Jump to content

Baleron po prowansalsku

Koszu

Recommended Posts

to taka moja, robocza nazwa wędzonki, którą robię od kilku dobrych wędzeń.

Mam pytanie do wszystkich, którzy balerony parzyli i przypiekali. Ja do tej pory zawsze parzyłem i było wszystko super. Po osuszeniu mieska przed wędzeniem obtaczam go w różnych ziołach, które bardzo fajnie się trzymają tego karczku przez caly czas wędzenia. Niestety w czasie parzenia wiadomo cześć z tych ziół się odkleja. Zależy mi na tym, żeby gotowy baleron fajnie był ziołami oblepiony. Wymyśliłem więc, że zamiast parzenia przypiekę go w wędzarni do temp. 68 stopni w środku batonu.

Pytanie jak jest różnica pomiędzy parzonym a pieczonym baleronem i czy w ogóle baleron można przypiekać?

Jak wy termicznie obrabiacie swoje balerony?

Koszu , a nie lepiej zrobić napar z ziół prowansalskich i nastrzyknąć karczek przed peklowaniem? Wydaje mi się że natarcie ziołami mięsa przed wędzeniem nic nie daje. A podczas pieczenia w wedzarni zioła i tak odpadną.

pepe ja dokładnie tak robię :) Zaparzam zioła, wlewam do solanki, nastrzykuję itd. I mnie w sumie ta panierka ziołowa nie jest potrzebna ale raz takiego "panierowanego" baleronika dalem mojej prawie teściowej :) i teraz nic tylko to jej mam przywozić bo jej to mega smakowało i fess sie podobało :) Wiec rozumiesz :) Kocham tą kobiete prawie tak mocno jak moja prawie żonę :) wiec baleron musi być w ziołach i koniec :):)

A jutro jeszcze na dodatek moj prawie teść ma urodzinki wiec na stole tego baleronu nie moze zabraknąć :)

Jeżeli chodzi o odpadanie w czasie wędzenia to uwierz - nic nie odpada. Zioła bardzo fajnie sie trzymają. I nawet po oparzeniu dość dużo tej panierki ziołowej zostaje na wędzonke (swoja drogą nie wiem jakim cudem ) :)

a gdybyś posmarował żółtkiem i obsypał ziołami?

Robiłem w ten sposób pierś z indyka w posypce Red Hot Chilli. Wedlina wyszła super ale posypka niestety opadła wiec chyba to nie najlepszy pomysł. Ale moze przesadzilem z temp w czasie wędzenia. Tego nie wiem.

Koszu

na PW podam ci jak robiłem

nie mam zamiaru się narażać

skoro radzą inni z większym doświadczeniem inaczej

ale to tylko twoja wola !

[ Dodano: Pią 18 Lut, 2011 22:50 ]

No sorki

pomyłka w moich produkcjach

Pozdrawiam i Życzę lepszych produkcji.

Zawsze lepiej można.

Pa Pa

No i podpiekam sobie te moje balerony w 90 stopniach już od godziny. Jednak jest mały problem. Temp wewnątrz batonu przez ta godzinę wzrosła mi tylko o 4 stopnie. Z 39 do 43 stopni. Zanim uzyskałbym 68 stopni to chyba by się juz data zmieniła :) Dlatego wyciagam je i do wody i parzenie do 68 stopni i obsypywanie ziołami i szlus :)

• 10 months later...
Odgrzeję ten stary temat. Czy ktoś ma dobry pomysł jak po parzeniu na kiełbasie, szynce, baleronie czy innej wędzonce zrobić skórkę z ziół lub pieprzu. Przeszukuję forum i nic nie znajduję. Może źle skonstruowałem zapytanie w wyszukiwarce? Właśnie peklują mi się szynki i jedną z nich chciałbym po wędzeniu pokryć pieprzem.

Ważne żeby mocno wmasować i wklepać te przyprawy. W czasie wędzenia nie odpada od batonu prawie nic a podczas parzenia może hmmm z 5-10% ziół można później wyłowić z garnka. Wydaje mi sie, że przez to parzenie z tymi ziołami ten baleron ma taki intensywny smak. Aha - po osiągnięciu podczas parzenia 68-69 stopni baleron wyciągam i już nie hartuję w zimnej wodzie tylko wieszam w zimnym pomieszczeniu i tam sobie tak dynda z 12 h wesoło się schładzając :)