tamaryszek44 Posted February 21, 2011 Report Share Posted February 21, 2011 Mam kilka pytań dotyczących osłonek białkowych.Przeczytałam, że przed ich napełnianiem trzeba je namoczyć w letniej wodzie.Cz po ich napełnieni należy je po nakłuwać?Czy krakowską parzyć przed czy po wędzeniu?Ostatnio nie nakłułam osłonek. Najpierw wędziłam, a potem parzyłam i osłonki pękły.Jak użyć ich właściwie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 21, 2011 Report Share Posted February 21, 2011 1.Nakłuwa się cienką igłą aby nie było powietrza2.Najpierw się wędzi potem parzy3.Osłonkli moczy się w 10% roztworze wody z solą4.Pękły bo może były za mocno nabite chociaż te osłonki nabija się dość mocno lub było w nich dużo powietrza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tamaryszek44 Posted February 22, 2011 Author Report Share Posted February 22, 2011 Dzięki za podpowiedź.Zastanawiam się nad tym, że w sklepie krakowska jest pomarszczona, a moja gładka. Może faktycznie za mocno ja nabiłam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcus Posted February 22, 2011 Report Share Posted February 22, 2011 Zastanawiam się nad tym, że w sklepie krakowska jest pomarszczona, a moja gładkaTu masz taka ,,pomarszczona " http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1379 Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EL GREGOR Posted February 22, 2011 Report Share Posted February 22, 2011 Farsz przed napelnieniem nie powinien się zetknąć z wodą,gdyż może to sprzyjać wystąpieniu szarych plam.Namoczone w wodzie osłonki przed napełnieniem trzeba starannie z niej wytrzasnąć.Nakuwac jak jest powietrze.Powisi to się pomarszczy :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 22, 2011 Report Share Posted February 22, 2011 Zastanawiam się nad tym, że w sklepie krakowska jest pomarszczona, a moja gładka Te osłonki trzeba nabijać mocno ,ale z wyczuciem.Jak kiełbasa się podsuszy to osłonka się pomarszczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekk1219 Posted March 15, 2011 Report Share Posted March 15, 2011 Zastanawiam się nad tym, że w sklepie krakowska jest pomarszczona, a moja gładka Te osłonki trzeba nabijać mocno ,ale z wyczuciem.Jak kiełbasa się podsuszy to osłonka się pomarszczy. Witam,zaparzenie osłonki przed osuszaniem 80*C przez 8-10 min.przyspieszy marszczenie i kiełbaska bedzie równiutko pomarszczona. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted March 15, 2011 Report Share Posted March 15, 2011 Klasycznych Krakowskich co prawda nie robię ale wykorzystuję osłonki białkowe 65 do kiełbas siekanych i dojrzewających i zawsze mi się ładnie obkurczają i marszczą fakt że to kwestia czasu ale nie miałem przypadku obsuszania farszu i nie obkurczania się osłonki .... Fakt tak jak napisał Arkadiusz zawsze nabijam osłonki bardzo ścisło i często po związaniu batona wkładam w praskę ..... osłonki zawsze ładnie przylegają i pracują razem z farszem. http://img715.imageshack.us/img715/6697/dsc0526b.jpg http://img10.imageshack.us/img10/1029/dsc0530ge.jpg http://img812.imageshack.us/img812/3394/dsc0686.jpg http://img854.imageshack.us/img854/3853/kindziuk3.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted October 5, 2011 Report Share Posted October 5, 2011 Witam, do osłonki białkowej FI 65, ile wchodzi na np. 40cm długości - kg farszu ? Witam,zaparzenie osłonki przed osuszaniem 80*C przez 8-10 min.przyspieszy marszczenie i kiełbaska bedzie równiutko pomarszczona. Jak mam to rozumieć ? ps.(niedługo będzie to moja pierwsza styczność z białkowymi osłonkami) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alehar Posted October 5, 2011 Report Share Posted October 5, 2011 Popatrz tutaj: http://wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/1349-normy-zuzycia-oslonek-na-1-kg-farszu http://wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/729-troche-o-oslonkach-sztucznych-tabele Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reda Posted October 5, 2011 Report Share Posted October 5, 2011 Dzięki za podpowiedź. Zastanawiam się nad tym, że w sklepie krakowska jest pomarszczona, a moja gładka. Może faktycznie za mocno ja nabiłam. Są gotowe pomarszczone. Ostatnio widziałem takie do kiełbasy wiankowej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted October 6, 2011 Report Share Posted October 6, 2011 kiełbasy wiankowejA co to kiełbasa wiankowa :rolleyes: :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 6, 2011 Report Share Posted October 6, 2011 A co to kiełbasa wiankowa :rolleyes: :roll:Pytasz na poważnie czy żartujesz ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted October 6, 2011 Report Share Posted October 6, 2011 A co to kiełbasa wiankowa :rolleyes: :roll: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted October 6, 2011 Report Share Posted October 6, 2011 Pytasz na poważnie czy żartujesz ?No Posługuję się tylko 16-tka, a tam nie ma takiej kiełbasy DZIADEK dzięki wielkie, już zapisane na boku :grin: :grin: Bez Dziadka ani rusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.