Jump to content

[Ciasto] Skromny sernik na zimno


Recommended Posts

Skromny sernik na zimno

 

w skrócie:

 

składniki

 

galaretki

woda

serki homogenizowane-ja preferuję JOGO bo mają krótki okres trwałości i w miarę mało konserwantów

owoce do przybrania lub nie do wyboru

 

opis jak zrobić:

galaretki wybranego przez was smaku np. pomarańczowe – 3 sztuki

 

oraz 1-2 szt na wierzch np. cytrynowe

 

serki homogenizowane o smaku waniliowym – 3 szt

 

gorąca przegotowana woda

 

i to wszystko

 

3 galaretki rozpuścić w gorącej dopiero przegotowanej wodzie w proporcji 1 galaretka na 1 szklankę wody

 

ostudzić

 

dodać do tego 3 serki homogenizowane, wymieszać na jednolita płynna masę,mikserem, łyżką jak się chce

 

wlać do formy i wstawić do lodówki by stężało

 

galaretki cytrynowe przygotować jak wyżej w proporcji 1 galaretka na 1 szklankę

 

ostudzić i wylać na zastygniętą masę z galaretek i serków

 

w zależności od waszego upodobania możecie przed zalaniem udekorować owocami:banany, pomarańcze, truskawki, winogrona w zależności od smaków galaretek i waszych ulubionych owoców

 

wtedy będzie różny mix kolorów galaretek i owoców

 

poza stężeniem robi się go szybko, dla wyjaśnienia prosty, bez dodatkowego cukru bo chodzi o jak najmniej składników szkodliwych w diecie mojego syna

 

P.S. w zalezności od wielkości formy można ilość serków i galaretek zwiększyć lub zmniejszyć i zrobić z 2 serków albo z 4,5 serków wybierając ilość galaretek

przy 3 serkach 2 galaretki na wierzch to minimum, forma moja ma około 20-25 cm średnicy okrągła nie mierzyłam

 

dla osób nie będących na diecie, które jadły ten sernik zawsze smakował z komentarzem : "dla mnie za mało słodki, mógłby być słodszy" a dla tych co lubią nie za słodko był "w sam raz"

 

Zdjęcie jest na mojej stronie w dziale przepisy kulinarne w ramach tego co umiem przyrządzać

Link to comment
Share on other sites

w zależności od waszego upodobania możecie przed zalaniem udekorować owocami:banany, pomarańcze, truskawki, winogrona w zależności od smaków galaretek i waszych ulubionych owoców

Mogłabyś pokazać jak wygląda ten serniczek wykonany wg Twoich upodobań? To jednak jest zawsze większa zachęta. Pozdrawiam.
Link to comment
Share on other sites

Kol. Sylwio w proponowanych przez Ciebie galaretkach znajdują sie szkodliwe substancje chemiczne:żółcien chinolinowa i pomrańczowa,czerwień koszenilowa ,i.t.d.

Ale jak widzę nie ma żółek jaj , więc salmonella nikomu nie grozi.

Przepis jest fajny smakowo, bo kiedyś miałam okazję pokosztować u koleżanki.

Jeśli chodzi o substancje szkodliwe : to któż z nas jest bez grzechu ....

Link to comment
Share on other sites

serki homogenizowane

Sylwio,

czy masz dostęp do wiejskiego mleka?

Może w którąś niedzielę pojedziesz na wieś i znajdziesz jakąś "chętną" krówkę :smile: .

Podpowiemy Ci na forum jak zdobić doskonały, naturalny ser twarogowy lub wiejski serek ziarnisty na bazie podpuszczki, polany naturalną śmietanką.

Zakup raz w tygodniu mleka nie homogenizowanego i nie pasteryzowanego byłby błogosławieństwem dla Twojego Bartka.

Link to comment
Share on other sites

Nie strasz tych co jedzą jajka salmonelą . Zjadłem już tysiące jajek i zjadam ponad setkę na miesiąc i salmoneli nie widziałem .

Cholesterolu też nie widziałam , a jest :)

 

Jajka uwielbiam, ale po obróbce termicznej. Jajeczniczka z pomidorami , to jest to co a-nutki lubią najbardziej :)

Link to comment
Share on other sites

A ile tego serka homo? 3 serki jakiej wielkości? Może być serek w wiaderku 1kg z Jogsera:

http://www.jogser.pl/zdjecia/produkty/17.jpg

 

Dodam jeszcze, że będąc na diecie dukana też robię podobne deserki, jednak używam zamiast galaretek żelatyny i dodaję albo kawę rozpuszczalną albo zaprawę malinową i słodzik w pudrze wtedy nie ma cukru zupełnie.

Link to comment
Share on other sites

Może poza Łodzią nie sprzedają serków JOGO więc wyjasniam, sa produkowane tylko jako serki homogenizowane

 

te serki :http://www.jogo.com.pl/web.php?id=29;2&vSID=79&vCID=139&vUCID=140

 

galaretki nie podałam jakie więc rozumiem,że we wszystkich są szkodliwe substancje ale jak uwaznie czytacie to napisałam już o serkach, że najmniej szkodliwe i wiem, że szkodzą nawet trochę a nie napisałam,że to sernik ekologiczny. :)

 

Do mleka niepasteryzowanego mam dostęp z automatu , które jak wiecie stawiają z niepasteryzowanym mlekiem a już je kupowałam , nie wiem czy wyjdzie serek, na pewno na wierzchu wychodziła smietana, a z reszty robiłam zsiadłe mleko jakich z niczego innego nie udało mi się zrobić bo do sprawdzonego mleka prosto od krowy nie mam dostępu. Ekologiczne ze sklepu tez kupowałam ale okazało się,że było pasteryzowane no i do kitu, że się tak wyrażę.

 

Z uwagi na to, że nie można być tylko trochę w ciąży to wyjaśniam, że nie mam fioła eko ale wiem co szkodzi jednocześnie godząc się by syn czasem cos takiego mógł zjeść bo kiedyś dorośnie i będzie wybierał sam a eliminowanie czegoś na zawsze ma też swoje minusy no chyba,że już coś bardzo szkodzi: typu Vegetowe wynalazki a jest dobra przyprawa , no to ok zmieniam na dobre przyprawy.

 

Spróbuję z tym mlekiem, ale nie wiem jaki wtedy wychodzi smak bo w Jogo na pewno w składzie jest jakaś substancja słodząca. A galaretki , nie wiem, może można by zrobić z żelatyny ale jakby się poczytało o żelatynie to albo musiałam poszukać czy produkują jakąś substancję bardziej ekologiczną bo tego nie wiem, tylu tematów jeszcze nie rozgryzałam jak to jest z żelatyną. No może poza gotowaniem nóżek tak tłustych,że zsiadają się same bez żadnej żelatyny a gościom jednak smakują.

 

[ Dodano: Czw 24 Mar, 2011 22:03 ]

A CO DO JAJEK

 

mnóstwo osób je surowe jajka , chodzi o to by wiedzieć jak działa to jajko w naszej "diecie", jak zobaczyć potem czy nam na coś nie zaszkodzi itp. A jak ktoś ma organizm, któremu nic nie jest w stanie zaszkodzić albo prawie nic to te jajka nie są straszne. W końcu kiedyś jedliśmy różne leśne owoce, itp i nie lataliśmy do wody by je myć a lisy też żyły w lesie itp zwierzęta i też podobno nieumyte szkodzą bo ktoś na nich odkrył to czy tamto żyjątko.

 

Poza tym ja też czasem za szybko przeczytam, zrozumiem czy coś mi umknie ale serki homogenizowane a sernik 1 kg to chyba różnica , nie spotkałam się by na serniku w wiaderku był napis homogenizowany ale z drugiej strony, czy w formę której wymiary podałam mniej więcej mieściły by się 3 kilogramy sera na sernik:)

 

:grin:

:cool:

 

sorry ,że poprawiałam tekst, z pisaniem dziś mam problem ale jestem po wywiadzie i ponad 2 godzinnej rozmowie z kimś ważnym i chyba musze odpocząć dziś już od informowania innych.

Pozdrawiam, mam nadzieję,że napisałam w tonie , który nikogo nie obrazi.

Link to comment
Share on other sites

bo w Jogo na pewno w składzie jest jakaś substancja słodząca.

Niekoniecznie.

Może być ścinana kazeina chemicznie (kwasami) co praktykowane jest we współczesnych mleczarniach.

W serniku pozostaje więc cały cukier mlekowy (laktoza) i dlatego jest słodki. Bakterie mezofilne kwasu mlekowego nie mają tu nic do roboty :sad: .

Homogenizowany tłuszcz mleczny to rozdrobnione cząsteczki, które są/mogą być wadliwie wchłaniane przez jelita.

No może poza gotowaniem nóżek tak tłustych,że zsiadają się same bez żadnej żelatyny a gościom jednak smakują.

Wywar z nóżek nie zsiada się z przyczyny "tłustości" nóżek tylko z przyczyny dużej ilości naturalnej żelatyny (kolagenu). Żelatynę pozyskuje się właśnie z nóżek wp.
Link to comment
Share on other sites

eanna tzn tak ale zawsze myślałam,że musi być dość tłuste, chrząstki itp by stworzył się kolagen? choć nie wiem nózki z kurczaka mogą wyjść bez żelatyny?, cała chemia pożywienia mi się kłania

:) czy jak to się nazywa, dziś już za dużo chyba, idę spać, pa,pa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...