Biotit Posted January 27, 2011 Report Share Posted January 27, 2011 Ja osobiście wątpię. Przeczytaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saleta Posted January 27, 2011 Report Share Posted January 27, 2011 Na codzień nie, lecz gdy wybuchła afera dioksyniowa sanepid od poniedzaiłkowych kontroli żąda takich badań do mięsa które pochodzi z niemiec. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted January 27, 2011 Report Share Posted January 27, 2011 Do analizy dioksyn potrzebny jest dobry chromatograf (koszta takiego to jakieś 500000€). To znaczy że nie każde laboratorium takie cacko posiada.Analiza jest bardzo czasochłonna, np. ekstracja próbek i tak dalej. Koszta analizy mogą wynosić nawet kilkaset €uro. :shock: Więc ciężko sobie wyobrazić, czy gdzie kolwiek całość produkowanej wieprzowiny jest badana. Jak powstają dioksyny :question: między innym przez spalanie powyżej 300 °CWięc są wszędzie, w powietrzu, w glebie, w wodzie w roślinach i w zwierzętach.Aż strach się bać :wink: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andyz Posted April 18, 2011 Report Share Posted April 18, 2011 badanie kowsztuje ok.3000 zł.trwa ok miesiąca, było badane wyrywkowo dioksyn nie stwierdzono :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
harapug Posted April 19, 2011 Report Share Posted April 19, 2011 A jak jest z badaniem pod kątem wirusa choroby Aujeszky'ego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted April 19, 2011 Report Share Posted April 19, 2011 A jak jest z badaniem pod kątem wirusa choroby Aujeszky'ego?trochę na temat http://www.nik.gov.pl/kontrole/wyniki-kontroli-nik/pobierz,ksr~p_09_110_201008241001591282636919~01,typ,kk.pdf :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andyz Posted September 28, 2011 Report Share Posted September 28, 2011 WitamDługo mnie nie było, ale jeśli interesuje to kogoś to tak:nieszkodliwy dla ludzi wirus oczywiście .Choroba ma bardziej charakter handlowy.Jest powód aby chronić swoje rynki.pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted September 28, 2011 Report Share Posted September 28, 2011 No to zaczyna robić się ciekawie... myślałem że na obecność dioksyn prowadzi się badania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andyz Posted September 28, 2011 Report Share Posted September 28, 2011 badania są robione także w innych kierunkach, a dioksyn możesz mieć więcej w jajkach niż w mięsie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.