szmulik Posted February 27, 2011 Report Share Posted February 27, 2011 WitamWczoraj robiłem swoje pierwsze wędzonki w Borniaku jeden schab około 1.7 kg i jeden boczek.5 godzin wędziłem w dymie około 50 stopni a potem przypiekłem w temperaturze 80 stopni do uzyskania wewnątrz mięsa 68 stopni. I tu mam pytanie jak się prawidłowo powinno przypiekać żeby mięso nie było surowe? Pytam ponieważ przypieczenie schabu do uzyskania 68 stopni zajęło mi aż 5 godzin, trochę dziwne bo jak czytam na forum to ludzie przypiekają po 30 min. Schab wyszedł bardzo smaczny i soczysty ale z wierzchu troszkę za mocno przypieczony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 27, 2011 Report Share Posted February 27, 2011 Polędwica (schab) to specyficzne mieso. Bardzo delikatne i najlepiej kiedy jedynie wedzi sie ją zimnym dymem przez kilka godzin. Nie trzeba podpiekać. Robi się wtedy dosyć twarda.Jeśli nie lubicie wędzonego surowego (polędwica łososiowa) to rób polędwicę sopocką (po podwędzeniu sparz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 27, 2011 Report Share Posted February 27, 2011 po podwędzeniu sparz. Tylko też ostrożnie do 60C w środku bo będzie sucha. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbig3133 Posted February 27, 2011 Report Share Posted February 27, 2011 Pytam ponieważ przypieczenie schabu do uzyskania 68 stopni zajęło mi aż 5 godzin, trochę dziwne bo jak czytam na forum to ludzie przypiekają po 30 min.Witaj, poczytaj to: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6821&highlight=borniak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szmulik Posted February 27, 2011 Author Report Share Posted February 27, 2011 Dzięki za odpowiedzi następnym razem spróbuje zrobić polędwicę sopocką.chociaż nie ukrywam ze ten schabik co wczoraj uwędziłem to na głowę bije wszystkie sopockie ze sklepu:). Czy gdzieś mogę znaleźć jaka tabele to jakich temperatur powinno się parzyć i przypiekać dany rodzaj mięsa. kiedyś gdzieś widziałem na stronie a teraz nie mogle już znaleźć.pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 27, 2011 Report Share Posted February 27, 2011 Szmulik, miałem na myśli technologię, a nie smak. Jeśli już o nim mowa, to ktoś ma w stopce sentencję, iż sznurek z jego wędzonek jest lepszy niż najlepszy wyrób sklepowy. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 27, 2011 Report Share Posted February 27, 2011 Czy gdzieś mogę znaleźć jaka tabele to jakich temperatur powinno się parzyć i przypiekać dany rodzaj mięsa Polędwicę do 60C.Reszta wędzonek 68-70C w środku.Kurczaki do 72C ze względu na ptasią grypę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szmulik Posted February 27, 2011 Author Report Share Posted February 27, 2011 Szmulik, miałem na myśli technologię, a nie smak. Jeśli już o nim mowa, to ktoś ma w stopce sentencję, iż sznurek z jego wędzonek jest lepszy niż najlepszy wyrób sklepowy. :wink:Spoko, zdaje sobie z tego sprawę. Polędwicę do 60C.Reszta wędzonek 68-70C w środku.Kurczaki do 72C ze względu na ptasią grypę.Dziękuje arkadiusz, o to mi właśnie chodziło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczeciniasty Posted February 27, 2011 Report Share Posted February 27, 2011 Czy gdzieś mogę znaleźć jaka tabele to jakich temperatur powinno się parzyć i przypiekać dany rodzaj mięsa Polędwicę do 60C.Reszta wędzonek 68-70C w środku.Kurczaki do 72C ze względu na ptasią grypę. A kielbasy?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szmulik Posted March 11, 2011 Author Report Share Posted March 11, 2011 Polędwicę do 60Ckurcze zgubiłem się czemu we wszystkich przepisach na tej stronie dla polędwicy jest podana temperatura 68-70 ? przykładowo http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=306 http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1548&page=1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 11, 2011 Report Share Posted March 11, 2011 Parz do 60 C i będzie dobrze.Widocznie nie zostało poprawione.To tak jak z kurczakami.Kiedyś do 68 C a dziś 72 C ze względu na ptasią grypę. [ Dodano: Pią 11 Mar, 2011 15:46 ] A kiełbasy cienkie 20-25 min w temp .75C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szmulik Posted March 11, 2011 Author Report Share Posted March 11, 2011 tak tez zrobie.jeszcze raz dziekuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted March 11, 2011 Report Share Posted March 11, 2011 czemu we wszystkich przepisach na tej stronie dla polędwicy jest podana temperatura 68-70 ? W temperaturze ~70 st.C. giną pałeczki okrężnicy (Escherichia Coli), które mogą być przyczyną zatruć pokarmowych, na które z kolei żadna firma produkująca wyroby wędliniarskie nie może sobie pozwolić Kiedy robimy dla siebie, to robimy to na własne ryzyko My na przykład polędwicę jemy wędzoną surową, ale jeśli ktoś nie lubi surowej, to sparzenie jej do temperatury 60 st.C. jest po prostu wystarczające do denaturacji białka, a polędwica pozostaje bardzo soczysta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted March 11, 2011 Report Share Posted March 11, 2011 W temperaturze ~70 st.C. giną pałeczki okrężnicy ... na które z kolei żadna firma produkująca wyroby wędliniarskie nie może sobie pozwolić Kiedy robimy dla siebie, to robimy to na własne ryzyko My na przykład polędwicę jemy wędzoną surową,no to jak ma się do powyższego produkcja i sprzedaż "polędwicy łososiowej", tatara (czy metki), kiełbasy polskiej etc...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szmulik Posted March 12, 2011 Author Report Share Posted March 12, 2011 Jeszcze raz dziękuje wszystkim za wyjaśnienie.Sparzyłem do 60 stopni . Mam nadzieje ze nie dostane salmonelli:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts