Jump to content

Kiełbasa wiejska do reki robiąca pyk:)

lukasz4891

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie odnosnie kielbasy jak w temacie, jak uzyska taka kielbase do reki lekka sucha i rabiaca to wlasnie pyk przy przelamaniu gryzieniu. Zawsze bedac na wsi zajadalem sie nia i przed następnym wędzeniem chciałbym sie dowiedziec jak ja uzyskac zanim zaczne eksperymentować. Ostatnia wyszla mi niestety zbyt sklepowa jak dla mnie robilem chlopska wedlug przepisu szczepana, nastepnym razem planowalem mniej ubic w jelitach i przypiekac na wiekszym ogniu. Dziadek w "Cz.II. Kiełbasa wiejska domowa cienka (tzw. parnikowa)" wspomina o tego typu kielbasie ale nie podaje szczegołow niestety. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1579&page=2

Jezeli odpowiedz jest gdzies na forum w bardzo widocznym miejscu latwa do znalezienia to z gory przepraszam ze zawracam dupe ale nie udalo mi sie odnalezc.

Hey

Rogero widzialem obie nie wiem jak ze smakiem ale z wygladu one nie przypominaja tego czego szukam, te co jadlem byly bez peklosoli moze dlatego troche inna konsystencja. Barwa kielbasy szara po przekroju a jelito bardzo ciemne wpadajace w braz i czern nawet, petko dość cienkie i pomarszczona tak jak by byly zbite troche luzniej i dotego bardzo sucha i lekka.

Z wygladu bardzo podobna do kielbasy na stronie ponizej, tylko nie z baraniny a z wieprza.

http://www.opolska-wies.pl/info.php?id=090304:094626&kategoria=produkt_lokalny&dzial=produkt&pkt=produkty_miesne&on=tak

Edit w obu przepisach widze ze byly parzone a jestem prawie pewien ze te co jadlem byly opiekane

Ten ostatni link to może być właśnie to czego szukasz patrząc na skład i technologię ale ja dłużej bym to wędził i podpiekał też w "gęstym dymie" ..... ;)

Ilość soli też dobierz "pod" siebie bo w przepisie jest jej relatywnie mało .... ;)