Jump to content

Mielonka wieprzowa w osłonce barierowej


L.Przemek

Recommended Posts

MIELONKA WIEPRZOWA

Na mielonkę zużyłem 1,6kg łopatki i 0,6 kg podgardla. Po sklasyfikowaniu łopatki uzyskałem:

 

kl. I - 0,6kg( sitko 13 )

kl. II - 0,7kg( sitko 10 )

kl. III - 0,3kg( sitko 4,5 )

podgardle ( sitko 6 )

 

peklosól - 0,19g/kg

kolendra - pół łyżeczki

gałka muszkatołowa - pół łyżeczki

kminek - pół łyżeczki

majeranek - 2 łyżeczki

pieprz czarny - 1 łyżeczka

 

Mięso zmieliłem i wymieszałem (kl.I i III) z przyprawami i 100ml wody do uzyskania kleistości pod koniec dodałem mięso kl. II i podgardle wyrobiłem jeszcze chwile do równomiernego połączenia składników. Nadziałem do osłonki poliamidowej fi 100. Parzyłem 120 minut w 68stC. Prosty ale zarazem bardzo smaczny wyrób.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

MIELONKA WIEPRZOWA

Na mielonkę zużyłem 1,6kg łopatki i 0,6 kg podgardla. Po sklasyfikowaniu łopatki uzyskałem:

 

kl. I - 0,6kg( sitko 13 )

kl. II - 0,7kg( sitko 10 )

kl. III - 0,3kg( sitko 4,5 )

podgardle ( sitko 6 )

 

peklosól - 0,19g/kg

kolendra - pół łyżeczki

gałka muszkatołowa - pół łyżeczki

kminek - pół łyżeczki

majeranek - 2 łyżeczki

pieprz czarny - 1 łyżeczka

 

Zrobilem dzis. Dziekuje bardzo, bo bardzo smakowite są. Moje nie wyszły takie estetyczne, bo pierwszy raz robiłem w osłonkach poliamidowych i są źle nabite. Ale smak najważniejszy :)
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...