Jump to content

Dodatek bulionu lub rosołu

qzym

Recommended Posts

Hejka Zadymiacze,

W kilku przepisach napotkałem, że zamiast wody lub lodu należy zastosować bulion/rosół.

Stąd moje pytania, dot. zastosowania bulionu zamiast wody:

- czy to tylko sprawa waloru smakowego czy też inny cel ?

-jesli bulion to jaki?

-czy może być zastosowany bulion z kostki rosołowej?

mniemam ,że stosując bulion ilość soli należy skorygować!

Macie jakieś sugestie/spostrzeżenia i doświadczenia w tym poletku??

Masarz przerabiając wieprzka na wyroby wszystko parzy w jednym garze i odpowiednio wyjmuje i odkłada na bok na salcesony kaszanki . Rosół z tego wykorzystuje do kiełbas , salcesonów lub ugotowania kaszy. Toż to tłuszcz i bez przypraw. A gdy robimy kiełbasy i nie mamy tego to zgodnie z przepisem , bez żadnych kostek bulionowych no chyba że lubisz ulepszacze i inne wzmacniacze smaku.

• 2 months later...

Wiesz, sam osobiście nie znam się na tym, aczkolwiek ja przy swoich wyrobach (jeśli tak można je nazwać) zamieniam wodę na rosołek za niedzielnego obiadu (lub jeśli nie mam to już ostatecznie z kostki).

Czy zmienia to walory smakowe - trudno mi się wypowiedzieć na ten temat - sam nie zauważyłem różnicy.

Niemal wszystkie buliony i jarzynki mają w składzie glutaminian sodu. Z tego co ostatnio mi przekazała znajoma bioenergoterapeutka , czynnik ten jest szkodliwy dla zdrowia . Szczególnie dla mężczyzn , bo ponoć przyczynia się do przerostu prostaty.

W kilku przepisach napotkałem, że zamiast wody lub lodu należy zastosować bulion/rosół

W nieodległej przeszłości do wszelkich kiełbas i wyrobów wędliniarskich dodawało się smaku, czyli naturalnego rosołku z gotowania mięsek. Jak mam też dodaję, zamiast wody. :cool:

Niemal wszystkie buliony i jarzynki mają w składzie glutaminian sodu

Oprócz tych, które sama ugotujesz na mięsku i warzywkach z ogródka. :cool: