sylwiazłodzi Posted March 23, 2011 Report Share Posted March 23, 2011 Skromny sernik na zimno w skrócie: składniki galaretki woda serki homogenizowane-ja preferuję JOGO bo mają krótki okres trwałości i w miarę mało konserwantów owoce do przybrania lub nie do wyboru opis jak zrobić: galaretki wybranego przez was smaku np. pomarańczowe – 3 sztuki oraz 1-2 szt na wierzch np. cytrynowe serki homogenizowane o smaku waniliowym – 3 szt gorąca przegotowana woda i to wszystko 3 galaretki rozpuścić w gorącej dopiero przegotowanej wodzie w proporcji 1 galaretka na 1 szklankę wody ostudzić dodać do tego 3 serki homogenizowane, wymieszać na jednolita płynna masę,mikserem, łyżką jak się chce wlać do formy i wstawić do lodówki by stężało galaretki cytrynowe przygotować jak wyżej w proporcji 1 galaretka na 1 szklankę ostudzić i wylać na zastygniętą masę z galaretek i serków w zależności od waszego upodobania możecie przed zalaniem udekorować owocami:banany, pomarańcze, truskawki, winogrona w zależności od smaków galaretek i waszych ulubionych owoców wtedy będzie różny mix kolorów galaretek i owoców poza stężeniem robi się go szybko, dla wyjaśnienia prosty, bez dodatkowego cukru bo chodzi o jak najmniej składników szkodliwych w diecie mojego syna P.S. w zalezności od wielkości formy można ilość serków i galaretek zwiększyć lub zmniejszyć i zrobić z 2 serków albo z 4,5 serków wybierając ilość galaretek przy 3 serkach 2 galaretki na wierzch to minimum, forma moja ma około 20-25 cm średnicy okrągła nie mierzyłam dla osób nie będących na diecie, które jadły ten sernik zawsze smakował z komentarzem : "dla mnie za mało słodki, mógłby być słodszy" a dla tych co lubią nie za słodko był "w sam raz" Zdjęcie jest na mojej stronie w dziale przepisy kulinarne w ramach tego co umiem przyrządzać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted March 23, 2011 Report Share Posted March 23, 2011 w zależności od waszego upodobania możecie przed zalaniem udekorować owocami:banany, pomarańcze, truskawki, winogrona w zależności od smaków galaretek i waszych ulubionych owocówMogłabyś pokazać jak wygląda ten serniczek wykonany wg Twoich upodobań? To jednak jest zawsze większa zachęta. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 24, 2011 Report Share Posted March 24, 2011 Adres do zdjęcia sernika Sylwii:http://www.autismlowcarbdiet.pl/wp-content/uploads/2010/12/IMG00511-20101226-1958.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted March 24, 2011 Report Share Posted March 24, 2011 Kol. Sylwio w proponowanych przez Ciebie galaretkach znajdują sie szkodliwe substancje chemiczne:żółcien chinolinowa i pomrańczowa,czerwień koszenilowa ,i.t.d. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
a-nutka Posted March 24, 2011 Report Share Posted March 24, 2011 Kol. Sylwio w proponowanych przez Ciebie galaretkach znajdują sie szkodliwe substancje chemiczne:żółcien chinolinowa i pomrańczowa,czerwień koszenilowa ,i.t.d. Ale jak widzę nie ma żółek jaj , więc salmonella nikomu nie grozi. Przepis jest fajny smakowo, bo kiedyś miałam okazję pokosztować u koleżanki. Jeśli chodzi o substancje szkodliwe : to któż z nas jest bez grzechu .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 24, 2011 Report Share Posted March 24, 2011 Ale jak widzę nie ma żółek jaj , więc salmonella nikomu nie grozi. Nie strasz tych co jedzą jajka salmonelą . Zjadłem już tysiące jajek i zjadam ponad setkę na miesiąc i salmoneli nie widziałem . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted March 24, 2011 Report Share Posted March 24, 2011 Najłatwiejsze wytłumaczenie:Jeśli chodzi o substancje szkodliwe : to któż z nas jest bez grzechu ....-Ach cóż tam jedzą to miliony... nie mogą się mylić... -Zjem i ja... Smutne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 24, 2011 Report Share Posted March 24, 2011 serki homogenizowaneSylwio, czy masz dostęp do wiejskiego mleka? Może w którąś niedzielę pojedziesz na wieś i znajdziesz jakąś "chętną" krówkę :smile: . Podpowiemy Ci na forum jak zdobić doskonały, naturalny ser twarogowy lub wiejski serek ziarnisty na bazie podpuszczki, polany naturalną śmietanką. Zakup raz w tygodniu mleka nie homogenizowanego i nie pasteryzowanego byłby błogosławieństwem dla Twojego Bartka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
a-nutka Posted March 24, 2011 Report Share Posted March 24, 2011 Nie strasz tych co jedzą jajka salmonelą . Zjadłem już tysiące jajek i zjadam ponad setkę na miesiąc i salmoneli nie widziałem . Cholesterolu też nie widziałam , a jest Jajka uwielbiam, ale po obróbce termicznej. Jajeczniczka z pomidorami , to jest to co a-nutki lubią najbardziej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted March 24, 2011 Report Share Posted March 24, 2011 A ile tego serka homo? 3 serki jakiej wielkości? Może być serek w wiaderku 1kg z Jogsera: http://www.jogser.pl/zdjecia/produkty/17.jpg Dodam jeszcze, że będąc na diecie dukana też robię podobne deserki, jednak używam zamiast galaretek żelatyny i dodaję albo kawę rozpuszczalną albo zaprawę malinową i słodzik w pudrze wtedy nie ma cukru zupełnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted March 24, 2011 Report Share Posted March 24, 2011 Ja dziś wyczytałem przepis i dziś zrobiłem.Użyłem 3 serków po 200 gram każdy.Wyszedł super.Tylko ja dałem waniliowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sylwiazłodzi Posted March 24, 2011 Author Report Share Posted March 24, 2011 Może poza Łodzią nie sprzedają serków JOGO więc wyjasniam, sa produkowane tylko jako serki homogenizowane te serki :http://www.jogo.com.pl/web.php?id=29;2&vSID=79&vCID=139&vUCID=140 galaretki nie podałam jakie więc rozumiem,że we wszystkich są szkodliwe substancje ale jak uwaznie czytacie to napisałam już o serkach, że najmniej szkodliwe i wiem, że szkodzą nawet trochę a nie napisałam,że to sernik ekologiczny. Do mleka niepasteryzowanego mam dostęp z automatu , które jak wiecie stawiają z niepasteryzowanym mlekiem a już je kupowałam , nie wiem czy wyjdzie serek, na pewno na wierzchu wychodziła smietana, a z reszty robiłam zsiadłe mleko jakich z niczego innego nie udało mi się zrobić bo do sprawdzonego mleka prosto od krowy nie mam dostępu. Ekologiczne ze sklepu tez kupowałam ale okazało się,że było pasteryzowane no i do kitu, że się tak wyrażę. Z uwagi na to, że nie można być tylko trochę w ciąży to wyjaśniam, że nie mam fioła eko ale wiem co szkodzi jednocześnie godząc się by syn czasem cos takiego mógł zjeść bo kiedyś dorośnie i będzie wybierał sam a eliminowanie czegoś na zawsze ma też swoje minusy no chyba,że już coś bardzo szkodzi: typu Vegetowe wynalazki a jest dobra przyprawa , no to ok zmieniam na dobre przyprawy. Spróbuję z tym mlekiem, ale nie wiem jaki wtedy wychodzi smak bo w Jogo na pewno w składzie jest jakaś substancja słodząca. A galaretki , nie wiem, może można by zrobić z żelatyny ale jakby się poczytało o żelatynie to albo musiałam poszukać czy produkują jakąś substancję bardziej ekologiczną bo tego nie wiem, tylu tematów jeszcze nie rozgryzałam jak to jest z żelatyną. No może poza gotowaniem nóżek tak tłustych,że zsiadają się same bez żadnej żelatyny a gościom jednak smakują. [ Dodano: Czw 24 Mar, 2011 22:03 ] A CO DO JAJEK mnóstwo osób je surowe jajka , chodzi o to by wiedzieć jak działa to jajko w naszej "diecie", jak zobaczyć potem czy nam na coś nie zaszkodzi itp. A jak ktoś ma organizm, któremu nic nie jest w stanie zaszkodzić albo prawie nic to te jajka nie są straszne. W końcu kiedyś jedliśmy różne leśne owoce, itp i nie lataliśmy do wody by je myć a lisy też żyły w lesie itp zwierzęta i też podobno nieumyte szkodzą bo ktoś na nich odkrył to czy tamto żyjątko. Poza tym ja też czasem za szybko przeczytam, zrozumiem czy coś mi umknie ale serki homogenizowane a sernik 1 kg to chyba różnica , nie spotkałam się by na serniku w wiaderku był napis homogenizowany ale z drugiej strony, czy w formę której wymiary podałam mniej więcej mieściły by się 3 kilogramy sera na sernik:) :grin: sorry ,że poprawiałam tekst, z pisaniem dziś mam problem ale jestem po wywiadzie i ponad 2 godzinnej rozmowie z kimś ważnym i chyba musze odpocząć dziś już od informowania innych. Pozdrawiam, mam nadzieję,że napisałam w tonie , który nikogo nie obrazi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 24, 2011 Report Share Posted March 24, 2011 bo w Jogo na pewno w składzie jest jakaś substancja słodząca.Niekoniecznie. Może być ścinana kazeina chemicznie (kwasami) co praktykowane jest we współczesnych mleczarniach. W serniku pozostaje więc cały cukier mlekowy (laktoza) i dlatego jest słodki. Bakterie mezofilne kwasu mlekowego nie mają tu nic do roboty :sad: . Homogenizowany tłuszcz mleczny to rozdrobnione cząsteczki, które są/mogą być wadliwie wchłaniane przez jelita. No może poza gotowaniem nóżek tak tłustych,że zsiadają się same bez żadnej żelatyny a gościom jednak smakują.Wywar z nóżek nie zsiada się z przyczyny "tłustości" nóżek tylko z przyczyny dużej ilości naturalnej żelatyny (kolagenu). Żelatynę pozyskuje się właśnie z nóżek wp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sylwiazłodzi Posted March 24, 2011 Author Report Share Posted March 24, 2011 eanna tzn tak ale zawsze myślałam,że musi być dość tłuste, chrząstki itp by stworzył się kolagen? choć nie wiem nózki z kurczaka mogą wyjść bez żelatyny?, cała chemia pożywienia mi się kłania czy jak to się nazywa, dziś już za dużo chyba, idę spać, pa,pa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.