Jump to content

Jak przyrządzić gęś?

MIRKON

Recommended Posts

Szanowne, Szanowni,

Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie sprawdzonego i ciekawego przepisu na gęś pieczoną na proszony niedzielny obiad. Oraz informacje jak i z czym podawać, oczywiście też jak przygotować.

Dziękuję za pomoc ,

Pozdrawiam,

Mirek

• Replies 55
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

najlepsza wg mnie jest faszerowana posiekaną wątrobą, paroma grzybkami, cebulą( w sumie odrobinkę tego i dużą ilością ziemniaków wewnątrz...z wierchu pieprz sól 9dużo) odrobina może papryki ja lubię ale na pewno majeranek...cała piecze sie długo ok. 3,5 godz i trzeba ją często podlewać wytopionym tłuszczem...jeśli udka są dużo mniej tłuste to aby nie wyschły dobrze je chyba owinąć słoninką cieńką...i na pewno na 45 min przed wyjęciem z piekarnika obłożyć tuszkę krążkami cebuli...nie jest to żaden przepis tylko "kompozycja" wynikająca z praktyki...na pewno jeśli jest mrożona to rozmrażać ją w lodówce powoli...i solidnie posolić wewnątrz i na zewnątrz dobę przed obiadem planowanym...wiadomo można tym samym od razu użyć reszty przypraw do " zapeklowania"...a wątrobę posiekaną z cebulką podsmażyć przed faszerowaniem z grzybkami odmoczonymi i lekko zalać bulionem w którym grzybki odmakały i odparować...ziemniaki przed faszerowanie można również lekko ściąć w gorącej wodzie i ostudzone zaszyć to się w smalcu gęsim w środki idealnie upieką a nie będą się rozłaziły po tylu godzinach w piekarniku...nie trzeba wówczas już gotować ani tam np. piec ziemniaków dodatkowo jeśli gęś jest spora to sporo ich wejdzie....jeśli ziemniaki nie są kruche to można je włożyć gorące co z kolei wpłynąć powinno dodatnio na dogrzanie gęsi wewnątrz...spróbuj tak lub siak a będzie na pewno wyborna...do tego czerwona kapucha i/lub jakaś słodko-kwaskowo-mokra surówka lub pomidory w occie a najlepiej czerwone całe i jako drugie, zielone w plastrach....i jest ekstra...

Może taki przepis?

gęś nadziewana

Składniki: mała gąska, majeranek, sól, pieprz, ewentualnie jabłka i susz owocowy do nadziania.

Wykonanie: gąskę oczyścić z piór, wymyć osuszyć, natrzeć solą majerankiem pieprzem, nadziać jabłkami suszem owocowym ułożyć w brytfannie i piec powoli podlewając często wyparowanym sosem. Tłuszcz który się wytapia zlewać oddzielnie, pilnując żeby się nie przypalił , trzeba zaglądać do piekarnika kilka razy. Podawać z kluskami tzw. golcami i czerwoną kapustą uduszoną w czerwonym winie.

• 8 months later...

No i popełniliśmy gęś na Marcina.

Gęś została zakupiona w środę - była zamrożona ,po rozmrożeniu była moczona 24 godzin moczona w 10% solance. Szyja i skrzydła zostały przeznaczone na krupnik.

Nadzienie 0,5 kg mięsa wieprzowego ok. IIA, wątróbka, żołądek i tłuszcz z gęsi zostały zmielone 2 raz na sitku 6. Do nadzienia dodaliśmy 1 saszetkę kaszy gryczanej , sparzonej na twardo. Wszystko wymieszaliśmy z dodatkiem pieprzu , soli , majeranku. Po wierzchu została gęś obsypana majerankiem i papryką. Piekliśmy ok. 4 godz. w temperaturze od 180 do 150 st. Gęś warzyła 3,4 kg. w cenie po 24 zł za kg.

Wyszła smakowicie i tak nam się dobrze bawiło ,że po zjedzeniu przypomnieliśmy sobie , że nie zrobiliśmy zdjęć upieczonej gęsi. Pozdrawiam wraz z naczelnym kucharzem - Dobrodusznym

Ps

W farszu była również fajna garść suszonych grzybów z Centralnej Polski (wcześniej namoczonych) i razem zmielonych z bułką, także wcześniej namoczoną. Do wyrobienia wbite 1 jajko. Oprócz wątróbki z gęsi był jeszcze dodatkowo 20 dkg drobiowej.

To tego trzeba wdrożyć jakiś fajny patent na pokrojenie ptaszka.

Nasza gęś na spotkanie towarzyskie u Lucioli i Ludwika została zakupiona w Kołudzie Wielkiej. ... świeżutka o wadze prawie 6 kg.

W piątek Jolcia nasoliła gąskę na sucho: sól, pieprz, pierz ziołowy a wierzch papryką.Tak sobie leżała 3 godz.

Nasz farsz wielki spontan...Jolcia i Andrzejku jeśli coś przeoczyłam to proszę mnie poprawić.

- wnętrzności z gąski czyli żołądek, wątróbka i serce

- wątróbka i serca drobiowe

- mięso wieprzowe ( łopatka)

- 2 jaka

- bułka

- jabłko w kostkę

- żurawina

Wszystko zmielone, doprawione solą , pieprzem, majerankiem i przesmażoną cebulką.

Gąska nafaszerowana i zeszyta powędrowała do piekarnika na 5 godzin.

A potem to tylko place lizać .... :thumbsup:

Nawiązując do powyższych informacji o pieczonych gęsiach chciałbym pochwalić się też swoim ostatnim pieczeniem.

Podczas ostatniego spotkania moich przyjaciół z czasów studiów (ileż to już lat temu...) postanowiliśmy dotrzymać tradycji i w dniu św. Marcina podać pieczoną gęś, a że towarzystwo było dość liczne, a gąski małe, skończyło się na dwóch :tongue: .

Gęsi kupione mrożone w markecie, małe, po ok. 3,40 kg każda, niestety bez podrobów :cry: , pomimo iż niemieckie napisy wskazywały, że takowe są. Dzień przed pieczeniem gęsi zostały sprawione, pozbawione wszystkich kości za wyjątkiem skrzydeł i ud i następnie zamarynowane w przyprawach (sól, pieprz, majeranek, czosnek).

W następnym dniu przygotowane zostały dwa farsze: mięsny (mielone mięso indyka, siekana wątróbka indycza, wywar z kości usuniętych z obu gęsi, natka pietruszki, czosnek, jajo, przyprawy) oraz z kaszy gryczanej (kasza gryczana ugotowana na sypko w wywarze z kości gęsi, mielona wątróbka indycza, suszone grzyby, dwa żółtka i piana ubita z dwóch białek, natka pietruszki, czosnek, przyprawy). Gęsi zostały napełnione farszem (każda innym), zaszyte i po kolei (pomimo, iż małe ptaki, na raz nie zmieściły się razem) trafiły do piekarnika, gdzie przebywały po ok. 3,5 godziny. Pozostały farsz trafił do szyjki kaczki znalezionej w zamrażalniku (widać go przy gąsce na zdjęciach).

Gąski zostały podane razem z duszoną czerwoną kapustą, pyzami drożdżowymi gotowanymi na parze oraz sosem przygotowanym na tym co zostało na blasze po ich upieczeniu). Niestety, jako że razem z pierwszą gąską rozpoczęliśmy konsumpcję różnych trunków, nie ma zdjęć tej drugiej :smile: . A że wszystkim smakowało, to i nie było co fotografować później...

• 1 year later...

No i popełniliśmy gęś na Marcina.

Gęś została zakupiona w środę - była zamrożona ,po rozmrożeniu była moczona 24 godzin moczona w 10% solance. Szyja i skrzydła zostały przeznaczone na krupnik.

Nadzienie 0,5 kg mięsa wieprzowego ok. IIA, wątróbka, żołądek i tłuszcz z gęsi zostały zmielone 2 raz na sitku 6. Do nadzienia dodaliśmy 1 saszetkę kaszy gryczanej , sparzonej na twardo. Wszystko wymieszaliśmy z dodatkiem pieprzu , soli , majeranku. Po wierzchu została gęś obsypana majerankiem i papryką. Piekliśmy ok. 4 godz. w temperaturze od 180 do 150 st. Gęś warzyła 3,4 kg. w cenie po 24 zł za kg.

Wyszła smakowicie i tak nam się dobrze bawiło ,że po zjedzeniu przypomnieliśmy sobie , że nie zrobiliśmy zdjęć upieczonej gęsi. Pozdrawiam wraz z naczelnym kucharzem - Dobrodusznym

Witam, pierwszą swoją gęś na ostatnie Święto zrobiłem właśnie wg tego przepisu. Dwie rzeczy: brakowało mi informacji ile w 180 st. ile w 150, więc podzieliłem po 2 godziny, moja gęś była większa bo 4 kg, więc powinienem dodać jeszcze jakiś czas - mięso było miękkie ale przy samych kościach trochę było trudno kroić. Drugie spostrzeżenie - nie widzę sensu w dawaniu tłustej wieprzowiny do farszu, do "zdrowego tłuszczu" gęsi, więc zrobiłem farsz ze zmielonych resztek schabu, trochę wołowiny oczywiście podroby gęsie, kasza ale wyszło zbyt suche, więc następnym razem gęś upiekę samą, bez farszu albo z innym. Gęś młoda polska owsiana mrożona - 13,64/kg

post-55133-0-80178100-1384417073_thumb.jpg

post-55133-0-53461500-1384417087_thumb.jpg

Ja także piekłem w tym roku gęś.

Tuszka ważyła prawie 5 kg.

Gęś oczyściłem w pozostałości piór i włożyłem na 25 godz.do roztworu 1 kg soli w 10 l wody. Zrobiłem nastrzyk z solanki - ok. 80 ml w piersi i uda.

Przed pieczeniem wytarłem papierowym ręczniekim do sucha opruszyłem delikatnie przyprawami (ziołą prowanaslskie, pieprz i papryka). Trochę przypraw włozyłem do środka, ale nie za dużo. Na wierzchu połozyłem kilka wiórków masła i do piekarnika na 180 st.

Piekłem prawie 5 godz. czesto podlewając wytopionym w brytfance tłuszczem. Polałem też chlustem półwytrawnej malinówki w trakcie pieczenia. Pilnowałem aby się nie zbrązowiła za bardzo i w tym celu połozyłem na wierzch kawałek folii aluminiowej. Odpowiedni dla mnie kolor uzyskałem zakrywaniem i odkrywaniem folii podczas pieczenia.

Gęś nie była nadziewana.

Jako dodatek posłużyły pieczone osobno jabłka. Jabłka nieobierane wydrążyłem. Do środka zapakowałem łyżeczkę żurawiny, kawałek masła i łyzkę tłuszczu z brytfanki z gęsią. Zwinąłem w folię aluminiową i włożyłem do piekarnika do gęsi. Piekłem ponad godzine, gdyż lubimy takie na wpół rozpadające się.

Wypakową do mojego przepisy były m. in.  zamieszczone powyżej linki.

Pieczyste wyszło bardzo smaczne.

Gęś była podana podczas uroczystego rodzinnego obiadu.

Po podaniu na stół ochy i achy, gdyż wyglądała znakomicie. Problem stanowi poporcjowanie ptaka,. Kości są znacznie twardsze niż u kurczaka i ciężko było operaować nożycami do drobiu. Czasami była potrzebna pomoc ręki co dla ludzi ę ą podczas proszonego obiadu może nie przejść. Ale smak gęsi wynagradza wszystko.

• 2 months later...

W przyszłym tygodniu przyjadą nasze kochane wnuczki z Wrocławia.Gęś jest zamrożona z  podrobami.Mały problem,czym ją nadziać.Zmielone podroby i co jeszcze zamiast kaszy gryczanej może dać ryżu,który może być za mdły.Może ktoś doradzi,co dodać do ryżu oprócz ziół i jabłek.

• 6 months later...
  • 3 years later...