DARIOPS Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 Witam! Mam nadzieję zrobić kiełbasę chłopską i jest tam napisane , że potrzebuję 10-15 ząbków czosnku.Ze względu na to , że własnej produkcji czosnku jeszcze nie mam, a ten kupny jest bardzo słabej mocy, to nabyłem, tak na próbę w jednym ze sklepów masarksich 0,5 kg opakowanie czosnku granulowanego. Pytanie do Koleżanek i Kolegów ile g czosnku granulowanego, Waszym zdaniem może stanowić odpowiednik 1 ząbka?Zastosować przelicznik gram na gram, czy może jakiś inny?Boję się , że ten granulowany ma inną moc niż ten w ząbku.Proszę o pomysły jak to ugryźć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 Gdzieś spotkałem się z przelicznikiem że ząbek czosnku wielkości 5-o złotówki obrany i "gotowy do użycia" waży 5g. Wagowo wynika z tego że powinieneś dać 50-75g ..... Uśrednione normy dla farszu kiełbasianego mówią o dodatku 2dkg świeżego czosnku na 10kg farszu ..... a smakowo Bóg jeden raczy wiedzieć ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DARIOPS Posted April 11, 2011 Author Report Share Posted April 11, 2011 To by się zgadzało. Przed chwilą zważyłem dość pokażny czosnek made in China i ważył 53g. Powiedzmy , że czosnku w czosnku, odliczając twardy rdzeń i łupki będzie powiedzmy 50g. Ząbków 10 , więc jak nic po 5g ząbek. Tylko jak to się będzie miało do granulowanego pod względem mocy? Może ktoś używał już granulowango do kiełbas i podzieli swoimi spotrzerzeniami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 Tylko jak to się będzie miało do granulowanego pod względem mocy? Ja to zwykle traktowałem 1:1 ....... i dla mnie było OK .... ale są gusta i guściki Niech "MOC" będzie z Tobą .... :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 Trochę sporo kupiłeś tego czochu. :wink: Uważaj, aby Ci nie wywietrzał. Cytat ze strony głównej: "PRZYPRAWY NATURALNE: Przyprawy, przed użyciem do produkcji kiełbas i wędlin podrobowych, powinny być drobno zmielone i zmieszane w ilościach zgodnych z receptura dla danego asortymentu. Pieprz, ziele angielskie, jałowiec, imbir, karadmon, majeranek, gałkę muszkatołową, gorczyce, kminek, kolendrę należy drobno zemleć i przesiać przez sito. Pozostałe na sicie grubsze kawałki przypraw , zemleć ponownie. Czosnek świeży starannie obrać, drobno posiekać i zetrzeć w niewielkiej ilości soli, lub zemleć w maszynce do mięsa, na siatce o średnicy oczek 2 mm. Susz: W przypadku użycia suszu w miejsce cebuli lub czosnku świeżego, należy dawkę ustalić na podstawie deklaracji producenta podanej na opakowaniu. Najczęściej stosuje się 0,15 kg suszu zamiast 1,0 kg świeżej cebuli i 0,33 kg suszu zamiast 1,0 kg świeżego czosnku." Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alehar Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 Tylko jak to się będzie miało do granulowanego pod względem mocy? Może ktoś używał już granulowango do kiełbas i podzieli swoimi spotrzerzeniami. Często dodaje granulowanego i moim zdaniem zawsze trzeba dodać go wiecej do farszu niż czosnku świeżego (nie ma tak intensywnego smaku i zapachu, albo ten smak i zapach szybciej zanika po wymieszaniu z farszem), a ile ? no... to już sprawa indywidualna czyli "porównania" smaku farszu z czosnkim świeżym a granulowanym... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 1kg -czosnku możemy zastąpić 33dkg czosnku suszonego1 kg- cebuli możemy zastąpić 15 dkg cebuli suszonej Proszę przeliczyć i wszystko będzie jasne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 Alehar, cały aromat suszu czosnkowego ujawnia się dopiero po pewnym czasie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DARIOPS Posted April 11, 2011 Author Report Share Posted April 11, 2011 Pojadę ostrożnie 1:3. Zamiast tych 10-15 ząbków (przyjmijmy , że dałbym 12 ząbków), przyjmując 1 ząbek=5g to wychodzi ,że powinienem dać 12*5g=60g czosnku, czyli około 20g czosnku granulowanego. Dobrze wykombinonałem mam nadzieję. :wink: Wyjdzie w smaku. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 hA hA NIC NIE ZASTĄPI CZOSNKU NATURALNEGO W ZĄBKACH Można takie eksperymenty robić dla tych co posiadają wieczny katar, lub uszkodzone powonienie. Dalej mogę napisać ..... :grin: ......... :grin: ............. :grin: ............. :wink: i teraz rozumiesz, że takie wędliny można kupić bez problemu!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 Dobrze wykombinonałem mam nadzieję. Kombinuj dalej.Powodzenia :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DARIOPS Posted April 11, 2011 Author Report Share Posted April 11, 2011 hA hA NIC NIE ZASTĄPI CZOSNKU NATURALNEGO W ZĄBKACH Można takie eksperymenty robić dla tych co posiadają wieczny katar, lub uszkodzone powonienie. Dalej mogę napisać ..... :grin: ......... :grin: ............. :grin: ............. :wink: i teraz rozumiesz, że takie wędliny można kupić bez problemu!!!Wyczuwam pewiem sarkazm. :wink: Spróbuj tylko kupić teraz czosnek nie będący made in China. Ten czosnek nie ma mocy, nie mówiąc o smaku. Wielkie nadmuchane ząbki,a w środku masa przypominająca tylko nasz czosnek. Ale rozumiem , że w Twoim poście chodziło Ci o nasz krajowy. Wyjścia nie ma walczę z tym co mam. O wynikach poinformuję. Mam nadzieję że będzie :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 Trzymaj się ilości podanych przez Dziadka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 pis67, mam Polski i obecnie Hiszpański, a Chińskiego nikt nie kupuje taka moda i tak mam na runku zaopatrzenia. Korzystam z niedźwiedziego ( dziki ) u lokalnych producentów. Po ostatnich wieściach w prasie strach padł na wyroby Chińskie i nikt nie kupuje, a rynek jak rynek - reaguje. :???: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 Czosnek suszony mielony 1:3Czosnek granulowany 1:4Czosnek w płatkach 1:5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DARIOPS Posted April 12, 2011 Author Report Share Posted April 12, 2011 Witam!Proporcja 1:3 okazała się ok. :thumbsup: Właśnie zakończyłem konsumpcję.Rodzinka też zadowolona. Wyczuwa się w kiełbace lekki posmak czosnku i o to chodziło.Dzięki za podpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts