Jump to content

Zapowiedź nowego tematu.

Maxell

Recommended Posts

Chciałbym zapowiedziec nowy temat, który niebawem pojawi sie na stronie głównej. Jest to pięknie położony kompleks wypoczynkowy na 1,5 ha lesnej działce.

Oddaje głos autorowi projektu i właścicielowi, Panu Mieczysławowi Żurkowi:

"Nazywam się Mieczysław Żurek. Mieszkam w Zielonej Wsi 82, gm. Rawicz, woj. wielkopolskie. Przystań Leśna znajduje się w Chojnie gm. Pakosław (10 km od mojego miejsca zamieszkania) na obszarze 15 tys m2 (1,5ha). W całości zalesiona jest drzewostanem iglastym i liściastym. Miejsce to ma swoją historię udokumentowaną archeologicznie. W połowie X wieku stała tu warownia ORŁOWY GRÓD. Ziemie te zamiszkiwało plemie Orlików, które było małym plemieniem wspólnoty Polan. Ziemia Orlicka z Orłowym Grodem, była warownią obronną na granicy ze Śląskiem, będącym pod panowaniem czeskim.

Wszystkie obiekty, które tu powstają mają choć troche przypominać gród. Dlatego elewacje zewnętrzne budowane są z kamienia i drewna. Piec chlebowy, ziemianka, wędzarnia wybudowane zostały tak, by w przyszłości stanowiły podgrodzie do właściwego grodu.

Ja nie prowadzę działalności gospodarczej związanej z Przystanią. Służy ona nieodpłatnie tutejszym mieszkańcom, w szczegóności dzieciom, dla których rozbudowywany jest plac zabaw. Istnieje możiwość wynajęcia tego miejsca na okolicznościową imprezę, organizowaną zarówno w dzień jak i w nocy. Energia elektryczna wytwarzana jest przez agregaty prądotwórcze o mocy potrzebnej do zorganizowania imprezy. Organizacją imprez, przy wynajęciu Przystani, zajmuje się we włsnym zakresie sam wynajmujący, lub zleca tą organizację firmie.

Serdecznie pozdrawiam - Mieczysław Żurek."

Dwa pierwsze zdjęcia:

Piec chlebowy w budowie:

Widok na piec chlebowy, piwniczke i wędzarnię:

Chciałbym zapowiedziec nowy temat, który niebawem pojawi sie na stronie głównej. Jest to pięknie położony kompleks wypoczynkowy na 1,5 ha lesnej działce.

No i mamy miejsce w Wielkopolsce na filię Szkoły WB :grin: Taka była moja pierwsza myśl :smile:

Pozdrawiam

CZy to ten Rawicz koło Wrocławia ??? Jest tam klasztor ? Mój ojciec jako dziecko 3letnie był w Rawiczu prawie rok, po Powstaniu Warszawskim, zabrany rodzicom, w obozie dla dzieci, własnie w Rawiczu... w klasztorze... na ponad 400 dzieci przezyło chyba ok 50-cioro...

Kurde... jak się wojna skończyła, to jakas rodzina z Rawicza go wzieła przygarneła i wychowyała przez rok czy nawet dwa, dopóki go mama a moja babcia nie znalazła jakims cudem...

Musze popytac mamę, bo ojciec nie żyje już, ale wiem, że utrzymywał kontakt z "przybranymi" rodzicami... z Rawicza...

Oj musze tam pojechac !!!!

Kiedys byl tam klasztor i to napewno o ten Ci chodzi Pokemonie..Znam tylko historie opowiadane przez dziadkow na ten temat ale oni tez juz nie zyja.Na miejscu tego klasztoru powstala inna smutna budowla ktora rozslawia Rawicz..Mianowicie Wiezienie..Podobno jedne z najcierzszych.Ten klasztor mozna dalej rozpoznac w zarysach wiezienia (wielki z czerwonej cegly moloch).Ale moje miasto ma tez inne ciekawe obiekty i historie , np. pierwszy w polsce piorunochron byl wlasnie w Rawiczu zalozony , pozatym najladniejsze podobno w polsce planty (niegdys waly obronne) wspaniale lasy , jeziorka , rzeczki itd. itd. A i powiem ze o masarstwo to tez nie jestesmy w tyle..

Jesli podasz mi nazwisko rodziny ktora pomogla Twojemu Tacie , kto wie , moze ich znam ?!?

Pozdrawiam serdecznie :smile: