kosyan Posted February 14, 2011 Report Share Posted February 14, 2011 Hej, ostatno dostałe od znajomego dużo ścinków olchy ale maja bardzo dużo kory - tak na oko 50%. Czy takie drewno nadaje sie do wędzenia ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 14, 2011 Report Share Posted February 14, 2011 Hej.Olcha do wędzenia może być z korą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter-2 Posted February 14, 2011 Report Share Posted February 14, 2011 olcha tak sucha ale kore zawsze zdzieram powoduje gorzki smak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek_ Posted February 14, 2011 Report Share Posted February 14, 2011 Wędziłem, z korą i jak dla mnie kiełbaska super wychodzi, szczególnie lisicka :thumbsup: . Ale wędziłem drwnem z korą, a nie korą z drewnem :wink: .A tak poważnie, to nie wiem czy taka ilość kory nie zaszkodzi.Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 14, 2011 Report Share Posted February 14, 2011 Piter-2 nie pomyliłeś przypadkiem olchy z brzozą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter-2 Posted February 14, 2011 Report Share Posted February 14, 2011 Piter-2 nie pomyliłeś przypadkiem olchy z brzozą? kore z olchy zdzieram tylko tą grubą cieńka może być a brzozy jeszcze nie próbowałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Podlasiak Posted February 14, 2011 Report Share Posted February 14, 2011 Proponuje poczytać ten wątek z naszego forum:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4054&postdays=0&postorder=asc&start=0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henrykos62 Posted February 14, 2011 Report Share Posted February 14, 2011 Ja też nigdy nie zdejmuję kory Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted February 14, 2011 Report Share Posted February 14, 2011 Hej, ostatno dostałe od znajomego dużo ścinków olchy ale maja bardzo dużo kory - tak na oko 50%. Czy takie drewno nadaje sie do wędzenia ? Przy tej ilości kory może pojawić się gorycz w wędzonkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 14, 2011 Report Share Posted February 14, 2011 kore z olchy zdzieram tylko tą grubą cieńka może być To robisz moim zdaniem syzyfową robotę.Jak żyję nie słyszałem ,żeby z olchy do wędzenia obdzierano korę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 14, 2011 Report Share Posted February 14, 2011 Znam te ścinki z olchy. Przytrafiło mi się nimi wędzić i to jeszcze mokrymi. Są to odpady z tartaków z cięcia grubych pni olchy i zawierają 50 %- 80% kory .Uwędzić można ale - nie polecam używać w czasie osuszania, chyba że lubujemy się w czerni. Jedynym wyjściem jest dokładanie po trochu tego drewna w czasie końcowego wędzenia ale nie w wszystkich wędzarniach . Korowanie nie ma sensu bo prawie nic nie zostanie. Wędzę olchą nie korowaną ale na niej nie ma tyle kory.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruby7074 Posted February 14, 2011 Report Share Posted February 14, 2011 Osobiście brzozą niewędziłem ale zdarzało się używać jej do rozgrzania wędzarni,natomiast olcha to jedno z drzew najlepszych do wędzenia i to bez korowania.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter-2 Posted February 14, 2011 Report Share Posted February 14, 2011 kore z olchy zdzieram tylko tą grubą cieńka może być To robisz moim zdaniem syzyfową robotę.Jak żyję nie słyszałem ,żeby z olchy do wędzenia obdzierano korę. jeśli pieniek ma 30-40 cm średnicy to obdzieranie kory idzie szybko przy rąbaniu część sama odpada :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 14, 2011 Report Share Posted February 14, 2011 Żeby już zakończyć to bicie piany powiem tak.Pytałeś -odpowiedziałem i nie tylko ja.Chcesz to zdzieraj tą korę ja tego nie robię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts