Maxell Posted March 1, 2011 Report Share Posted March 1, 2011 Rarytasik biblifilski i nie tylko. Mam nadzieję, że ktoś z Państwa skorzysta. http://images8.fotosik.pl/1331/ca561a93757839d9med.jpg http://images8.fotosik.pl/1331/96de7109ca973318med.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted March 2, 2011 Report Share Posted March 2, 2011 Piękna rzecz,a ta wspaniała ówczesna pisownia-flondry.Dodam jeszcze stary,przedwojenny ale współcześnie wykonany przepis na makrelę w" papilotach".Generalnie makrelę znamy tylko w postaci wędzonej a jest również smaczna świeża.Dostać można w marketach i oczywiście na gdyńskiej hali.Makrelę czyścimy,usuwamy skrzela,oczy i wnętrzności.Nacinamy kilkakrotnie niezbyt głęboko skórę.Nacieramy solą i pieprzem do brzuszka wkładamy ulubione zioła/ja rozmaryn/cebulę i ewentualnie ząbek czosnku.Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.Przygotowujemy płat papieru do pieczenia/pergamin/.Smarujemy oliwką,rybkę również i zawijamy ciasno w "papilot"Pieczemy w piekarniku w temp ok 180 st.do lekkiego zbrązowienia pergaminu/ok 20 min./ Podajemy z surówkami,w tym przypadku z grillowanymi jarzynami.Bardzo smaczna i dietetyczna rybka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted March 3, 2011 Report Share Posted March 3, 2011 witam dziękuje Maxell za cenne przepisy szczególnie śledzi :wink: wczoraj uwędziłem parę filetów śledzia 1kg zjedzone zaraz po wędzeniu,pozostałe 2kg zostało zalane olejem w słoiku na inne dni (coś na odmianę od mięska) :thumbsup: p.s.Kazik słonecznie Cię pozdrawiam :wink: http://naforum.zapodaj.net/thumbs/377acbe41ee2.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9255f1e1b993.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted March 3, 2011 Report Share Posted March 3, 2011 Nie muszę pisać , że cudnie wyglądają , ale pochwal się więcej jak to zrobiłeś - czwartek tłusty , ale środa z popiołem z wędzarni za pasem i pewnie by się przepis przydał . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted March 5, 2011 Report Share Posted March 5, 2011 witaj Heniokupione były całe tusze śledzia zielonego mrożonego,rozmrażane w wiaderku z wodą,następnie filetowane,każdy płat-filet dzielony na pół,obmycie pod bieżącą wodą,solone samą solą warzonką z obu stron,układanie do garnka skórą na dół na górzedo góry,za dwa dni na nitki i do wędzenia około 2 godz.-wędziłem nie dopuszczającdo nadmiernego obeschnięcia zewnętrznej warstwy.część została pokrojona i zalanaolejem w słoiku na inne dni :wink: ostatni raz kupowałem całe tusze,nie opłaca się za 6,50/kg jeżeli za 9,50/kg mamjuż piękne śledzie płaty-filety w glazurze z których niewiele odpadnie.z całych toodpada jakieś 65%-łeb,ości flaki,ikra,mlecz co ląduje w koszu :mellow: nie wspomnęo myciu ,zapachu i ciapraniu się z rybkami.zatem tak jak kiedyś powracam domrożonych filetów :wink: pozdrawiam i życzę smacznego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted March 6, 2011 Report Share Posted March 6, 2011 Śledzie perfekcyjnie wyglądają.Prawie czuć ich smak i zapach.Gratulacje i również pozdrawiam już prawie wiosennie.Ps.jednak mieszkanie na Wybrzeżu ma tę zaletę,że śledzie kupujemy świeżutkie,a mlecz i ikrę możemy wrzucić na patelnie :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted March 7, 2011 Report Share Posted March 7, 2011 Kazik to Tobie jestem wdzięczny za ten smak :wink: zrobiłem je w oleju i dziś kosztowałem bo już "przeszły"-smak rewelacja-ości nie czuje się,polecam do czytania bomba mega petarda smak zachęcam innych do zrobienia. olej wielkopolski rzepakowy plus wędzone filety śledziowe bez skóry :thumbsup: http://naforum.zapodaj.net/thumbs/158704fcd5f8.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/2dbcb2e09889.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MAREK-ZAN Posted December 3, 2011 Report Share Posted December 3, 2011 Witam. Marku ta zalewa jak rozumiem to sam olej czy są jakieś dodatki ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted December 3, 2011 Report Share Posted December 3, 2011 Marek z Bielska, do zalewy - oleju można dodać pieprz czarny, ziołowy i goździki, a przed samym zjedzeniem dodać krojonej cebuli. Oczywiście to kwestia smaku i gustu. Należy pamiętać, żeby nie wystawiać gotowego produktu na światło słoneczne. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted December 3, 2011 Report Share Posted December 3, 2011 PePe, oczywiście,że można.Marek na fotkach ma właśnie tak konserwowane rybki wędzone Często tak robiłem jak był nadmiar świeżo uwędzonych a nie było konsumentów.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madlinka Posted December 3, 2011 Report Share Posted December 3, 2011 Chciałam zrobić przepis nr 38 Dorsz marynowany, tylko za bardzo nie wiem co znaczy: "przygotować niezbyt mocny ocet..." czyli co rozcieńczyć go? czym w jakiej proporcji? macie jakieś pomysły? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted December 3, 2011 Report Share Posted December 3, 2011 Ja maceruję ryby w zalewie o stosunku; 1część octu i 3,5 części wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 3, 2011 Report Share Posted December 3, 2011 "przygotować niezbyt mocny ocet..."Rozcieńczyć wodą. Ponieważ nie przepadam za kwasami rozcieńczam ocet 10% ośmioma częściami wody. Czyli do szklanki octu dodaję 2 litry wody. Na takim occie robię ogórki konserwowe. Czuć wtedy smak ogórków i korzeni a nie ocet. Na ogół jednak widzę, że ludzie robią mocniejsze roztwory kwasu octowego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted December 3, 2011 Report Share Posted December 3, 2011 Przy mojej proporcji , do zalewy dodaję jeszcze łyżkę stołową cukru, liście laurowe, ziele angielskie, goździki, zagotowuję i gorącą zalewą zalewam smażone ryby. I po 5 dniach ryba jest gotowa do jedzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madlinka Posted December 4, 2011 Report Share Posted December 4, 2011 dzięki, wolę mocniejsze więc zrobię tak jak radzi PePe, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marko Posted December 15, 2011 Report Share Posted December 15, 2011 Witam,Zachęcony zdjęciami Marka z Bielska postanowiłem też uwędzić śledzie, będzie to pierwsze moje wędzenie ryby.Dzisiaj kupiłem filety śledziowe a wędzenie planuję w niedzielę. Czy mam je zamrozić czy wytrzymają w lodówce?W sobotę chcę je wymoczyć i przez noc osuszyć, wędzić będę w temperaturze 35 – 40 stopni przez dwie godziny. Czy dobrze kombinuję?I jeszcze jedno pytanie: czy wędzić można tylko na kratce czy jest jakiś sposób żeby je powiesić?Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i podpowiedzi, jak wspomniałem będzie to moje pierwsze wędzenie ryby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robimhuk Posted December 15, 2011 Report Share Posted December 15, 2011 Te śledzie, to filety bez skóry i solone ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marko Posted December 15, 2011 Report Share Posted December 15, 2011 Dokładnie takie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted December 16, 2011 Report Share Posted December 16, 2011 Te śledzie, to filety bez skóry i solone ?Dokładnie takie. Marek wędził " zielone śledzie",czyli nie solone tylko świeże /miał mrożone,ale świeże czyli nie solone!/Solone to " inna bajka". Wiem, że brzmi to trochę jak masło maślane ale inaczej nie mogę wytłumaczyć. :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marko Posted December 16, 2011 Report Share Posted December 16, 2011 Wiem, że to trochę inne śledzie ale nie mam dostępu do świeżych czy mrożonych. Chcę spróbować uwędzić te co mam i proszę o radę jak to w miarę dobrze zrobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted December 16, 2011 Report Share Posted December 16, 2011 Marko, Nigdy nie wędziłem takich filetów,może ktoś z forumowiczów próbował? Moim zdaniem nie zamrażaj.Z moczeniem ostrożnie żeby nie wyszły za mdłe.Dobrze osusz i wędż na siatce-bez skóry mogą pospadać z haczyków cy sznurków.Ewentualnie próbuj nadziane na patyki od szaszłyków.Swoją drogą ciekawy eksperyment, napisz jak wyszło.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marko Posted December 26, 2011 Report Share Posted December 26, 2011 Witam świątecznie, Po usunięciu awarii dymogeneratora, śledzie zostały szczęśliwie uwędzone w ubiegły poniedziałek. Wędziłem na kratce w temperaturze 35 – 40 stopni przez trzy godziny. Śledzie wyszły bardzo dobre, bardzo delikatne, wszystkim bardzo smakowały. Większość włożyłem do słoików i zalałem olejem, uwędziłem też na próbę kilka sztuk zawijasów ze śliwką, bardzo fajne połączenie. Na zdjęciu część moich śledzi: Dziękuję wszystkim kolegom za podpowiedzi zwłaszcza Markowi z Bielska, który wspierał mnie na PW. Wniosek jest taki, że filety solone również nadają się do wędzenia. Ja przy najbliższej okazji spróbuję uwędzić śledzie mrożone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted January 3, 2012 Report Share Posted January 3, 2012 Marko, Daj fotki tych wędzonych zawijańców. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marko Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 Przykro mi Kazik ale nie mam innych zdjęć. Tych zawijańców zrobiłem kilka sztuk na próbę i zostały zaraz pożarte. Przy następnej okazji zrobię ponownie. Zastanawiałem się czy zamiast śliwek dać oliwki, chyba spróbuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur1988 Posted November 27, 2015 Report Share Posted November 27, 2015 Interesuje mnie przepis na wedzone sledzie.Czy ja źle patrze ale na tych skanach nie widzę nic o wędzeniu?Jeżeli jestem ślepy proszę o wskazanie strony. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.