Jump to content

[Korea] Kimczi

Recommended Posts

Robiłem z gotowej mieszanki przypraw do kimchi, kupionej w jakimś sklepie z egzotyką (chyba Kuchnie Świata). Chodziło mi o to, że by nie kupować tuzina różnych torebek z przyprawami, które po ewentualnym wykorzystaniu przysłowiowej szczypty będą wietrzeć gdzieś w szafce Ze swojej strony dodałem świeże chili, dymkę i rzepę białą. Kisiłem najpierw w garażu owinięte w folię spożywczą, a następnie w lodówce. Zapach mocny po otwarciu pojemnika, ale da się wytrzymać.

W smaku wyszło b. dobre. Wydaje mi się, że nawet lepsze od tego co jadłem w orientalnych knajpkach.

Podobno w Korei nie chorują na ptasią grypę, gdyż codziennie jedzą kimchi. Taka ludowa medycyna.

Ciekawe czy jakbym ją tzn kapuste zakisił w szczelnym pojemniku to nie eksploduje?

Coś ona za mną chodzi *ogląda się za siebie*

co o tym sądzisz?

pozdrówka

Podłączę się do odpowiedzi. Mi nic nie wywuchło.

Jakiś czas temu w paśmie nocnym na Kuchnia TN oglądałem program "Jak Piotr przykazał". Facet razem z żoną koreanką robili kimchi w warunkach polskich. Kamionkowy pojemnik szczelnie okręcili wieloma warstwami folii spożywczej i wkopali do połowy w ziemię w lesie twierdząc, że jak się kisi to śmierdzi. Powiedzieli też, że w Korei mają osobne lodówki do kimchi.

Wg mnie podczas kiszenia rzeczywiście czuć, ale to przypomina naszą kiszoną kapuste.

Link do kimchi z Kuchnia tv:

http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-3925_kim-chi.html

Nie nie zupę, poprostu chcę sobie jej pojeść pamiętam jej smak z dawnych lat,w Korei PŁD,w lokalach była ona podawana do kurczaka smażonego w głębokim tłuszczu jako surówka i do tego zamrożona na kość koreańska wódka 40% ALEKSANDER . Pychota

Artykuł rzeczywiście ciekawy, ale najprawdziwsze z tego wszystkiego jest to :

... największe autorytety wszędzie obwieszczają, że nie jest jeszcze znana taka dieta która by efektywnie spalała tłuszcz międzytkankowy. (Podobno gdyby była znana, jej autor stałby się milionerem.)

• 1 month later...

Ja też zaciekawiony smakiem tej kapusty postanowiłem ją zakisić, zapach nie szczególny ale da się wytrzymać. Po 5 dniach konsumpcja, orginalny dość ostry smak, tak wyglądała:

Zrobiłem następną, ale już mniej ostrej papryczki, bo w poprzedniej to sam "ogień".

Do zakiszenia wziołem jedną dużą główkę kapusty pekińskiej, jedną białą rzodkiew, jedną białą cebule cukrową, jeden ząbek czosnku, jedną paprykę czerwoną, ostrą paprykę mieloną i sól. Układałem warstami w słoju ugniatająć dobrze i przesypując przyprawami. Teraz kilka dni czekania.