L.Przemek Posted March 12, 2011 Report Share Posted March 12, 2011 Mielonka wyszła miękka, soczysta i bez galaretki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted March 12, 2011 Report Share Posted March 12, 2011 Mielonka wygląda pysznie. :thumbsup: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted March 12, 2011 Author Report Share Posted March 12, 2011 MIELONKA WIEPRZOWA Na mielonkę zużyłem 1,6kg łopatki i 0,6 kg podgardla. Po sklasyfikowaniu łopatki uzyskałem: kl. I - 0,6kg( sitko 13 ) kl. II - 0,7kg( sitko 10 ) kl. III - 0,3kg( sitko 4,5 ) podgardle ( sitko 6 ) peklosól - 0,19g/kg kolendra - pół łyżeczki gałka muszkatołowa - pół łyżeczki kminek - pół łyżeczki majeranek - 2 łyżeczki pieprz czarny - 1 łyżeczka Mięso zmieliłem i wymieszałem (kl.I i III) z przyprawami i 100ml wody do uzyskania kleistości pod koniec dodałem mięso kl. II i podgardle wyrobiłem jeszcze chwile do równomiernego połączenia składników. Nadziałem do osłonki poliamidowej fi 100. Parzyłem 120 minut w 68stC. Prosty ale zarazem bardzo smaczny wyrób. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szostek Posted March 12, 2011 Report Share Posted March 12, 2011 Bardzoa ładna mielonka :thumbsup: :thumbsup: Tak trzymaj :clap: :clap: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacinto Posted July 31, 2011 Report Share Posted July 31, 2011 MIELONKA WIEPRZOWA Na mielonkę zużyłem 1,6kg łopatki i 0,6 kg podgardla. Po sklasyfikowaniu łopatki uzyskałem: kl. I - 0,6kg( sitko 13 ) kl. II - 0,7kg( sitko 10 ) kl. III - 0,3kg( sitko 4,5 ) podgardle ( sitko 6 ) peklosól - 0,19g/kg kolendra - pół łyżeczki gałka muszkatołowa - pół łyżeczki kminek - pół łyżeczki majeranek - 2 łyżeczki pieprz czarny - 1 łyżeczka Zrobilem dzis. Dziekuje bardzo, bo bardzo smakowite są. Moje nie wyszły takie estetyczne, bo pierwszy raz robiłem w osłonkach poliamidowych i są źle nabite. Ale smak najważniejszy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted August 1, 2011 Report Share Posted August 1, 2011 pierwszy raz robiłem w osłonkach poliamidowych i są źle nabite.To następnym razem te batony poliamidowe włóż w obcięte butelki plastikowe po napojach i one tak zacisną lepiej niż osłonki barierowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted August 1, 2011 Author Report Share Posted August 1, 2011 możesz też zrobić sposobem EAnny https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=176519#176519 [ Komentarz dodany przez: EAnna: Pon 01 Sie, 2011 11:07 ]Poprawiłam link Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts