Jump to content

Do przemyślenia.

Maxell

Recommended Posts

Witam.

Tak, jak wspomniałem w temacie płytek z materiałami szkoleniowymi naszych SDM, kiedy liczba chętnych zbliży się do setki, podam cel najbliższych naszych działań w zakresie zagospodarowania Waszych darowizn.

Jak wiecie, aktualnie posiadamy trzy filie Szkoły Domowego Masarstwa WB. Staramy się, aby jak najszybciej wszystkie zostały wyposażone w nowy, najlepszej jakości sprzęt, który służył Wam będzie przez długie lata. Jesteśmy już bardzo bliscy osiągnięcia tego celu.

Do zrealizowania, a co zatem idzie dopełnienia całości niezbędne jest wyposażenie wszystkich punktów w urządzenia chłodnicze. Jest to wymóg zarówno sanitarny, jak i praktyczny zważywszy, iż już wkrótce nadejdą upały. Chłodnię z prawdziwego zdarzenia posiada jedynie Filia SDM w Łazach. W pozostałych punktach są to urządzenia prowizoryczne, które nie spełniają wymogów technicznych.

Nie chcemy uzależniać się w jakikolwiek sposób od właścicieli obiektów, na terenie których działają nasze ośrodki szkoleniowe, gdyż wiązałoby się to z koniecznością zwiększenia opłat za kursy, a w przypadku (ostatecznym) ewentualnego rozwiązania umowy, stwarzałoby problemy natury rozliczeniowej. Tak jak długo się da, ceny kursów będziemy starali się za wszelką cenę, utrzymać na jak najniższym poziomie. W końcu wszystko robimy dla naszych zadymiaczy i bez komercji.

Ustaliliśmy, iż najlepszym wyjściem z sytuacji byłby zakup używanej chłodni samochodowej średniej pojemności (typu bus) z możliwością podłączenia agregatu do sieci energetycznej na postoju.

Mało, że „obskoczyłaby ona” kursy w ośrodkach pozbawionych komór chłodniczych, szkolenia wyjazdowe itp., to jeszcze zabezpieczyłaby nasze zloty i ewentualnie większe spotkania. Dla przykładu, za wynajem chłodni na zlot płacimy 1000,00 zł (za VOZWB – 800,00 zł).

Mamy już część środków w kwocie ok. 2000,00 zł, które udało się wygospodarować podczas kursów SDM oraz pochodzących z jednej darowizny. Bardzo przydałyby się środki zebrane z takich akcji jak płytki itp.

Proszę o zapoznanie się z powyższym tekstem i podzielenie się swoimi przemyśleniami oraz uwagami.

Urządzenie, o którym piszę zostałoby od razu zakupione i zarejestrowane na naszą Fundację, tak jak został na nią przekazany cały sprzęt który do tej pory spłynął od Darczyńców na moje ręce, oraz ten zakupiony ze środków zebranych.

Pozostanie sprawa kierowcy, ale przy tylu zadymiaczach na forum, nie powinno być z tym kłopotów.

Jeśli ktoś z Państwa zdecyduje się wesprzeć naszą inicjatywę choćby złotówką, zostanie umieszczony na specjalnej liście darczyńców, która znajdzie się na forum.

Wpłaty proszę kierować na konto KPP z dopiskiem (ważne!) „Darowizna”.

Z góry bardzo serdecznie dziękuję Wam za uwagę, zrozumienie i ewentualną pomoc.

I już temat zaczyna być zapstrzony mało merytorycznymi wypowiedziami :devil: Należałoby wesprzeć pomysł czymś konstruktywnym! Sam nie znam się na tym i nie pomogę, ale jak czytam takie "wybrzuszenia", to mnie aż nerwy bolą. Oczekuję od moderatorów stanowczego działania tutaj.

Temat jest bardzo ważny: możesz pomóż, nie możesz - nie przeszkadzaj!!!

Temat jest bardzo ważny: możesz pomóż, nie możesz - nie przeszkadzaj!!!

A co Ci tu tak przeszkadza.Chcę się zorientować jaka kwotą jest potrzebna.Czy to coś nagannego.Jak widzę na razie nie kupujemy tylko zbieramy opinie.Żeby te opinie były merytoryczne to trzeba wiedzieć ile trzeba "stracić" ,żeby "zyskać".

arkadiusz, piszę to bez żadnej złośliwości z całym szacunkiem dla Ciebie:

Nasuwa się pytanie.Ile taka mobilna chłodnia kosztuje?

Wiem ,ale chciałem się zorientować ile trzeba uzbierać.Sprawdziłem.Od 8000-28000 zł.To ile ?.

arkadiusz, nie drożej od pieniędzy

To mi przeszkadza! Zaraz okaże się, że ważny temat

do przedyskutowania i wypracowania najlepszej koncepcj

utonie w wypowiedziach, które cytuję powyżej. Ty sam pytasz i odpowiadasz sobie nie wnosząc nic. Wypracujmy koncepcję wtedy wyjdzie ile kasy potrzeba.

Chodzi o to, że trzeba czymś mobilnym chłodzić mięso na szkole, i nie mogą to być woreczki z lodem.

Wypracujmy koncepcję wtedy wyjdzie ile kasy potrzeba.

Właśnie o to mi tylko chodzi.Co do koncepcji to jestem za.Żeby był pełny obraz czego potrzeba to muszą być określone warunki czego szukamy.Szukamy chłodni.Jeśli chcemy ją kupić to musimy założyć ile kasy trzeba uzbierać i czy to jest realne czy tylko pobożne życzenia.Stąd moje pytanie bo jeśli chcemy kupić chłodnie w dobrym stanie to kwota którą trzeba uzbierać jest niemała.Zakup złomu uważam za nietrafiony bo będzie częściej naprawiany niż użytkowany.Pamiętaj ,że biednego nie stać na tanie rzeczy.Jeśli kwota jest niemała to i składka też nie może być symboliczna.Rzeczona złotówka nie wystarczy.Reasumując.Musimy w takim razie poczekać na "biznes plan".

Karolu, temat poruszyłem, byśmy wspólnie wypracowali jakąś koncepcję dowozu i przechowywania mięsa oraz półproduktów i produktów podczas szkoleń. Samo utrzymanie samochodu nie jest problemem, gdyż wydatki z tym związane można będzie pokryć z pozostałości szkoleń, opłat przewidywanych na doinwestowanie z naszej strony w budowę chłodni stacjonarnych w punktach SDM. Poza tym, taka chłodnia rozwiązuje nam problemy dowozu art. nietrwałych na zloty i ich przechowywania. Ważne, że jest mobilna i nasza. Nie musimy doinwestowywać w stałe konstrukcje.

Co do leasingu, to tak daleko nie wybiegałem myślami. Mam jednak nadzieję, że wspólnymi siłami znajdziemy najbardziej optymalną opcję zwłaszcza, że niestety będzie coraz cieplej.

Od razu zaznaczam, iz nie chcemy podnosić cen kursów.

niech się każdy zdeklaruje ile moze dać

Myślę że nie ma co deklarować tylko zbierać , i w tedy zobaczymy ile jest,jak będzie za mało to po prostu trzeba będzie nagrać jeszcze jedną płytę ,z czymś równie ciekawym,albo jeszcze coś innego.

Przecież jest tyle mądrych głów na tym forum-damy radę ,do dzieła Panie i Panowie(w grupie siła)

Ponieważ auta ciężarowe i dostawcze to moja branża wtrącę swoje trzy grosze. Jeśli auto ma być "na lata" to nie szukajmy pojazdu starszego niż trzyletni. Nikt nie kupuje pojazdu nowego za minimum 100 tys. PLN by przejechać co miesiąc mniej niż 3-4 tys. km. W skali roku to około 50 tys. czyli pojazd trzyletni ma minimum 150 tys. km. Przebieg jest istotnym parametrem ponieważ daje nam jakieś pojęcie ile godzin przepracował agregat chłodniczy i jakie jest ogólne zużycie. Tylko sprawdzony dostawca to gwarantuje. Zabudowy chłodnicze po wypadkach często są źle naprawiane co skutkuje słabą izolacją termiczną. Jeśli mogę być w czymś pomocny proszę o kontakt na pw.

Pozdrawiam.

Sorrki ze sie wtracam..Ale mam pytanie..Czy to musi byc jakis pojazd z wlasnym napedem ?

Przeciesz mozna kupic cos a.la Camping (Naczepe)..Mozna i jest wiele tansza niz cala Mobilna Chlodnia..Tam gdzie mieszkam , sa np. Generatory Pradu w super cenie za 139 Euro (3500 Watt/h "Diesel") ktora starczy na zapewnienie swierzosci miesa.! Te Generatory sa bardzo ciche .! Handlarze z Holandii wraz ze swoimi "rybkami" jezdrza po niemal calej Europie zachodniej bez problemu a swierze ryby chyba psuja sie szybciej niz mieso..Pozatym przeglady pojazdu a przeglady naczep ?? Kazdy na Zlot moglby taka naczepe dowiesc !

Przeciesz robicie zloty nie codziennie i eksploatacja Mobilnej Chlodni z wlasnym napedem wydaje mi sie troszke przedrozona..

Wolal bym kupic Naczepe z generatorem niz cala Chlodnie Auto..A o cenie paliwia juz nie wspomne :-)

pozdro