tim Posted February 19, 2011 Report Share Posted February 19, 2011 Tim, podaj co i jak się miesza Składniki 500g ser biały 250g ser mozzarella 1 jajko 250g mąki ziemniaczanej sól, pieprz do smaku można dodać zieleninę Wykonanie Ser biały mielimy, następnie wyrabiamy w misce na jednolitą masę i dzielimy na 4. 1/4 część wyjmujemy i wsypujemy tam startą mozzarellę, dodajemy przyprawy i jajko i wyrabiamy na jednolitą masę. Znów dzielimy na 4 i 1/4 wypełniamy mąką ziemniaczaną i wyrabiamy (metoda jak przy kluskach).Jeżeli chcemy można dodać zieleninę. wyrobione ciasto formujemy na wałki o średnicy 1,5cm i smażymy na głębokim oleju. Uwagi; Taki przepis i sposób wykonania został podany przez kucharza, jednak ilości składników jakie są podane ilościowo nie pasują do siebie tzn wyjmując 1/4 sera białego nie można go zastąpić 250g i to samo z mąką Ja wykonałem w taki oto sposób 500g ser biały mielony 150g mozzarella 1 jajko 250g mąka ziemniaczana szczypiorek sól pieprz Wszystkie składniki wymieszałem razem niestety ciasto nie miało konsystencji jak na "kluski śląskie" i miałem problemy z formowaniem ciasta, le sobie poradziłem. Stwierdzam że kupny biały ser mielony się nie nadaje gdyż jest zbyt wilgotny,przynajmniej mój taki był. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts