monia38 Posted April 22, 2011 Report Share Posted April 22, 2011 chciałabym zrobić białą,ale zamiast peklosoli dać zwykłą sól kuchenną (kłodawska gruba niejodowana)Czy dać tyle samo wagowo,czy soli daje się mniej?Jaki jest czas takiego "peklowania"?Czy wystarczy posolić kawałki i np po godzinie mogę już mielić i nabijać ?A może od razu zmielić ,dodać sól ,przyprawy wymieszac i w jelita?Czy jest różnica w smaku takiej solonej od peklowanej?pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 22, 2011 Report Share Posted April 22, 2011 Jaki jest czas takiego "peklowania"?Czy wystarczy posolić kawałki i np po godzinie mogę już mielić i nabijać ?A może od razu zmielić ,dodać sól ,przyprawy wymieszac i w jelita? Taką kiełbasę niepeklowaną a soloną możesz robić od razu.Nie dawaj grubej soli bo będziesz miał grudki soli w kiełbasie.Daj normalną niejodowaną.Różnicy w smaku nie ma tylko w kolorze.Wagowo soli tyle samo co peksoli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekgks Posted April 22, 2011 Report Share Posted April 22, 2011 ja białą od jakiegoś czasu też robię na soli ,na kłodawskiej ,kupuje ją w Selgrossie,Monia też ma blisko ale po zasoleniu na noc do lodówki i na drugi dzień dopiero we flaki,ale widzę,że niepotrzebnie:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted April 22, 2011 Report Share Posted April 22, 2011 Ja po wyrobieniu masy mięsnej z przyprawami daję jej odpocząć 2-3 godz.potem nabijam w jelita i do lodówki na drugi dzień część do parzenia i natychmiastowej konsumpcji , reszta do zamrażarki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
monia38 Posted April 22, 2011 Author Report Share Posted April 22, 2011 Ja po wyrobieniu masy mięsnej z przyprawami daję jej odpocząć 2-3 godz.potem nabijam w jelita i do lodówki na drugi dzień część do parzenia i natychmiastowej konsumpcji , reszta do zamrażarki. właśnie zmieliłam mięsko,dodałam przyprawy,sól i zrobiłam sobie kawy:)właśnie czytam,żeby dać jej odpocząć 2-3 godzinki,ale przejęłam się ta natychmiastową konsumpcją ,ile taka solona a nie peklowana kiełbaska po sparzeniu może leżeć w lodówce?Jeśli ją dzisiaj sparzę,to do niedzieli/poniedziałku nic jej nie będzie w lodówce? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted April 22, 2011 Report Share Posted April 22, 2011 Natychmiastowa to tydzień :wink: a póżniej rozmrażamy w lodówce i kiedy mamy ochotę to konsumujemy . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 22, 2011 Report Share Posted April 22, 2011 Ja po wyrobieniu masy mięsnej z przyprawami daję jej odpocząć 2-3 godz.potem nabijam w jelita A w jakim celu?. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted April 22, 2011 Report Share Posted April 22, 2011 Dziwny tytuł. biała bez peklowaniaKiełbasa ,,Biała surowa'' ma swoją recepturę i proces produkcji . Gdy robimy inaczej z peklosolą to robimy kiełbasę na biało. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vlodi Posted June 5, 2011 Report Share Posted June 5, 2011 Czy możecie podpowiedzieć jaką trwałość ma kiełbasa biała bez parzenia? Po wykonaniu przechowywana w lodówce. Czy wytrzyma 48 h ? :blush: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted June 5, 2011 Report Share Posted June 5, 2011 Czy możecie podpowiedzieć jaką trwałość ma kiełbasa biała bez parzenia? Po wykonaniu przechowywana w lodówce. Czy wytrzyma 48 h ? Trudne pytanie, gdyż nie wiadomo jakie były temperatury i poziom higieny na każdym z etapów powstawania kiełbasy. jeśli przetrzymujemy surowa kiełbasę w lodówce w możliwie jak najmniejszej temp. Mam nadzieję, że wyprodukowana przez Ciebie kiełbasa zda 48 godz. egzamin z trwałości mikrobiologicznej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vlodi Posted June 5, 2011 Report Share Posted June 5, 2011 Dzięki Bagno za odpowiedź. Staram się przestrzegać zasad pamiętając o tym co mówiłeś na kursie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted June 5, 2011 Report Share Posted June 5, 2011 Czy możecie podpowiedzieć jaką trwałość ma kiełbasa biała bez parzenia? Po wykonaniu przechowywana w lodówce.Tak jak wspomniał mój przedmówca, kol Bagno, zalezy to od wielu czynników, min też od samego mięsa, tzn jego świeżości. Ja ci tylko powiem, ze moja kiełbasa zarówno biała jak i na biało, spokojnie w lodówce w temp 4 st lezała 4 dni i nic sie jej nie stało Dłuzej pewnie by poleżała ale została pożarta na Wielkanoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted June 5, 2011 Report Share Posted June 5, 2011 Zalezy tez czy bedziesz ja zaraz po produkcji parzyl czy przechowywal dalej w stanie surowym w lodowce...Sparzona biala , bedzie chyba troszeczke dluzej wytrzymala i jadalna niz surowa ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vlodi Posted June 7, 2011 Report Share Posted June 7, 2011 Dzięki pokemon15 i Gregtom za słuszne uwagi. 48 dodzin przetrwała w temo. 5 stopni bez parzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts