Promna Posted January 22, 2011 Report Share Posted January 22, 2011 Jakiś czas temu trafiłam na tę stronę i znalazłam wiele cennych informacji. Dzisiaj się zalogowałam i przy okazji chciałam się podzielić z Wami przepisem na pasztet z kurczaka.Przepis ten znalazłam w necie i na stałe zagościł w moim menu. kurczak ok. 1,5 kg25 dkg pieczarekcebula25 dkg masła roślinnego2 bułki zwykłe lub 1/2 francuza2-3 jajkaliść laurowy całypieprz czarny ziarnoziele angielskie ziarnovegeta W dużym garnku rozpuścić masło, włożyć pokrojonego kurczaka, dodać obraną, całą cebulę (1-2, zależy jak duże), dodać całe pieczarki i przyprawy.Dusić do miękkości ok. 1h.Przestudzić, przecedzić, kurczaka obrać z kości i wszystko zmielić (mięso ze skórą, cebulę, pieczarki, przyprawy).Bułkę namoczyć w tłuszczu i całość zmielić. Dodać surowe jajka, przyprawić do smaku (np. solą, pieprzem, gałką muszkatołową), dokładnie wymieszać.Piec w podłużnej formie 40' w 180C.Formę najlepiej wyłożyć folią aluminiową, wtedy lepiej wychodzi z niej Smacznego:) P.S. przed dodaniem tego przepisu przeszukałam stronę, ale nie znalazłam podobnego przepisu. Gdybym jednak się zdublowała (cóż ... metryka rzuciła mi się na oczy ), to proszę moderatorów o usunięcie mojego postu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted January 22, 2011 Report Share Posted January 22, 2011 Witaj Promna :grin: !Miło,że jesteś z nami i się dzielisz swoją wiedzą . Jeśli masz jakieś zdjęcia to również prosimy o ich umieszczenie.....wiesz większość"je " oczami :wink: :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIRKON Posted January 22, 2011 Report Share Posted January 22, 2011 Formę najlepiej wyłożyć folią aluminiową, wtedy lepiej wychodzi z niejskładniki mogą być na "winie" czyli co sie nawinie ale co do formy to najlepiej natłuścić i wysypać bułką tartą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Promna Posted January 22, 2011 Author Report Share Posted January 22, 2011 Zdaję sobie z tego sprawę. Niestety na dzień dzisiejszy nie dysponuję zdjęciem, ale przy najbliższej okazji zrobię je i spróbuję tutaj zamieścić. :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted January 22, 2011 Report Share Posted January 22, 2011 na dzień dzisiejszy nie dysponuję zdjęciem, ale przy najbliższej okazji zrobię je i spróbuję tutaj zamieścić. :smile: Będzie miło.. na pewno sporo osób pokusi się o zrobienie tego pasztetu... (ja na pewno ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Promna Posted January 22, 2011 Author Report Share Posted January 22, 2011 Formę najlepiej wyłożyć folią aluminiową, wtedy lepiej wychodzi z niejskładniki mogą być na "winie" czyli co sie nawinie ale co do formy to najlepiej natłuścić i wysypać bułką tartą. Co do składników, to może masz rację a co do natłuszczenia i obsypania formy bułką tartą to się nie zgadzam (żeby nie było, żem taka uległa ). Masa jest dosyć luźna i obawiam się, że bez folii przylgnie do formy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted January 22, 2011 Report Share Posted January 22, 2011 . Masa jest dosyć luźna i obawiam się, że bez folii przylgnie do formy.Ja używam foremek aluminiowych jednorazowych , w nich nic nie przywiera. Bardzo chętnie pokuszę się na ten pasztet ale foto mile widziane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jan1704 Posted January 22, 2011 Report Share Posted January 22, 2011 Ja robię podobny dodaję tylko odrobinę wątróbki wieprzowej i drobiowej. Podobnie jak Halusia używam jednorazowych foremek aluminiowych i nie używam vegety :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rmir Posted January 22, 2011 Report Share Posted January 22, 2011 też takie cos robie, ale z indyka, z udźca dokładniezamiast do piekarnika to do słoiczka i pasteryzacja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted October 10, 2011 Report Share Posted October 10, 2011 Witam ! To ja się 'podłączę' do tego tematu :blush: Pasztecik zrobiony w sobotę Po kolei - 4 ugotowane udka, 1kg parzonego podgardla , 30dkg podsmażonej wątróbki drobiowej z cebulką , bułka namoczona w rosole , mielenie 2 x na sitku 6, 3 jajka , sól , pieprz, majeranek, papryka ostra ,5 ząbków czosnku-do smaku :wink: Pieczenie 1,5 h w 180*C reszta pasteryzowana ok.1 h . Jak widać dobrze się kroi oraz smaruje :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted October 10, 2011 Report Share Posted October 10, 2011 Wygląda apetycznie ja robię pasztet z tego przepisu wychodzi bardzo dobry. :thumbsup: :clap: http://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/pasztety/1568-konkursowy-pasztet-wnuczka-a-la-podlaski-drobiow Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malinowy Bzyk Posted October 10, 2011 Report Share Posted October 10, 2011 A może ktoś chce poeksperymentować i interesuje go produkcja i ocena pasztetów drobiowych??posiadam takie tam materiały ze szkółki niedzielnej wiec mogę wysłać na pocztę.pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 10, 2011 Report Share Posted October 10, 2011 wiec mogę wysłać na pocztę Bardzo proszę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted October 10, 2011 Report Share Posted October 10, 2011 Malinowy Bzyk, ja też poproszę. Uwielbiam pasztety Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waro58 Posted October 10, 2011 Report Share Posted October 10, 2011 Też nie odmówię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malinowy Bzyk Posted October 10, 2011 Report Share Posted October 10, 2011 I jak, dotarło??? I co Wy koledzy na to?? Sorki ale nie chciało mi się tego obrabiać i pewnie macie to do góry nogami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waro58 Posted October 10, 2011 Report Share Posted October 10, 2011 Dotarło, dziękiA co do góry nogami, można stanąć na głowie :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted October 10, 2011 Report Share Posted October 10, 2011 Malinowy Bzyk, podziękowanie, po treningu rzucę okiem.... a do góry nogami, to fakt, ale to nic nie szkodzi POZDRAWIAM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 10, 2011 Report Share Posted October 10, 2011 Dotarło.Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted October 10, 2011 Report Share Posted October 10, 2011 Ja też poproszę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted October 10, 2011 Report Share Posted October 10, 2011 mogę wysłać na pocztę. Również ''mnię'' to interesuje... :rolleyes: Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paprykarz Posted October 10, 2011 Report Share Posted October 10, 2011 Raz się żyje :grin: , poproszę do mnie też przesłać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 10, 2011 Report Share Posted October 10, 2011 posiadam takie tam materiały ze szkółki niedzielnej wiec mogę wysłać na pocztę.A dlaczego kol.Malinowy Bzyk, nie zamieści tych przepisów tutaj, w tym temacie? :???: Widać, ze zainteresowanie jest duże . Gdyby tak każdy...prywatnie..., nasze forum by nie istniało :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted October 10, 2011 Report Share Posted October 10, 2011 Również poproszę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted October 10, 2011 Report Share Posted October 10, 2011 Proszę nas wszystkich oświecić :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.