Jump to content

Dufinki serowe


tim

Recommended Posts

Tim, podaj co i jak się miesza

Składniki

500g ser biały

250g ser mozzarella

1 jajko

250g mąki ziemniaczanej

sól, pieprz do smaku

można dodać zieleninę

 

Wykonanie

Ser biały mielimy, następnie wyrabiamy w misce na jednolitą masę i dzielimy na 4.

1/4 część wyjmujemy i wsypujemy tam startą mozzarellę, dodajemy przyprawy i jajko i wyrabiamy na jednolitą masę. Znów dzielimy na 4 i 1/4 wypełniamy mąką ziemniaczaną i wyrabiamy (metoda jak przy kluskach).Jeżeli chcemy można dodać zieleninę.

wyrobione ciasto formujemy na wałki o średnicy 1,5cm i smażymy na głębokim oleju.

 

Uwagi;

Taki przepis i sposób wykonania został podany przez kucharza, jednak ilości składników jakie są podane ilościowo nie pasują do siebie tzn wyjmując 1/4 sera białego nie można go zastąpić 250g i to samo z mąką

 

Ja wykonałem w taki oto sposób

500g ser biały mielony

150g mozzarella

1 jajko

250g mąka ziemniaczana

szczypiorek

sól pieprz

 

Wszystkie składniki wymieszałem razem niestety ciasto nie miało konsystencji jak na "kluski śląskie" i miałem problemy z formowaniem ciasta, le sobie poradziłem.

Stwierdzam że kupny biały ser mielony się nie nadaje gdyż jest zbyt wilgotny,przynajmniej mój taki był.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...