Jump to content

Materiał na komorę wędzarniczą. Sklejka? MDF?

Recommended Posts

Przymierzam się do zrobienia komory wędzarniczej, nie chcę budować wędzarni, przynajmniej na razie. Pomysł mam następujący, komora o wymiarach mniej więcej 60x60x100-120 cm, konstrukcja z profili aluminiowych, wykonana (i tu pytanie) ze sklejki 10-15mm, a może z płyty mdf 16mm i obłożona od wewnątrz cienką sklejką? Zewnętrzna strona czeka na razie na pomysł. Pokrywa górna z regulowanym otwarciem, dostęp do komory jak na razie planuję od góry, ale to będzie można zmodyfikować w trakcie używania. Docelowo ma służyć do wędzenia wędlin w ilościach maksymalnie 10 kg, więc nie wiem czy rozmiar jest wystarczający, czy może zbyt duży, albo mały :grin: Całość zadymiana dymogeneratorem WB i podgrzewana albo palnikiem gazowym, albo elektrycznym, ten temat jest nadal otwarty. Elektryczny wydaje mi się lepszy, raz że łatwiej to zautomatyzować, a dwa spaliny gazu mają swój zapach, za którym nie przepadam :rolleyes: i chyba spalanie gazu produkuje sporo pary wodnej.

Proszę o ocenę pomysłu, i radę co do materiałów na komorę. Płyt mdf trochę się obawiam, ze względu na użyte kleje do klejenia ale mają one niezaprzeczalną zaletę, są tanie i solidne. Dodatkowe pytanie, czy tak wykonana komora powinna mieć jeszcze ekstra izolację cieplną, czy wystarczy sama izolacyjność drewna?

z profili aluminiowych, wykonana (i tu pytanie) ze sklejki 10-15mm, a może z płyty mdf 16mm i obłożona od wewnątrz cienką sklejką?

Witam ,myślę że wybrałeś najgorszą opcje jaka jest możliwa,nie dajemy do wędzarni aluminium,a sklejka i mdf -wszystko na klejach,więc sama chemia.

Wiele prościej będzie taką komorę wykonać ,ze zwykłej kantówki i boazerii-najlepiej gdyby była z drewna liściastego,ale sosnowe też może być ,byle nie miało zbyt dużo sęków .

Przed pierwszym wędzeniem dobrze ją wygrzejesz i będzie OK,i z pewnością ZDROWO. :thumbsup:

Pozdrawiam i życzę udanej pracy przy wędzarni :clap:

PS

Andyandy byłeś szybszy

Izolacja - drewno wystarczy, a jak lubisz się bawić to ocieplaj

To nie jest zabawa.Jak było na dworze +6, to wkomorze przy samym dymogeneratorze borniaka miałem 20*C . Komora ocieplona wełną 5cm.Wiem, wiem zaraz się rozpiszecie, że wełna, że szkodliwa :grin: :lol: :lol:

Pozdrawiam :wink:

Komora ocieplona wełną 5cm.Wiem, wiem zaraz się rozpiszecie, że wełna, że szkodliwa :grin: :lol: :lol:

.

Pomysł nie jest zły , ale równie dobrze można ocieplić-nabijając drugą warstwę desek z niewielką przerwą między sobą i w tym momencie powstanie naturalna izolacja .

Pozdrawiam Bogdan

Dzięki za podpowiedzi, o ocynku wiedziałem, że nie wolno stosować ale aluminium już mi umknęło. Pomysł jest podpatrzony ze strony głównej Wędzarenka i patrząc na zdjęcia wydawało mi się, że konstrukcja jest z profili alu, obudowanych od wewnątrz drewnem (sklejką?)

Kłócił się nie będę :grin:

Znaczy trzeba pomysł przemyśleć jeszcze raz i ponownie zapytać szanowne grono ekspertów o zdanie :grin: :grin: :grin:

Ja przetarłem trochę olchy na deski i będę zbijał komorę z desek 25 mm. Jak powstaną szczeliny to nabiję od zewnątrz kolejną warstwę desek na tzw. mijankę, może trochę cieńszych. Deski niestety jeszcze mokre bo niedawno przecierane, ale niestety czas mnie goni, bo na święta muszę ją mieć. Mam nadzieję, że jakoś wypali.

ale równie dobrze można ocieplić-nabijając drugą warstwę desek z niewielką przerwą między sobą i w tym momencie powstanie naturalna izolacja .

Właśnie w tej przerwie, między dwoma ścianami z desek (wewnętrzna 2cm olcha na własne pióro, zewnątrz 1,8cm boazeria świerkowa) jest wełna 5cm.

Pozdrawiam :wink:

• 1 year later...

Witam.Mam wędzarnie obitą sklejką od środka i na to blacha nierdzewna myślę że będzie dobrze.

jakoś odwrotnie

jak byś miał komorę z nierdzewki obitą z zewnątrz drewnem i ocieploną , to byłoby najlepiej (nie musiałbyś pilnować coby się drewno wewnątrz komory nie zajęło)

a sklejka? ....brrr

witam serdecznie

jestem tu nowy ale przeglądam to forum od dawna a teraz zwracam się z prośbą o pomoc w doborze materiału na wędzarnię, a mianowicie chodzi mi o skrzynię wym. 75x50x50 cm, wiem że będzie mała ale mam na działce jeszcze beczkę 200L. w której dymię już od kilku lat na ciepło a teraz chciałem spróbować moich sił w wędzeniu na zimno więc potrzebuję skrzynię na dosłownie kilka sztuk mięsiwa lub jakieś serki, skonstruowałem sobie nawet dymogenerator korzystając z rad i pomysłów zawartych na forum a ponieważ zostało mi kilka paczek deski podłogowej chciałem spytać czy mogę je wykożystać?

dodam tylko że jest to deska jesion na pióro-wpust lakierowana z jednej strony 18mm grubości taka jaką można kupić w większości marketów.

Czy skrzyneczka nie będzie za mała ?? czy ocieplać jakoś i obijać blachą, głównie chodzi mi o tan lakier na dechach czy pod wpływem dymienia nie odda jakichś szkodliwych substancji ?? temperatur tam nie będzie prawie żadnych sam dym ale wolę podpytać, może ktoś ma jakieś doświadczenia, a poza tym przeglądając wędzarnie wiejskie na forum widać a nawet czasami jest napisane że były zabezpieczone jakimś drewnochronem od zewnątrz, czyli tez chemia, moja będzie stała na zewnątrz ale pod zadaszeniem więc woda się na nią lała nie będzie, z góry serdecznie dziękuje za pomoc

czyli rozumiem że polakierowane dechy same jako tako odpadają i raczej tylko jako ocieplenie i estetyka się nadają ?? a blacha czarna nie pordzewieje ?? w sumie wędzarnia będzie stała caly rok na zewnątrz więc wiatr, wilgoć, zmienne temperatury, zaginarkę mam, tzn. teść ma :) duża beczka zresztą też jego, tylko że to ocynk i chce zrobić sobie swoją taką małą ale zdrową bo naczytałem się że ocynk i aluminium odpada, a kwasówka jakaś cienka się nada ?? bo ma tego teściu kilka arkuszy i pewnie by oddał w zamian za swojską zagrychę do książki ;)

ja dmucham na zimne i dlatego tak piszę - mam niechęć do chemii

czarna blacha przy wędzeniu z jednej strony sama się zakonserwuje dymem

a jak z drugiej strony przerdzewieje (kilka lat) to zwiniesz nową :tongue:

jak masz dostęp do kwasówki to pięknie - najlepsza - tylko cena :devil:

[ Dodano: Pon 24 Wrz, 2012 14:25 ]

standardowy arkusz blachy to 1000x 2000mm

- zwiń go na kanciarce na kwadratową rurę o boku 500mm i wysokości 1000mm

- na składaniu złap spawem w kilku miejscach ,

obuduj deskami i już

jumbo:

dziękuję za odpowiedzi obgadam z teściem czy ma tyle kwasówki jak nie to kupię zwykłą blachę jak radzisz, jeśli wytrzymać ma kilka lat to mnie to wystarczy w zupełności, i ostatnie mam nadzieje pytanie: czy dawać jakieś ocieplenie między deski a blachę ?

na 100% będę w niej wędził zimą bo po to ją w sumi robię i w takim gabarycie żebym mógł ją na taras przytachać i nie latać co chwilę na dół zaglądać do żaru, tak jak pisałem wędził będę tylko na zimno i pytanie następne czy instalować jakąś grzałkę czy wystarczy mi sama temp. dymu z generatorka ?? przy temp. na dworze powiedzmy -20 stopni ??

jak będziesz wędził na zimno to nie ma sensu ocieplać - wystarczą dechy - nawet w zimie

w kwestii grzałki - nie wiem , bo ja robię tylko na ciepło i dojrzewające ,

ale poczekaj - na pewno andyandy jak wejdzie na forum , to coś konkretnego Ci podpowie

czy instalować jakąś grzałkę

Tak. Przy minusowych i nisko plusowych temperaturach trzeba będzie lekko podgrzewać. Ja mam podobnych rozmiarów wędzarenkę (33x41x70 cm wewnątrz komory) metalową izolowaną + dymogenerator Borniak z przystawką zimnego wędzenia + króciutkie przyłącze ok. 60 cm. Całość zamontowana w garażu i podłączona do komina.