Jump to content

Owoce morza

Kruszynka

Recommended Posts

• 7 months later...
  • Replies 105
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 3 weeks later...
  • 2 months later...
Serdecznie wszystkich zainteresowanych przepraszam,nie zaglądałem tu do dzisiaj a temat"ruszył" :grin: Postaram się go pociągnąć i zachęcam wielbicieli wszystkiego co z wody/oprócz okrętów podwodnych/ do zamieszczania przepisów i uwag.Przepis na paellę wraz ze zdjęciami w najbliższym czasie zamieszczę.

super, mimo że czasu troszki mineło, to rozwin, przepisik co i jak

Homar mrożony z promocji w Lidlu /najłatwiej dostać w Macro,ale bywają i w Kauflandzie.Świeże oczywiście na Hali w Gdyni i w Macro/Ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu.Ośmiorniczki po rozmrożeniu marynowane kilka dni oliwce z dodatkiem ziół /tymianek,rozmaryn,czuszka,bazylia i co tam kto lubi/.Paluszki krabowe marynowane też w oliwce.Sos :majonez,odrobina wisky, łyżka przecieru pomidorowego,sól.pieprz,odrobina cukru-zmiksowane i schłodzone.No i to wszystko odpowiednio poukładane i ozdobione.Do tego lampka wina schłodzonego.A było to z okazji Walentynek :lol: :lol:

Koktajl krewetkowy: Kilka dużych krewetek,krewetki koktajlowe,paluszki surimi rozmrażamy/krewetki przelewamy wrzątkiem na sicie/. Sos : majonez,śmietana,pomidory z puszki " pelatti ", lub podobne /może być keczup /,przecier pomidorowy,sos Tabasco , papryka słodka i ostra ,pieprz świeżo zmielony.Składniki miksujemy w wersji dla dorosłych dodajemy łyżkę wiskey .Sos ma być gęsty.Paluszki kroimy na drobną kostkę,dodajemy wraz z krewetkami koktajlowymi do sosu i mieszamy.Wstawiamy do lodówki na godzinę.Do pucharków wkładamy drobno pokrojoną sałatę lodową /może być mix sałat,rukola bardzo wskazana/.Na sałatę wkładamy sos z krewetkami,na wierzch sosu trochę majonezu,na majonez kostki pomidorków bez skórki,paluszki surimi pokrojone w dużą kostkę ,pomidory suszone z zalewy oliwnej pokrojone w paseczki na wierzch ponownie drobno pokrojoną sałatę .Dekorujemy ogórkiem i koprem.Na koniec wokół pucharków układamy duże krewetki.Opisałem swoją dzisiejszą wersję można improeizować dowolnie w miarę posiadanych produktów.Podstawa jednak to sos z krewetkami,zawsze na bazie majonezu,pomidorów ostrej papryki , ma być słodkawo - pikantny

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: no to narobiłeś mi smaku na noc, akurat skończyłem wędzenie i wędzonki wyszły mi za słone więc na osłodę zostaje Twój przepis, pozdrawiam

• 3 weeks later...

Dzisiaj na obiad popełniłem paellę.Oczywiście nie jest to taka jaką można zjeść w Hiszpanii czy na południu Francji,ale jest wykonana w domu z produktów które akurat były w zamrażarce,lub lodówce.Latem można w zgodzie z tradycją wykonać paellę na węglu drzewnym lub ognisku w domu zrobimy to samo na kuchence i w piekarniku.Z paellą jest mniej więcej tak jak z naszym bigosem,czy żurkiem.Każda gospodyni czy gospodarz ma swój przepis i sposób wykonania.Wiele zależy też od regionu i dostępnych w nim produktów.Generalnie musi być ryż i albo mięso/kurczak,królik/,albo owoce morza i ryby.Oczywiście mieszane też są bardzo często spotykane.Ale do rzeczy.

Do paelli użyłem:

dwie szklanki ryżu

paczkę mrożonego groszku

kilka strąków mrożonej fasolki szparagowej

strąk żółtej papryki

kilka suszonych pomidorów w oliwce

ok.1/2 litra wywaru z ryb i warzyw /bulion/

cztery udka kurczaka /zamarynowane w soli,pieprzu,papryce i oliwce dzień wcześniej /

kilka frankfurterek /powinna być chorizo , ale nie miałem pod ręką :lol:/

cebulki szalotki

kilka ząbków czosnku

mieszankę kalmarów,ośmiorniczek,muli

krewetki w pancerzykach,krewetki coctailowe ,kilka dużych krewetek

kilka paluszków krabowych

duża szczypta szafranu

kawałek imbiru

strączek czuszki

świeża nać pietruszki i kolendry

sól,pieprz

Wszystkie warzywa mrożone i suszone pomidory z własnego chowu :lol:

Wykonanie

cebulę szalotkę ,imbir i czosnek siekamy w kostkę.

W woku /powinna być paellara ale Jola nie chce mi kupić :devil: /rozgrzewamy oliwkę /użyłem tej z pod pomidorków suszonych/,dodajemy strąk czuszki,posiekaną cebulę i czosnek i dusimy do zeszklenia .

Wsypujemy suchy ryż i mieszając czekamy aż wchłonie oliwkę .Chwilę przesmażamy i dodajemy bulion z ryby /może być bulion z kurczaka /.Powoli, na małym gazie ryż sobie pyrkocze a my zalewamy odrobiną gorącej wody szafran i po "naciągnięciu" dolewamy do ryżu.

Paprykę , suszone pomidory,fasolkę szparagową kroimy na kawałki /kostkę/

Po wchłonięciu przez ryż około połowy płynu dodajemy zielony groszek,paprykę,fasolkę i kilka krewetek w pancerzykach /oddadzą swój smak do ryżu/ i dalej powoli dusimy na małym ogniu.

Udka obsmażamy na niewielkiej ilości oliwy a następnie dusimy pod przykryciem do miękkości

Gdy ryż jest miękki dodajemy pozostałe owoce morza , paluszki krabowe i pokrojone kiełbaski.Dusimy 10 minut.Zdejmujemy z ognia i "układamy" paellę:

posypujemy posiekaną natką pietruszki i kolendry ,układamy udka,krewetki,kiełbaski,oliwki,paluszki.Skrapiamy oliwką , posypujemy papryką i pieprzem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.i zapiekamy przez około 20 min.

Podajemy na stół w dobrym towarzystwie winka białego lub czerwonego. a po iluś tam minutach pozostają tylko smętne resztki

bo zakładam że nie będzie mi smakowało

to załóż że będą Tobie smakowały :thumbsup: Do spożywania owoców morza nikogo na siłę nie namawiam.To powoduje skutek odwrotny.Jola też kiedyś nie jadła,ale powoli,powoli się przekonywała i teraz zjada ze smakiem.Co jedzą świnki? w a w jakich warunkach siedzą w chlewiku?a jaką częścią ciała jest nasza wspaniała szyneczka? W jakiej wodzie żyje i co wtranżala nasz ukochany karpik?.Jak sobie odpowiemy, to i owoce morza polubimy.Żyją w miarę jeszcze czystych wodach morskich i żywią się w sposób naturalny.Halusia w próbowaniu smaków wszystko przed nami,może będzie okazja poczęstowania Ciebie jakimiś frutti di mare :grin: .Moje dzieciaki salcesonu do ust nie wezmą a kraby to by tonami jedli.

Kazik,

przyznam się że tylko raz kupiłem w jakimś hipermarkecie mrożone krewetki i je podpiekłem lecz były ... :( Nie wykluczam że ja coś zrobiłem źle lub krewetki były nie teges.

Jeśli możesz to umieszczaj jak najwięcej przepisów ja na pewno będę z większości korzystał - tylko gorąca prośba opisuj wszystko krok po kroku z dokładnymi czasami gotowania lub smażenia za co z góry dzięki :grin: :grin: :grin: :grin:

No to ja dodam swoje trzy grosze!!!

po pierwsze najlepsze krewetki czy jakiekolwiek owoce morza to świeże / u mnie nie ma z tym problemu/

Co do smaków to znam wielu Hiszpanów którzy nienawidzą owoców morza więc tutaj mówimy o kwestii gustów na dodatek kwestia przyrządzenia i smaku i tak jak pisał Kazik każda paella może być różna /jadłem i takie które przez gardło nie chciały przejść i takie które będę pamiętał do końca życia /tak były pyszne/, pozdrawiam

klodek4, żyjesz w krainie słynącej z dobrej kuchni.Dawaj jak najwięcej wiadomości na jej temat.Moje doświadczenia to tylko parę pobytów na Costa Brawa :lol: choć przyznam,że w Barcelonie i innych miejscowościach szerokim łukiem omijałem knajpy w centrum i nad morzem szukając małych barów i knajpek w których urzędowali miejscowi.A moje zainteresowania przysmakami z Hiszpanii spowodowała książeczka Janiny Pałęckiej "Tortilla u Sancho Pansy" wydana w 1977r .Wtedy to dla nas była pełna egzotyka a dostanie produktów marzeniem,ale próbowałem coś zrobić z niczego :thumbsup: .Teraz,gdy prawie wszystko jest w zasięgu ręki mogę eksperymentować i dzielić się swoimi doświadczeniami.Owoce morza są jednak w Polsce mało popularne i staram się przekonywać do ich zalet i smaków.Od paru lat na forum propagowałem prawdziwe matiasy i sporo wody w morzu się pofalowało zanim zrobiły furorę wśród sporej ilości zadymiaczy :grin: Pozdrawiam serdecznie.

.Owoce morza są jednak w Polsce mało popularne i staram się przekonywać do ich zalet i smaków

I to Ci się chwali Kaziiku :clap:

Ja także uwielbiam frutti di mare..i zazdroszczę klodkowi4 dostępu do tak świeżych produktów.

Jednak nie marudzę i staram się w miarę możliwości przygotowywać różnego rodzaju sałatki. Czasem jestem osamotniona w konsumpcji "owych".. ale cieszę się, gdy trafia mi się towarzystwo lubiących takie morskie specjały :cool:

:grin: