krisk Posted February 14, 2011 Report Share Posted February 14, 2011 WitamChcę kupić na pół wieprza i tak się zastanawiamy, co się bardziej opłaca:Wieprz- cena ok 4.1PLN/ kgPółtusza- cena 7.5PLN/ kg Jeśli wieprz miałby ok 100kg, to ile będą ważyły półtusze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted February 14, 2011 Report Share Posted February 14, 2011 Jeśli masz możliwość uboju kupuj "wieprza". Tylko takiego maleństwa 100kg nie bierz. Ma mieć minimum 120kg. Najlepiej to nabyć maciorkę po jednym miocie. Waga odpowiednia i jeszcze niezbyt stara sztuka. Tylko, że obecnie ciężko taką dostać. Wiesz unia, kolczyki, spadek produkcji itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 14, 2011 Report Share Posted February 14, 2011 Możesz orientacyjnie porównać co uzyskasz http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1259. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henrykos62 Posted February 14, 2011 Report Share Posted February 14, 2011 Tylko takiego maleństwa 100kg nie bierzTak jak mówi Wnuczek.Kup takiego ,a jaka nauka przy takiej sztuce :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted February 14, 2011 Report Share Posted February 14, 2011 ja kupiłem miesiąc temu półtuszę od rolnika 105 kg moje wyliczenia są tu http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6728 [ Dodano: Pon 14 Lut, 2011 19:21 ] w marcu zamawiam sobie całego ale tera takiego ok 130 kg trochę mały schabik był przy tej półtuszy 105kg [ Dodano: Pon 14 Lut, 2011 19:27 ] a jakupisz wiepsza to masz krew i wszystkie podroby do tego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIRKON Posted February 14, 2011 Report Share Posted February 14, 2011 Witaj,Moje doświadczenia są ukierunkowane raczej w kierunku kupna półtuszy.Kupiłem kilka razy z połówkę z prosiaka i zawsze finał był bardzo tłusty.Jak kupuje półtusze to zamawiam chudą i słoninę mam jaką chce, czyli cieniutką.Zgodnie z zasadą: „widziały gały co brały a jak nie widziały to nie brały”Ale jest to kwestia indywidualna uzależniona od potrzeb i możliwości.Powodzenia,Mirek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts