arizo Posted January 24, 2007 Report Share Posted January 24, 2007 sól,sól,sól. Jasna cholera! robiłem kiełbasę surową, Pomyślałem że za eksperymentuje i tak zrobiłem.Częśc kiełbasy zapażyłem bez wędzenia reszte chciałem upiec ok.80 stopni 1,5h. też bez wędzenia.( szukam złotego sirodku na kiełbasę białostocką-PALCÓWKE!!!!! białą) I co się okazało.Parzona ok.70stopi 20min w smaku ok.! a pieczona bardzo słona! zaznaczam że mięso było wyrabiane jak do wędzenia-nie za słone nie za pieprzne!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted January 24, 2007 Report Share Posted January 24, 2007 Co się dziwisz? Trzymałeś 2 godz w 80 stopniach, to pewnie straciła 50% na wadze. To tak jakbyś 2 razy przesolił. Trzeba było wędzić 2 godz w 40-45 stopniach i 30 minut w 80, biorąc 17-18g soli na kg farszu to byłoby ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arizo Posted January 24, 2007 Author Report Share Posted January 24, 2007 Co racja to racja. Nie ma wielkiego problemu,są to niewielkie ilości "eksperymentalne" dzisiaj na obiad będzie żur to się wykorzysta :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZCZEPAN Posted January 24, 2007 Report Share Posted January 24, 2007 WitamArizo, do kiełbas pieczonych dajesz 0.17kg soli a do kiełbas białych parzonych dodajemy 0,20kg soli Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smoczny Smok Posted January 25, 2007 Report Share Posted January 25, 2007 @Szczepan: na 10kg, czy 1kg surowca? Pozdrawiam, -- Smoczny Smok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arizo Posted January 25, 2007 Author Report Share Posted January 25, 2007 Dzięki Szczepan!Moja kiełbaska stała się już przyjemnym acz lekko słonym wspomnieniem.Zostało jeszcze trochę surowej zamrożonej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dadys Posted January 25, 2007 Report Share Posted January 25, 2007 Witam. Daje śię 17g-20g, na 1kg surowca,tzn.17dkg-20dkg na 10 kg surowca. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts