lukasz4891 Posted March 24, 2011 Report Share Posted March 24, 2011 Witam Mam pytanie odnosnie kielbasy jak w temacie, jak uzyska taka kielbase do reki lekka sucha i rabiaca to wlasnie pyk przy przelamaniu gryzieniu. Zawsze bedac na wsi zajadalem sie nia i przed następnym wędzeniem chciałbym sie dowiedziec jak ja uzyskac zanim zaczne eksperymentować. Ostatnia wyszla mi niestety zbyt sklepowa jak dla mnie robilem chlopska wedlug przepisu szczepana, nastepnym razem planowalem mniej ubic w jelitach i przypiekac na wiekszym ogniu. Dziadek w "Cz.II. Kiełbasa wiejska domowa cienka (tzw. parnikowa)" wspomina o tego typu kielbasie ale nie podaje szczegołow niestety. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1579&page=2 Jezeli odpowiedz jest gdzies na forum w bardzo widocznym miejscu latwa do znalezienia to z gory przepraszam ze zawracam dupe ale nie udalo mi sie odnalezc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted March 25, 2011 Report Share Posted March 25, 2011 Jezeli odpowiedz jest gdzies na forum w bardzo widocznym miejscu latwa do znalezienia Szukaj kiełbasa krucha, dobrze szukaj i cierpliwie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted March 25, 2011 Report Share Posted March 25, 2011 Zobacz tą https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=184766&sid=190da8bf85029bd34fac837d028c691d#184766 A tu masz dziadkową - super kruchą - tak całkiem "niechcący" .... https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6543&highlight=kie%B3basa+krucha Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz4891 Posted March 25, 2011 Author Report Share Posted March 25, 2011 Hey Rogero widzialem obie nie wiem jak ze smakiem ale z wygladu one nie przypominaja tego czego szukam, te co jadlem byly bez peklosoli moze dlatego troche inna konsystencja. Barwa kielbasy szara po przekroju a jelito bardzo ciemne wpadajace w braz i czern nawet, petko dość cienkie i pomarszczona tak jak by byly zbite troche luzniej i dotego bardzo sucha i lekka. Z wygladu bardzo podobna do kielbasy na stronie ponizej, tylko nie z baraniny a z wieprza. http://www.opolska-wies.pl/info.php?id=090304:094626&kategoria=produkt_lokalny&dzial=produkt&pkt=produkty_miesne&on=tak Edit w obu przepisach widze ze byly parzone a jestem prawie pewien ze te co jadlem byly opiekane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szuirad Posted March 25, 2011 Report Share Posted March 25, 2011 lukasz4891, może to. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4236 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted March 25, 2011 Report Share Posted March 25, 2011 Ten ostatni link to może być właśnie to czego szukasz patrząc na skład i technologię ale ja dłużej bym to wędził i podpiekał też w "gęstym dymie" ..... Ilość soli też dobierz "pod" siebie bo w przepisie jest jej relatywnie mało .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.