gawrych Posted April 24, 2011 Report Share Posted April 24, 2011 Serdecznie witam zakrąconych zadymiarzy. Mam problemy z kiełbasą wędzoną. Próbowalem różnych przepisów zawsze po wędzeniu skóra na kiełbasie jest bardzo twarda. POMOCY Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted April 24, 2011 Report Share Posted April 24, 2011 A jak długo osadzasz kiełbaskę i w jakich warunkach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nord55 Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 Tez mam problem z blachowatą skórą . Kiełbasa osadzana byla przez noc w temperaturze plus jeden a może dwa stopnie . Wędzona cztery godz a następnie pieczona 45 min . Kiełbasa super ,ale twarda skóra i nie odchodzi . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 Wędzona cztery godz a następnie pieczona 45 min W/g mnie za długo wędzona.. tyle czasu u mnie trwa proces osuszania, wędzenia i pieczenia. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 Twarda skórka i bardzo przylegająca, to efekt złego dopiekania w wędzarni i czasami złego wędzenia. Zdarza się często, że wędzona i parzona osłonka białkowa również przylega. Z mojego doświadczenia wynika, że jak moczę osłonki lub jelita w zimniejszej wodzie i bez dodatku soli, to skórki przylegają. Należy moczyć jelita i osłonki w cieplejszej wodzi z dodatkiem soli. Proces wędzenia jest również odpowiedzialny za twardość i przyleganie osłonek jak też nie właściwe dopiekanie.PS. Jak delikatnie podsuszyć, to skórka sama odejdzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 Przylegająca skórka występuje również gdy mamy zbyt chudą kiełbasę i mocno wyrobioną .Proces wędzenia też odgrywa dużą rolę .Niektóre jelita też potrafią być pancerne :grin: jak już to kiedyś ktoś tutaj napisał a z kolei inne są tak słabe że nie da się ich nabić .Jelita naturalne zamaczam zawsze na cała noc w letniej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości cukru ( zasłyszane kiedyś od starego rzeźnika ) , oczywiście woda letnia jest tylko przez jakiś czas bo z upływem czasu samoistnie stygnie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 Jelita naturalne zamaczam zawsze na cała noc w letniej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości cukru tak cukier super pożywka i jelita same zaczynają chodzić. Sól ogranicza rozwój flory i jest dodatkowo konserwantem i zmiękcza jelito. Ten rzeźnik naprawdę był stary. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 tak cukier super pożywka i jelita same zaczynają chodzić. Sól ogranicza rozwój flory i jest dodatkowo konserwantem i zmiękcza jelito. Ten rzeźnik naprawdę był stary. Zgadza się ,parę wiosenek już mu minęło , nie zastanawiałem się pod katem ruchliwości jelit :grin: , do farszu też dodaję odrobinę cukru - celem lekkiego przełamania kwasowości mięsa . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcus Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 Za dlugie osuszanie,felerne jelita ,za duza tem wedzenia ,za dlugi czas zapiekania ,zla wilgotnosc w.w .Sciaganie oslonki z kielbas zapiekanych w jelitach naturalnych mija sie moim zdaniem z celem a moczenie jelit nawet miesieczne w roztworze cukru zimnym czy cieplym nie wplynie pozytywnie na ich sciagliwosc z kielbasy.Poza tym jak widac sa na Forum rowniez szybkie dziewczyny :wink: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 moczenie jelit nawet miesieczne w roztworze cukru nie wplynie pozytywnie na ich sciagliwosc z kielbasy. marcus, Nic takiego nie pisałem , na temat lepszego ściągania skorki wypowiedziałem się tak . Przylegająca skórka występuje również gdy mamy zbyt chudą kiełbasę i mocno wyrobioną .Proces wędzenia też odgrywa dużą rolę . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcus Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 moczenie jelit nawet miesieczne w roztworze cukru nie wplynie pozytywnie na ich sciagliwosc z kielbasy. marcus, Nic takiego nie pisałem , na temat lepszego ściągania skorki wypowiedziałem się tak . Przylegająca skórka występuje również gdy mamy zbyt chudą kiełbasę i mocno wyrobioną .Proces wędzenia też odgrywa dużą rolę . No... i dobrze napisales .... Pisze ogolnikowo. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 Wiecie co..? Zaczyna mnie to drażnić ... Dlaczego farsz zostaje napychany w jelita , a pózniej chcecie je zdjąć... :shock: ? Zmienić trzeba ''dostawcę'' , albo se zróbcie ...sznycle..tzn . mielone i po sprawie... :devil: Nie wygaszam... :idea: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted March 21, 2013 Report Share Posted March 21, 2013 Tez mam problem z blachowatą skórą .Złe przygotowanie jelit i w tym cały ambaras... jest kilka tematów odnośnie tego problemu, trzeba być tylko cierpliwym i troszkę poszperać... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nord55 Posted March 21, 2013 Report Share Posted March 21, 2013 Dziękuję za wszystkie wypowiedzi . Postaram się przeanalizować i naprawić jakiś błąd . Przeraziła mnie to blachowate jelito . prawie jak kiełbasa zawinięta w cienka blaszkę . Na razie 90 % tej kiełbasy została zamrożona ,żeby bardziej nie wysychała . Reszta w lodówce . Na drugi dzień skórka trochę lepsza tzn. już częściowo odchodzi i lekko zmiękła. .zamrożona jeszcze nie wiem . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nord55 Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 Myślę ,że wiosek może być jeden jak sugeruje Halusia . Nie zawsze długo znaczy dobrze.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karashell Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 Witam wszytkich, chcialbym sie dowiedziec od czego to zalezy, ze kielbasa sie sypie (rozwala)robie kielbaski z 1,5 roku i moze raz udalo mi sie taka zrobic byla pyszna i rozplywala sie w ustach, prosze o porady Pozdrawiam zadymiaczy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 chcialbym sie dowiedziec od czego to zalezy, ze kielbasa sie sypie (rozwala) Napisz więcej o mięsie, z którego wykonujesz kiełbasy. Mięso zakupione w sklepie, w ubojni, pozyskane z uboju gospodarczego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karashell Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 ze sklepu wieprzowina boczek i tyle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 Do wyrabiania mięsa trzeba dolewać wrzątek,zamiast zimnej wody. ja np. robię tak: zalewam przygotowane uprzednio przyprawy wrzątkiem, odstawiam na ok pół godzinki aby naciągnęło.Następnie przed samym wyrabianiem farszu wstawiam naczynie do mikrofalówki i ponownie doprowadzam do stanu wrzenia. Dolewam bardzo gorące. Farsz trzeba wyrabiać mniejszymi partiami tak ok 2-3 kg. bo inaczej trudno uzyskać efekt sparzenia i ścięcia białka, a o to tu chodzi. Nie dalej jak dzisiaj robiłem taką kiełbaskę w ilości ok 10 kg. taka kiełbasa zawsze jest taką prawdziwą wiejską domową kiełbasą robiącą tzw. PYK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 Jeszcze może napisz na jakiej maszynce mielisz mięso ?A najlepiej będzie jak opiszesz po kroku jak robisz kiełbasę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karashell Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 dzieki za porade hmmm to jak udalo mi sie tak zrobic bez parzenia ? a robie caly czas ta sama kielbase [ Dodano: Pon 01 Lip, 2013 21:35 ]pekluje 2 dni na sucho boczek i tluste wczesniej odciete bialko z miesa przepuszczam przez sito 5, a chude miesko 8, dodaje 10% wody z przyprawami i mieszam z 30 min i nabijam nadziewarka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 O moich maszynkach pisałem już wielokrotnie. ale OK. Miro, w Szwecji używam Kenwood Chef, a w Polsce Mesko Bauknecht KU2-5Przepis zawsze ten sam. Z małą modyfikacją o której też pisałem, to Kiełbasa Szczepana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 Sorki jak zrozumiałem odwrotnie, że się zawsze sypie ..... :grin: Przepraszam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rzeznik Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 chcialbym sie dowiedziec od czego to zalezy, ze kielbasa sie sypie (rozwala) jeśli kiełbasa się sypie, rozwala to może znaczyć że: - za mało dałeś mięsa ścięgnistego (III wieprzowej lub II wołowej) - lub za dużo dałeś wody - albo mięso które dałeś do produkcji kiełbaski kupiłeś w tak zwanej promocji albo jak wolisz w dobrej cenie które wcześniej było nastrzyknięte. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 Widzę, :grin: że nie tylko ja źle odczytałem pytanie karashell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts