Jump to content

pierwsze peklowanie pomocy


arni79

Recommended Posts

witajcie prosze o pomoc ,poniewaz nie kumam za bardzo tego peklowania,mam zwinieta w rolade lopatke wieprzowa i chcialbym ja upeklowac ,w niedziele chcialbym wedzic ,czy mam liczyc od dzisiaj 5 dni czy 4 dni ,lopatka wazy 2.300 a wiec wedlug tabeli dajemy 145 gram peklosoli na litr wody i raz tylko nastrzykujemy 60 ml.tym samym roztworem ? i czy mam dodawac lisc laurowy pieprz i cos jeszcze czy wystarczy sm roztwor ,prosze o pomoc moze to glupie pytanie.
Link to comment
Share on other sites

Taki kawał mięcha to bym nastrzyknął x 3 (tą samą zalewą). Potem pamiętaj aby dobrze potem wymasować mięso.

Potem do zalewy możesz dodać listek i ziele, ale następnym razem to jak będziesz gotował wodę, wówczas dodaj te przyprawy (najlepiej w płóciennym woreczku). Jak lubisz czosnek, to w możesz dać 2-3 łyżeczki granulowanego do zalewy, ale nie od razu , tylko 3-4 dnia, czyli na koniec. Mięso codziennie przewracaj.

Link to comment
Share on other sites

Lepiej było by najpierw zapeklować a potem ewentualnie zwinąć choć i tak obawiam się ,że podczas krojenia w plasterki bedzie się rozpadać - czemu na początek nie zrobisz szynki , poledwicy ( schabu bez kości ) czy baleronu.

A co do ilości dni to tylko 4 dni bo jak dzisiaj wieczorem zapeklujesz to w sobotę wieczorem nalezy wyciągnąć do ociekania.

Link to comment
Share on other sites

Jeśli mogę to napiszę tak.Ja zawsze robię tak:0.5 kilograma peklosoli na 5 litrów wody tego samego dnia nastrzykuję około 100 mililitrów na jeden kilogram mięsa i trzymam w solance 3 do 4 dni.Zawsze wychodzi dobre nie za słone i nie za mało slone .Tak mnie nauczyli w szkole DOMOWEGO MASARSTWA i do tego się stosuję.
Link to comment
Share on other sites

tak wlasnie ,lopatka byla juz zwinieta ja ja tylko dosznurowalem zeby sie nie rozleciala ,a co proponujecie z niej zrobic kielbasy nie zrobie bo czekam na jelita a bede mial je dopiero w nastepnym tygodniu
Link to comment
Share on other sites

Jeżeli możesz to rozwiń łopatkę i ją nastrzyknij w kilku miejscach a następnie dodaj przyprawy. Przed samym wędzeniem jeszcze raz nastrzyknij , zwiń łopatkę w roladę , osusz i do wędzarni. Nic się nie stanie jeżeli będziesz nastrzykiwał łopatkę w postaci rolady , tylko pamiętaj o dokładnym nastrzykiwaniu w kilku miejscach. Ilością nastrzyku nie musisz się specjalnie przejmować . Jest to wielość orientacyjna. Ja tak robię. Najważniejsza jest dokładność nastrzyku. Nastrzyk co ok. 5 cm.
Link to comment
Share on other sites

kielbasy robie co 2 tygodnie to mniej wiecej wiem co i jak ostatnio zrobilem kielbase wyszlo 10 kilo zjadlem zaledwie 4 kielbasy i juz reszta znikla :)to zona do kolezanki zaniosla do sasiadow przyjechali koledzy i po kielbasie po ostatnim wedzeniu w niedziele mam jeszcze 6 kilo kurczaka wedzonego w spizarce :)koledzy jeszcze nie wiedza o nim:)

 

[ Dodano: Wto 08 Mar, 2011 19:12 ]

Kyzimol -tak mysle zrobie jak napisales poslucham sie doswiadczonych ,a co innych wedzonek w poniedzialek jade po swiniaka to bede sie bawil z kielbasami i wedzonkami :)

 

[ Dodano: Wto 08 Mar, 2011 19:14 ]

Małgoś a z kad jestes ze szczecina ja jestem z dabia

Link to comment
Share on other sites

A co do ilości dni to tylko 4 dni bo jak dzisiaj wieczorem zapeklujesz to w sobotę wieczorem nalezy wyciągnąć do ociekania.

a dokładniej 4 z hakiem :grin: - do czasu peklowania doliczamy czas ociekania :cool:

 

jeśli kolega rozwinie tę roladę to ociekanie powinien już zacząć od soboty rana tak aby wieczorem zwinąć z powrotem i do niedzieli sobie powisiała celem sklejenia (jakotakiego....)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...