marcineux Posted March 16, 2011 Report Share Posted March 16, 2011 Witam Serdecznie wszystkich ! Zaczeliśmy właśnie budową grillo-wędzarnii i podpowiedzcie mi. Głębokość tego otwartego kominka ma wynosić 50 cm . I teraz nie wiem jaką dać wysokośc i szerokość tego kominka (podobno są jakieś zalezności)(na rysunku wyszedł mi ten kominek trochę podłużny ale w rzeczywistosci będzie kwadratowy) oraz jaką dać szerokość i wysokosć komina. Koledzy , gdzie można kupić taką glinianą rurę która będzie szła od paleniska do komory wędzarniczej ? Szukałem ale niestety nic nie znalazłem. ; ( . Mam nadzieję , że mi poradzicie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gasmil Posted March 16, 2011 Report Share Posted March 16, 2011 glinianą ruręGlinianą to nie wiem, Ale często stosują koledzy rurę z systemu kominowego schiedla. Ma dobra średnicę -fi 200. Dostępna w każdym składzie budowlanym. Pytaj o wkład kominowy ceramiczny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcineux Posted March 16, 2011 Author Report Share Posted March 16, 2011 Dzięki Kolego : ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tim Posted March 16, 2011 Report Share Posted March 16, 2011 I teraz nie wiem jaką dać wysokośc i szerokość tego kominka Czy w kominku będziesz miał ruszt do grilla bo jeżeli tak to proponuję szerokość ustalić według dostępności rusztu , no chyba że ruszt będziesz sam spawał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcineux Posted March 16, 2011 Author Report Share Posted March 16, 2011 raczej będę sam spawaał . Tylko głównie chodzi mi o to bym nie wybudował grila za kilka tysięcy złotych ,a nie będzie ciągu i będzie dym ,,wchodził " w oczy. Dzięki Tim za podpowiedz : ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
berni Posted March 16, 2011 Report Share Posted March 16, 2011 Przy doborze średnicy i długości komina do grilla możesz skorzystać z zasady stosowanej przy budowie kominków otwartych.Otwarty kominek o wielkości komory spalania 0,5 m2 - efektywna wysokość komina 6 m - jest to sporo. Wymagana średnica w świetle komina 25 cm.Ci z moich znajomych którzy mają murowane grille na zewnętrznej ścianie budynku wychodzą z dymem do przewodu kominowego. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcineux Posted March 16, 2011 Author Report Share Posted March 16, 2011 Dzięki kolego serdeczne ; ) Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek-krze Posted March 20, 2011 Report Share Posted March 20, 2011 Mam trochę kamienia ( piaskowca) myślę o wybudowaniu grilo wędzarni raczej małej. Czy takie urządzenie zda egzamin ?? http://www.andabud.pl/attachments/Image/looooooooooool.jpg Czy może lepiej zbudować drewniany domek, coś a'la http://domwogrodzie.pl/31-116-large/wedzarnia-drewniana.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted March 20, 2011 Report Share Posted March 20, 2011 Kamienne ładnie wyglądają a najlepiej wędzą drewniane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted March 20, 2011 Report Share Posted March 20, 2011 krzysiek-krze, Jak się nauczysz palić, to w tej kamiennej zabudowie można nieźle wędzić. Jeżeli do konstrukcji domontujesz deflektor to już będzie prawie rasowa. A dlaczego ? bo palenisko posiada bardzo krótki kanał i dobre odprowadzenie spalin. Ten drewniany z postu przystosuj dla pieska. Co do wędzenia możesz na tej kamiennej podstawie wybudować drewnianą komorę tylko dużo większą bo to co przedstawiasz nie spełni wymogów pomimo drewna w klasycznym paleniu drewnem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts