Jump to content

Pasztet z kurczaka


Promna

Recommended Posts

Jakiś czas temu trafiłam na tę stronę i znalazłam wiele cennych informacji. Dzisiaj się zalogowałam i przy okazji chciałam się podzielić z Wami przepisem na pasztet z kurczaka.

Przepis ten znalazłam w necie i na stałe zagościł w moim menu. :)

 

kurczak ok. 1,5 kg

25 dkg pieczarek

cebula

25 dkg masła roślinnego

2 bułki zwykłe lub 1/2 francuza

2-3 jajka

liść laurowy cały

pieprz czarny ziarno

ziele angielskie ziarno

vegeta

 

W dużym garnku rozpuścić masło, włożyć pokrojonego kurczaka, dodać obraną, całą cebulę (1-2, zależy jak duże), dodać całe pieczarki i przyprawy.

Dusić do miękkości ok. 1h.

Przestudzić, przecedzić, kurczaka obrać z kości i wszystko zmielić (mięso ze skórą, cebulę, pieczarki, przyprawy).

Bułkę namoczyć w tłuszczu i całość zmielić. Dodać surowe jajka, przyprawić do smaku (np. solą, pieprzem, gałką muszkatołową), dokładnie wymieszać.

Piec w podłużnej formie 40' w 180C.

Formę najlepiej wyłożyć folią aluminiową, wtedy lepiej wychodzi z niej ;)

 

Smacznego:):)

 

 

 

P.S. przed dodaniem tego przepisu przeszukałam stronę, ale nie znalazłam podobnego przepisu. Gdybym jednak się zdublowała (cóż ... metryka rzuciła mi się na oczy ;)), to proszę moderatorów o usunięcie mojego postu.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 69
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Formę najlepiej wyłożyć folią aluminiową, wtedy lepiej wychodzi z niej

składniki mogą być na "winie" czyli co sie nawinie

ale co do formy to najlepiej natłuścić i wysypać bułką tartą.

Co do składników, to może masz rację a co do natłuszczenia i obsypania formy bułką tartą to się nie zgadzam (żeby nie było, żem taka uległa ;)). Masa jest dosyć luźna i obawiam się, że bez folii przylgnie do formy.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
Witam ! To ja się 'podłączę' do tego tematu :blush: Pasztecik zrobiony w sobotę Po kolei - 4 ugotowane udka, 1kg parzonego podgardla , 30dkg podsmażonej wątróbki drobiowej z cebulką , bułka namoczona w rosole , mielenie 2 x na sitku 6, 3 jajka , sól , pieprz, majeranek, papryka ostra ,5 ząbków czosnku-do smaku :wink: Pieczenie 1,5 h w 180*C reszta pasteryzowana ok.1 h . Jak widać dobrze się kroi oraz smaruje :thumbsup:
Link to comment
Share on other sites

posiadam takie tam materiały ze szkółki niedzielnej wiec mogę wysłać na pocztę.

A dlaczego kol.Malinowy Bzyk, nie zamieści tych przepisów tutaj, w tym temacie? :???:

Widać, ze zainteresowanie jest duże :cool: .

Gdyby tak każdy...prywatnie..., nasze forum by nie istniało :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...