Jump to content

biała bez peklowania


monia38

Recommended Posts

chciałabym zrobić białą,ale zamiast peklosoli dać zwykłą sól kuchenną (kłodawska gruba niejodowana)Czy dać tyle samo wagowo,czy soli daje się mniej?

Jaki jest czas takiego "peklowania"?Czy wystarczy posolić kawałki i np po godzinie mogę już mielić i nabijać ?A może od razu zmielić ,dodać sól ,przyprawy wymieszac i w jelita?

Czy jest różnica w smaku takiej solonej od peklowanej?

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Jaki jest czas takiego "peklowania"?Czy wystarczy posolić kawałki i np po godzinie mogę już mielić i nabijać ?A może od razu zmielić ,dodać sól ,przyprawy wymieszac i w jelita?

Taką kiełbasę niepeklowaną a soloną możesz robić od razu.Nie dawaj grubej soli bo będziesz miał grudki soli w kiełbasie.Daj normalną niejodowaną.Różnicy w smaku nie ma tylko w kolorze.Wagowo soli tyle samo co peksoli.

Link to comment
Share on other sites

Ja po wyrobieniu masy mięsnej z przyprawami daję jej odpocząć 2-3 godz.potem nabijam w jelita i do lodówki na drugi dzień część do parzenia i natychmiastowej konsumpcji , reszta do zamrażarki.

właśnie zmieliłam mięsko,dodałam przyprawy,sól i zrobiłam sobie kawy:)właśnie czytam,żeby dać jej odpocząć 2-3 godzinki,ale przejęłam się ta natychmiastową konsumpcją ,ile taka solona a nie peklowana kiełbaska po sparzeniu może leżeć w lodówce?Jeśli ją dzisiaj sparzę,to do niedzieli/poniedziałku nic jej nie będzie w lodówce?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Czy możecie podpowiedzieć jaką trwałość ma kiełbasa biała bez parzenia? Po wykonaniu przechowywana w lodówce. Czy wytrzyma 48 h ?

Trudne pytanie, gdyż nie wiadomo jakie były temperatury i poziom higieny na każdym z etapów powstawania kiełbasy. jeśli przetrzymujemy surowa kiełbasę w lodówce w możliwie jak najmniejszej temp.

Mam nadzieję, że wyprodukowana przez Ciebie kiełbasa zda 48 godz. egzamin z trwałości mikrobiologicznej.

Link to comment
Share on other sites

Czy możecie podpowiedzieć jaką trwałość ma kiełbasa biała bez parzenia? Po wykonaniu przechowywana w lodówce.

Tak jak wspomniał mój przedmówca, kol Bagno, zalezy to od wielu czynników, min też od samego mięsa, tzn jego świeżości.

Ja ci tylko powiem, ze moja kiełbasa zarówno biała jak i na biało, spokojnie w lodówce w temp 4 st lezała 4 dni i nic sie jej nie stało :) Dłuzej pewnie by poleżała ale została pożarta na Wielkanoc :cool:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...