qzym Posted February 24, 2011 Report Share Posted February 24, 2011 Elo wszystkim Zadymiaczom :grin: Dostałem właśnie pęcherze wieprzowe zasolone. Chcę je napełnić mięskiem na kindziuka. Ale jak to u licha zrobić??? :rolleyes: Moczyć i rozciągać czy też sa jakieś "sposby" ?? :tongue: Poradźcie coś ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted February 24, 2011 Report Share Posted February 24, 2011 Moczyć i rozciągać czy też sa jakieś "sposby"Jest temat kindziuk, tam znajdziesz odpowieć https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=142785#142785 :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 24, 2011 Report Share Posted February 24, 2011 Ja to moczę chwilę w ciepłej wodzie 37stopni po czym nakładam na kran i napuszczam wody szczelnie trzymając, aż się dobrze rozepchnie, czasem pęka. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qzym Posted February 24, 2011 Author Report Share Posted February 24, 2011 Dzięki wielkie, już napełnione.Fotki mojego pierwszego kindziuka wstawię w wątku o kindziuku.Najgorsze to czekanie......... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spec202 Posted February 24, 2011 Report Share Posted February 24, 2011 Siemanko!Czasem , jak se ktoś postanowi ,że chce mieć salceson w żołądku i pęcherzu to ja pęcherz załatwiam w ten sposób:płukanie ,odwracanie, napompowanie w miarę możliwości zazwyczaj do pompowania stosuję nastrzykiwarkę bez zalewy oczywiście , czyli pompuję ciśnienie do zbiornika i wdmuchuję powietrze do pęcherza , po napompowaniu zawiązuję przędzą i wieszam nad jakimś źródłem ciepełka w celu wysuszenia "balonika"A ,że wszystkie wyroby robię w jednym dniu (poza wędzeniem wędzonek) to , kiedy mieszam salceson to pęcherz jest już suchutki jak osłonka białkowa(przed nalewaniem moczę osłonkę w letniej wodzie kilka sekund , bo suchą łatwo uszkodzić :wink: Ps. jak byłem malutki i pamiętam jak rzeźnik przychodził to pęcherz służył nam do zabawy taki wysuszony oczywiście (nadmuchiwał go rzeźnik własnymi płucami przez rurkę z długopisu) Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andalu77 Posted April 6, 2012 Report Share Posted April 6, 2012 Buongiorno wszystki !!!Gdzie moge kupic pecherze wieprzowe w bielko biala lub czechowice dziedzice ?Mam robic wedliny wloskie sluszone i nie wiem gdzie to kupic Prosze o pomoc . :question: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts