Jump to content

Kamienna grillo-wędzarnia


Recommended Posts

Witam

 

Chciałbym podzielić się z Wami fotkami mojej grillo-wędzarni.

 

Nie mam za dużo fotek z budowy, ponieważ myślałem - po co mi one? A jednak....

 

W każdym bądź razie fotki prezentują wykonanie powiedzmy w 90%. Zostały jeszcze ruszta, szyber, uszczelnienie drzwi.

 

Kilka słów o budowie.

Jak widać jest z kamienia, zwykłego, polnego, który młotem 7kg został podzielony na mniejsze. Blat stolika z "mozaiki" polerowanego kamienia. Wnętrze góry wyłożone jest płytkami szamotowymi. Dolne płytki granitowe. Pomiędzy komorami będzie wykonane coś na kształt żaluzji zamykanej na czas grillowania, otwieranej na czas wędzenia. Taki jest zamysł.

 

Dachem są pojedyncze rzędy zwykłej karpiówki.

 

Drzwiczki jak widać metalowe, każdy element (oprócz kilku odlewanych) wykonany jest własnoręcznie.

 

Generalnie całość wykonana jest domowym sposobem, nie na czas, od pierwszego kamienia minęło chyba już ze dwa lata. Nie spieszyłem się, dalej mi się nie spieszy;-) Jednakże czas najwyższy, aby coś uwędzić. Uruchomić dziadkowe przepisy, przypomnieć sobie smak domowej kiełbachy i szyneczki.

 

Do wykonania zostały:

- wspomniane żaluzje

- uszczelnienie drzwi

- ruszta z regulacją poziomu - do grillowania - pręty nierdzewne już zakupione.

- szyber do komina

- chyba zamontuję termometr

- jakaś kosmetyka (poprawić malowanie drzwi, uzupełnić ubytki zaprawy - po zimie trochę się wykruszyło)

 

Każdy ma jaką koncepcję na to co robi, ja właśnie miałem taką wizję jak na foto. Uważam, że jak na amatora (czyt. nie kamieniarz, spawacz, budowlaniec), ot zwykły energetyk, wyszło całkiem znośnie.

Czy sprawdzi się jako wędzarnia? Nie wiem, obawiam się, że może być za wysoka temperatura wędzenia.

 

Mam nadzieję, że komuś przypadnie do gustu moja koncepcja. Chętnie usłyszę słowa krytyki, jakieś uwagi, porady bardziej doświadczonych zadymiarzy;-)

 

W przypadku pytań zapraszam śmiało, odpowiem na każde.

 

http://img859.imageshack.us/img859/6624/dsc03746f.jpg

http://img9.imageshack.us/img9/7940/dsc03747v.jpg

http://img856.imageshack.us/img856/7681/dsc03748q.jpg

http://img846.imageshack.us/img846/4631/dsc03749j.jpg

http://img194.imageshack.us/img194/1207/dsc03751z.jpg

http://img694.imageshack.us/img694/145/dsc03752vs.jpg

http://img824.imageshack.us/img824/4775/dsc03753f.jpg

http://img15.imageshack.us/img15/125/dsc03755y.jpg

http://img864.imageshack.us/img864/5323/dsc03756d.jpg

http://img849.imageshack.us/img849/9537/dsc03757s.jpg

http://img834.imageshack.us/img834/1210/img0279aer.jpg

http://img219.imageshack.us/img219/1567/img0289kd.jpg

Link to comment
Share on other sites

Dla mnie super (coś pięknego )

Wędzenia w takiej wędzarni trzeba się nauczyć , zresztą w każdej jednej wędzarni trzeba się nauczyć wędzić.

Ja zazwyczaj mam klika minut na naukę na prywatkach :grin:

 

Dla mnie taki amator mógłby kłaść kamień łupany :shock:

termometr , a nawet dwa zamontuj bo to potrzebne

pomyśl o zasuwach (szybrach , regulacja dymu i temperatury)

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...