakoś rozwinąć?

Artur wolała bym to pokazać :grin:

Ale postaram się..

Wycięty krążek ciasta bierzesz w jedną rekę a drugą starasz się złączyć tą zewnętrzną stronę krążka do środka i zlepiasz to paluszkami , łączysz :grin: , wtedy powstaje ładna okrągła bułeczka ( ja tak robię pączki).

Łączenie jest spodem bułeczki i układasz na blachę .... teraz lepiej?? :grin:

Link to comment
Share on other sites

Wycięty krążek ciasta bierzesz w jedną rekę a drugą starasz się złączyć tą zewnętrzną stronę krążka do środka i zlepiasz to paluszkami , łączysz :grin: , wtedy powstaje ładna okrągła bułeczka ( ja tak robię pączki).

Ciemna istota jestem, bo dalej tego nie rozumie. :sad:
Link to comment
Share on other sites

Wycięty krążek ciasta bierzesz w jedną rekę a drugą starasz się złączyć tą zewnętrzną stronę krążka do środka i zlepiasz to paluszkami , łączysz , wtedy powstaje ładna okrągła bułeczka ( ja tak robię pączki).

Łączenie jest spodem bułeczki i układasz na blachę .... teraz lepiej??

Jejku jakie to skomplikowane :shock: :grin:

Link to comment
Share on other sites

Ciemna istota jestem, bo dalej tego nie rozumie. :sad:

Naprawdę wolała bym pokazać , ciężko mi to wytłumaczyć. :sad:

 

Miro,masz krążek ciasta i wyobraz sobie że wkładasz po środku jakieś nadzienie np wiśnie. Starasz się tak połączyć brzegi aby zapakować tą wiśnie .

Myślę że teraz już jaśniej :grin:

 

[ Dodano: Pią 07 Sty, 2011 21:23 ]

Jejku jakie to skomplikowane :shock: :grin:

Arkadiuszu to nie jest skomplikowane, może po prostu nie potrafię wytłumaczyć :sad:
Link to comment
Share on other sites

Wycięty krążek ciasta bierzesz w jedną rekę a drugą starasz się złączyć tą zewnętrzną stronę krążka do środka i zlepiasz to paluszkami , łączysz

:shock: To wtedy taka bułka pusta w srodku będzie... a twoje nie sa.... :shock: Trudno kiedyś sie pobawię to pokombinuje co i jak :wink:

Link to comment
Share on other sites

Miro,masz krążek ciasta i wyobraz sobie że wkładasz po środku jakieś nadzienie np wiśnie. Starasz się tak połączyć brzegi aby zapakować tą wiśnie .

Myślę że teraz już jaśniej

No to już łapie :) Ale jak to sie dzieje, że nie jest pusta w środku? CZARY jakieś :wink:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...