Jump to content

Jakie wyroby ze świnki

mlody

Recommended Posts

Zamierzam w sobotę bić świnkę i mam niewielki problem. Całość poza schabem idzie dla mnie na przerobienie schab dla żony na kotlety.

Zamierzam zrobić kaszankę, salceson, jakieś wędzonki i kiełbasę. Tu pojawia się problem jaką? może trochę kabanosów, jakąś wiejską w stylu Grzegorza doradźcie proszę co zrobić, Mile widziany jakiś konkretny przepis

Pozdrawiam

Rafał

KIEŁBASA CHŁOPSKA=SZCZEPANA

Przepis na 10 kg

mięso z karkówki 8kg

boczek 2kg

0,18kg soli (peklosoli)

3 łyżeczek pieprzu

10-15 ząbków czosnku

6 łyżek majeranku

2 łyżeczki cukru

jelito wieprzowe cienkie kaliber 26-28

Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem fi 8.

Całość wkładamy do naczynia i dodajemy powyżej wymienione przyprawy w następujący sposób.Bieżemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól i po dokładnym wymieszniu wlewamy do zmielonego mięsa.Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy ok. 10 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu na 12h.Po tym czasie

mieszamy ponownie ok 10 min, aż mięso stanie się kleiste,po tej czynności napychamy w jelita.Przed wędzeniem zostawiamy ją na 2 h na powietrzu.Cas wędzenia 4h w ciepłym dymie.Przy odmowiednim kolorze parzymy kiełbase 20min w 75stC po tych czynnościach

kiełbasa jest gotowa

Wykonanie kiełbasy jest bardzo łatwe i każdy potrafi ją zrobić.

Gwarantuję dobry smak .

Biobit kolego ja te strony czytałem i zdaje sobie sprawę z tego co chciałeś napisać: Czytać czytać i jeszcze raz czytać ale jest tyle przepisów tyle możliwości że trudno jest wybrać konkretny dlatego ten temat. Są na forum osoby których rady biorę w ciemno i takie które dużo piszą a ich wiedza jest na moim poziomie przerobili kilka półtusz i to wszystko.

MAREK-ZAN dzięki za przepis właśnie o taką pomoc mi chodziło dzięki tobie już mam nad czym się zastanawiać

Czekam na dalsze propozycje

Pozdrawiam

Rafał