mateuszar Posted February 1, 2011 Report Share Posted February 1, 2011 Posiadam starą nadziewarke poziomą 6kg Alexanderwerk i chciałbym zrobić nowy cylinder na farsz ok. 140mm średnica. Jaka powinna być gruba ścianka cylindra ? Może ktoś wykonywał coś takiego. Myślę o gotowej rurze żaroodpornej grubość ścianki 1mm. Czy to wystarczy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olek.P Posted February 1, 2011 Report Share Posted February 1, 2011 Myślę o gotowej rurze żaroodpornej grubość ścianki 1mm. Czy to wystarczy? Jak masz na mysli rure do pieca to jest do tego celu nieodpowiednia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan_kacz Posted February 1, 2011 Report Share Posted February 1, 2011 Ja dorabiając cylinder wybrałem rurę o grubości ścianki 2 mm, oczywiście tak jak podpowiadają Koledzy ze stali kwasoodpornej.Powodzenia :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateuszar Posted February 1, 2011 Author Report Share Posted February 1, 2011 Dziękuję za podpowiedzi. A co polecacie jako uszczelnienie tłoka z cylindrem? Ja myślę o tłoku z poliamidu z oringiem śr. 5mm. Może ktoś wie jak rozwiązane jest uszczelnienie w nadziewarce od Miro? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MirekB Posted February 1, 2011 Report Share Posted February 1, 2011 Mam własnej roboty nadziewarkę, cylinder z kwasówki 120mm, ścianka 3mm, tłok z tarnamidu (może być poliamid) jest tak spasowany, że od 5 lat nadziewam regularnie raz na miesiąc 12 kg. kiełbasy i nic się nie wyrobiło i nie rozszczelniło. Tak więc nic nie kombinuj z oringami. Nic się nie stanie jak troszkę farszu rozetrze się po ściankach cylindra.Tłok ma grubość ok. 4 cm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted February 1, 2011 Report Share Posted February 1, 2011 Jak będziesz się upierał przy uszczelnieniu to w zatoczonym rowku tłoka wstaw rzemień skórzany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olek.P Posted February 1, 2011 Report Share Posted February 1, 2011 Hallo!!!! Ja tez robilem sam nadziewarke,Tlok zrbilem z teflonu 50 mm grubosci. Jest dosc ciasno dopasowany ,ale zaleta jest ze jest bardzo szczelny i nie potrzebuje oringa jako uszczelki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rzeznik1 Posted February 1, 2011 Report Share Posted February 1, 2011 Witam.Kolego OLEK.P jak duża jest ta nadziewarka i skąd wzięta jest do niej przekładania?Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olek.P Posted February 1, 2011 Report Share Posted February 1, 2011 Hallo!!!! Pojemnosc ok 5L,Przekladnia z motoreduktora sprawdzilem(zibi) 1:15 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystaler Posted February 1, 2011 Report Share Posted February 1, 2011 Serdecznie witam. Moja nadziewarka przed i po odnowie,pojemnosc ok. 7 l , na tloku rowek i oring 5 mm , jest bardzo szczelna , nadziewanie jelit baranich (kabanosy) mieso mielone na sitku 10mm i 8 mm to katastrofa, nie do wykonania , jednak juz kielbasnice i wyzej bez problemu,jakies podpowiedzi ? A tu juz 3 l Trespade , kabanosy bez problemu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.