pyzolda Posted February 27, 2011 Report Share Posted February 27, 2011 Jaki wynalazek, ludzie to mają pomysły http://allegro.pl/pojemnik-prozniowy-marynator-mies-do-szynkowar-a-i1468704732.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted February 27, 2011 Report Share Posted February 27, 2011 No to jeszcze tylko troszkę fosforanów i możemy w domku zrobić wysokowydajne wędlinki :devil: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted February 27, 2011 Report Share Posted February 27, 2011 Napewno się nie skuszę na ten wynalazek. :devil: Jak chcę szybko peklować, czasami muszę to nastrzyk lub małe kawałki.Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted February 28, 2011 Report Share Posted February 28, 2011 Bardzo dobre urządzenie tylko peklowanie owoców czy mięsa odbywa się przez podciśnieniowe wypompowanie powietrza mięsa, Będzie widać malutkie bąbelki wychodzące z mięsa czy owoców. Zwolnienie zaworu spowoduje wciągnięcie marynaty -zassanie marynaty w miejsce usuniętego powietrza i soków. Powtórzenie kilka razy tej czynności rzeczywiście skraca czas do kilku godzin bez potrzeby nakłuwania. Jednak mięsko należy przetrzymać zanurzone w marynacie peklującej około 24 godzin. Płytka nie służy do zmiękczania mięsa tylko ułatwia swobodny dostęp marynaty do dolnej warstwy mięsa żeby powierzchnia styku nie uszczelniała się na gładkiej obudowie. Bardzo dobre urządzenie przy małej domowej produkcji aromatycznych wędlin w Borniaku z dodatkiem przypraw. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted February 28, 2011 Report Share Posted February 28, 2011 Jaki wynalazek, ludzie to mają pomysłytekst z opisu "Wytworzone podciśnienie rozszerza pory w mięsie i ułatwia wnikanie marynaty" Gdzie takie pory w mięsieniu szukać :question: co to jest :question: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziutek Posted February 28, 2011 Report Share Posted February 28, 2011 A ja sobie kupiłem coś podobnego, tylko za mniejsze pieniądze.Po małej przeróbce będzie służyć do równomiernego rozmieszczenia składników w batonie patrz temat :https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4452&highlight=galarecie batonik się będzie kręcił a ja w tym czasie zrobię coś innego. Jak zrobię próby, zapodam zdięcie równomiernie rozłożonych składników (warzyw) w batonie.Ludzie to mają pomysły.pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted March 1, 2011 Report Share Posted March 1, 2011 ziutek, No to dałeś pomysła .Idealna do tego w takim razie będzie maszynka na której podgrzewają paróweczki do hot-dogów w stacjach benzynowych .Tam się obracają te roleczki jest ich sporo , wystarczy tylko grzałki odłączyć , lub poszukać własnie przepalonego . lub pomajsterkować samemu ,bo nowe takie ustrojstwa to i tyle co wędzarnia kosztują :grin: .Jak myślicie zda egzamin :question: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted March 1, 2011 Report Share Posted March 1, 2011 Bardzo fajne urządzono, używam go w kuchni do szybkiego zaprawienia mięsa do pieczenia – żeberka, karkówka, drób itd…Do peklowania też lecz jak na moje potrzeby za małe więc przerabiam KEGa 30l od piwa, lecz ze względu na przeprowadzkę wszystkie prace zostały wstrzymane – wykańczanie domu pochłania cały czas no i nie ma gdzie, pomieszczenie na masarniae jeszcze też nie gotowe :sad: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pyzolda Posted March 2, 2011 Author Report Share Posted March 2, 2011 Toshiba, będziesz tego kega turlał czy jak :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZCZĘŚCIARZ Posted March 2, 2011 Report Share Posted March 2, 2011 Jaki wynalazek, ludzie to mają pomysły http://allegro.pl/pojemnik-prozniowy-marynator-mies-do-szynkowar-a-i1468704732.html Masownica w wersji mikro. Jeszcze dodatki funkcjonalne i wydajność 200% w 2 h. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted March 2, 2011 Report Share Posted March 2, 2011 Toshiba, będziesz tego kega turlał czy jak :grin:Nie, to ma być coś w tym stylu http://www.mave4.com/pl-glass-lpm20.shtml Masownica w wersji mikro. Jeszcze dodatki funkcjonalne i wydajność 200% w 2 h.Od masowania do dodatków funkcjonalnych to jeszcze daleka droga. Nie należy aż tak dramatyzować i przesadzać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZCZĘŚCIARZ Posted March 3, 2011 Report Share Posted March 3, 2011 Masownica w wersji mikro. Jeszcze dodatki funkcjonalne i wydajność 200% w 2 h.Od masowania do dodatków funkcjonalnych to jeszcze daleka droga. Nie należy aż tak dramatyzować i przesadzać. Pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł a nie przy marynowaniu lub peklowaniu wiec takie urządzenie uważam za zbędne chyba ze do produkcji przemysłowej lub wysoko wydajnej... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 3, 2011 Report Share Posted March 3, 2011 Czy masownica w produkcji przemysłowej służy tylko do masowania dodatków funkcjonalnych ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 3, 2011 Report Share Posted March 3, 2011 Są także podciśnieniowe i takie z nożykami nacinającymi. Pisał o tym spec. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted March 3, 2011 Report Share Posted March 3, 2011 TOSHIBA, Do kega możesz zamontować taki wynalazek http://www.pompyprozniowe.net/pompy_venturi.php Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 4, 2011 Report Share Posted March 4, 2011 Są także podciśnieniowe i takie z nożykami nacinającymi.Widziałam (u producenta tego urządzenia) wannę przeznaczoną do "pieszczenia" mięska ultradźwiękami. Podobno mięso, po takim zabiegu, znakomicie chłonie wodę :devil: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 6, 2011 Report Share Posted March 6, 2011 Dzisiaj oglądałem testy tego urządzenia i posłuchałem opinii konsumentów.Nie jest to nic innego, jak mini-masownica podciśnieniowa. Samo podciśnienie jednak nie wystarczy. Dla osiągnięcia jako takiego efektu potrzebne jest masowanie. W tym wypadku obracający sie bęben. Ta tareczka na spodzie urzadzenia (podkładka przed kontaktem z płynami w spoczynku bębna) dokonuje mikrouszkodzeń delikatnego mięsa, co pozwala na wnikanie większej ilości marynaty do wnetrza. Ten proces wykorzystuje się z powodzeniem w przemyśle i to jest to, o czym pisał wcześniej spec.Opinie konsumentów mięsa przygotowanego tradycyjnie i za pomocą marynatora były sceptyczne w odniesienie do efektów pracy tego urządzenia. Moim zdaniem tak samo można wykorzystać wszelkie urządzenia do przechowywania podciśnieniowego produktów spożywczych, np. Zepptera (wystarczy lekko ponacinać mięso przed marynowaniem).Ogólnie - następny gadget, za sporą kasę, który tak naprawdę przyda się głównie osobom nie chcącym pobrudzić sobie blatów, naczyń i rąk.Nie wymyślono nic nowego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 19, 2012 Report Share Posted March 19, 2012 Ostatnio na forum było zapytanie o ten sprzęt, jednak post chyba znikł. Skusiłem się i kupiłem na próby. I .... jedyne gdzie widzę zastosowanie tego czegoś, to przygotowanie mięsa na grilla. Nie wiem tylko czy uciągnie ponieważ jak zarepetowałem litrowy pojemnik ogórków na próbę, to pod górkę się zaaacicinnaaał. :grin: Do peklowania za małe, do mieszani farszu na kiełbasę odpada. No może jeszcze do przygotowania sałatek do obiadu się nada. Tak więc mam fajny gadżet w domku. :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts