Jump to content

[Turcja] Kebab kebap


Recommended Posts

Witam,

Szukam przepisu na mięso kebab nie takie na wykałaczkach tylko na takie całe 10-15kg

.

Próbowałem zrobić ale podczas krojenia mięso się rozwalało :sad: . Kiedyś współpracowałem z turkami to pamiętam, że dodawali dużo łoju ale nigdy nie podpatrzyłem ile co i jak :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem ale tutaj tureccy angole to wszystkie rodzaje miesa z soba mieszaja potem bardzo drobna miela i dodaja jakiegos proszku ale co to jest to Ci nie powiem jak juz wszystko zmiela to bardzo dlugo mieszaja ,jak spotkam kumpla ktory robil przez chwilke u nich to sie zapytam i napisze
Link to comment
Share on other sites

Dobrze wymieszane mięso , samo puści Ci klej

tak tylko się zastanawiam jakie mięso i jaki tłuszcz do tego dać czy to musi być łój czy może być np. podgardle, boczek i jaki procent tłuszczu w stosunku do mięsa :rolleyes:

Według mnie to prawdziwy kebab wygląda tak

:grin:
Link to comment
Share on other sites

przemek1978 napisał

jakość jak najbardziej renoma nie koniecznie chcę zrobić tylko dla siebie i właśnie nie wiem na jakich sitkach zmielić jakie mięso jaki tłuszcz żeby podczas krojenia się nie rozwalało

Ja robiłem domowy kebeb w kuchni Amici z obrotowym rusztem i zawsze wychodził idealny. Przynajmniej wiedziałem z czego robię. Mięso z karkówki i łopatki, a także z piersi drobiowych ścinałem w drobniutkie pasemka. Przyprawiałem i odstawiałem na kilka godzinek. Potem wszystko ściśle nabijałem na bagnet i piekłem co kilkanaście minut polewając przygotowaną miksturą. Wówczas nigdy się nie zawiodłem. Teraz ma osprzęt TEKI chyba uboższy bo rusztu obrotowego w nim nie ma i pracuję nad własną konstrukcją.
Link to comment
Share on other sites

ścinałem w drobniutkie pasemka

tak też można ale ja chce zrobić z mięsa mielonego

robiłem domowy kebeb w kuchni Amici z obrotowym rusztem

ja mam taki profesjonalny opiekacz do kebaba i nóż elektryczny do ścinania mięsa tylko cały czas myślę jak zmielić to mięso, żeby się nie rozwalało i jakie mięso użyć
Link to comment
Share on other sites

Przeszukaj programy z Robertem Makłowiczem :lol: W jednym z programów robił Kebab turecki z baraniny. Mięso mielone jak na kotlety nadziane na szpikulce i pieczone na ruszcie. Piękne nadziane kotlety trzymały się do samego końca :lol:
Link to comment
Share on other sites

ścinałem w drobniutkie pasemka

tak też można ale ja chce zrobić z mięsa mielonego

robiłem domowy kebeb w kuchni Amici z obrotowym rusztem

ja mam taki profesjonalny opiekacz do kebaba i nóż elektryczny do ścinania mięsa tylko cały czas myślę jak zmielić to mięso, żeby się nie rozwalało i jakie mięso użyć
Musisz to mięso dobrze wymieszać . O jakiej wielkości kolbie myślisz ? Ile masz palników na swoim opiekaczu ? :shock:
Link to comment
Share on other sites

tak tylko się zastanawiam jakie mięso i jaki tłuszcz do tego dać czy to musi być łój czy może być np. podgardle, boczek i jaki procent tłuszczu w stosunku do mięsa :rolleyes:

 

Przemku, :shock: Ty chyba nie myślisz o kebabie ze świniny!?!

A poważnie, może stąd problem, bo muzułmanie, w tym Turcy świniny nie jedzą, podobnie jak Żydzi. Kebab zwykle jest z baraniny, u nas robiony także z kurczaka i wołowiny z baraniną, bo to są dla nich mięsa jadalne.

Może taka mielona mieszanka wołowo-barania lepiej się klei niż wieprzowina. :grin:

Link to comment
Share on other sites

Ty chyba nie myślisz o kebabie ze świniny

Właśnie o takim myślę :thumbsup: albo z samej wieprzowiny ewentualnie jakiś procent mięsa z indyka tylko dalej nie wiem jaka jest technologia tego wyroby nie wiem czy dodać emulsji ze skórek czy to coś pomoże na zwięzłość :question:
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...