Jump to content

pierwsze peklowanie pomocy

arni79

Recommended Posts

witajcie prosze o pomoc ,poniewaz nie kumam za bardzo tego peklowania,mam zwinieta w rolade lopatke wieprzowa i chcialbym ja upeklowac ,w niedziele chcialbym wedzic ,czy mam liczyc od dzisiaj 5 dni czy 4 dni ,lopatka wazy 2.300 a wiec wedlug tabeli dajemy 145 gram peklosoli na litr wody i raz tylko nastrzykujemy 60 ml.tym samym roztworem ? i czy mam dodawac lisc laurowy pieprz i cos jeszcze czy wystarczy sm roztwor ,prosze o pomoc moze to glupie pytanie.

Taki kawał mięcha to bym nastrzyknął x 3 (tą samą zalewą). Potem pamiętaj aby dobrze potem wymasować mięso.

Potem do zalewy możesz dodać listek i ziele, ale następnym razem to jak będziesz gotował wodę, wówczas dodaj te przyprawy (najlepiej w płóciennym woreczku). Jak lubisz czosnek, to w możesz dać 2-3 łyżeczki granulowanego do zalewy, ale nie od razu , tylko 3-4 dnia, czyli na koniec. Mięso codziennie przewracaj.

Lepiej było by najpierw zapeklować a potem ewentualnie zwinąć choć i tak obawiam się ,że podczas krojenia w plasterki bedzie się rozpadać - czemu na początek nie zrobisz szynki , poledwicy ( schabu bez kości ) czy baleronu.

A co do ilości dni to tylko 4 dni bo jak dzisiaj wieczorem zapeklujesz to w sobotę wieczorem nalezy wyciągnąć do ociekania.

Jeśli mogę to napiszę tak.Ja zawsze robię tak:0.5 kilograma peklosoli na 5 litrów wody tego samego dnia nastrzykuję około 100 mililitrów na jeden kilogram mięsa i trzymam w solance 3 do 4 dni.Zawsze wychodzi dobre nie za słone i nie za mało slone .Tak mnie nauczyli w szkole DOMOWEGO MASARSTWA i do tego się stosuję.

tak wlasnie ,lopatka byla juz zwinieta ja ja tylko dosznurowalem zeby sie nie rozleciala ,a co proponujecie z niej zrobic kielbasy nie zrobie bo czekam na jelita a bede mial je dopiero w nastepnym tygodniu

Jeżeli możesz to rozwiń łopatkę i ją nastrzyknij w kilku miejscach a następnie dodaj przyprawy. Przed samym wędzeniem jeszcze raz nastrzyknij , zwiń łopatkę w roladę , osusz i do wędzarni. Nic się nie stanie jeżeli będziesz nastrzykiwał łopatkę w postaci rolady , tylko pamiętaj o dokładnym nastrzykiwaniu w kilku miejscach. Ilością nastrzyku nie musisz się specjalnie przejmować . Jest to wielość orientacyjna. Ja tak robię. Najważniejsza jest dokładność nastrzyku. Nastrzyk co ok. 5 cm.

kielbasy robie co 2 tygodnie to mniej wiecej wiem co i jak ostatnio zrobilem kielbase wyszlo 10 kilo zjadlem zaledwie 4 kielbasy i juz reszta znikla :)to zona do kolezanki zaniosla do sasiadow przyjechali koledzy i po kielbasie po ostatnim wedzeniu w niedziele mam jeszcze 6 kilo kurczaka wedzonego w spizarce :)koledzy jeszcze nie wiedza o nim:)

[ Dodano: Wto 08 Mar, 2011 19:12 ]

Kyzimol -tak mysle zrobie jak napisales poslucham sie doswiadczonych ,a co innych wedzonek w poniedzialek jade po swiniaka to bede sie bawil z kielbasami i wedzonkami :)

[ Dodano: Wto 08 Mar, 2011 19:14 ]

Małgoś a z kad jestes ze szczecina ja jestem z dabia

A co do ilości dni to tylko 4 dni bo jak dzisiaj wieczorem zapeklujesz to w sobotę wieczorem nalezy wyciągnąć do ociekania.

a dokładniej 4 z hakiem :grin: - do czasu peklowania doliczamy czas ociekania :cool:

jeśli kolega rozwinie tę roladę to ociekanie powinien już zacząć od soboty rana tak aby wieczorem zwinąć z powrotem i do niedzieli sobie powisiała celem sklejenia (jakotakiego....)