Jump to content

Cylinder nadziewarki


mateuszar

Recommended Posts

Posiadam starą nadziewarke poziomą 6kg Alexanderwerk i chciałbym zrobić nowy cylinder na farsz ok. 140mm średnica. Jaka powinna być gruba ścianka cylindra ? Może ktoś wykonywał coś takiego. Myślę o gotowej rurze żaroodpornej grubość ścianki 1mm. Czy to wystarczy?
Link to comment
Share on other sites

Mam własnej roboty nadziewarkę, cylinder z kwasówki 120mm, ścianka 3mm, tłok z tarnamidu (może być poliamid) jest tak spasowany, że od 5 lat nadziewam regularnie raz na miesiąc 12 kg. kiełbasy i nic się nie wyrobiło i nie rozszczelniło. Tak więc nic nie kombinuj z oringami. Nic się nie stanie jak troszkę farszu rozetrze się po ściankach cylindra.

Tłok ma grubość ok. 4 cm.

Link to comment
Share on other sites

Serdecznie witam.

 

Moja nadziewarka przed i po odnowie,pojemnosc ok. 7 l , na tloku rowek i oring 5 mm , jest bardzo szczelna , nadziewanie jelit baranich (kabanosy) mieso mielone na sitku 10mm i 8 mm to katastrofa,

nie do wykonania , jednak juz kielbasnice i wyzej bez problemu,jakies podpowiedzi ?

 

A tu juz 3 l Trespade , kabanosy bez problemu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...