arni79 Posted March 8, 2011 Report Share Posted March 8, 2011 witajcie prosze o pomoc ,poniewaz nie kumam za bardzo tego peklowania,mam zwinieta w rolade lopatke wieprzowa i chcialbym ja upeklowac ,w niedziele chcialbym wedzic ,czy mam liczyc od dzisiaj 5 dni czy 4 dni ,lopatka wazy 2.300 a wiec wedlug tabeli dajemy 145 gram peklosoli na litr wody i raz tylko nastrzykujemy 60 ml.tym samym roztworem ? i czy mam dodawac lisc laurowy pieprz i cos jeszcze czy wystarczy sm roztwor ,prosze o pomoc moze to glupie pytanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted March 8, 2011 Report Share Posted March 8, 2011 Taki kawał mięcha to bym nastrzyknął x 3 (tą samą zalewą). Potem pamiętaj aby dobrze potem wymasować mięso.Potem do zalewy możesz dodać listek i ziele, ale następnym razem to jak będziesz gotował wodę, wówczas dodaj te przyprawy (najlepiej w płóciennym woreczku). Jak lubisz czosnek, to w możesz dać 2-3 łyżeczki granulowanego do zalewy, ale nie od razu , tylko 3-4 dnia, czyli na koniec. Mięso codziennie przewracaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted March 8, 2011 Report Share Posted March 8, 2011 Lepiej było by najpierw zapeklować a potem ewentualnie zwinąć choć i tak obawiam się ,że podczas krojenia w plasterki bedzie się rozpadać - czemu na początek nie zrobisz szynki , poledwicy ( schabu bez kości ) czy baleronu.A co do ilości dni to tylko 4 dni bo jak dzisiaj wieczorem zapeklujesz to w sobotę wieczorem nalezy wyciągnąć do ociekania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted March 8, 2011 Report Share Posted March 8, 2011 Lepiej było by najpierw zapeklować a potem ewentualnie zwinąć Olga..obawiam się,że kolega już taką gotową "roladkę" zakupił :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted March 8, 2011 Report Share Posted March 8, 2011 Jeśli mogę to napiszę tak.Ja zawsze robię tak:0.5 kilograma peklosoli na 5 litrów wody tego samego dnia nastrzykuję około 100 mililitrów na jeden kilogram mięsa i trzymam w solance 3 do 4 dni.Zawsze wychodzi dobre nie za słone i nie za mało slone .Tak mnie nauczyli w szkole DOMOWEGO MASARSTWA i do tego się stosuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arni79 Posted March 8, 2011 Author Report Share Posted March 8, 2011 tak wlasnie ,lopatka byla juz zwinieta ja ja tylko dosznurowalem zeby sie nie rozleciala ,a co proponujecie z niej zrobic kielbasy nie zrobie bo czekam na jelita a bede mial je dopiero w nastepnym tygodniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted March 8, 2011 Report Share Posted March 8, 2011 a co proponujecie z niej zrobic kielbasy nie zrobie bo czekam na jelita arni79..bez obrazy... zrób sobie kilka "wieczorów z Akademią Dziadka" i będziesz wiedział co i jak :wink: :grin: . ..a mięsko na kiełbaski pekluje się tak: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=562 czyli na sucho Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arni79 Posted March 8, 2011 Author Report Share Posted March 8, 2011 a i wlasnie obawiam sie ze mieso podczas krojenia moze sie rozwalac Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kazik55 Posted March 8, 2011 Report Share Posted March 8, 2011 Jeżeli możesz to rozwiń łopatkę i ją nastrzyknij w kilku miejscach a następnie dodaj przyprawy. Przed samym wędzeniem jeszcze raz nastrzyknij , zwiń łopatkę w roladę , osusz i do wędzarni. Nic się nie stanie jeżeli będziesz nastrzykiwał łopatkę w postaci rolady , tylko pamiętaj o dokładnym nastrzykiwaniu w kilku miejscach. Ilością nastrzyku nie musisz się specjalnie przejmować . Jest to wielość orientacyjna. Ja tak robię. Najważniejsza jest dokładność nastrzyku. Nastrzyk co ok. 5 cm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arni79 Posted March 8, 2011 Author Report Share Posted March 8, 2011 kielbasy robie co 2 tygodnie to mniej wiecej wiem co i jak ostatnio zrobilem kielbase wyszlo 10 kilo zjadlem zaledwie 4 kielbasy i juz reszta znikla :)to zona do kolezanki zaniosla do sasiadow przyjechali koledzy i po kielbasie po ostatnim wedzeniu w niedziele mam jeszcze 6 kilo kurczaka wedzonego w spizarce :)koledzy jeszcze nie wiedza o nim:) [ Dodano: Wto 08 Mar, 2011 19:12 ] Kyzimol -tak mysle zrobie jak napisales poslucham sie doswiadczonych ,a co innych wedzonek w poniedzialek jade po swiniaka to bede sie bawil z kielbasami i wedzonkami [ Dodano: Wto 08 Mar, 2011 19:14 ] Małgoś a z kad jestes ze szczecina ja jestem z dabia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted March 8, 2011 Report Share Posted March 8, 2011 Polecam zapoznać się również z http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=148Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted March 8, 2011 Report Share Posted March 8, 2011 A co do ilości dni to tylko 4 dni bo jak dzisiaj wieczorem zapeklujesz to w sobotę wieczorem nalezy wyciągnąć do ociekania.a dokładniej 4 z hakiem :grin: - do czasu peklowania doliczamy czas ociekania jeśli kolega rozwinie tę roladę to ociekanie powinien już zacząć od soboty rana tak aby wieczorem zwinąć z powrotem i do niedzieli sobie powisiała celem sklejenia (jakotakiego....) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.