Jump to content

[Ciasto] Skromny sernik na zimno

Recommended Posts

Skromny sernik na zimno

w skrócie:

składniki

galaretki

woda

serki homogenizowane-ja preferuję JOGO bo mają krótki okres trwałości i w miarę mało konserwantów

owoce do przybrania lub nie do wyboru

opis jak zrobić:

galaretki wybranego przez was smaku np. pomarańczowe – 3 sztuki

oraz 1-2 szt na wierzch np. cytrynowe

serki homogenizowane o smaku waniliowym – 3 szt

gorąca przegotowana woda

i to wszystko

3 galaretki rozpuścić w gorącej dopiero przegotowanej wodzie w proporcji 1 galaretka na 1 szklankę wody

ostudzić

dodać do tego 3 serki homogenizowane, wymieszać na jednolita płynna masę,mikserem, łyżką jak się chce

wlać do formy i wstawić do lodówki by stężało

galaretki cytrynowe przygotować jak wyżej w proporcji 1 galaretka na 1 szklankę

ostudzić i wylać na zastygniętą masę z galaretek i serków

w zależności od waszego upodobania możecie przed zalaniem udekorować owocami:banany, pomarańcze, truskawki, winogrona w zależności od smaków galaretek i waszych ulubionych owoców

wtedy będzie różny mix kolorów galaretek i owoców

poza stężeniem robi się go szybko, dla wyjaśnienia prosty, bez dodatkowego cukru bo chodzi o jak najmniej składników szkodliwych w diecie mojego syna

P.S. w zalezności od wielkości formy można ilość serków i galaretek zwiększyć lub zmniejszyć i zrobić z 2 serków albo z 4,5 serków wybierając ilość galaretek

przy 3 serkach 2 galaretki na wierzch to minimum, forma moja ma około 20-25 cm średnicy okrągła nie mierzyłam

dla osób nie będących na diecie, które jadły ten sernik zawsze smakował z komentarzem : "dla mnie za mało słodki, mógłby być słodszy" a dla tych co lubią nie za słodko był "w sam raz"

Zdjęcie jest na mojej stronie w dziale przepisy kulinarne w ramach tego co umiem przyrządzać

w zależności od waszego upodobania możecie przed zalaniem udekorować owocami:banany, pomarańcze, truskawki, winogrona w zależności od smaków galaretek i waszych ulubionych owoców

Mogłabyś pokazać jak wygląda ten serniczek wykonany wg Twoich upodobań? To jednak jest zawsze większa zachęta. Pozdrawiam.

Kol. Sylwio w proponowanych przez Ciebie galaretkach znajdują sie szkodliwe substancje chemiczne:żółcien chinolinowa i pomrańczowa,czerwień koszenilowa ,i.t.d.

Ale jak widzę nie ma żółek jaj , więc salmonella nikomu nie grozi.

Przepis jest fajny smakowo, bo kiedyś miałam okazję pokosztować u koleżanki.

Jeśli chodzi o substancje szkodliwe : to któż z nas jest bez grzechu ....

serki homogenizowane

Sylwio,

czy masz dostęp do wiejskiego mleka?

Może w którąś niedzielę pojedziesz na wieś i znajdziesz jakąś "chętną" krówkę :smile: .

Podpowiemy Ci na forum jak zdobić doskonały, naturalny ser twarogowy lub wiejski serek ziarnisty na bazie podpuszczki, polany naturalną śmietanką.

Zakup raz w tygodniu mleka nie homogenizowanego i nie pasteryzowanego byłby błogosławieństwem dla Twojego Bartka.

Nie strasz tych co jedzą jajka salmonelą . Zjadłem już tysiące jajek i zjadam ponad setkę na miesiąc i salmoneli nie widziałem .

Cholesterolu też nie widziałam , a jest :)

Jajka uwielbiam, ale po obróbce termicznej. Jajeczniczka z pomidorami , to jest to co a-nutki lubią najbardziej :)

A ile tego serka homo? 3 serki jakiej wielkości? Może być serek w wiaderku 1kg z Jogsera:

http://www.jogser.pl/zdjecia/produkty/17.jpg

Dodam jeszcze, że będąc na diecie dukana też robię podobne deserki, jednak używam zamiast galaretek żelatyny i dodaję albo kawę rozpuszczalną albo zaprawę malinową i słodzik w pudrze wtedy nie ma cukru zupełnie.

Może poza Łodzią nie sprzedają serków JOGO więc wyjasniam, sa produkowane tylko jako serki homogenizowane

te serki :http://www.jogo.com.pl/web.php?id=29;2&vSID=79&vCID=139&vUCID=140

galaretki nie podałam jakie więc rozumiem,że we wszystkich są szkodliwe substancje ale jak uwaznie czytacie to napisałam już o serkach, że najmniej szkodliwe i wiem, że szkodzą nawet trochę a nie napisałam,że to sernik ekologiczny. :)

Do mleka niepasteryzowanego mam dostęp z automatu , które jak wiecie stawiają z niepasteryzowanym mlekiem a już je kupowałam , nie wiem czy wyjdzie serek, na pewno na wierzchu wychodziła smietana, a z reszty robiłam zsiadłe mleko jakich z niczego innego nie udało mi się zrobić bo do sprawdzonego mleka prosto od krowy nie mam dostępu. Ekologiczne ze sklepu tez kupowałam ale okazało się,że było pasteryzowane no i do kitu, że się tak wyrażę.

Z uwagi na to, że nie można być tylko trochę w ciąży to wyjaśniam, że nie mam fioła eko ale wiem co szkodzi jednocześnie godząc się by syn czasem cos takiego mógł zjeść bo kiedyś dorośnie i będzie wybierał sam a eliminowanie czegoś na zawsze ma też swoje minusy no chyba,że już coś bardzo szkodzi: typu Vegetowe wynalazki a jest dobra przyprawa , no to ok zmieniam na dobre przyprawy.

Spróbuję z tym mlekiem, ale nie wiem jaki wtedy wychodzi smak bo w Jogo na pewno w składzie jest jakaś substancja słodząca. A galaretki , nie wiem, może można by zrobić z żelatyny ale jakby się poczytało o żelatynie to albo musiałam poszukać czy produkują jakąś substancję bardziej ekologiczną bo tego nie wiem, tylu tematów jeszcze nie rozgryzałam jak to jest z żelatyną. No może poza gotowaniem nóżek tak tłustych,że zsiadają się same bez żadnej żelatyny a gościom jednak smakują.

[ Dodano: Czw 24 Mar, 2011 22:03 ]

A CO DO JAJEK

mnóstwo osób je surowe jajka , chodzi o to by wiedzieć jak działa to jajko w naszej "diecie", jak zobaczyć potem czy nam na coś nie zaszkodzi itp. A jak ktoś ma organizm, któremu nic nie jest w stanie zaszkodzić albo prawie nic to te jajka nie są straszne. W końcu kiedyś jedliśmy różne leśne owoce, itp i nie lataliśmy do wody by je myć a lisy też żyły w lesie itp zwierzęta i też podobno nieumyte szkodzą bo ktoś na nich odkrył to czy tamto żyjątko.

Poza tym ja też czasem za szybko przeczytam, zrozumiem czy coś mi umknie ale serki homogenizowane a sernik 1 kg to chyba różnica , nie spotkałam się by na serniku w wiaderku był napis homogenizowany ale z drugiej strony, czy w formę której wymiary podałam mniej więcej mieściły by się 3 kilogramy sera na sernik:)

:grin:

:cool:

sorry ,że poprawiałam tekst, z pisaniem dziś mam problem ale jestem po wywiadzie i ponad 2 godzinnej rozmowie z kimś ważnym i chyba musze odpocząć dziś już od informowania innych.

Pozdrawiam, mam nadzieję,że napisałam w tonie , który nikogo nie obrazi.

bo w Jogo na pewno w składzie jest jakaś substancja słodząca.

Niekoniecznie.

Może być ścinana kazeina chemicznie (kwasami) co praktykowane jest we współczesnych mleczarniach.

W serniku pozostaje więc cały cukier mlekowy (laktoza) i dlatego jest słodki. Bakterie mezofilne kwasu mlekowego nie mają tu nic do roboty :sad: .

Homogenizowany tłuszcz mleczny to rozdrobnione cząsteczki, które są/mogą być wadliwie wchłaniane przez jelita.

No może poza gotowaniem nóżek tak tłustych,że zsiadają się same bez żadnej żelatyny a gościom jednak smakują.

Wywar z nóżek nie zsiada się z przyczyny "tłustości" nóżek tylko z przyczyny dużej ilości naturalnej żelatyny (kolagenu). Żelatynę pozyskuje się właśnie z nóżek wp.

eanna tzn tak ale zawsze myślałam,że musi być dość tłuste, chrząstki itp by stworzył się kolagen? choć nie wiem nózki z kurczaka mogą wyjść bez żelatyny?, cała chemia pożywienia mi się kłania

:) czy jak to się nazywa, dziś już za dużo chyba, idę spać, pa,pa