Jump to content

[Turcja] Kebab kebap

Recommended Posts

Witam,

Szukam przepisu na mięso kebab nie takie na wykałaczkach tylko na takie całe 10-15kg

.

Próbowałem zrobić ale podczas krojenia mięso się rozwalało :sad: . Kiedyś współpracowałem z turkami to pamiętam, że dodawali dużo łoju ale nigdy nie podpatrzyłem ile co i jak :rolleyes:

Nie wiem ale tutaj tureccy angole to wszystkie rodzaje miesa z soba mieszaja potem bardzo drobna miela i dodaja jakiegos proszku ale co to jest to Ci nie powiem jak juz wszystko zmiela to bardzo dlugo mieszaja ,jak spotkam kumpla ktory robil przez chwilke u nich to sie zapytam i napisze

Dobrze wymieszane mięso , samo puści Ci klej

tak tylko się zastanawiam jakie mięso i jaki tłuszcz do tego dać czy to musi być łój czy może być np. podgardle, boczek i jaki procent tłuszczu w stosunku do mięsa :rolleyes:

Według mnie to prawdziwy kebab wygląda tak

:grin:

przemek1978 napisał

jakość jak najbardziej renoma nie koniecznie chcę zrobić tylko dla siebie i właśnie nie wiem na jakich sitkach zmielić jakie mięso jaki tłuszcz żeby podczas krojenia się nie rozwalało

Ja robiłem domowy kebeb w kuchni Amici z obrotowym rusztem i zawsze wychodził idealny. Przynajmniej wiedziałem z czego robię. Mięso z karkówki i łopatki, a także z piersi drobiowych ścinałem w drobniutkie pasemka. Przyprawiałem i odstawiałem na kilka godzinek. Potem wszystko ściśle nabijałem na bagnet i piekłem co kilkanaście minut polewając przygotowaną miksturą. Wówczas nigdy się nie zawiodłem. Teraz ma osprzęt TEKI chyba uboższy bo rusztu obrotowego w nim nie ma i pracuję nad własną konstrukcją.

ścinałem w drobniutkie pasemka

tak też można ale ja chce zrobić z mięsa mielonego

robiłem domowy kebeb w kuchni Amici z obrotowym rusztem

ja mam taki profesjonalny opiekacz do kebaba i nóż elektryczny do ścinania mięsa tylko cały czas myślę jak zmielić to mięso, żeby się nie rozwalało i jakie mięso użyć

Przeszukaj programy z Robertem Makłowiczem :lol: W jednym z programów robił Kebab turecki z baraniny. Mięso mielone jak na kotlety nadziane na szpikulce i pieczone na ruszcie. Piękne nadziane kotlety trzymały się do samego końca :lol:

ścinałem w drobniutkie pasemka

tak też można ale ja chce zrobić z mięsa mielonego

robiłem domowy kebeb w kuchni Amici z obrotowym rusztem

ja mam taki profesjonalny opiekacz do kebaba i nóż elektryczny do ścinania mięsa tylko cały czas myślę jak zmielić to mięso, żeby się nie rozwalało i jakie mięso użyć
Musisz to mięso dobrze wymieszać . O jakiej wielkości kolbie myślisz ? Ile masz palników na swoim opiekaczu ? :shock:

tak tylko się zastanawiam jakie mięso i jaki tłuszcz do tego dać czy to musi być łój czy może być np. podgardle, boczek i jaki procent tłuszczu w stosunku do mięsa :rolleyes:

Przemku, :shock: Ty chyba nie myślisz o kebabie ze świniny!?!

A poważnie, może stąd problem, bo muzułmanie, w tym Turcy świniny nie jedzą, podobnie jak Żydzi. Kebab zwykle jest z baraniny, u nas robiony także z kurczaka i wołowiny z baraniną, bo to są dla nich mięsa jadalne.

Może taka mielona mieszanka wołowo-barania lepiej się klei niż wieprzowina. :grin:

Ty chyba nie myślisz o kebabie ze świniny

Właśnie o takim myślę :thumbsup: albo z samej wieprzowiny ewentualnie jakiś procent mięsa z indyka tylko dalej nie wiem jaka jest technologia tego wyroby nie wiem czy dodać emulsji ze skórek czy to coś pomoże na zwięzłość :question: