Kamilfree Posted March 10, 2011 Report Share Posted March 10, 2011 Dziękuje serdecznie za odpowiedzi, kółeczka będą dorabiane, otwory w palenisku wykonane, fotki będą lada dzień.I nawet wziąłem się za peklowanie mięsa Wszystko robię według tabeli dziadka, lecz miałem problem z wagą,gdyż po zakupionym dwudniowym produkcie przestał działać Lecz poszedłem do sklepu jubilerskiego i po problemie.Zastanawia mnie tylko jedno małe pytanie przy peklowaniu na mokro (3 dni), gdyż posiadam 1,5 kg karkówki i 1 kg schabu i teraz wychodzi, że muszę mieć 1l wody dla całego produktu tzn. iż muszę peklować wszystko razem w tym jednym małym litrze.P.s By nie było przeglądałem wszystkie posty,dla początkujących, szukałem lecz to pytanie mnie nurtuje czy oby na pewno tylko litr?Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted March 10, 2011 Report Share Posted March 10, 2011 czy oby na pewno tylko litrw zupełności wystarczy tylko mięso powinno być ułożone możliwie jak najciaśniej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilfree Posted March 10, 2011 Author Report Share Posted March 10, 2011 Dziękuję z góry ale jak zrobić nastrzyk jednemu i drugiemu ? z tego litra ;]Myślałem, że to łatwiejsze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted March 10, 2011 Report Share Posted March 10, 2011 tak z tego litra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilfree Posted March 10, 2011 Author Report Share Posted March 10, 2011 Dziękuje serdecznie za wszelkie uwagi i opinie w niedzielę mam zamiar troszkę po eksperymentować, tym bardziej, że zapowiada się cudowna wiosenna pogoda.Zobaczymy co wyjdzie byle być pozytywnie nastawiony,wszystkie relacje i zdjęcia zdam w tym poście. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted March 10, 2011 Report Share Posted March 10, 2011 wszystkie relacje i zdjęcia zdam w tym pościeczekamy z niecierpliwością Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilfree Posted March 18, 2011 Author Report Share Posted March 18, 2011 Dzień Dobry chciałbym stworzyć swoją pierwszą kiełbasę według przepisu Szczepana :http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1134Proporcja podana peklosoli to 18 g peklosoli na kg czy na cały wyrób ? ;)Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted March 18, 2011 Report Share Posted March 18, 2011 W przepisie jest dokładnie podane 0,18 kg i odnosi się do całego wyrobu co daję po przeliczeniu właśnie 18g na kg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted March 18, 2011 Report Share Posted March 18, 2011 Proporcja podana peklosoli to 18 g peklosoli na kg czy na cały wyrób ? dajemy od 1,6-1,9g na 1 kg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted March 18, 2011 Report Share Posted March 18, 2011 Jeśli znasz matematykę to zapewne wiesz ,że 0,180 kg to nie 18 g .. W przepisie podano 180 g (albo 18 dkg jak kto woli) na 10 kg 180g = 18dag = 0,18kg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted March 18, 2011 Report Share Posted March 18, 2011 To tak dla potomnych bo wielu ma z tym problem ...... mam nadzieje że taką łopatologią nikogo nie obrażę .... : 1kg = 100dkg 1dkg = 10g 10dkg = 100g 100dkg = 1000g Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted March 18, 2011 Report Share Posted March 18, 2011 Proporcja podana peklosoli to 18 g peklosoli na kg czy na cały wyrób ? dajemy od 1,6-1,9g na 1 kg. :shock: :shock: :shock: a gdzie to tak dajemy??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted March 18, 2011 Report Share Posted March 18, 2011 a gdzie to tak dajemy??? Zależy czy ktoś lubi mniej słone lub więcej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted March 18, 2011 Report Share Posted March 18, 2011 ale żeby gramy jeszcze dzielić :shock: ??? To jakaś ekstrema.. :grin: :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilfree Posted March 18, 2011 Author Report Share Posted March 18, 2011 ale mi się dostało ;P Dziękuje za odpowiedzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilfree Posted March 19, 2011 Author Report Share Posted March 19, 2011 Witam, robię dziś kiełbasę wszystko pięknie przebiegło, gdyż na moich postępach zatrzymał się problem ;-) mam jelita 28 jak zacząć je napełniać( może to głupie pytanie lecz robię to pierwszy raz) czytałem wszystkie posty lecz może ktoś znajdzie się z pomocą jak zrobić to krok po kroku.Jelita wymoczone, farsz gotowy. Co dalej ? Mam zacząć od końca jelit? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tim Posted March 19, 2011 Report Share Posted March 19, 2011 Po przepłukaniu jelit wewnątrz wodą nadziej je na lejek od nadziewarki lub maszynki i nadziewając lekko zsuwaj jelito z lejka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilfree Posted March 19, 2011 Author Report Share Posted March 19, 2011 ok, ale na moje myślenie- jelito wziąć od końca, napełnić i zawiązać ?tyle ile potrzebuje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tim Posted March 19, 2011 Report Share Posted March 19, 2011 Czym będziesz nadziewać maszynką czy nadziewarką Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilfree Posted March 19, 2011 Author Report Share Posted March 19, 2011 maszynką kolego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tim Posted March 19, 2011 Report Share Posted March 19, 2011 Po nadzianiu jelita na lejek i zawiązaniu jego końca wkładaj farsz do maszynki i kręcąc korbką nadziewaj farsz do jelita. Mile widziana pomoc pomoc 2-giej osoby [ Dodano: Sob 19 Mar, 2011 18:36 ] zobacz tutaj od 4 minuty tylko że nadziewarką Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilfree Posted March 19, 2011 Author Report Share Posted March 19, 2011 Ohhh dopiero skończyłem napełnianie jelit ;-) Nie wiedziałem, że to tyle roboty ;-) jutro foto relacja z telefonu niestety bo gdzieś posiałem aparat z wcześniejszych wędzonek. Ale na telefonie mam wszystko ;] więc jak uwędzę kiełbasę to i rzucę wszystko inne Chciałbym podziękować przede wszystkim założycielom tej strony wszystkich dostępnych informacji, użytkownikom za pomoc.Bo dzięki wam uczę się zdrowej żywności i przede wszystkim pysznej Jeszcze raz dziękuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbig3133 Posted March 20, 2011 Report Share Posted March 20, 2011 Powodzenia w wędzeniu :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted March 20, 2011 Report Share Posted March 20, 2011 Powodzenia w wędzeniuPrzyłączam się ,i czekamy na foto relację :shock: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted March 20, 2011 Report Share Posted March 20, 2011 Nie wiedziałem, że to tyle roboty ;-) jutro foto relacjaAno jest trochę zabawy z kiełbasami czekamy na fotki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts