Jump to content

Czosnek - przeliczenia


DARIOPS

Recommended Posts

Witam!

 

Mam nadzieję zrobić kiełbasę chłopską i jest tam napisane , że potrzebuję 10-15 ząbków czosnku.

Ze względu na to , że własnej produkcji czosnku jeszcze nie mam, a ten kupny jest bardzo słabej mocy, to nabyłem, tak na próbę w jednym ze sklepów masarksich 0,5 kg opakowanie czosnku granulowanego.

Pytanie do Koleżanek i Kolegów ile g czosnku granulowanego, Waszym zdaniem może stanowić odpowiednik 1 ząbka?

Zastosować przelicznik gram na gram, czy może jakiś inny?

Boję się , że ten granulowany ma inną moc niż ten w ząbku.

Proszę o pomysły jak to ugryźć.

Link to comment
Share on other sites

Gdzieś spotkałem się z przelicznikiem że ząbek czosnku wielkości 5-o złotówki obrany i "gotowy do użycia" waży 5g. Wagowo wynika z tego że powinieneś dać 50-75g .....

Uśrednione normy dla farszu kiełbasianego mówią o dodatku 2dkg świeżego czosnku na 10kg farszu .....

 

a smakowo Bóg jeden raczy wiedzieć ... :(

Link to comment
Share on other sites

To by się zgadzało. Przed chwilą zważyłem dość pokażny czosnek made in China i ważył 53g. Powiedzmy , że czosnku w czosnku, odliczając twardy rdzeń i łupki będzie powiedzmy 50g. Ząbków 10 , więc jak nic po 5g ząbek.

 

Tylko jak to się będzie miało do granulowanego pod względem mocy?

 

Może ktoś używał już granulowango do kiełbas i podzieli swoimi spotrzerzeniami.

Link to comment
Share on other sites

Trochę sporo kupiłeś tego czochu. :wink: Uważaj, aby Ci nie wywietrzał.

Cytat ze strony głównej:

 

"PRZYPRAWY NATURALNE:

 

Przyprawy, przed użyciem do produkcji kiełbas i wędlin podrobowych, powinny być drobno zmielone i zmieszane w ilościach zgodnych z receptura dla danego asortymentu. Pieprz, ziele angielskie, jałowiec, imbir, karadmon, majeranek, gałkę muszkatołową, gorczyce, kminek, kolendrę należy drobno zemleć i przesiać przez sito. Pozostałe na sicie grubsze kawałki przypraw , zemleć ponownie.

Czosnek świeży starannie obrać, drobno posiekać i zetrzeć w niewielkiej ilości soli, lub zemleć w maszynce do mięsa, na siatce o średnicy oczek 2 mm.

Susz:

W przypadku użycia suszu w miejsce cebuli lub czosnku świeżego, należy dawkę ustalić na podstawie deklaracji producenta podanej na opakowaniu. Najczęściej stosuje się 0,15 kg suszu zamiast 1,0 kg świeżej cebuli i 0,33 kg suszu zamiast 1,0 kg świeżego czosnku."

Link to comment
Share on other sites

Tylko jak to się będzie miało do granulowanego pod względem mocy?

 

Może ktoś używał już granulowango do kiełbas i podzieli swoimi spotrzerzeniami.

Często dodaje granulowanego i moim zdaniem zawsze trzeba dodać go wiecej do farszu niż czosnku świeżego (nie ma tak intensywnego smaku i zapachu, albo ten smak i zapach szybciej zanika po wymieszaniu z farszem), a ile ? no... to już sprawa indywidualna czyli "porównania" smaku farszu z czosnkim świeżym a granulowanym...

Link to comment
Share on other sites

Pojadę ostrożnie 1:3. Zamiast tych 10-15 ząbków (przyjmijmy , że dałbym 12 ząbków), przyjmując 1 ząbek=5g to wychodzi ,że powinienem dać 12*5g=60g czosnku, czyli około 20g czosnku granulowanego. Dobrze wykombinonałem mam nadzieję. :wink:

Wyjdzie w smaku. :wink:

Link to comment
Share on other sites

hA hA NIC NIE ZASTĄPI CZOSNKU NATURALNEGO W ZĄBKACH Można takie eksperymenty robić dla tych co posiadają wieczny katar, lub uszkodzone powonienie. Dalej mogę napisać ..... :grin: ......... :grin: ............. :grin: ............. :wink: i teraz rozumiesz, że takie wędliny można kupić bez problemu!!!
Link to comment
Share on other sites

hA hA NIC NIE ZASTĄPI CZOSNKU NATURALNEGO W ZĄBKACH Można takie eksperymenty robić dla tych co posiadają wieczny katar, lub uszkodzone powonienie. Dalej mogę napisać ..... :grin: ......... :grin: ............. :grin: ............. :wink: i teraz rozumiesz, że takie wędliny można kupić bez problemu!!!

Wyczuwam pewiem sarkazm. :wink:

Spróbuj tylko kupić teraz czosnek nie będący made in China. Ten czosnek nie ma mocy, nie mówiąc o smaku. Wielkie nadmuchane ząbki,a w środku masa przypominająca tylko nasz czosnek.

Ale rozumiem , że w Twoim poście chodziło Ci o nasz krajowy. :cool:

Wyjścia nie ma walczę z tym co mam.

O wynikach poinformuję.

Mam nadzieję że będzie :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

pis67, mam Polski i obecnie Hiszpański, a Chińskiego nikt nie kupuje taka moda i tak mam na runku zaopatrzenia. Korzystam z niedźwiedziego ( dziki ) u lokalnych producentów. Po ostatnich wieściach w prasie strach padł na wyroby Chińskie i nikt nie kupuje, a rynek jak rynek - reaguje. :???:
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...