Jump to content

Przepisy przyrządzania potraw z ryb morskich 1904 r.


Maxell

Recommended Posts

Piękna rzecz,a ta wspaniała ówczesna pisownia-flondry.Dodam jeszcze stary,przedwojenny ale współcześnie wykonany przepis na makrelę w" papilotach".Generalnie makrelę znamy tylko w postaci wędzonej a jest również smaczna świeża.Dostać można w marketach i oczywiście na gdyńskiej hali.Makrelę czyścimy,usuwamy skrzela,oczy i wnętrzności.Nacinamy kilkakrotnie niezbyt głęboko skórę.Nacieramy solą i pieprzem do brzuszka wkładamy ulubione zioła/ja rozmaryn/cebulę i ewentualnie ząbek czosnku.Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.Przygotowujemy płat papieru do pieczenia/pergamin/.Smarujemy oliwką,rybkę również i zawijamy ciasno w "papilot"Pieczemy w piekarniku w temp ok 180 st.do lekkiego zbrązowienia pergaminu/ok 20 min./ Podajemy z surówkami,w tym przypadku z grillowanymi jarzynami.Bardzo smaczna i dietetyczna rybka.
Link to comment
Share on other sites

witam

dziękuje Maxell za cenne przepisy szczególnie śledzi :wink:

wczoraj uwędziłem parę filetów śledzia :cool: 1kg zjedzone zaraz po wędzeniu,pozostałe

2kg zostało zalane olejem w słoiku na inne dni (coś na odmianę od mięska) :cool: :thumbsup:

p.s.Kazik słonecznie Cię pozdrawiam :wink:

 

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/377acbe41ee2.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9255f1e1b993.jpg

Link to comment
Share on other sites

witaj Henio

kupione były całe tusze śledzia zielonego mrożonego,rozmrażane w wiaderku z wodą,

następnie filetowane,każdy płat-filet dzielony na pół,obmycie pod bieżącą wodą,

solone samą solą warzonką z obu stron,układanie do garnka skórą na dół na górze

do góry,za dwa dni na nitki i do wędzenia około 2 godz.-wędziłem nie dopuszczając

do nadmiernego obeschnięcia zewnętrznej warstwy.część została pokrojona i zalana

olejem w słoiku na inne dni :wink:

ostatni raz kupowałem całe tusze,nie opłaca się za 6,50/kg jeżeli za 9,50/kg mam

już piękne śledzie płaty-filety w glazurze z których niewiele odpadnie.z całych to

odpada jakieś 65%-łeb,ości flaki,ikra,mlecz co ląduje w koszu :mellow: nie wspomnę

o myciu ,zapachu i ciapraniu się z rybkami.zatem tak jak kiedyś powracam do

mrożonych filetów :wink:

pozdrawiam i życzę smacznego

Link to comment
Share on other sites

Kazik to Tobie jestem wdzięczny za ten smak :wink: zrobiłem je w oleju i dziś

kosztowałem bo już "przeszły"-smak rewelacja-ości nie czuje się,polecam do

czytania bomba mega petarda smak zachęcam innych do zrobienia.

olej wielkopolski rzepakowy plus wędzone filety śledziowe bez skóry :thumbsup:

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/158704fcd5f8.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/2dbcb2e09889.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

"przygotować niezbyt mocny ocet..."

Rozcieńczyć wodą.

Ponieważ nie przepadam za kwasami rozcieńczam ocet 10% ośmioma częściami wody.

Czyli do szklanki octu dodaję 2 litry wody.

Na takim occie robię ogórki konserwowe. Czuć wtedy smak ogórków i korzeni a nie ocet.

Na ogół jednak widzę, że ludzie robią mocniejsze roztwory kwasu octowego.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Witam,

Zachęcony zdjęciami Marka z Bielska postanowiłem też uwędzić śledzie, będzie to pierwsze moje wędzenie ryby.

Dzisiaj kupiłem filety śledziowe a wędzenie planuję w niedzielę. Czy mam je zamrozić czy wytrzymają w lodówce?

W sobotę chcę je wymoczyć i przez noc osuszyć, wędzić będę w temperaturze 35 – 40 stopni przez dwie godziny. Czy dobrze kombinuję?

I jeszcze jedno pytanie: czy wędzić można tylko na kratce czy jest jakiś sposób żeby je powiesić?

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i podpowiedzi, jak wspomniałem będzie to moje pierwsze wędzenie ryby.

Link to comment
Share on other sites

Te śledzie, to filety bez skóry i solone ?

Dokładnie takie.

Marek wędził " zielone śledzie",czyli nie solone tylko świeże /miał mrożone,ale świeże czyli nie solone!/Solone to " inna bajka". Wiem, że brzmi to trochę jak masło maślane ale inaczej nie mogę wytłumaczyć. :lol:
Link to comment
Share on other sites

Marko, Nigdy nie wędziłem takich filetów,może ktoś z forumowiczów próbował? Moim zdaniem nie zamrażaj.Z moczeniem ostrożnie żeby nie wyszły za mdłe.Dobrze osusz i wędż na siatce-bez skóry mogą pospadać z haczyków cy sznurków.Ewentualnie próbuj nadziane na patyki od szaszłyków.Swoją drogą ciekawy eksperyment, napisz jak wyszło.Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Witam świątecznie,

Po usunięciu awarii dymogeneratora, śledzie zostały szczęśliwie uwędzone w ubiegły poniedziałek.

Wędziłem na kratce w temperaturze 35 – 40 stopni przez trzy godziny. Śledzie wyszły bardzo dobre, bardzo delikatne, wszystkim bardzo smakowały. Większość włożyłem do słoików i zalałem olejem, uwędziłem też na próbę kilka sztuk zawijasów ze śliwką, bardzo fajne połączenie.

Na zdjęciu część moich śledzi:

 

 

Dziękuję wszystkim kolegom za podpowiedzi zwłaszcza Markowi z Bielska, który wspierał mnie na PW.

Wniosek jest taki, że filety solone również nadają się do wędzenia.

Ja przy najbliższej okazji spróbuję uwędzić śledzie mrożone.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Przykro mi Kazik ale nie mam innych zdjęć. Tych zawijańców zrobiłem kilka sztuk na próbę i zostały zaraz pożarte. Przy następnej okazji zrobię ponownie. Zastanawiałem się czy zamiast śliwek dać oliwki, chyba spróbuję.
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...