mlody Posted February 15, 2011 Report Share Posted February 15, 2011 Zamierzam w sobotę bić świnkę i mam niewielki problem. Całość poza schabem idzie dla mnie na przerobienie schab dla żony na kotlety.Zamierzam zrobić kaszankę, salceson, jakieś wędzonki i kiełbasę. Tu pojawia się problem jaką? może trochę kabanosów, jakąś wiejską w stylu Grzegorza doradźcie proszę co zrobić, Mile widziany jakiś konkretny przepisPozdrawiamRafał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MAREK-ZAN Posted February 15, 2011 Report Share Posted February 15, 2011 KIEŁBASA CHŁOPSKA=SZCZEPANA Przepis na 10 kg mięso z karkówki 8kg boczek 2kg 0,18kg soli (peklosoli) 3 łyżeczek pieprzu 10-15 ząbków czosnku 6 łyżek majeranku 2 łyżeczki cukru jelito wieprzowe cienkie kaliber 26-28 Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem fi 8. Całość wkładamy do naczynia i dodajemy powyżej wymienione przyprawy w następujący sposób.Bieżemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól i po dokładnym wymieszniu wlewamy do zmielonego mięsa.Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy ok. 10 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu na 12h.Po tym czasie mieszamy ponownie ok 10 min, aż mięso stanie się kleiste,po tej czynności napychamy w jelita.Przed wędzeniem zostawiamy ją na 2 h na powietrzu.Cas wędzenia 4h w ciepłym dymie.Przy odmowiednim kolorze parzymy kiełbase 20min w 75stC po tych czynnościach kiełbasa jest gotowa Wykonanie kiełbasy jest bardzo łatwe i każdy potrafi ją zrobić. Gwarantuję dobry smak . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted February 15, 2011 Report Share Posted February 15, 2011 TUTAJ TUTAJ a TUTAJ przede wszystkim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mlody Posted February 15, 2011 Author Report Share Posted February 15, 2011 Biobit kolego ja te strony czytałem i zdaje sobie sprawę z tego co chciałeś napisać: Czytać czytać i jeszcze raz czytać ale jest tyle przepisów tyle możliwości że trudno jest wybrać konkretny dlatego ten temat. Są na forum osoby których rady biorę w ciemno i takie które dużo piszą a ich wiedza jest na moim poziomie przerobili kilka półtusz i to wszystko. MAREK-ZAN dzięki za przepis właśnie o taką pomoc mi chodziło dzięki tobie już mam nad czym się zastanawiaćCzekam na dalsze propozycjePozdrawiamRafał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 15, 2011 Report Share Posted February 15, 2011 Tutaj masz wszystko, co jest Ci potrzebne: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=100 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts