Kaciak Posted January 23, 2011 Report Share Posted January 23, 2011 Moja kiełbasa z dzika wyrabiana jest na różne sposoby, tj, sposób wyrabiania ewoluuje wraz z rosnącym doświadczeniem łowieckim i "masarskim", zależy od wielkości upolowanego dzika jego płci i zawartości tkanki tłuszczowej. Ostatnio czyli wczoraj udało mi się pozyskać dziczka i dzisiaj pokrojone mięsko nabiera mocy w mieszance soli i peklosoli 50/50, oraz pieprzu w ilości 2g/kg. wyszło tego klI 5 kgklIIa 10 dkg kl IIb 7kgkl III 2,5 kg mam zamiar zrobić z tego część "myśliwskiej podsuszanej" a część "jałowcowej". zastanawiam się co do składu przypraw, może ktoś coś podpowie? cdn i fototelacja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted January 23, 2011 Report Share Posted January 23, 2011 Nie zapomnij o badaniu Wczoraj sobota a dzisiaj niedziela. Piszesz, że się pekluje. Z entuzjazmem wstrzymałbym się do wyniku badania. Chyba, że już to uczyniłeś to zwracam honor. Foto relacja jak najbardziej wskazana. Pozdrawiam Zibi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaciak Posted January 23, 2011 Author Report Share Posted January 23, 2011 badanie zrobione metodą wytrawiania ,pewną, pan lek.wet. powiedział że można spokojnie jeść, dzięki za tą uwagę, gdy chodzi o zdrowie najbliższych honor idzie w odstawkę, a wracajac do kielbasy to nie robiłem z dzika o roku, zona uparła się na wieprzowinę, 1.wywiozłem żonę( z córcią) do teściów tj mojej mamy2. strzeliłem dzika3. zapeklowałem4. zona nie ma już wyjścia :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted January 23, 2011 Report Share Posted January 23, 2011 Po wadze widać, że nie odyniec. Jeśli był chudy, to dokup boczek i koniecznie łopatkę, ładnie sklei Ci mięso. Ja jestem właśnie po zakończeniu wędzenia kiełbasy i kabanosów z dziczyzny: był przelatek i warchlak.przyprawy na 1kg/g:pieprz 2gałka muszkatałowa 1jałowiec 1czosnek 1,5cukier 1czosnek dobrze rozetrzyj w blenderze, dodając trochę wody, W sumie niech stanowi 10% wagi mięsnej i w takiej postaci dodawaj przy wyrabianiu mięsa. Ja jednak ostatnio robiąc kiełbasę z dzika z dodatkiem wieprzowiny nie dodałem całości wody, czyli 10%. Sam dzik ma "mokre" mieso, więc z dodawaniem wody trzeba uważać, aby nie przedobrzyć. Ja robiąc kiełbasę starałem się trafić na taki smak, aby smaki lasu i wieprzowiny się prawie wyrównał, z niewielką przewagą lasu.Kiełbasa miała być smaczna, dobrze i długo wędzona i taka wyszła. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaciak Posted January 27, 2011 Author Report Share Posted January 27, 2011 niech ktoś mnie poratuje jeżeli chodzi o wklejanie zdjęć, kiełbaska z dzika się zrobiła i czas powrzucać foty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted January 27, 2011 Report Share Posted January 27, 2011 kociak tu masz wszystko napisane, pozdrawiam wklejanie zdjęć na forum Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted January 27, 2011 Report Share Posted January 27, 2011 niech ktoś mnie poratuje jeżeli chodzi o wklejanie zdjęć, kiełbaska z dzika się zrobiła i czas powrzucać fotyhttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=764 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaciak Posted January 27, 2011 Author Report Share Posted January 27, 2011 z wcześniej opisanego mięska skomponowałem dwa rodzaje kiełbasy. dodałem przyprawy w ilości kolendra 0,5g/kggałka 1g/kgmajeranek szczyptaczosnek- 2 g/kgwoda w ilości 1lmięsko nadziałem za pomocą napycharki w jelita 32+ oraz w jelita 28-30pierwszy rodzaj uformowałem w wianki a drugi w pętka. oba rodzaje osuszane i wędzone razem.Osuszanie trwało 30min,wędzenie 120 min w temperaturze 40-45Ckiełbasa 28-30 pieczona 40 min w temp. 80-90Ckiełbasa 32+ pieczona 65 min. w temp. 80-90C mam nadzieję że fotki już niedługo dorzucę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaciak Posted January 30, 2011 Author Report Share Posted January 30, 2011 przedstawiam fotorelację z produkcji kiełbasy z dzika Kaciaka surowiec wyglądał tak po zmieleniu klI 16mm IIa 12mm IIb 10mm III 2x 3mm kiełbaski napchane zostały tak jak opisane to zostało w ostatnim poście, 2h osadzania i do wedzarki [ Dodano: Nie 30 Sty, 2011 13:52 ] po opisanym powyżej wędzeniu kiełbaska w jelitacg 28-30mm, mazwijmy ją myśliwska podsuszana Kaciaka wyclądała tak a po 50 godzinnym podsuszeniu w temperaturze 15C tak [ Dodano: Nie 30 Sty, 2011 14:04 ] kiełbaska w jelitach 32+ nazwę ją jałowcowa z dzika Kaciaka po pierwszym węszeniu wyglądała tak na drugi dzień wędziłem tą kiełbaskę zimnym dymem przez 12 h, na początku i na końcu wędzenia dodając do paleniska owoce jałowca. Po tym zabiegu kiełbaska wyglądała tak kiełbaskę powiesiłem na trzy doby do podsuszenia i zobaczymy co z tego wyjdzie. muszę powiedzieć że podsuszenie kiełbasy myśliwskiej bardzo pozytywnie wpłynęło na jej smak, rodzinka mówi że jest pyszna pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaciak Posted January 31, 2011 Author Report Share Posted January 31, 2011 trzy doby suszenia w moich warunkach okazało by się stanowczo za długo. po 12 h zimnego wędzenia i 36 h podsuszania, kiełbasa jałowcowa Kaciaka z dzika jest gotowa. smak? dobre to stanowczo za mało powiedziane, polecam zarówno sposób wykonania jak i zestaw przypraw dla kiełbas z dziczyzny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaciak Posted February 1, 2011 Author Report Share Posted February 1, 2011 niezamierzonym produktem jest też ta sama kielbaska nadziana w osłonki białkowe 65mm wędzona i podwędzana tak samo jak jałowcowa , podsuszana już ponad 2 doby, jeszcze powisi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted February 1, 2011 Report Share Posted February 1, 2011 Jak już podsuszysz to wrzuć fotki przekroju. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts