Jump to content

eksperymenty z peklowaniem


cedro

Recommended Posts

jestem młodym zadymiarzem, pierwszy wsad do wędzarki zrobiliśmy z kolegą przed świętami,wyszło rewelacyjnie. od razu rzuciliśmy się na szerokie wody ok. 35 kg wyrobu wędzonego około 20 godz. w temp. około 30 stopni. wczoraj zamoczylismy następny wsad. tym razem chcemy trochę poeksperymentować, w związku z tym mam pytanie, co powiecie na próbę marynaty z czerwonego wina? [ mamy spore ilości czerwonego,wytrawnego winka z winogron]. czekam na opinie i sugestie. pzdr
Link to comment
Share on other sites

Jaeśli robisz wedlinki, to jak najbardziej - pewien dodatek czerwonego wina lub innego alkoholu jest wskazany. Jednak przy produkcji wędzonek - peklowanie, radze poeksperypentować na małym kawałku. Wino wspaniale sprawdza sie jako dodatek do glazur lub zalew do mięsa przygotowywanego na ruszt czy grilla. Nie polecam dodawania go do zalewy pelkującej. Uwędzone mięsko, przed podaniem, potraktuj glazurą z dodatkiem czerwonego wina.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...