zwierzak Posted January 27, 2011 Report Share Posted January 27, 2011 Zna może ktoś z szanownego grona przepis na koreańską kapustę KIMCZI?Kiedyś ChiefPaul pisał o czymś podobnym ale nijak nie mogę znależć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted January 27, 2011 Report Share Posted January 27, 2011 http://www.chefpaul.net/ tam poszukaj może znajdziesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbig3133 Posted January 27, 2011 Report Share Posted January 27, 2011 http://smakowity.pl/przepis/1332/kimczi/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwierzak Posted January 27, 2011 Author Report Share Posted January 27, 2011 Znalazłem... całkiem zapomniałem że ChefPaul ma swoją stronke w necie :blush: http://www.chefpaul.net/kimichi.html dzięki za przypomnienie :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted January 28, 2011 Report Share Posted January 28, 2011 Zwierzak pamiętaj jednak o tym, by kisić tę kapustę z dala od domu !!!!!!!Smak rewelacja , natomiast zapach niekoniecznie :grin: Najlepiej garnek kamienny wkopać w ziemię ok 50m od domu. :lol: :clap: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwierzak Posted January 28, 2011 Author Report Share Posted January 28, 2011 Mówisz 50m? kurcze teraz mrozy są to sie nie ukisi :grin: A tak na poważnie to jadłem kilka razy ją w Korei smakowała mi wybornie ,czy robiłeś ją osobiście i dlatego wiesz o smrodku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
albacora Posted January 28, 2011 Report Share Posted January 28, 2011 Robiłem z gotowej mieszanki przypraw do kimchi, kupionej w jakimś sklepie z egzotyką (chyba Kuchnie Świata). Chodziło mi o to, że by nie kupować tuzina różnych torebek z przyprawami, które po ewentualnym wykorzystaniu przysłowiowej szczypty będą wietrzeć gdzieś w szafce Ze swojej strony dodałem świeże chili, dymkę i rzepę białą. Kisiłem najpierw w garażu owinięte w folię spożywczą, a następnie w lodówce. Zapach mocny po otwarciu pojemnika, ale da się wytrzymać.W smaku wyszło b. dobre. Wydaje mi się, że nawet lepsze od tego co jadłem w orientalnych knajpkach.Podobno w Korei nie chorują na ptasią grypę, gdyż codziennie jedzą kimchi. Taka ludowa medycyna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted January 28, 2011 Report Share Posted January 28, 2011 Robiłem i potwierdzam smrodek jest !!!!Ale smak rekompensuje zapach. :wink: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwierzak Posted January 28, 2011 Author Report Share Posted January 28, 2011 Ciekawe czy jakbym ją tzn kapuste zakisił w szczelnym pojemniku to nie eksploduje?Coś ona za mną chodzi *ogląda się za siebie* co o tym sądzisz?pozdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
albacora Posted January 28, 2011 Report Share Posted January 28, 2011 Ciekawe czy jakbym ją tzn kapuste zakisił w szczelnym pojemniku to nie eksploduje? Coś ona za mną chodzi *ogląda się za siebie* co o tym sądzisz? pozdrówka Podłączę się do odpowiedzi. Mi nic nie wywuchło. Jakiś czas temu w paśmie nocnym na Kuchnia TN oglądałem program "Jak Piotr przykazał". Facet razem z żoną koreanką robili kimchi w warunkach polskich. Kamionkowy pojemnik szczelnie okręcili wieloma warstwami folii spożywczej i wkopali do połowy w ziemię w lesie twierdząc, że jak się kisi to śmierdzi. Powiedzieli też, że w Korei mają osobne lodówki do kimchi. Wg mnie podczas kiszenia rzeczywiście czuć, ale to przypomina naszą kiszoną kapuste. Link do kimchi z Kuchnia tv: http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-3925_kim-chi.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwierzak Posted January 28, 2011 Author Report Share Posted January 28, 2011 Dzięki za podpowiedż po niedzieli zabiore się do roboty :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted January 28, 2011 Report Share Posted January 28, 2011 zwierzak, a co będziesz z niej gotował , zupę ? Też mnie ta kapusta zaciekawiła i chcę zakisić . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwierzak Posted January 28, 2011 Author Report Share Posted January 28, 2011 Nie nie zupę, poprostu chcę sobie jej pojeść pamiętam jej smak z dawnych lat,w Korei PŁD,w lokalach była ona podawana do kurczaka smażonego w głębokim tłuszczu jako surówka i do tego zamrożona na kość koreańska wódka 40% ALEKSANDER . Pychota Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted January 28, 2011 Report Share Posted January 28, 2011 A , dzięki za podpowiedź , będę próbować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldero Posted January 28, 2011 Report Share Posted January 28, 2011 Witam! Ciekawy artykuł na temat kimczi znalazłem tutaj Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted January 28, 2011 Report Share Posted January 28, 2011 Artykuł rzeczywiście ciekawy, ale najprawdziwsze z tego wszystkiego jest to : ... największe autorytety wszędzie obwieszczają, że nie jest jeszcze znana taka dieta która by efektywnie spalała tłuszcz międzytkankowy. (Podobno gdyby była znana, jej autor stałby się milionerem.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted January 29, 2011 Report Share Posted January 29, 2011 Dla leniuszków !!! hihi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwierzak Posted January 29, 2011 Author Report Share Posted January 29, 2011 Kurcze ale procedura :grin: skąd ja wezmę takie rękawice :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbig3133 Posted March 22, 2011 Report Share Posted March 22, 2011 Ja też zaciekawiony smakiem tej kapusty postanowiłem ją zakisić, zapach nie szczególny ale da się wytrzymać. Po 5 dniach konsumpcja, orginalny dość ostry smak, tak wyglądała: Zrobiłem następną, ale już mniej ostrej papryczki, bo w poprzedniej to sam "ogień". Do zakiszenia wziołem jedną dużą główkę kapusty pekińskiej, jedną białą rzodkiew, jedną białą cebule cukrową, jeden ząbek czosnku, jedną paprykę czerwoną, ostrą paprykę mieloną i sól. Układałem warstami w słoju ugniatająć dobrze i przesypując przyprawami. Teraz kilka dni czekania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts