kuca3 Posted February 26, 2011 Report Share Posted February 26, 2011 Witam, chcę uprzedzić iż jestem nowy na tym forum Mam pomysł, aby przerobić komin na wędzarnię...Znajduje się on w budynku gospodarczym więc to chyba nie przeszkadza, ale piecyk jest na parterze a możliwość zrobienia "poprzeczek do wędzenia" jest dopiero na piętrze, więc chciałbym się dowiedzieć czy zdałoby to egzamin? czy temperatura była by wystarczająca? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted February 26, 2011 Report Share Posted February 26, 2011 Witam.Czemu nie http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=731 Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted February 26, 2011 Report Share Posted February 26, 2011 kuca3, Tak kiedyś robiło się na wsi. Wędziło się na strychu w kominie. Były drzwiczki do komina na strychu, a paliło się na parterze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuca3 Posted February 26, 2011 Author Report Share Posted February 26, 2011 Dzięki wielkie tylko sie zastanawiam nad tą temperaturą bo byłby to tylko mały piecyk typu"koza", a nie kominek jak u tego Pana o którym czytałem...Więc nie jesem za bardzo przekonany:/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted February 26, 2011 Report Share Posted February 26, 2011 Wszystko zależy od wysokości, na której będziesz stawiał wędzarkę, materialów do budowy wędzarki i ocieplenia jej.Podejrzewam, że w budynku gospodarczym nie masz stropów na wysokości 2,5m.Myślę, że jak dobrze zrobisz to i tą kozą możesz podpiekać wędzonki U Leona dość wysoko umieszczona nad kominkiem. (oddalona ok. 7m od kominka) Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuca3 Posted February 26, 2011 Author Report Share Posted February 26, 2011 A jak bym zrobił dźwiczki w kominie i wędził bezpośrednio w kominie bez robienia szafki? Co o tym myślicie? a od kozy do dźwiczek miałbym maxymalnie od 3 do 4 metrów... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted February 26, 2011 Report Share Posted February 26, 2011 A jak bym zrobił dźwiczki w kominie i wędził bezpośrednio w kominie bez robienia szafki To co Ty masz za komin :shock: Jak masz taki duży komin to pewnie, że możesz zrobić w kominie.Tylko przydało by się zrobić dół z szybrem i górę (podłogę i daszek :smile: ) , bo inaczej to Ci wędzonki "wywieje" Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted February 26, 2011 Report Share Posted February 26, 2011 A jak bym zrobił dźwiczki w kominie i wędził bezpośrednio w kominie bez robienia szafki? Co o tym myślicie? Właśnie tak u mnie było. Bezpośrednio w kominie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuca3 Posted February 26, 2011 Author Report Share Posted February 26, 2011 Ok dzieki za odpowiedzi, mam nadzieję że moja wizja tego wynalazku będzie spełniała swoje zadanie i będzie wszystko ok... Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted February 26, 2011 Report Share Posted February 26, 2011 kuca3, Spalanie w kominku - stare rozwiązania kominków otwartych to jest problem ekonomiczny, a spalanie w kozie z kanałem też ten problem występuje, ale z tym, że jest inna temperatura spalania opału. Rozwiąż problem i po sprawie. Problem to sztuka wędzenia, nie kopcenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted February 26, 2011 Report Share Posted February 26, 2011 Tak kiedyś robiło się na wsi. Wędziło się na strychu w kominie. Były drzwiczki do komina na strychu, a paliło się na parterzeDokładnie, u nas jest mnóstwo starych poniemieckich domów, zwłaszcza w okolicznych wioskach w domach były takie wedzarnie na strychu. Ostatni rozmawiałem z kolegą z pracy i od słowa do słowa, okazało sie, że miał taka wędzarnie ale rozebrał z e 3 lata temu jak remont robił Szkoda, bo bym zdjecia zrobił... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuca3 Posted February 27, 2011 Author Report Share Posted February 27, 2011 Witam Uprościłem mój projekt ponieważ stwierdziłem, iż na razie nie będę powiększał dziury w kominie:) Wysyłam zdjęcie ze wstępnym projektem(sorki ale nie mam zdolności plastycznych:D) co sądzicie o tym projekcie;) Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted February 27, 2011 Report Share Posted February 27, 2011 Witam.To Ty nie chcesz zrobić wędzarni z komina, tylko zwykłą wędzarkę z odprowadzeniem dymu do komina.Wędzonki wsadzane górą? Jak sprawa z dymem w pomieszczeniu gospodarczym ? Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbig3133 Posted February 27, 2011 Report Share Posted February 27, 2011 Jak wysokie będzie te podwyższenie? Do wędzonek to chyba po drabinie będziesz zaglądał :lol: Ja ruszt dałbym nad wlotem dymu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuca3 Posted February 27, 2011 Author Report Share Posted February 27, 2011 Uprzedzałem, że nie mam zdolności plastycznych podwyższenie to gdzieś z 70cm. Tak, wędzonki wsadzane górą ;)Z dymem nie będzie problemu ponieważ wędzarka znajdowałaby się na piętrze i mogę okna otworzyć, a co do rusztu to chyba masz racje... czyli ogółem projekt dobry tak? czy byście coś zmienili? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbig3133 Posted February 27, 2011 Report Share Posted February 27, 2011 Jeszcze jedno, jak przewidujesz rozwiązać problem dymu w trakcie zaglądania do wędzonek, przekładania kijków? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuca3 Posted February 27, 2011 Author Report Share Posted February 27, 2011 Tzn. całe piętro jest pod szkłem ponieważ to taka mała szklarnia na całym piętrze. Otworzę w dachu okno i ewentualnie jeszcze na szczycie więc dym moment przewieje. [ Dodano: Nie 27 Lut, 2011 15:19 ] poprawiony obrazek aby jakoś to wam zobrazować... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts