L.Przemek Posted March 19, 2011 Report Share Posted March 19, 2011 Witam, Szukam przepisu na mięso kebab nie takie na wykałaczkach tylko na takie całe 10-15kg . Próbowałem zrobić ale podczas krojenia mięso się rozwalało :sad: . Kiedyś współpracowałem z turkami to pamiętam, że dodawali dużo łoju ale nigdy nie podpatrzyłem ile co i jak :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczeciniasty Posted March 19, 2011 Report Share Posted March 19, 2011 Nie wiem jaki jest przepis ale turcy to ogolnie pchaja wszystko do tego miecha nie tylko loj :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted March 19, 2011 Author Report Share Posted March 19, 2011 Wiem, że "wszystko pchają" tylko chodzi mi o to, żeby te mięso się nie rozwalało podczas ścinania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted March 19, 2011 Report Share Posted March 19, 2011 Słyszałem żeby wiązało trzeba dodać jaj !!!!Powinno skleić. :grin:Masz tu powolutku.http://www.youtube.com/watch?v=OY-rndfqpBs&feature=related Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted March 19, 2011 Author Report Share Posted March 19, 2011 żeby wiązało trzeba dodać jajteż dodałem ale tu prawdopodobnie chodzi o mielenie czym drobniej po mielone tym lepiej ale nie jestem pewny dlatego pytam fachowców :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczeciniasty Posted March 19, 2011 Report Share Posted March 19, 2011 Nie wiem ale tutaj tureccy angole to wszystkie rodzaje miesa z soba mieszaja potem bardzo drobna miela i dodaja jakiegos proszku ale co to jest to Ci nie powiem jak juz wszystko zmiela to bardzo dlugo mieszaja ,jak spotkam kumpla ktory robil przez chwilke u nich to sie zapytam i napisze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted March 20, 2011 Author Report Share Posted March 20, 2011 Wolał bym zrobić bez tego "proszku" prawdopodobnie jakiś ulepszacz ale poczekam, aż się dowiesz co i jak :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted March 20, 2011 Report Share Posted March 20, 2011 Podejrzewam , że ten proszek , to zmielone przyprawy.Dobrze wymieszane mięso , samo puści Ci klej.Przekładaj warstwy. Płaty mięsa , mięsem mielonym . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted March 20, 2011 Author Report Share Posted March 20, 2011 Dobrze wymieszane mięso , samo puści Ci klejtak tylko się zastanawiam jakie mięso i jaki tłuszcz do tego dać czy to musi być łój czy może być np. podgardle, boczek i jaki procent tłuszczu w stosunku do mięsa :rolleyes: Według mnie to prawdziwy kebab wygląda tak :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted March 21, 2011 Report Share Posted March 21, 2011 tutaj musisz pogodzić jakość z ekonomią ( jeśli ci zależy na renomie ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted March 21, 2011 Author Report Share Posted March 21, 2011 tutaj musisz pogodzić jakość z ekonomiąjakość jak najbardziej renoma nie koniecznie chcę zrobić tylko dla siebie i właśnie nie wiem na jakich sitkach zmielić jakie mięso jaki tłuszcz żeby podczas krojenia się nie rozwalało Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted March 21, 2011 Report Share Posted March 21, 2011 przemek1978 napisał jakość jak najbardziej renoma nie koniecznie chcę zrobić tylko dla siebie i właśnie nie wiem na jakich sitkach zmielić jakie mięso jaki tłuszcz żeby podczas krojenia się nie rozwalałoJa robiłem domowy kebeb w kuchni Amici z obrotowym rusztem i zawsze wychodził idealny. Przynajmniej wiedziałem z czego robię. Mięso z karkówki i łopatki, a także z piersi drobiowych ścinałem w drobniutkie pasemka. Przyprawiałem i odstawiałem na kilka godzinek. Potem wszystko ściśle nabijałem na bagnet i piekłem co kilkanaście minut polewając przygotowaną miksturą. Wówczas nigdy się nie zawiodłem. Teraz ma osprzęt TEKI chyba uboższy bo rusztu obrotowego w nim nie ma i pracuję nad własną konstrukcją. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted March 21, 2011 Author Report Share Posted March 21, 2011 ścinałem w drobniutkie pasemkatak też można ale ja chce zrobić z mięsa mielonego robiłem domowy kebeb w kuchni Amici z obrotowym rusztemja mam taki profesjonalny opiekacz do kebaba i nóż elektryczny do ścinania mięsa tylko cały czas myślę jak zmielić to mięso, żeby się nie rozwalało i jakie mięso użyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted March 21, 2011 Report Share Posted March 21, 2011 Przeszukaj programy z Robertem Makłowiczem :lol: W jednym z programów robił Kebab turecki z baraniny. Mięso mielone jak na kotlety nadziane na szpikulce i pieczone na ruszcie. Piękne nadziane kotlety trzymały się do samego końca :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted March 21, 2011 Report Share Posted March 21, 2011 ścinałem w drobniutkie pasemkatak też można ale ja chce zrobić z mięsa mielonego robiłem domowy kebeb w kuchni Amici z obrotowym rusztemja mam taki profesjonalny opiekacz do kebaba i nóż elektryczny do ścinania mięsa tylko cały czas myślę jak zmielić to mięso, żeby się nie rozwalało i jakie mięso użyćMusisz to mięso dobrze wymieszać . O jakiej wielkości kolbie myślisz ? Ile masz palników na swoim opiekaczu ? :shock: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted March 21, 2011 Author Report Share Posted March 21, 2011 O jakiej wielkości kolbie myślisz ? Ile masz palników na swoim opiekaczu ?tak myślę do 10kg na opiekaczu mam 5 palników Musisz to mięso dobrze wymieszaćto wiem ale dalej nie wiem jakie mięso i jak zmielić :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miriam Posted March 21, 2011 Report Share Posted March 21, 2011 tak tylko się zastanawiam jakie mięso i jaki tłuszcz do tego dać czy to musi być łój czy może być np. podgardle, boczek i jaki procent tłuszczu w stosunku do mięsa :rolleyes: Przemku, :shock: Ty chyba nie myślisz o kebabie ze świniny!?! A poważnie, może stąd problem, bo muzułmanie, w tym Turcy świniny nie jedzą, podobnie jak Żydzi. Kebab zwykle jest z baraniny, u nas robiony także z kurczaka i wołowiny z baraniną, bo to są dla nich mięsa jadalne. Może taka mielona mieszanka wołowo-barania lepiej się klei niż wieprzowina. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted March 21, 2011 Author Report Share Posted March 21, 2011 Ty chyba nie myślisz o kebabie ze świninyWłaśnie o takim myślę :thumbsup: albo z samej wieprzowiny ewentualnie jakiś procent mięsa z indyka tylko dalej nie wiem jaka jest technologia tego wyroby nie wiem czy dodać emulsji ze skórek czy to coś pomoże na zwięzłość :question: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcus Posted March 21, 2011 Report Share Posted March 21, 2011 Kebab Chyba ze taki Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted March 21, 2011 Author Report Share Posted March 21, 2011 Dzięki marcus trochę już jestem mądrzejszy w tym temacie :wink: najważniejsze drobne zmielenie mięsa spróbuje zrobić z karczku i łopatki zobaczymy co z tego wyjdzie :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted March 21, 2011 Report Share Posted March 21, 2011 Schody zaczną się przy sosie !!! :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miriam Posted March 21, 2011 Report Share Posted March 21, 2011 Rozumiem, coś jak koszerna golonka :grin: :grin: :grin:Tak czy inaczej, powodzenia :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted March 21, 2011 Author Report Share Posted March 21, 2011 Schody zaczną się przy sosiedlaczego schody taki skomplikowany ten sos :shock: [ Dodano: Pon 21 Mar, 2011 23:15 ] Tak czy inaczej, powodzeniadziękuje myślę, że coś mi z tego wyjdzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted March 21, 2011 Report Share Posted March 21, 2011 dlaczego schody taki skomplikowany ten sos :shock: tutaj chodzi o tajemnice smaku :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted March 21, 2011 Author Report Share Posted March 21, 2011 tutaj chodzi o tajemnice smakuz tym to będzie trochę kiepsko :sad: będę musiał improwizować :lol: wiem, że do białego sosu robionego z jogurtu przychodzi czosnek, oregano, sól, biały pieprz i więcej nie wiem :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts