Jump to content

Domowa wędzarnia z komina-parę istotnych pytań


kuca3

Recommended Posts

Witam, chcę uprzedzić iż jestem nowy na tym forum ;) Mam pomysł, aby przerobić komin na wędzarnię...Znajduje się on w budynku gospodarczym więc to chyba nie przeszkadza, ale piecyk jest na parterze a możliwość zrobienia "poprzeczek do wędzenia" jest dopiero na piętrze, więc chciałbym się dowiedzieć czy zdałoby to egzamin? czy temperatura była by wystarczająca? Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

Wszystko zależy od wysokości, na której będziesz stawiał wędzarkę, materialów do budowy wędzarki i ocieplenia jej.Podejrzewam, że w budynku gospodarczym nie masz stropów na wysokości 2,5m.Myślę, że jak dobrze zrobisz to i tą kozą możesz podpiekać wędzonki :cool:

 

U Leona dość wysoko umieszczona nad kominkiem.

(oddalona ok. 7m od kominka)

Pozdrawiam :wink:

Link to comment
Share on other sites

A jak bym zrobił dźwiczki w kominie i wędził bezpośrednio w kominie bez robienia szafki

To co Ty masz za komin :shock:

Jak masz taki duży komin to pewnie, że możesz zrobić w kominie.Tylko przydało by się zrobić dół z szybrem i górę (podłogę i daszek :smile: ) , bo inaczej to Ci wędzonki "wywieje"

Pozdrawiam :wink:

Link to comment
Share on other sites

kuca3, Spalanie w kominku - stare rozwiązania kominków otwartych to jest problem ekonomiczny, a spalanie w kozie z kanałem też ten problem występuje, ale z tym, że jest inna temperatura spalania opału. Rozwiąż problem i po sprawie. Problem to sztuka wędzenia, nie kopcenia.
Link to comment
Share on other sites

Tak kiedyś robiło się na wsi. Wędziło się na strychu w kominie. Były drzwiczki do komina na strychu, a paliło się na parterze

Dokładnie, u nas jest mnóstwo starych poniemieckich domów, zwłaszcza w okolicznych wioskach w domach były takie wedzarnie na strychu. Ostatni rozmawiałem z kolegą z pracy i od słowa do słowa, okazało sie, że miał taka wędzarnie ale rozebrał z e 3 lata temu jak remont robił :( Szkoda, bo bym zdjecia zrobił...
Link to comment
Share on other sites

Witam

Uprościłem mój projekt ponieważ stwierdziłem, iż na razie nie będę powiększał dziury w kominie:)

Wysyłam zdjęcie ze wstępnym projektem(sorki ale nie mam zdolności plastycznych:D) co sądzicie o tym projekcie;) Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Uprzedzałem, że nie mam zdolności plastycznych :D podwyższenie to gdzieś z 70cm. Tak, wędzonki wsadzane górą ;)Z dymem nie będzie problemu ponieważ wędzarka znajdowałaby się na piętrze i mogę okna otworzyć, a co do rusztu to chyba masz racje... czyli ogółem projekt dobry tak? czy byście coś zmienili?
Link to comment
Share on other sites

Tzn. całe piętro jest pod szkłem ponieważ to taka mała szklarnia na całym piętrze. Otworzę w dachu okno i ewentualnie jeszcze na szczycie więc dym moment przewieje.

 

[ Dodano: Nie 27 Lut, 2011 15:19 ]

poprawiony obrazek aby jakoś to wam zobrazować...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...