DZIADEK Posted February 4, 2011 Report Share Posted February 4, 2011 Upiekłem dzisiaj dla mojego wnuczka taki sobie,, chlebek''mięsny . Jeszcze gorący ale nie wytrzymałem . Jutro jak wystygnie dopiero będzie można zobaczyć dokładny przekrój . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted February 5, 2011 Report Share Posted February 5, 2011 Upiekłem dzisiaj dla mojego wnuczka taki sobie,, chlebek''mięsny . Jeszcze gorący ale nie wytrzymałem Proszę o przepis na ten chlebek. :thumbsup: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted February 5, 2011 Report Share Posted February 5, 2011 Wygląda smakowicie... w przekroju widac, że jest soczysta, nie zbita, troche mi przypomina parówkową albo mortadelę, tzn wygląd w środku... drobno mielona... kurcze, Dziadek nie daj sie prosić :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 5, 2011 Author Report Share Posted February 5, 2011 Zakupiłem mięso wp kl II i jedną golonkę . Po przebraniu i klasyfikacji uzyskałem Wp kl IIa - 0,99 kg Wp kl IIb 50/50 -0,88 Kg Wp kl III - 0,66 kg Peklowanie Mieszanką peklującą o składzie 75% sól- 25% peklosól 15g/ 1kg mięsa . Czas peklowania 1godz w temp pokojowej 20-22 st C . Rozdrabnianie Mięso podzielone na dwie połowy mniej więcej po 1.255 kg I połowa do wp kl II a dodano do tej ilości mięso wp kl II b. II połowa -resztę wp kl IIb do mięsa wp kl III Pierwszą część zmielona przez siatkę 2 mm Drugą część zmielono 2 razy przez siatkę 2m i dodatkowo miksowano z dodatkiem ok 150 ml wody Przyprawy to- Pieprz mielony 1,2 g/1kg mięsa Gałka muszk. -0,5 g/1kg Cukier - 2g/1kg Do drugiej części dodatkowo gorczyca miel - 0,4g /1kg Mieszanie Każda część oddzielnie . Do pierwszej dodano 1 jajko Do drugiej 1 łyżeczkę maki ziemniaczanej Formowanie Pierwszą część rozłożono po całej blaszce - na bokach również ,wyłożoną papierem do pieczenia zostawiając trochę farszu na przykrycie górnej warstwy. W środek ułożonego farszu dodano drugą część farszu i przykryto górną warstwą farszem nr 1. Pieczenie trwało ok 4 godz. w piekarniku w temp. 150-180 st. do temp. wewnątrz bloku 69-70 st C. Mniejszej nie mogłem uzyskać gasł płonień . Z uwag - można zastosować troszkę więcej mieszanki peklującej 16-17 g/ 1/kg., ładniej to zrobić artystycznie .Bardziej uwidocznić mięso kutrowane Można również zrobić mieszankę peklującą 15-20% peklosoli reszta sól.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asia50 Posted February 5, 2011 Report Share Posted February 5, 2011 DZIADKU poproszę więcej takich przepisów mojej córci ten wypiek bardzo się s :clap: podobał i na pewno tym razem będzie smakować bez uwag :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 5, 2011 Author Report Share Posted February 5, 2011 Pieczeń z zasady powinna być robiona z mięsa nie peklowanego - ale ten szary kolor nie odpowiada wielu konsumentom. Dlatego dodałem trochę peklosoli i jest bardzo ładnie wybarwiona . myślę ze nawet 10% peklosoli i 90% soli da nam ładne wybarwienie - a ile mniej azotynu w wyrobie . Pieczeń z założenia miała być miękka drobno rozdrobniona i nie tłusta . Dwu barwność osiągnięta może być gdy zmniejszymy drugi farsz np do 1/3 i bardziej go wykutrujemy do koloru farszu np parówek i włożymy w środek . Możemy zrobić przekładaniec cienka warstwa na warstwę itd. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpionka Posted February 5, 2011 Report Share Posted February 5, 2011 Peklowanie Mieszanką peklującą o składzie 75% sól- 25% peklosól 15g/ 1kg mięsa . Czas peklowania 1godz w temp pokojowej 20-22 st C . Pieczenie trwało ok 4 godz. w piekarniku w temp. 150-180 st. do temp. wewnątrz bloku 69-70 st C. Mniejszej nie mogłem uzyskać gasł płonień . Dziadek , nie piszę dlatego aby się czepiać , ale czegoś nie mogę zrozumieć. W ciągu ostatnich dwóch dni dowiedziałem się , że : - mięsa poddawanego wysokiej temp ( np. grilowanie ) nie peklujemy bo.... - mięso peklowane nie poddajemy temp. wyższej niż 100-120stC max bo... - oraz tekst zacytowany powyżej Poproszę autora o komentarz ... Bardzo mnie interesuje opinia fachowca w tym temacie. Ps. Za wolno piszę i mój post pojawił się pod postem Dziadka , jednak nadal proszę o ustosunkowanie. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbig3133 Posted February 5, 2011 Report Share Posted February 5, 2011 Bardzo smaczniasty z wyglądu wyrób, czy wpII to kupiłeś od szynki czy łopatki?Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 5, 2011 Author Report Share Posted February 5, 2011 Z zaleceń w wyrobach gastronomicznych peklowanych, pieczenie odbywać się powinno W początkowej fazie w temperaturze 70-90 st C z tym że wkładamy do piekarnika nagrzanego do 90st C. W końcowej fazie pieczenia 90-110st C. do osiągnięcia wewnątrz produktu temp 68- 72 st C. Czas pieczenia około 2-2.5 godz w blaszkach o bokach 7-8 cm. Jakie to peklowanie to raczej kolorowanie. Wp kl II to mieszanka taka jaką uzyskuje się w sklepie z rozbioru półtusz. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asia50 Posted February 5, 2011 Report Share Posted February 5, 2011 mam pytanie a właściwie druga połowa "a czy nożna to mięso wymieszać razem i tak piec czy jest jakiś powód dla którego kładziemy warstwowo" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 5, 2011 Author Report Share Posted February 5, 2011 Inwencja twórcza nie zna granic- wszystko dozwolone. Cel- by mieć dwa w jednym i by było to widoczne Pozdrawiam [ Dodano: Sob 05 Lut, 2011 14:32 ] Prosił bym bardzo o zmienienie tematu na -Pieczeń Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted February 5, 2011 Report Share Posted February 5, 2011 Wyrób bardzo smacznie wyglądający i na pewno tak samo smakujący , Dziadku oj babcia ma dobrze z Tobą . Szkoda , że zięciem nie mogę być Jakie to peklowanie to raczej kolorowanie. Rozumiem , że chodzi o utrzymanie różowego koloru. Wp kl II to mieszanka taka jaką uzyskuje się w sklepie z rozbioru półtusz. Pozdrawiam Natomiast tutaj naprawdę nie kumam o co chodzi :question: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted February 5, 2011 Report Share Posted February 5, 2011 dziadek to ale o te wnuki dba pozazdrościć takiego dziadka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted February 7, 2011 Report Share Posted February 7, 2011 Wp kl II to mieszanka taka jaką uzyskuje się w sklepie z rozbioru półtusz. Pozdrawiam Natomiast tutaj naprawdę nie kumam o co chodzi :question: Są to mieszane skrawki mięsne które pozostają po normalnej klasyfikacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 7, 2011 Author Report Share Posted February 7, 2011 Są to ścinki - skrawki mięsa z obróbki elementów na pieczenie- z łopatek ,szynek, boczków obróbki schabów itd. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marciu11 Posted February 14, 2013 Report Share Posted February 14, 2013 Witam Temat trochę podobny więc pozwolę sobie tutaj zadać pytanie. Ostatnio jadłem pieczeń a'la Kaczka. Czy zna ktoś sprawdzony dobry przepis? Pozdrawiam Marcin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts