Jump to content

Przepisy przyrządzania potraw z ryb morskich 1904 r.

Maxell

Recommended Posts

Piękna rzecz,a ta wspaniała ówczesna pisownia-flondry.Dodam jeszcze stary,przedwojenny ale współcześnie wykonany przepis na makrelę w" papilotach".Generalnie makrelę znamy tylko w postaci wędzonej a jest również smaczna świeża.Dostać można w marketach i oczywiście na gdyńskiej hali.Makrelę czyścimy,usuwamy skrzela,oczy i wnętrzności.Nacinamy kilkakrotnie niezbyt głęboko skórę.Nacieramy solą i pieprzem do brzuszka wkładamy ulubione zioła/ja rozmaryn/cebulę i ewentualnie ząbek czosnku.Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.Przygotowujemy płat papieru do pieczenia/pergamin/.Smarujemy oliwką,rybkę również i zawijamy ciasno w "papilot"Pieczemy w piekarniku w temp ok 180 st.do lekkiego zbrązowienia pergaminu/ok 20 min./ Podajemy z surówkami,w tym przypadku z grillowanymi jarzynami.Bardzo smaczna i dietetyczna rybka.

witam

dziękuje Maxell za cenne przepisy szczególnie śledzi :wink:

wczoraj uwędziłem parę filetów śledzia :cool: 1kg zjedzone zaraz po wędzeniu,pozostałe

2kg zostało zalane olejem w słoiku na inne dni (coś na odmianę od mięska) :cool: :thumbsup:

p.s.Kazik słonecznie Cię pozdrawiam :wink:

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/377acbe41ee2.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9255f1e1b993.jpg

witaj Henio

kupione były całe tusze śledzia zielonego mrożonego,rozmrażane w wiaderku z wodą,

następnie filetowane,każdy płat-filet dzielony na pół,obmycie pod bieżącą wodą,

solone samą solą warzonką z obu stron,układanie do garnka skórą na dół na górze

do góry,za dwa dni na nitki i do wędzenia około 2 godz.-wędziłem nie dopuszczając

do nadmiernego obeschnięcia zewnętrznej warstwy.część została pokrojona i zalana

olejem w słoiku na inne dni :wink:

ostatni raz kupowałem całe tusze,nie opłaca się za 6,50/kg jeżeli za 9,50/kg mam

już piękne śledzie płaty-filety w glazurze z których niewiele odpadnie.z całych to

odpada jakieś 65%-łeb,ości flaki,ikra,mlecz co ląduje w koszu :mellow: nie wspomnę

o myciu ,zapachu i ciapraniu się z rybkami.zatem tak jak kiedyś powracam do

mrożonych filetów :wink:

pozdrawiam i życzę smacznego

Kazik to Tobie jestem wdzięczny za ten smak :wink: zrobiłem je w oleju i dziś

kosztowałem bo już "przeszły"-smak rewelacja-ości nie czuje się,polecam do

czytania bomba mega petarda smak zachęcam innych do zrobienia.

olej wielkopolski rzepakowy plus wędzone filety śledziowe bez skóry :thumbsup:

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/158704fcd5f8.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/2dbcb2e09889.jpg

• 8 months later...

"przygotować niezbyt mocny ocet..."

Rozcieńczyć wodą.

Ponieważ nie przepadam za kwasami rozcieńczam ocet 10% ośmioma częściami wody.

Czyli do szklanki octu dodaję 2 litry wody.

Na takim occie robię ogórki konserwowe. Czuć wtedy smak ogórków i korzeni a nie ocet.

Na ogół jednak widzę, że ludzie robią mocniejsze roztwory kwasu octowego.

• 2 weeks later...

Witam,

Zachęcony zdjęciami Marka z Bielska postanowiłem też uwędzić śledzie, będzie to pierwsze moje wędzenie ryby.

Dzisiaj kupiłem filety śledziowe a wędzenie planuję w niedzielę. Czy mam je zamrozić czy wytrzymają w lodówce?

W sobotę chcę je wymoczyć i przez noc osuszyć, wędzić będę w temperaturze 35 – 40 stopni przez dwie godziny. Czy dobrze kombinuję?

I jeszcze jedno pytanie: czy wędzić można tylko na kratce czy jest jakiś sposób żeby je powiesić?

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i podpowiedzi, jak wspomniałem będzie to moje pierwsze wędzenie ryby.

Te śledzie, to filety bez skóry i solone ?

Dokładnie takie.

Marek wędził " zielone śledzie",czyli nie solone tylko świeże /miał mrożone,ale świeże czyli nie solone!/Solone to " inna bajka". Wiem, że brzmi to trochę jak masło maślane ale inaczej nie mogę wytłumaczyć. :lol:

Marko, Nigdy nie wędziłem takich filetów,może ktoś z forumowiczów próbował? Moim zdaniem nie zamrażaj.Z moczeniem ostrożnie żeby nie wyszły za mdłe.Dobrze osusz i wędż na siatce-bez skóry mogą pospadać z haczyków cy sznurków.Ewentualnie próbuj nadziane na patyki od szaszłyków.Swoją drogą ciekawy eksperyment, napisz jak wyszło.Pozdrawiam

• 2 weeks later...

Witam świątecznie,

Po usunięciu awarii dymogeneratora, śledzie zostały szczęśliwie uwędzone w ubiegły poniedziałek.

Wędziłem na kratce w temperaturze 35 – 40 stopni przez trzy godziny. Śledzie wyszły bardzo dobre, bardzo delikatne, wszystkim bardzo smakowały. Większość włożyłem do słoików i zalałem olejem, uwędziłem też na próbę kilka sztuk zawijasów ze śliwką, bardzo fajne połączenie.

Na zdjęciu część moich śledzi:

Dziękuję wszystkim kolegom za podpowiedzi zwłaszcza Markowi z Bielska, który wspierał mnie na PW.

Wniosek jest taki, że filety solone również nadają się do wędzenia.

Ja przy najbliższej okazji spróbuję uwędzić śledzie mrożone.

• 2 weeks later...
Przykro mi Kazik ale nie mam innych zdjęć. Tych zawijańców zrobiłem kilka sztuk na próbę i zostały zaraz pożarte. Przy następnej okazji zrobię ponownie. Zastanawiałem się czy zamiast śliwek dać oliwki, chyba spróbuję.

• 3 years later...