Langi_84 Posted April 21, 2011 Report Share Posted April 21, 2011 Witam Chciałbym podzielić się z Wami fotkami mojej grillo-wędzarni. Nie mam za dużo fotek z budowy, ponieważ myślałem - po co mi one? A jednak.... W każdym bądź razie fotki prezentują wykonanie powiedzmy w 90%. Zostały jeszcze ruszta, szyber, uszczelnienie drzwi. Kilka słów o budowie. Jak widać jest z kamienia, zwykłego, polnego, który młotem 7kg został podzielony na mniejsze. Blat stolika z "mozaiki" polerowanego kamienia. Wnętrze góry wyłożone jest płytkami szamotowymi. Dolne płytki granitowe. Pomiędzy komorami będzie wykonane coś na kształt żaluzji zamykanej na czas grillowania, otwieranej na czas wędzenia. Taki jest zamysł. Dachem są pojedyncze rzędy zwykłej karpiówki. Drzwiczki jak widać metalowe, każdy element (oprócz kilku odlewanych) wykonany jest własnoręcznie. Generalnie całość wykonana jest domowym sposobem, nie na czas, od pierwszego kamienia minęło chyba już ze dwa lata. Nie spieszyłem się, dalej mi się nie spieszy;-) Jednakże czas najwyższy, aby coś uwędzić. Uruchomić dziadkowe przepisy, przypomnieć sobie smak domowej kiełbachy i szyneczki. Do wykonania zostały: - wspomniane żaluzje - uszczelnienie drzwi - ruszta z regulacją poziomu - do grillowania - pręty nierdzewne już zakupione. - szyber do komina - chyba zamontuję termometr - jakaś kosmetyka (poprawić malowanie drzwi, uzupełnić ubytki zaprawy - po zimie trochę się wykruszyło) Każdy ma jaką koncepcję na to co robi, ja właśnie miałem taką wizję jak na foto. Uważam, że jak na amatora (czyt. nie kamieniarz, spawacz, budowlaniec), ot zwykły energetyk, wyszło całkiem znośnie. Czy sprawdzi się jako wędzarnia? Nie wiem, obawiam się, że może być za wysoka temperatura wędzenia. Mam nadzieję, że komuś przypadnie do gustu moja koncepcja. Chętnie usłyszę słowa krytyki, jakieś uwagi, porady bardziej doświadczonych zadymiarzy;-) W przypadku pytań zapraszam śmiało, odpowiem na każde. http://img859.imageshack.us/img859/6624/dsc03746f.jpg http://img9.imageshack.us/img9/7940/dsc03747v.jpg http://img856.imageshack.us/img856/7681/dsc03748q.jpg http://img846.imageshack.us/img846/4631/dsc03749j.jpg http://img194.imageshack.us/img194/1207/dsc03751z.jpg http://img694.imageshack.us/img694/145/dsc03752vs.jpg http://img824.imageshack.us/img824/4775/dsc03753f.jpg http://img15.imageshack.us/img15/125/dsc03755y.jpg http://img864.imageshack.us/img864/5323/dsc03756d.jpg http://img849.imageshack.us/img849/9537/dsc03757s.jpg http://img834.imageshack.us/img834/1210/img0279aer.jpg http://img219.imageshack.us/img219/1567/img0289kd.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spec202 Posted April 21, 2011 Report Share Posted April 21, 2011 Dla mnie super (coś pięknego )Wędzenia w takiej wędzarni trzeba się nauczyć , zresztą w każdej jednej wędzarni trzeba się nauczyć wędzić.Ja zazwyczaj mam klika minut na naukę na prywatkach :grin: Dla mnie taki amator mógłby kłaść kamień łupany :shock: termometr , a nawet dwa zamontuj bo to potrzebnepomyśl o zasuwach (szybrach , regulacja dymu i temperatury)Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted April 22, 2011 Report Share Posted April 22, 2011 Langi_84, Najlepszą rekomendacją będą wędzonki. Wędzarnia jak na razie "zatkała" umysły i brakuje odpowiedzi. Dorzuć fotki z wędzenia, może pomoże!!! :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Langi_84 Posted April 22, 2011 Author Report Share Posted April 22, 2011 Dziękuję koledzy za miłe słowa. Jak tylko zabiorę się do wędzenia nie omieszkam zmieścić kilka fotek. Czy wyjdzie czy nie - fotki będą. Fachowcy ocenią moje perypetie z mięsiwem;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wies Posted August 29, 2013 Report Share Posted August 29, 2013 Drzwiczki pierwsza klasa.Całość robi wrażenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.