Jump to content

Jak napełnić pecherz wieprzowy ???

qzym

Recommended Posts

Elo wszystkim Zadymiaczom :grin:

Dostałem właśnie pęcherze wieprzowe zasolone. Chcę je napełnić mięskiem na kindziuka.

Ale jak to u licha zrobić??? :rolleyes: Moczyć i rozciągać czy też sa jakieś "sposby" ?? :tongue:

Poradźcie coś !

Siemanko!

Czasem , jak se ktoś postanowi ,że chce mieć salceson w żołądku i pęcherzu to ja pęcherz załatwiam w ten sposób:

płukanie ,odwracanie, napompowanie w miarę możliwości zazwyczaj do pompowania stosuję nastrzykiwarkę bez zalewy oczywiście , czyli pompuję ciśnienie do zbiornika i wdmuchuję powietrze do pęcherza , po napompowaniu zawiązuję przędzą i wieszam nad jakimś źródłem ciepełka w celu wysuszenia "balonika"

A ,że wszystkie wyroby robię w jednym dniu (poza wędzeniem wędzonek) to , kiedy mieszam salceson to pęcherz jest już suchutki jak osłonka białkowa(przed nalewaniem moczę osłonkę w letniej wodzie kilka sekund , bo suchą łatwo uszkodzić :wink:

Ps. jak byłem malutki i pamiętam jak rzeźnik przychodził to pęcherz służył nam do zabawy taki wysuszony oczywiście (nadmuchiwał go rzeźnik własnymi płucami przez rurkę z długopisu)

Pozdrawiam

• 1 year later...