Jump to content

Budowa wędzarnii. Problem.

Recommended Posts

Witam Serdecznie wszystkich ! Zaczeliśmy właśnie budową grillo-wędzarnii i podpowiedzcie mi.

Głębokość tego otwartego kominka ma wynosić 50 cm . I teraz nie wiem jaką dać wysokośc i szerokość tego kominka (podobno są jakieś zalezności)(na rysunku wyszedł mi ten kominek trochę podłużny ale w rzeczywistosci będzie kwadratowy) oraz jaką dać szerokość i wysokosć komina.

Koledzy , gdzie można kupić taką glinianą rurę która będzie szła od paleniska do komory wędzarniczej ? Szukałem ale niestety nic nie znalazłem. ; ( . Mam nadzieję , że mi poradzicie .

I teraz nie wiem jaką dać wysokośc i szerokość tego kominka

Czy w kominku będziesz miał ruszt do grilla bo jeżeli tak to proponuję szerokość ustalić według dostępności rusztu , no chyba że ruszt będziesz sam spawał.

Przy doborze średnicy i długości komina do grilla możesz skorzystać z zasady stosowanej przy budowie kominków otwartych.

Otwarty kominek o wielkości komory spalania 0,5 m2 - efektywna wysokość komina 6 m - jest to sporo. Wymagana średnica w świetle komina 25 cm.

Ci z moich znajomych którzy mają murowane grille na zewnętrznej ścianie budynku wychodzą z dymem do przewodu kominowego.

pozdrawiam

Mam trochę kamienia ( piaskowca) myślę o wybudowaniu grilo wędzarni raczej małej.

Czy takie urządzenie zda egzamin ??

http://www.andabud.pl/attachments/Image/looooooooooool.jpg

Czy może lepiej zbudować drewniany domek, coś a'la

http://domwogrodzie.pl/31-116-large/wedzarnia-drewniana.jpg

krzysiek-krze, Jak się nauczysz palić, to w tej kamiennej zabudowie można nieźle wędzić. Jeżeli do konstrukcji domontujesz deflektor to już będzie prawie rasowa. A dlaczego ? bo palenisko posiada bardzo krótki kanał i dobre odprowadzenie spalin. Ten drewniany z postu przystosuj dla pieska. Co do wędzenia możesz na tej kamiennej podstawie wybudować drewnianą komorę tylko dużo większą bo to co przedstawiasz nie spełni wymogów pomimo drewna w klasycznym paleniu drewnem.