Jump to content

Wedzarnia Wofika


Recommended Posts

Witam. zarazilem sie od was na całego!!! po wielu próbach w beczce razem z kolegą budujemy swoje wedzarnie. On wybudował już murowaną a ja jako że materiały będę miał za darmo blaszaną. Problem w tym ze z roznych przyczyn moja wedzarnia musi być duża. wys 1,8 i w kwadracie 1,2m.

Technologia taka jak w wedzarni Andyego. Blacha, ocieplenie i deski.

Mam kilka pytań - mam cegly kominowe o srednicy dziury okolo 16cm( widoczne na zdjeciach) - kanał chce zrobić okolo 1,3m.

- jakie mniej wiecej wymiary paleniska.

- jaka srednica komina - wylotowego

- czy komin umieszcza sie na srodku czy z boku( wylotowy i wlotowy komin dolotowy chce zrobic na brzegu fundamentu i tylko pod komorą wyprowadzić na srodek)

- moim wymysłem są dwa paleniska - jedno z kominem okolo 1,3-1,5m i drugie pod samą komorą - dwa kominki wyjsciowe z dostępem bezposredniego zaru pod wedzonki

prosze o ocenę tego pomysłu - w wiekszosci przypadkow bede wedził na kominie ale niektóre szynki i kielbasy chciałbym opiec czystym ogniem ( kolor specyficzny)

 

Jestem jeszcze laikiem weic prosze o wyrozumiałość, ze swojej strony postaram sie nie być zbytnio natrętny

 

ponizej pierwsze próby

http://img98.imageshack.us/img98/9914/zdjcie0063h.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img9.imageshack.us/img9/3029/zdjcie0049j.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

i przygotowania pod fundament - juz wylany, zdjecia z tygodnia poprzedniego. Wiem ze za mocno poszedlem ale mam mocno nadgorliwego i kochanego ojca który lubi jak wszystko jest przedobrzone.

http://img7.imageshack.us/img7/503/zdjcie0052c.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

prosze o nie odradzanie mi tylko zmniejszenia komory wedzarniczej gdyz jest to jedyna rzecz ktora musi pozostac.

calosc mniej wiecej ma wygladac tak. ( z zaawansowania "projektu" widać że jest to "projekt bardzo wstępny wiec prosze sie nie smiac :-)- nie mam tez 5 lat tylk kompletny brak zdolonosci plastycznych)

http://img218.imageshack.us/img218/8514/28943296.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

ogólnie całą bym najchętniej wymurował ale nie mam materiału a mam za darmo blache, konstrukcje, wełnę i deski wiec jestem skazany na rozwiązanie jakie wybrałem.

Link to comment
Share on other sites

Brawo kolego !!

Pstrąg wizualnie 9/10

ale smak 10/10 :thumbsup:

W sobotę wędzimy w mojej tylko trzeba

doprowadzić drewno do ładu, kora zmienia kolor kiełbas

tak mi się wydaje, ale to kwestia czasu i dojdziemy.

Pierwsze kroki postawione :wink:

Link to comment
Share on other sites

Witam. zarazilem sie od was na całego!!!

to tak jak ja :grin: Przepadłeś...

po wielu próbach w beczce

Ja mam 'prawie"identyczną :)

widać że jest to "projekt bardzo wstępny wiec prosze sie nie smiac :-) - nie mam tez 5 lat tylk kompletny brak zdolonosci plastycznych

nikt sie śmiać nie będzie, :wink:

andy na pewno ci cos doradzi, to spec nad spece od wszelkiego rodzaju rozwiązń :cool:

Link to comment
Share on other sites

stare cegły poniemieckie 1900 rok teraz juz takich nie ma + potłuczone kominówki+ słupki potłuczone ogrodzeniowe z drutami. Fundament juz zalany wiec duzo zmienic nie moge.

 

Pytanie do Andyego. Chodzi Ci o to zeby nie robić paleniska ponizej poziomu ziemi???

Z tej opcji juz zrezygnowałem - całość fundamentu wylałem na równo. ten moj szkic jest troche nieaktualny. Palenisko bede murował z bloczków betonowych lub cegieł tych starych poniemieckich i w srodku chciałem dać szamot ale po przeczytaniu linka od Andyego powiem szczerze troche zgłupiałem.

 

Mam w związku z tym pyt - fundament 10-15 cm, na to palenisko szamotowe - bedzie ciągnęło wilgoć ?? moge jeszcze całe palenisko oddzielić od fundamentu płytą żeliwna i na niej zbudowac palenisko.... Zalezy mi na szamocie gdyż nad paleniskiem w przyszłości mysle o dobudowaniu suszarki do grzybów i pare gałęzi i troche drzewa pozwoliło by mi wysuszyc niezłą porcje grzybków zamiast suszarki elektrycznej.

 

Ze wzgledów wygody chciałem komin dolotowy poprowadzic na zewnetrzej stronie fundamentu a nie na srodku i sie zastanawiam czy jesli będzie załamanie w kominie dolotowym czy to przeszkadza czy nie. spróbuje to wieczorem naszkicowac wiec znow bedzie smiesznie.

 

Andy piszesz ze ostudze zapał chodziło Ci o palenisko czy o coś jeszcze innego??

Link to comment
Share on other sites

http://img40.imageshack.us/img40/7484/78311931.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

ogolnie chce zrobic takie cos

Palenisko ktore na zdjeciu jest po prawej chce zrobic podobnie ale juz to krotkie tuż pod komora wedzarnicza.

Roznica w mojej wedzarni to to ze " buda " ma byc z blachy ocieplonej welna i obita deskami i musi byc jak juz pisalem wieksza.

nie wiem jaki wysoki i jaki przekrój zrobic komina wylotowego - doplyw to kominowki okolo 150-160 nie mierzylem dokladnie. wysokosc 1,8 i w kwadracie 1,2 m.

Tak jak na zdjeciu ( wedzarnia JanuszaQ) chce poprowadzic kanal nie srodkiem wylewki tylko z boku zeby zrobic sobie sklad na drewno.

Link to comment
Share on other sites

ponowie pytania :

 

- czy oddzielac palenisko od fundamentu płyta żeliwna ( ewentualnie stalową)?

 

-Jesli dolot ok 1,3m mam srednicy 16cm to jaki zrobic komin przy wymiarach 1x1x1,8m komory wedzarniczej.

 

- Andy , robiłes wedzarnie w srodku z blachy i ocieplaną wełną - chce zastosować podobna jak nie taką sama technologie. - na co uważać - chodzi mi głównie o szczelność i mocowanie do podloża( chce dwa paleniska jedno z kominem a drugie pod komorą wedzarniczą)

 

- chce kupić drzwiczki od starego pieca kaflowego ( mały i duży otwór) - jak one się zachowują?

 

- czy od razu ocielplac komorę i czy wełna mineralna od ociepleń budynku bedzie dobra?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

jako ze nikt nie doradzał zrobię po swojemu, albo będę płakał albo będzie dobrze :-)

 

- jedno palenisko ok 1,4m od wędzarni z bloczków betonowych wyłożonych szamotem i obmurowanych cegłą ( do ryb i kurczaków i ogólnie do wędzenia na zimno) - i nad tym suszarka

- drugie pod samą komorą wędzarniczą -bezpośrednio ogień na wędzonki, też z bloczków wyłożonych szamotem

 

-kanał 15cm z cegły kominowej

 

- komin 2x10 cm z rury nierdzewnej o długości 0,5m ( mam takie coś z pozostałości po remoncie komina) - ewentualnie rura 25 cm z marketu jakąś z szybrem.

 

- komora na podniesieniu ( pod spodem palenisko) na wysokość bloczka na sztorc

http://img854.imageshack.us/img854/5311/zdjcie0525.jpg

 

na to przyjdzie wełna i deski jak już przez lato przetestuje.

- szyber do odcięcia kanału zimnego i myślę jeszcze o wysuwanym jakimś stojaku jak będę wędził bezpośrednio nad ogniem do przekładania wędzonek.

 

Mam jeszcze pytanko.

http://allegro.pl/bezprzewodowy-termometr-do-wysokich-temperatur-i1536292883.html

 

potrzebuje z domu wiedzieć jaka jest temp - testował ktoś podobne cudo???

Link to comment
Share on other sites

poszlo dalej

są już paleniska, został kanał i strop jednego z palenisk. no i trzeba obić dechami. Ogólnie na razie jestem zadowolony.

Wydawała mi się duża jak przywieźli skrzynie ale po zamontowaniu myślę, że jest ok.

http://img132.imageshack.us/img132/4606/zdjcie0105l.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

http://img189.imageshack.us/img189/3786/zdjcie0107vq.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Link to comment
Share on other sites

Wolfik a nnie myślałeś czasem ,żeby przy tak dużej wędzarni skombinować

do środka wózek obrotowy podwieszany na rurze stalowej grubościennej.

Było by to bardzo praktyczne rozwiązanie-otwierasz drzwi ,przekładasz kije oglądasz i wjeżdżasz znowu :smile:

Ja taką właśnie mam w planach :grin:

Link to comment
Share on other sites

Wolfik, Dociepl wędzarnie wełna mineralna - może być z folią aluminiową z jednej strony ( od zewnątrz ) i obij deskami. Latem nie będzie mieć większego znaczenia jednak zimą ogromne. Rozwiąż różne warianty do wieszania wędzonek i podwieszania kiji wędzarniczych bo szybko zabraknie miejsca. Pod dachem przydały by się otwierane lub odsuwane szczeliny, bo sam komin nie wystarczy. Szczelna wędzarnia to też duży problem. Dopasuj deflektor i zadymiaj :wink:
Link to comment
Share on other sites

są szpary w drzwiach, w środku też nie jest super szczelna. nad drzwiami zrobię otwierany szyber przesuwny i dodatkowo szyber w kominie.

 

Andy już na początku pisałem ze będzie ocieplona. Te obejmy na dole, u góry i w środku są właśnie do przykręcenia desek a pod deseczki wełna. Dystans jest dobrany właśnie pod wełnę mineralna. Tu wzorowałem się na technologi podobnej jak u Ciebie. Wiem że z zimie nie nagrzałbym takiej budy z blachy. Na razie muszę odpalić i zobaczyć jak się rozkłada temp, jak się nagrzewa itd.

co do przepływu powietrza to myślę że do wędzenia starczy komin a do osuszania zrobię szyber nad drzwiami. Jak już będę miał regulację i zbadane parametry zajmę się ociepleniem.

 

[ Dodano: Nie 10 Kwi, 2011 11:47 ]

Wolfik a nnie myślałeś czasem ,żeby przy tak dużej wędzarni skombinować

do środka wózek obrotowy podwieszany na rurze stalowej grubościennej.

Było by to bardzo praktyczne rozwiązanie-otwierasz drzwi ,przekładasz kije oglądasz i wjeżdżasz znowu :smile:

Ja taką właśnie mam w planach :grin:

myslałem ale za póżno - drzwi nie sa na całej ścianie ale zpokonie można wieszać tam kiełbase. Kanał dymowy ma odcięcie z szybra - człowiek wchodzi swobodnie tam całyi moze działać. Jesli będe palił w komorze to tez jest to juz rozwiązane.
Link to comment
Share on other sites

Witaj Wolfik,

 

Wydaje mi się że ,komora wędzarnicza jest za blisko paleniska , może warto było by podnieś o parę cegieł,ale nie jestem fachowcem w tej dziedzinie ,może ktoś z większym doświadczeniem wypowie się na ten temat

 

Pozdrawiam Bogdan

Link to comment
Share on other sites

Wolfik, Zamierzasz od środka dać wełnę i przykryć deskami. myślę, że to jest zły pomysł. Będzie problem z wilgocią przed wędzeniem - zwykły proces fizyczny.. Znacznie lepiej jest od zewnątrz ocieplić wełną i obić deskami. Bez problemu można czyścić i będzie zawsze suche.. Czy odprowadzenie par i dymu będzie dostateczne, pokaże sprawdzian praktyczny. Bogdan b sugeruje podniesienie komory, a ja tylko zamontowanie deflektora. :wink:
Link to comment
Share on other sites

Andy nie zrozumieales mnie. Bedzie dokladnie jak mowisz. Przyjrzyj sie - na czerwono dystanse- 4 cm równo w koło 4 cm na wełne i na to deski. ( napisałem w srodku mając na mysli srodek ściany a nie srodek komory :-)) nie zrozumielismy sie)

dystanse góra -srodek dół są zlicowane i przygotowane do przykrecenia desek.

Czyli bedzie blacha - welna - deski - tak jak u Ciebie.

http://img15.imageshack.us/img15/2955/pokazp.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

palenisko jest chyba odpowiednio oddalone. Zdjecie jest pod kątem. odległość 1,3m a miedzy wylotem w srodku komory a wejsciem paleniska 1,5. Jesli chodzi o drzwi pod komora to tylko lufcik do cugu dla paleniska pod komorą - trche z tym przekombinowałem ale już jest i myslę że spelni swoja role

nachylenie tez wydaje mi sie odpowiednie ale teraz juz sam nie wiem bo sie zakrecilem po waszych postach.

 

W ogóle jesli by kogos interesowała taka wedzarnia można cos takiego zamówić w dowolnym wymiarze. Podajesz wymiar odsyłam wycene i moge to podesłać w dowolne miejsce w Polsce. Jak ktos zainteresowany to szczegóły na prv.

 

"Problemy" jakie trzeba rozwiazac to

- komin - nie wiem jak sie bedzie spisywał - montuje rure 160mm - 1m.

 

-Musiałem sam wyciąć dziurę na dolot - szkoda było to ciąć ale jakbym jeszcze podniósł to bym chyba kiełbasy wieszał z drabiną.

 

-Miałem mały problem z drewnem ale przedwczoraj za płotem przewrocił się dąb o srednicy u podstawy ok 2,5m. Myślę że jak dostane z niego 3-4 plastry to bedzie drewna na rok.

Swoja droga stare drzewo - ponad 500 lat stało i nagle sie przewróciło - prawie z ojcem narobilismy w spodnie końcówki drzewa spadły jakieś 2 m od nas - notabene murowaliśmy podstawe wedzarni.

 

- szyber w kominie trzeba dorobić ( właśnie jakie macie długie kominy??)

 

- i musze jechac na złom po den cały deflektor chociaz jeden rzeźnik usilnie wmawia mi żeby wedzic na zywym ogniu pod komorą bezpośrednio i na pewno przynajmniej raz tak spróbuje bo mi to spokoju nie daje a później pewnie jak sie kiełbaska spiecze to posłucham sie Was:-)) a po deflektor jade od razu jutro na złom.

 

- teraz właśnie skończyliśmy kręcić kiełbaske i jadę do kolegi wedzic. wkleje wieczorkiem zdjecia z wedzenia. ( w mojej powinno sie udac pierwsze wedzenie we wotrek - pekluje sie wołowina na kiełbase i szynke - dieta dukana - kurczaki i wolowina) .

Link to comment
Share on other sites

cos w tym musi byc, zrobilismy mała hybryde wczoraj i czas wedzenia krótszy i jakosc chyba lepsza. Ciesze sie ze zakombinowalem z tym paleniskiem na dole. Pewenie sie skonczy tak jak mowisz ze bedzie grill :-)))
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...