Jump to content

Tabele peklowania zebrane przez Sylwka_57


Maxell

Recommended Posts

W załączeniu linki do tabel peklowania wg Dziadka i Szczepana wraz z instrukcją "obsługi".

 

http://szkoladomowegomasarstwa.pl/images/roboczy/Tabela%20Dziadka%20i%20Szczepana.ods

http://szkoladomowegomasarstwa.pl/images/roboczy/Tabela%20Dziadka%20i%20Szczepana.xls

 

Opis działania:

Tabela Dziadka i Szczepana.

Plik zawiera trzy kompletne tabele peklowania Dziadka standardowa i mniejsza słoność, oraz tabela Szczepana z forum.

Wystarczy wybrany plik zgrać na swój komputer, po uruchomieniu wpisać w komórce oznaczonej na żółto ilość kg mięsa.

W pozostałych tabelach ilość skopiuje się automatycznie.

Wtedy odczytujemy dla określonej tabeli ilość dni, wielkość nastrzyku i ilość peklosoli i wody.

Myślę, że to dosyć czytelny sposób szybkiego wyliczenia wszystkich interesujących nas danych.

 

Sylwek_57

Link to comment
Share on other sites

Tam trzeba poprawić "ZMODERNIZACJĘ"

Patrzyłem na poprawne działanie poszczególnych tabel, a nie zwracałem szczególnej uwagi na ich nazwę i tak wyszło :blush:

Poprawnie powinno być "ZMODENIZOWANA", ale nie ma problemu, każdy może sobie nazwać jak uważa. Wystarczy wejść na nazwę i wpisać to co nam odpowiada.

Poprawione wersje przesłałem do Maxela, jak znajdzie chwilę czasu to pewnie podmieni.

Moim zamysłem było zebranie wszystkich sposobów peklowania mokrego dostępnych na forum w postaci tabel i opisów w jednym miejscu.

Dla nowych zadymiaczy wydaje mi się to być dosyć pomocne i w miarę czytelne.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...