Jump to content

Koszykowa sobota polsko-japońska

Koszu

Recommended Posts

Witam szanowną Brać.

Mimo, że to niby wolna sobota ja juz od 6 cięzko pracuję :)

Do Borniaka włożyłem 3 szynki i 6 baleronów po prowansalsku, które z racji tego, że robię je dla mojej Prawie Teściowej chyba nazwę BALERONAMI PRAWIE TEŚCIOWEJ :)

Fotorelacja za chwilę.

Jadę dzisiaj do Prawie Tescia na urodzinki więc postanowiłem, z racji dość dużych luzów czasowych w trakcie wędzenia, że przygotuję w ramach prezentu, oprócz oczywiście tradycyjnej literatury jakąś przekąskę na stół. A że już bardzo dawno nie robiłem sushi wypadło, że to właśnie tym się za chwilę zajmę. Podejrzewam, że moi Prawie Teściowie na nie będą chcieli jeść surowych ryb wobec tego przygotuję sushi oparte tylko na warzywach. To powinno im przez gardziołka przejść. Zobaczymy.

To do roboty.

A oto rezultat wariacji na temat sushi :)

Tymczasem w Borniaku dochodza już wedzonki. Za 15 minut wyciagam szynki do parzenia a balerony bede probował upiec.

[ Dodano: Sob 19 Lut, 2011 12:46 ]

A oto szynki po 4 godz wędzenia w zmodernizowanym borniaku.

Teraz parzenie :)

Haha :) Oni podobno tez mnie kochają :) Zresztą skoro w maju bierzemy ślub i to oczywiście za ich zgodą to chyba najgorzej nie jest :)

[ Dodano: Sob 19 Lut, 2011 15:20 ]

Kurcze mam problem. Szynki i balerony w smaku i wygladzie zewnetrznym są superowy. Niestety po przekrojeniu na pół wycieka z nich w cho..rę wody. Peklowalem te miesko przez 3 dni z nastrzykiem. Potem przed wedzeniem cała noc ociekały powieszone na hakach a wcześniej dokładnie je wytarłem recznikami papierowymi. Cała noc na dodatek wiał wiatrak na te wedzonki. Potem godzinę i 15 minut osuszaałem w wedzarni. Dodatkowo przez otówr po generatorze dymu wentylatorem wtłaczalem powietrze. Komin otwarty, temp 45-50 stopni. Potem 4 h wędzenia. Potem parzenie dokładnie wg akademii dziadka do uzyskania w środku 68 stopni. Potem wieszam je na kijach i schladzam wentylatorem. I kurde rozkrajam batony a z nich cieknie woda. Wie ktos może skad ona w środku? Moze to nastrzyk?

Już normalnie nie wiem.

[ Dodano: Sob 19 Lut, 2011 15:22 ]

Chyba, że te wędzonki powinny ileś tam odpocząć po parzeniu?

Pomocy!!! :)

Ile powinny wędzonki wisiec zeby odpoczęły. Jest jakiś określony czas?

Ale skąd ta woda. Kurcze jak sciskam ten baton to normalnie wycieka woda. Kiedyś peklowalem dluzej i nie nastrzykiwalem. Nie mialem wtedy takich problemów. Może to być od nastrzyku?

Wiesz nie jestem tego pewien bo 2 szynki pochodziły z tego samego żródła co to wadliwe mieso o którym gadaliśmy wcześniej. Ale karczek kupilem w lidlu i był zapakowany w plastikowe pudelka. Nie bylo widac zadnych wycieków ani nic. Szynki - to tzw kulki. I w przypadku szynek i baleronów normalnie można pooddzielać mieśnie. Jak ukroisz plasterek to na tkance tej miedzymiesniowej normalnie sie rozlatują. Kurcze normalnie nie wiem co sie stalo. Do pewnego momentu wsyztsko mi działalo. Kupowalem najtańsze mieso i bylo ok. Nienastrzykiwalem, wedziłem w mega gęstym, stojącym dymie, parzyłem nie na termometr tylko tak jak dziadek w akademii napisał - przez ok godz. Wszytsko bylo super. Kurcze teraz staram sie jak byk i za każdym razem problem. Ja pierdziele już mi się odechciewa. Wiesz najdziwniejsze jest, że mieso jak zaczynam wedzić jest naprawde suche. Odcisniete, wytarte recznikeim, cala noc przed nadmuchem powietrza, długie osuszanie w wedzarni z nadmuchem powietrza i taki rezultat. Normalnie juz sie poddaje :/