cedro Posted January 12, 2007 Report Share Posted January 12, 2007 jestem młodym zadymiarzem, pierwszy wsad do wędzarki zrobiliśmy z kolegą przed świętami,wyszło rewelacyjnie. od razu rzuciliśmy się na szerokie wody ok. 35 kg wyrobu wędzonego około 20 godz. w temp. około 30 stopni. wczoraj zamoczylismy następny wsad. tym razem chcemy trochę poeksperymentować, w związku z tym mam pytanie, co powiecie na próbę marynaty z czerwonego wina? [ mamy spore ilości czerwonego,wytrawnego winka z winogron]. czekam na opinie i sugestie. pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 12, 2007 Report Share Posted January 12, 2007 Jaeśli robisz wedlinki, to jak najbardziej - pewien dodatek czerwonego wina lub innego alkoholu jest wskazany. Jednak przy produkcji wędzonek - peklowanie, radze poeksperypentować na małym kawałku. Wino wspaniale sprawdza sie jako dodatek do glazur lub zalew do mięsa przygotowywanego na ruszt czy grilla. Nie polecam dodawania go do zalewy pelkującej. Uwędzone mięsko, przed podaniem, potraktuj glazurą z dodatkiem czerwonego wina. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.