PawelP Posted February 2, 2011 Report Share Posted February 2, 2011 Witam,jako, że jestem tu nowy mam parę banalnych pytań, prosze o wybaczenie, jeśli temat był już obgadany i wyjaśniony ostatecznie. Jako początkujący, zacząłem czytać niniejsze forum i pewnie jak wszyscy grzebać w necie. Jednym z istotnych, pojawiających się często pytań i problemów jest wykonanie własnej wędzarni i pośrednio innych wchodzących w jej skład elementów. Jak choćby tzw. dymogenerator. Obejrzalem wszystko co jest na tym forum w tym temacie i w związku z tym mam pytanie: czy zamiast tracenia czasu, robienia prowizorek, ryzykowania porażenia prądem i czegos podpalenia nie warto kupić gotowej, jak na mój gust bardzo profesjonalnej wędzarni? Długo nie szukałem, ale ten model można kupić jeszcze taniej niż w podanym linku. http://tinyurl.com/4tz74rf Przecież ta wędzarnia jest tak ładna, że mogłaby stać w przedpokoju :wink: Podrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwierzak Posted February 2, 2011 Report Share Posted February 2, 2011 Tu masz link do polskiego dystrybutorahttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1591 Ładna jest jedni kupują gotowe, inni lubią coś sami skonstruować i mają z tego satysfakcję zdania są podzielone jak :wink: :grin: Polacy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted February 2, 2011 Report Share Posted February 2, 2011 Kolega Beiot ma taką i on Ci najlepiej d-odradzi :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted February 2, 2011 Report Share Posted February 2, 2011 http://www.borniak.pl/Tu masz tańszą i Polską. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelP Posted February 2, 2011 Author Report Share Posted February 2, 2011 Dziękuję kolegom za wyjaśnienie i linki. Podobają mi się te gotowe wędzarenki, poszperam jeszcze za innymi i pewnie coś takiego kupię. Jeśli brać pod uwagę ceny choćby nadziewarek, maszynek czy innych gadżetów, to koszt takiego Bradley'a nie jest wygórowany; nie wiem czy w całej Europie, ale w Austrii i Niemczech chcą za niego 335€ (na dziś to ca 1300PLN), to cena tej zabawki jest kusząca. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vtec Posted February 2, 2011 Report Share Posted February 2, 2011 PawelP, poczytaj forum - znajdziesz opinie na temat Bradleya, Borniaka i innych wędzarek. Weź pod uwagę to, że koszt wkładów do wędzenia w przypadku Bradleya jest wysoki i to, że nie każdemu smak Bradleya odpowiada. PS. I jeszcze jedno, ta cena to chyba jest za najmniejszego Bradleya? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oskp Posted February 2, 2011 Report Share Posted February 2, 2011 Wędzarnia profesjonalna czy swojskiej roboty ? A dlaczego ta swojskiej roboty nie może być profesjonalna ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelP Posted February 2, 2011 Author Report Share Posted February 2, 2011 PawelP Weź pod uwagę to, że koszt wkładów do wędzenia w przypadku Bradleya jest wysoki i to, że nie każdemu smak Bradleya odpowiada.?Czytam, że te ich brykiety robią w 10 aromatach i pewnie ta ich ilość wyczerpuje zapotrzebowanie smakowe klientów - gdyby bylo inaczej pewnie zrobiliby tych aromatów 20. Zresztą taki brykiecik prędzej czy później pojawi się polskiej produkcji i wtedy będzie robiony pod polskie podniebienie. Jeśli chodzi o koszt, to jest to rzecz względna. Jeśli wychodzi z ich kalkulacji, że 1 godzina wędzenia to niecałe 1€ - niech to będzie nawet 4 zł, to nie jest to przesadnie dużo. Zauważ, że wędzarnia jest w trakcie pracy bezobsługowa - nie muszę paru godzin marnować na pilnowanie tempetatury i podsypywanie trocin. Jest optymalnie izolowana, grzałka 500W to 1/4 tego czym grzeją prezentowane na forum wędzanie. Jest na pewno bezpieczna pod względem pożarowym i ogólnie BHP. Jeśli ten Bradley'owski generator wytwarza rzeczywiście "zdrowszy" dym, to kolejny atut. Wracając do kosztów wędzarni własnej produkcji - czy każdy użytkownik liczy, ze 1kWh prądu to ca 60 gr. 10 godzin grzałki 2 kW to okrągłe 12 złotych! PS. I jeszcze jedno, ta cena to chyba jest za najmniejszego Bradleya?Nie szukałem daleko, w Niemczech i Austrii, poniżej linki do tych po 335. http://www.bradleysmoker.at/products/smoker/ http://www.bradley-smoker.de/products/smoker Pozdrawiam [ Dodano: Sro 02 Lut, 2011 21:48 ] Wędzarnia profesjonalna czy swojskiej roboty ? A dlaczego ta swojskiej roboty nie może być profesjonalna ?Dletego, że wykonanie profesjonalnego urządzenia, oprócz profesjonalnych umiejętności, wymaga profesjonalnych materiałów, maszyn i narzędzi. Wcześniej wymaga jeśli nie projektu i żmudnych obliczeń, to co najmniej długotrwałych prac doświadczalnych i prototypowych. To co napisałem, absolutnie nie znaczy, że w wędzarni swojskiej roboty muszą wychodzić gorsze wędliny. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oskp Posted February 2, 2011 Report Share Posted February 2, 2011 Wracając do kosztów wędzarni własnej produkcji - czy każdy użytkownik liczy, ze 1kWh prądu to ca 60 gr. 10 godzin grzałki 2 kW to okrągłe 12 złotych! Właśnie dlatego dociepliłem swoją wędzarnię , chociaż zakładając , że wędzenie trwa połowę czasu / 5 godzin / to już tylko koszt 6 złotych , podzielmy to przez ilość kg wkładu włożonego do wędzarni /średnio około 10 kg / to wychodzi 60 gr na kilogram wędzonki Mnie taka kwota na kolana nie powala ......... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted February 2, 2011 Report Share Posted February 2, 2011 PawelP, poczytaj tutaj http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3356&highlight=bradley jak Ci odpowiada to kupuj, a potem będziesz wiedział czy jest dobra czy nie , czy za mała czy w sam raz. Oryginalny generator na ciastka bradleya nie zdał egzaminu w moim przypadku. Ale zrobisz jak uważasz. I nie chodzi mi o cenę tylko o dym. Profiton jak najbardziej polecam. Solidny sprzedawca. Naprawy gwarancyjne na tel. przysyłali części. Nie ma idealnych rozwiązań. U mnie teraz bradley pracuje z dymogeneratorem borniaka :grin: Mam też beczkę elektryczną 200l. Latem zamierzam zrobić jeszcze drewnianą wędzarnię z generatorem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelP Posted February 3, 2011 Author Report Share Posted February 3, 2011 PawelP, poczytaj tutaj http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3356&highlight=bradley jak Ci odpowiada to kupuj, a potem będziesz wiedział czy jest dobra czy nie , czy za mała czy w sam raz. Wędliniarstwo mam zamiar zacząć nawet nie jako hobby, ale na podobnej zasadzie jak letnie grilowanie: jest sprzęt, jest okazja, jest chęć to robimy. Robię nie z powodu, że wyjdzie mi taniej niż w sklepie albo mam alergię na jakieś konserwanty - od wielu lat kupuję wędliny w rzemieśniczym zakładzie z przedwojennymi tradycjami i jest OK. Myślę, że oprócz względnie zdrowych wędlin własna ich produkcja daje dużą frajdę i w niektórych przypadkach pewnie uznanie rodziny :wink: Mam dom z ogrodem i altaną to można powiedzieć mam warunki, więc się za to biorę. Drugi dzień kilka godzin spędziłem w necie czytając mi. zagraniczne fora branżowe oraz materiały pozwalające nieco ogarnąć teoretycznie procesy wędzenia. Prześledziłem też ewolucję tych, wywodzących się przecież z beczki kompaktowych wędzarenek Bradley'a i podobnych. Wychodzi mi, że kupię ją na promocji przy okazji pobytu za najbliższą granicą. Wcześniej będę się starał obejrzeć toto w działaniu. Co do linka który wkleiłeś, przeczytałem o zakresie przeróbki który wykonałeś. Jestem przekonany, że nieco wypaczyłeś ideę tego urządzenia. Nie moja sprawa, więc nie rozwijam tematu. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts