Jump to content

Wedzarnia Wofika

Recommended Posts

Witam. zarazilem sie od was na całego!!! po wielu próbach w beczce razem z kolegą budujemy swoje wedzarnie. On wybudował już murowaną a ja jako że materiały będę miał za darmo blaszaną. Problem w tym ze z roznych przyczyn moja wedzarnia musi być duża. wys 1,8 i w kwadracie 1,2m.

Technologia taka jak w wedzarni Andyego. Blacha, ocieplenie i deski.

Mam kilka pytań - mam cegly kominowe o srednicy dziury okolo 16cm( widoczne na zdjeciach) - kanał chce zrobić okolo 1,3m.

- jakie mniej wiecej wymiary paleniska.

- jaka srednica komina - wylotowego

- czy komin umieszcza sie na srodku czy z boku( wylotowy i wlotowy komin dolotowy chce zrobic na brzegu fundamentu i tylko pod komorą wyprowadzić na srodek)

- moim wymysłem są dwa paleniska - jedno z kominem okolo 1,3-1,5m i drugie pod samą komorą - dwa kominki wyjsciowe z dostępem bezposredniego zaru pod wedzonki

prosze o ocenę tego pomysłu - w wiekszosci przypadkow bede wedził na kominie ale niektóre szynki i kielbasy chciałbym opiec czystym ogniem ( kolor specyficzny)

Jestem jeszcze laikiem weic prosze o wyrozumiałość, ze swojej strony postaram sie nie być zbytnio natrętny

ponizej pierwsze próby

http://img98.imageshack.us/img98/9914/zdjcie0063h.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img9.imageshack.us/img9/3029/zdjcie0049j.jpg

i przygotowania pod fundament - juz wylany, zdjecia z tygodnia poprzedniego. Wiem ze za mocno poszedlem ale mam mocno nadgorliwego i kochanego ojca który lubi jak wszystko jest przedobrzone.

http://img7.imageshack.us/img7/503/zdjcie0052c.jpg

prosze o nie odradzanie mi tylko zmniejszenia komory wedzarniczej gdyz jest to jedyna rzecz ktora musi pozostac.

calosc mniej wiecej ma wygladac tak. ( z zaawansowania "projektu" widać że jest to "projekt bardzo wstępny wiec prosze sie nie smiac :-)- nie mam tez 5 lat tylk kompletny brak zdolonosci plastycznych)

http://img218.imageshack.us/img218/8514/28943296.jpg

ogólnie całą bym najchętniej wymurował ale nie mam materiału a mam za darmo blache, konstrukcje, wełnę i deski wiec jestem skazany na rozwiązanie jakie wybrałem.

Brawo kolego !!

Pstrąg wizualnie 9/10

ale smak 10/10 :thumbsup:

W sobotę wędzimy w mojej tylko trzeba

doprowadzić drewno do ładu, kora zmienia kolor kiełbas

tak mi się wydaje, ale to kwestia czasu i dojdziemy.

Pierwsze kroki postawione :wink:

Witam. zarazilem sie od was na całego!!!

to tak jak ja :grin: Przepadłeś...

po wielu próbach w beczce

Ja mam 'prawie"identyczną :)

widać że jest to "projekt bardzo wstępny wiec prosze sie nie smiac :-) - nie mam tez 5 lat tylk kompletny brak zdolonosci plastycznych

nikt sie śmiać nie będzie, :wink:

andy na pewno ci cos doradzi, to spec nad spece od wszelkiego rodzaju rozwiązń :cool:

stare cegły poniemieckie 1900 rok teraz juz takich nie ma + potłuczone kominówki+ słupki potłuczone ogrodzeniowe z drutami. Fundament juz zalany wiec duzo zmienic nie moge.

Pytanie do Andyego. Chodzi Ci o to zeby nie robić paleniska ponizej poziomu ziemi???

Z tej opcji juz zrezygnowałem - całość fundamentu wylałem na równo. ten moj szkic jest troche nieaktualny. Palenisko bede murował z bloczków betonowych lub cegieł tych starych poniemieckich i w srodku chciałem dać szamot ale po przeczytaniu linka od Andyego powiem szczerze troche zgłupiałem.

Mam w związku z tym pyt - fundament 10-15 cm, na to palenisko szamotowe - bedzie ciągnęło wilgoć ?? moge jeszcze całe palenisko oddzielić od fundamentu płytą żeliwna i na niej zbudowac palenisko.... Zalezy mi na szamocie gdyż nad paleniskiem w przyszłości mysle o dobudowaniu suszarki do grzybów i pare gałęzi i troche drzewa pozwoliło by mi wysuszyc niezłą porcje grzybków zamiast suszarki elektrycznej.

Ze wzgledów wygody chciałem komin dolotowy poprowadzic na zewnetrzej stronie fundamentu a nie na srodku i sie zastanawiam czy jesli będzie załamanie w kominie dolotowym czy to przeszkadza czy nie. spróbuje to wieczorem naszkicowac wiec znow bedzie smiesznie.

Andy piszesz ze ostudze zapał chodziło Ci o palenisko czy o coś jeszcze innego??

http://img40.imageshack.us/img40/7484/78311931.jpg

ogolnie chce zrobic takie cos

Palenisko ktore na zdjeciu jest po prawej chce zrobic podobnie ale juz to krotkie tuż pod komora wedzarnicza.

Roznica w mojej wedzarni to to ze " buda " ma byc z blachy ocieplonej welna i obita deskami i musi byc jak juz pisalem wieksza.

nie wiem jaki wysoki i jaki przekrój zrobic komina wylotowego - doplyw to kominowki okolo 150-160 nie mierzylem dokladnie. wysokosc 1,8 i w kwadracie 1,2 m.

Tak jak na zdjeciu ( wedzarnia JanuszaQ) chce poprowadzic kanal nie srodkiem wylewki tylko z boku zeby zrobic sobie sklad na drewno.

ponowie pytania :

- czy oddzielac palenisko od fundamentu płyta żeliwna ( ewentualnie stalową)?

-Jesli dolot ok 1,3m mam srednicy 16cm to jaki zrobic komin przy wymiarach 1x1x1,8m komory wedzarniczej.

- Andy , robiłes wedzarnie w srodku z blachy i ocieplaną wełną - chce zastosować podobna jak nie taką sama technologie. - na co uważać - chodzi mi głównie o szczelność i mocowanie do podloża( chce dwa paleniska jedno z kominem a drugie pod komorą wedzarniczą)

- chce kupić drzwiczki od starego pieca kaflowego ( mały i duży otwór) - jak one się zachowują?

- czy od razu ocielplac komorę i czy wełna mineralna od ociepleń budynku bedzie dobra?

• 2 weeks later...

jako ze nikt nie doradzał zrobię po swojemu, albo będę płakał albo będzie dobrze :-)

- jedno palenisko ok 1,4m od wędzarni z bloczków betonowych wyłożonych szamotem i obmurowanych cegłą ( do ryb i kurczaków i ogólnie do wędzenia na zimno) - i nad tym suszarka

- drugie pod samą komorą wędzarniczą -bezpośrednio ogień na wędzonki, też z bloczków wyłożonych szamotem

-kanał 15cm z cegły kominowej

- komin 2x10 cm z rury nierdzewnej o długości 0,5m ( mam takie coś z pozostałości po remoncie komina) - ewentualnie rura 25 cm z marketu jakąś z szybrem.

- komora na podniesieniu ( pod spodem palenisko) na wysokość bloczka na sztorc

http://img854.imageshack.us/img854/5311/zdjcie0525.jpg

na to przyjdzie wełna i deski jak już przez lato przetestuje.

- szyber do odcięcia kanału zimnego i myślę jeszcze o wysuwanym jakimś stojaku jak będę wędził bezpośrednio nad ogniem do przekładania wędzonek.

Mam jeszcze pytanko.

http://allegro.pl/bezprzewodowy-termometr-do-wysokich-temperatur-i1536292883.html

potrzebuje z domu wiedzieć jaka jest temp - testował ktoś podobne cudo???

poszlo dalej

są już paleniska, został kanał i strop jednego z palenisk. no i trzeba obić dechami. Ogólnie na razie jestem zadowolony.

Wydawała mi się duża jak przywieźli skrzynie ale po zamontowaniu myślę, że jest ok.

http://img132.imageshack.us/img132/4606/zdjcie0105l.jpg

http://img189.imageshack.us/img189/3786/zdjcie0107vq.jpg

Wolfik a nnie myślałeś czasem ,żeby przy tak dużej wędzarni skombinować

do środka wózek obrotowy podwieszany na rurze stalowej grubościennej.

Było by to bardzo praktyczne rozwiązanie-otwierasz drzwi ,przekładasz kije oglądasz i wjeżdżasz znowu :smile:

Ja taką właśnie mam w planach :grin:

Wolfik, Dociepl wędzarnie wełna mineralna - może być z folią aluminiową z jednej strony ( od zewnątrz ) i obij deskami. Latem nie będzie mieć większego znaczenia jednak zimą ogromne. Rozwiąż różne warianty do wieszania wędzonek i podwieszania kiji wędzarniczych bo szybko zabraknie miejsca. Pod dachem przydały by się otwierane lub odsuwane szczeliny, bo sam komin nie wystarczy. Szczelna wędzarnia to też duży problem. Dopasuj deflektor i zadymiaj :wink:

są szpary w drzwiach, w środku też nie jest super szczelna. nad drzwiami zrobię otwierany szyber przesuwny i dodatkowo szyber w kominie.

Andy już na początku pisałem ze będzie ocieplona. Te obejmy na dole, u góry i w środku są właśnie do przykręcenia desek a pod deseczki wełna. Dystans jest dobrany właśnie pod wełnę mineralna. Tu wzorowałem się na technologi podobnej jak u Ciebie. Wiem że z zimie nie nagrzałbym takiej budy z blachy. Na razie muszę odpalić i zobaczyć jak się rozkłada temp, jak się nagrzewa itd.

co do przepływu powietrza to myślę że do wędzenia starczy komin a do osuszania zrobię szyber nad drzwiami. Jak już będę miał regulację i zbadane parametry zajmę się ociepleniem.

[ Dodano: Nie 10 Kwi, 2011 11:47 ]

Wolfik a nnie myślałeś czasem ,żeby przy tak dużej wędzarni skombinować

do środka wózek obrotowy podwieszany na rurze stalowej grubościennej.

Było by to bardzo praktyczne rozwiązanie-otwierasz drzwi ,przekładasz kije oglądasz i wjeżdżasz znowu :smile:

Ja taką właśnie mam w planach :grin:

myslałem ale za póżno - drzwi nie sa na całej ścianie ale zpokonie można wieszać tam kiełbase. Kanał dymowy ma odcięcie z szybra - człowiek wchodzi swobodnie tam całyi moze działać. Jesli będe palił w komorze to tez jest to juz rozwiązane.

Witaj Wolfik,

Wydaje mi się że ,komora wędzarnicza jest za blisko paleniska , może warto było by podnieś o parę cegieł,ale nie jestem fachowcem w tej dziedzinie ,może ktoś z większym doświadczeniem wypowie się na ten temat

Pozdrawiam Bogdan

Wolfik, Zamierzasz od środka dać wełnę i przykryć deskami. myślę, że to jest zły pomysł. Będzie problem z wilgocią przed wędzeniem - zwykły proces fizyczny.. Znacznie lepiej jest od zewnątrz ocieplić wełną i obić deskami. Bez problemu można czyścić i będzie zawsze suche.. Czy odprowadzenie par i dymu będzie dostateczne, pokaże sprawdzian praktyczny. Bogdan b sugeruje podniesienie komory, a ja tylko zamontowanie deflektora. :wink:

Andy nie zrozumieales mnie. Bedzie dokladnie jak mowisz. Przyjrzyj sie - na czerwono dystanse- 4 cm równo w koło 4 cm na wełne i na to deski. ( napisałem w srodku mając na mysli srodek ściany a nie srodek komory :-)) nie zrozumielismy sie)

dystanse góra -srodek dół są zlicowane i przygotowane do przykrecenia desek.

Czyli bedzie blacha - welna - deski - tak jak u Ciebie.

http://img15.imageshack.us/img15/2955/pokazp.jpg

palenisko jest chyba odpowiednio oddalone. Zdjecie jest pod kątem. odległość 1,3m a miedzy wylotem w srodku komory a wejsciem paleniska 1,5. Jesli chodzi o drzwi pod komora to tylko lufcik do cugu dla paleniska pod komorą - trche z tym przekombinowałem ale już jest i myslę że spelni swoja role

nachylenie tez wydaje mi sie odpowiednie ale teraz juz sam nie wiem bo sie zakrecilem po waszych postach.

W ogóle jesli by kogos interesowała taka wedzarnia można cos takiego zamówić w dowolnym wymiarze. Podajesz wymiar odsyłam wycene i moge to podesłać w dowolne miejsce w Polsce. Jak ktos zainteresowany to szczegóły na prv.

"Problemy" jakie trzeba rozwiazac to

- komin - nie wiem jak sie bedzie spisywał - montuje rure 160mm - 1m.

-Musiałem sam wyciąć dziurę na dolot - szkoda było to ciąć ale jakbym jeszcze podniósł to bym chyba kiełbasy wieszał z drabiną.

-Miałem mały problem z drewnem ale przedwczoraj za płotem przewrocił się dąb o srednicy u podstawy ok 2,5m. Myślę że jak dostane z niego 3-4 plastry to bedzie drewna na rok.

Swoja droga stare drzewo - ponad 500 lat stało i nagle sie przewróciło - prawie z ojcem narobilismy w spodnie końcówki drzewa spadły jakieś 2 m od nas - notabene murowaliśmy podstawe wedzarni.

- szyber w kominie trzeba dorobić ( właśnie jakie macie długie kominy??)

- i musze jechac na złom po den cały deflektor chociaz jeden rzeźnik usilnie wmawia mi żeby wedzic na zywym ogniu pod komorą bezpośrednio i na pewno przynajmniej raz tak spróbuje bo mi to spokoju nie daje a później pewnie jak sie kiełbaska spiecze to posłucham sie Was:-)) a po deflektor jade od razu jutro na złom.

- teraz właśnie skończyliśmy kręcić kiełbaske i jadę do kolegi wedzic. wkleje wieczorkiem zdjecia z wedzenia. ( w mojej powinno sie udac pierwsze wedzenie we wotrek - pekluje sie wołowina na kiełbase i szynke - dieta dukana - kurczaki i wolowina) .

cos w tym musi byc, zrobilismy mała hybryde wczoraj i czas wedzenia krótszy i jakosc chyba lepsza. Ciesze sie ze zakombinowalem z tym paleniskiem na dole. Pewenie sie skonczy tak jak mowisz ze bedzie grill :-)))