robespier Posted February 16, 2011 Report Share Posted February 16, 2011 witam koledzy na wiosnę mam zamiar wybudować altankę drewnianą pod którą będzie się znajdowała wędzarnia ,mam do was pytania na czym najlepiej osadzić słupy ?Myślałem o podstawie typu U z prętem fi 16 ale do mojej altany wydaja mi się za wiotkie, wymiary altany 4x6 metrów postawiona na 6 słupach które mają 15 na 15 cm może macie inne propozycje? pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tim Posted February 16, 2011 Report Share Posted February 16, 2011 Nie sądzę aby były za słabe przecież je wbetonujesz i samego drutu nie będzie zbytnio widać i zgiąć go będzie ciężko(u mnie prześwit między betonem a podstawą to ok2-3 cm czyli taki aby można było dokręcić nakrętki od regulacji szer. podstawy) . Ja mam postawione na takich podstawach a dodatkowo aby się nie zapadały dostawałem poprzeczkę do tych drutów a powierzchnia dachu to 4x5,5m i stoi na 4 słupach 12x12cm.Można również dostać takie podstawy co się wbija w ziemię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzus Posted February 16, 2011 Report Share Posted February 16, 2011 tak osadzałem swoją wiatę wylałem fundamenty 60x60 około 50 cm w ziemie (bede nadsypywał jeszcze grunt kotwy mozesz kupić w castoramie ale jesli masz gdzieś w okolicy hurtownie marcopol kupisz wszystko 4 razy taniej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted February 16, 2011 Report Share Posted February 16, 2011 Witaj robespier , ja też mam zamiar zbudować taką altanę (6x4) , ale podpartą na 12 słupach 13x13cm. zakotwionych w kotwach " U ". Kotwy te będą wbetonowane w zbrojony fundament.Myślę że altana o tych wymiarach powinna mieć solidną konstrukcję - coby można było w niej siedzieć nawet podczas silnego wiatru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robespier Posted February 17, 2011 Author Report Share Posted February 17, 2011 dzisiaj byłem na złomowisku widziałem ładne dwuteowniki i kotwy chyba z nich zrobię wszystko zależy ile będą za nie chcieli . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted February 17, 2011 Report Share Posted February 17, 2011 robespier, myślę że około 1zł za kilogram. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robespier Posted February 20, 2011 Author Report Share Posted February 20, 2011 było drożej po 1.50 zł ale trochę złomu zostawiłem w rozliczeniu więc nie było tak źle pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts