Jump to content

Właściwe użycie osłonek białkowych.


tamaryszek44

Recommended Posts

Mam kilka pytań dotyczących osłonek białkowych.

Przeczytałam, że przed ich napełnianiem trzeba je namoczyć w letniej wodzie.

Cz po ich napełnieni należy je po nakłuwać?

Czy krakowską parzyć przed czy po wędzeniu?

Ostatnio nie nakłułam osłonek. Najpierw wędziłam, a potem parzyłam i osłonki pękły.

Jak użyć ich właściwie?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Zastanawiam się nad tym, że w sklepie krakowska jest pomarszczona, a moja gładka

Te osłonki trzeba nabijać mocno ,ale z wyczuciem.Jak kiełbasa się podsuszy to osłonka się pomarszczy.

 

Witam,zaparzenie osłonki przed osuszaniem 80*C przez 8-10 min.przyspieszy marszczenie i kiełbaska bedzie równiutko pomarszczona.

Link to comment
Share on other sites

Klasycznych Krakowskich co prawda nie robię ale wykorzystuję osłonki białkowe 65 do kiełbas siekanych i dojrzewających i zawsze mi się ładnie obkurczają i marszczą fakt że to kwestia czasu ale nie miałem przypadku obsuszania farszu i nie obkurczania się osłonki .... Fakt tak jak napisał Arkadiusz zawsze nabijam osłonki bardzo ścisło i często po związaniu batona wkładam w praskę ..... osłonki zawsze ładnie przylegają i pracują razem z farszem.

 

 

http://img715.imageshack.us/img715/6697/dsc0526b.jpg

 

http://img10.imageshack.us/img10/1029/dsc0530ge.jpg

 

http://img812.imageshack.us/img812/3394/dsc0686.jpg

 

http://img854.imageshack.us/img854/3853/kindziuk3.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
Guest Anonymous

Witam, do osłonki białkowej FI 65, ile wchodzi na np. 40cm długości - kg farszu ?

 

Witam,zaparzenie osłonki przed osuszaniem 80*C przez 8-10 min.przyspieszy marszczenie i kiełbaska bedzie równiutko pomarszczona.

Jak mam to rozumieć ? ps.(niedługo będzie to moja pierwsza styczność z białkowymi osłonkami)

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za podpowiedź.

Zastanawiam się nad tym, że w sklepie krakowska jest pomarszczona, a moja gładka. Może faktycznie za mocno ja nabiłam.

Są gotowe pomarszczone. Ostatnio widziałem takie do kiełbasy wiankowej.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...