Jump to content

Problemy z kiełbasą


gawrych

Recommended Posts

  • 1 year later...
Tez mam problem z blachowatą skórą . Kiełbasa osadzana byla przez noc w temperaturze plus jeden a może dwa stopnie . Wędzona cztery godz a następnie pieczona 45 min . Kiełbasa super ,ale twarda skóra i nie odchodzi .
Link to comment
Share on other sites

Twarda skórka i bardzo przylegająca, to efekt złego dopiekania w wędzarni i czasami złego wędzenia. Zdarza się często, że wędzona i parzona osłonka białkowa również przylega. Z mojego doświadczenia wynika, że jak moczę osłonki lub jelita w zimniejszej wodzie i bez dodatku soli, to skórki przylegają. Należy moczyć jelita i osłonki w cieplejszej wodzi z dodatkiem soli. Proces wędzenia jest również odpowiedzialny za twardość i przyleganie osłonek jak też nie właściwe dopiekanie.

PS. Jak delikatnie podsuszyć, to skórka sama odejdzie.

Link to comment
Share on other sites

Przylegająca skórka występuje również gdy mamy zbyt chudą kiełbasę i mocno wyrobioną .Proces wędzenia też odgrywa dużą rolę .

Niektóre jelita też potrafią być pancerne :grin: jak już to kiedyś ktoś tutaj napisał a z kolei inne są tak słabe że nie da się ich nabić .

Jelita naturalne zamaczam zawsze na cała noc w letniej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości cukru ( zasłyszane kiedyś od starego rzeźnika ) , oczywiście woda letnia jest tylko przez jakiś czas bo z upływem czasu samoistnie stygnie .

Link to comment
Share on other sites

Jelita naturalne zamaczam zawsze na cała noc w letniej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości cukru

tak cukier super pożywka i jelita same zaczynają chodzić. Sól ogranicza rozwój flory i jest dodatkowo konserwantem i zmiękcza jelito. Ten rzeźnik naprawdę był stary.
Link to comment
Share on other sites

tak cukier super pożywka i jelita same zaczynają chodzić. Sól ogranicza rozwój flory i jest dodatkowo konserwantem i zmiękcza jelito. Ten rzeźnik naprawdę był stary.

Zgadza się ,parę wiosenek już mu minęło , nie zastanawiałem się pod katem ruchliwości jelit :grin: , do farszu też dodaję odrobinę cukru - celem lekkiego przełamania kwasowości mięsa .

Link to comment
Share on other sites

Za dlugie osuszanie,felerne jelita ,za duza tem wedzenia ,za dlugi czas zapiekania ,zla wilgotnosc w.w .

Sciaganie oslonki z kielbas zapiekanych w jelitach naturalnych mija sie moim zdaniem z celem a moczenie jelit nawet miesieczne w roztworze cukru zimnym czy cieplym nie wplynie pozytywnie na ich sciagliwosc z kielbasy.

Poza tym jak widac sa na Forum rowniez szybkie dziewczyny :wink:

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

moczenie jelit nawet miesieczne w roztworze cukru nie wplynie pozytywnie na ich sciagliwosc z kielbasy.

marcus, Nic takiego nie pisałem , na temat lepszego ściągania skorki wypowiedziałem się tak .

 

Przylegająca skórka występuje również gdy mamy zbyt chudą kiełbasę i mocno wyrobioną .Proces wędzenia też odgrywa dużą rolę .

Link to comment
Share on other sites

moczenie jelit nawet miesieczne w roztworze cukru nie wplynie pozytywnie na ich sciagliwosc z kielbasy.

 

 

marcus, Nic takiego nie pisałem , na temat lepszego ściągania skorki wypowiedziałem się tak .

 

Przylegająca skórka występuje również gdy mamy zbyt chudą kiełbasę i mocno wyrobioną .Proces wędzenia też odgrywa dużą rolę .

No... i dobrze napisales ....

Pisze ogolnikowo.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Wiecie co..? Zaczyna mnie to drażnić ... Dlaczego farsz zostaje napychany w jelita , a pózniej chcecie je zdjąć... :shock: ? Zmienić trzeba ''dostawcę'' , albo se zróbcie ...sznycle..tzn . mielone i po sprawie... :devil: Nie wygaszam... :idea:
Link to comment
Share on other sites

Dziękuję za wszystkie wypowiedzi . Postaram się przeanalizować i naprawić jakiś błąd . Przeraziła mnie to blachowate jelito . prawie jak kiełbasa zawinięta w cienka blaszkę . Na razie 90 % tej kiełbasy została zamrożona ,żeby bardziej nie wysychała . Reszta w lodówce . Na drugi dzień skórka trochę lepsza tzn. już częściowo odchodzi i lekko zmiękła. .zamrożona jeszcze nie wiem .
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Witam wszytkich, chcialbym sie dowiedziec od czego to zalezy, ze kielbasa sie sypie (rozwala)

robie kielbaski z 1,5 roku i moze raz udalo mi sie taka zrobic byla pyszna i rozplywala sie w ustach, prosze o porady Pozdrawiam zadymiaczy

Link to comment
Share on other sites

chcialbym sie dowiedziec od czego to zalezy, ze kielbasa sie sypie (rozwala)

Napisz więcej o mięsie, z którego wykonujesz kiełbasy. Mięso zakupione w sklepie, w ubojni, pozyskane z uboju gospodarczego.
Link to comment
Share on other sites

Do wyrabiania mięsa trzeba dolewać wrzątek,zamiast zimnej wody. ja np. robię tak: zalewam przygotowane uprzednio przyprawy wrzątkiem, odstawiam na ok pół godzinki aby naciągnęło.Następnie przed samym wyrabianiem farszu wstawiam naczynie do mikrofalówki i ponownie doprowadzam do stanu wrzenia. Dolewam bardzo gorące. Farsz trzeba wyrabiać mniejszymi partiami tak ok 2-3 kg. bo inaczej trudno uzyskać efekt sparzenia i ścięcia białka, a o to tu chodzi. Nie dalej jak dzisiaj robiłem taką kiełbaskę w ilości ok 10 kg. taka kiełbasa zawsze jest taką prawdziwą wiejską domową kiełbasą robiącą tzw. PYK.
Link to comment
Share on other sites

dzieki za porade :) hmmm to jak udalo mi sie tak zrobic bez parzenia ? a robie caly czas ta sama kielbase

 

[ Dodano: Pon 01 Lip, 2013 21:35 ]

pekluje 2 dni na sucho boczek i tluste wczesniej odciete bialko z miesa przepuszczam przez sito 5, a chude miesko 8, dodaje 10% wody z przyprawami i mieszam z 30 min i nabijam nadziewarka

Link to comment
Share on other sites

O moich maszynkach pisałem już wielokrotnie. ale OK. Miro, w Szwecji używam Kenwood Chef, a w Polsce Mesko Bauknecht KU2-5

Przepis zawsze ten sam. Z małą modyfikacją o której też pisałem, to Kiełbasa Szczepana.

Link to comment
Share on other sites

chcialbym sie dowiedziec od czego to zalezy, ze kielbasa sie sypie (rozwala)

jeśli kiełbasa się sypie, rozwala to może znaczyć że:

- za mało dałeś mięsa ścięgnistego (III wieprzowej lub II wołowej)

- lub za dużo dałeś wody

- albo mięso które dałeś do produkcji kiełbaski kupiłeś w tak zwanej promocji albo jak wolisz w dobrej cenie które wcześniej było nastrzyknięte.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...