Jump to content

kiełbasa z dzika kaciaka


Kaciak

Recommended Posts

Moja kiełbasa z dzika wyrabiana jest na różne sposoby, tj, sposób wyrabiania ewoluuje wraz z rosnącym doświadczeniem łowieckim i "masarskim", zależy od wielkości upolowanego dzika jego płci i zawartości tkanki tłuszczowej.

 

Ostatnio czyli wczoraj udało mi się pozyskać dziczka i dzisiaj pokrojone mięsko nabiera mocy w mieszance soli i peklosoli 50/50, oraz pieprzu w ilości 2g/kg.

 

wyszło tego

klI 5 kg

klIIa 10 dkg

kl IIb 7kg

kl III 2,5 kg

 

 

mam zamiar zrobić z tego część "myśliwskiej podsuszanej" a część "jałowcowej".

 

zastanawiam się co do składu przypraw, może ktoś coś podpowie?

 

cdn i fototelacja

Link to comment
Share on other sites

badanie zrobione metodą wytrawiania ,pewną, pan lek.wet. powiedział że można spokojnie jeść, dzięki za tą uwagę, gdy chodzi o zdrowie najbliższych honor idzie w odstawkę,

 

 

a wracajac do kielbasy to nie robiłem z dzika o roku,

zona uparła się na wieprzowinę,

 

1.wywiozłem żonę( z córcią) do teściów tj mojej mamy

2. strzeliłem dzika

3. zapeklowałem

4. zona nie ma już wyjścia :grin:

:grin:

Link to comment
Share on other sites

Po wadze widać, że nie odyniec. Jeśli był chudy, to dokup boczek i koniecznie łopatkę, ładnie sklei Ci mięso. Ja jestem właśnie po zakończeniu wędzenia kiełbasy i kabanosów z dziczyzny:

był przelatek i warchlak.

przyprawy na 1kg/g:

pieprz 2

gałka muszkatałowa 1

jałowiec 1

czosnek 1,5

cukier 1

czosnek dobrze rozetrzyj w blenderze, dodając trochę wody, W sumie niech stanowi 10% wagi mięsnej i w takiej postaci dodawaj przy wyrabianiu mięsa. Ja jednak ostatnio robiąc kiełbasę z dzika z dodatkiem wieprzowiny nie dodałem całości wody, czyli 10%. Sam dzik ma "mokre" mieso, więc z dodawaniem wody trzeba uważać, aby nie przedobrzyć. Ja robiąc kiełbasę starałem się trafić na taki smak, aby smaki lasu i wieprzowiny się prawie wyrównał, z niewielką przewagą lasu.

Kiełbasa miała być smaczna, dobrze i długo wędzona i taka wyszła.

 

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

z wcześniej opisanego mięska skomponowałem dwa rodzaje kiełbasy.

 

dodałem przyprawy w ilości

 

kolendra 0,5g/kg

gałka 1g/kg

majeranek szczypta

czosnek- 2 g/kg

woda w ilości 1l

mięsko nadziałem za pomocą napycharki w jelita 32+ oraz w jelita 28-30

pierwszy rodzaj uformowałem w wianki a drugi w pętka.

 

oba rodzaje osuszane i wędzone razem.

Osuszanie trwało 30min,

wędzenie 120 min w temperaturze 40-45C

kiełbasa 28-30 pieczona 40 min w temp. 80-90C

kiełbasa 32+ pieczona 65 min. w temp. 80-90C

 

mam nadzieję że fotki już niedługo dorzucę

Link to comment
Share on other sites

przedstawiam fotorelację z produkcji kiełbasy z dzika Kaciaka

 

surowiec wyglądał tak

 

po zmieleniu

 

klI 16mm

IIa 12mm

IIb 10mm

III 2x 3mm

 

kiełbaski napchane zostały tak jak opisane to zostało w ostatnim poście, 2h osadzania i do wedzarki

 

[ Dodano: Nie 30 Sty, 2011 13:52 ]

po opisanym powyżej wędzeniu kiełbaska w jelitacg 28-30mm, mazwijmy ją myśliwska podsuszana Kaciaka wyclądała tak

 

a po 50 godzinnym podsuszeniu w temperaturze 15C tak

 

[ Dodano: Nie 30 Sty, 2011 14:04 ]

kiełbaska w jelitach 32+ nazwę ją jałowcowa z dzika Kaciaka po pierwszym węszeniu wyglądała tak

 

na drugi dzień wędziłem tą kiełbaskę zimnym dymem przez 12 h, na początku i na końcu wędzenia dodając do paleniska owoce jałowca. Po tym zabiegu kiełbaska wyglądała tak

 

kiełbaskę powiesiłem na trzy doby do podsuszenia i zobaczymy co z tego wyjdzie.

 

 

 

muszę powiedzieć że podsuszenie kiełbasy myśliwskiej bardzo pozytywnie wpłynęło na jej smak, rodzinka mówi że jest pyszna

 

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

trzy doby suszenia w moich warunkach okazało by się stanowczo za długo.

po 12 h zimnego wędzenia i 36 h podsuszania, kiełbasa jałowcowa Kaciaka z dzika jest gotowa.

 

smak? dobre to stanowczo za mało powiedziane, polecam zarówno sposób wykonania jak i zestaw przypraw dla kiełbas z dziczyzny

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...