Jump to content

Tabele peklowania zebrane przez Sylwka_57

Maxell

Recommended Posts

W załączeniu linki do tabel peklowania wg Dziadka i Szczepana wraz z instrukcją "obsługi".

http://szkoladomowegomasarstwa.pl/images/roboczy/Tabela%20Dziadka%20i%20Szczepana.ods

http://szkoladomowegomasarstwa.pl/images/roboczy/Tabela%20Dziadka%20i%20Szczepana.xls

Opis działania:

Tabela Dziadka i Szczepana.

Plik zawiera trzy kompletne tabele peklowania Dziadka standardowa i mniejsza słoność, oraz tabela Szczepana z forum.

Wystarczy wybrany plik zgrać na swój komputer, po uruchomieniu wpisać w komórce oznaczonej na żółto ilość kg mięsa.

W pozostałych tabelach ilość skopiuje się automatycznie.

Wtedy odczytujemy dla określonej tabeli ilość dni, wielkość nastrzyku i ilość peklosoli i wody.

Myślę, że to dosyć czytelny sposób szybkiego wyliczenia wszystkich interesujących nas danych.

Sylwek_57

Tam trzeba poprawić "ZMODERNIZACJĘ"

Patrzyłem na poprawne działanie poszczególnych tabel, a nie zwracałem szczególnej uwagi na ich nazwę i tak wyszło :blush:

Poprawnie powinno być "ZMODENIZOWANA", ale nie ma problemu, każdy może sobie nazwać jak uważa. Wystarczy wejść na nazwę i wpisać to co nam odpowiada.

Poprawione wersje przesłałem do Maxela, jak znajdzie chwilę czasu to pewnie podmieni.

Moim zamysłem było zebranie wszystkich sposobów peklowania mokrego dostępnych na forum w postaci tabel i opisów w jednym miejscu.

Dla nowych zadymiaczy wydaje mi się to być dosyć pomocne i w miarę czytelne.

• 2 years later...