Jump to content

Baleron po prowansalsku


Koszu

Recommended Posts

to taka moja, robocza nazwa wędzonki, którą robię od kilku dobrych wędzeń.

 

Mam pytanie do wszystkich, którzy balerony parzyli i przypiekali. Ja do tej pory zawsze parzyłem i było wszystko super. Po osuszeniu mieska przed wędzeniem obtaczam go w różnych ziołach, które bardzo fajnie się trzymają tego karczku przez caly czas wędzenia. Niestety w czasie parzenia wiadomo cześć z tych ziół się odkleja. Zależy mi na tym, żeby gotowy baleron fajnie był ziołami oblepiony. Wymyśliłem więc, że zamiast parzenia przypiekę go w wędzarni do temp. 68 stopni w środku batonu.

 

Pytanie jak jest różnica pomiędzy parzonym a pieczonym baleronem i czy w ogóle baleron można przypiekać?

 

Jak wy termicznie obrabiacie swoje balerony?

Link to comment
Share on other sites

Koszu , a nie lepiej zrobić napar z ziół prowansalskich i nastrzyknąć karczek przed peklowaniem? Wydaje mi się że natarcie ziołami mięsa przed wędzeniem nic nie daje. A podczas pieczenia w wedzarni zioła i tak odpadną.
Link to comment
Share on other sites

pepe ja dokładnie tak robię :) Zaparzam zioła, wlewam do solanki, nastrzykuję itd. I mnie w sumie ta panierka ziołowa nie jest potrzebna ale raz takiego "panierowanego" baleronika dalem mojej prawie teściowej :) i teraz nic tylko to jej mam przywozić bo jej to mega smakowało i fess sie podobało :) Wiec rozumiesz :) Kocham tą kobiete prawie tak mocno jak moja prawie żonę :) wiec baleron musi być w ziołach i koniec :):)

A jutro jeszcze na dodatek moj prawie teść ma urodzinki wiec na stole tego baleronu nie moze zabraknąć :)

 

Jeżeli chodzi o odpadanie w czasie wędzenia to uwierz - nic nie odpada. Zioła bardzo fajnie sie trzymają. I nawet po oparzeniu dość dużo tej panierki ziołowej zostaje na wędzonke (swoja drogą nie wiem jakim cudem ) :)

Link to comment
Share on other sites

a gdybyś posmarował żółtkiem i obsypał ziołami?

Robiłem w ten sposób pierś z indyka w posypce Red Hot Chilli. Wedlina wyszła super ale posypka niestety opadła wiec chyba to nie najlepszy pomysł. Ale moze przesadzilem z temp w czasie wędzenia. Tego nie wiem.

Link to comment
Share on other sites

Koszu

na PW podam ci jak robiłem

nie mam zamiaru się narażać

skoro radzą inni z większym doświadczeniem inaczej

ale to tylko twoja wola !

 

[ Dodano: Pią 18 Lut, 2011 22:50 ]

No sorki

pomyłka w moich produkcjach

Pozdrawiam i Życzę lepszych produkcji.

Zawsze lepiej można.

Pa Pa

Link to comment
Share on other sites

No i podpiekam sobie te moje balerony w 90 stopniach już od godziny. Jednak jest mały problem. Temp wewnątrz batonu przez ta godzinę wzrosła mi tylko o 4 stopnie. Z 39 do 43 stopni. Zanim uzyskałbym 68 stopni to chyba by się juz data zmieniła :) Dlatego wyciagam je i do wody i parzenie do 68 stopni i obsypywanie ziołami i szlus :)
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...
Odgrzeję ten stary temat. Czy ktoś ma dobry pomysł jak po parzeniu na kiełbasie, szynce, baleronie czy innej wędzonce zrobić skórkę z ziół lub pieprzu. Przeszukuję forum i nic nie znajduję. Może źle skonstruowałem zapytanie w wyszukiwarce? Właśnie peklują mi się szynki i jedną z nich chciałbym po wędzeniu pokryć pieprzem.
Link to comment
Share on other sites

Ważne żeby mocno wmasować i wklepać te przyprawy. W czasie wędzenia nie odpada od batonu prawie nic a podczas parzenia może hmmm z 5-10% ziół można później wyłowić z garnka. Wydaje mi sie, że przez to parzenie z tymi ziołami ten baleron ma taki intensywny smak. Aha - po osiągnięciu podczas parzenia 68-69 stopni baleron wyciągam i już nie hartuję w zimnej wodzie tylko wieszam w zimnym pomieszczeniu i tam sobie tak dynda z 12 h wesoło się schładzając :)
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...