Jump to content

Problemy z kiełbasą

gawrych

Recommended Posts

• 1 year later...
Tez mam problem z blachowatą skórą . Kiełbasa osadzana byla przez noc w temperaturze plus jeden a może dwa stopnie . Wędzona cztery godz a następnie pieczona 45 min . Kiełbasa super ,ale twarda skóra i nie odchodzi .

Twarda skórka i bardzo przylegająca, to efekt złego dopiekania w wędzarni i czasami złego wędzenia. Zdarza się często, że wędzona i parzona osłonka białkowa również przylega. Z mojego doświadczenia wynika, że jak moczę osłonki lub jelita w zimniejszej wodzie i bez dodatku soli, to skórki przylegają. Należy moczyć jelita i osłonki w cieplejszej wodzi z dodatkiem soli. Proces wędzenia jest również odpowiedzialny za twardość i przyleganie osłonek jak też nie właściwe dopiekanie.

PS. Jak delikatnie podsuszyć, to skórka sama odejdzie.

Przylegająca skórka występuje również gdy mamy zbyt chudą kiełbasę i mocno wyrobioną .Proces wędzenia też odgrywa dużą rolę .

Niektóre jelita też potrafią być pancerne :grin: jak już to kiedyś ktoś tutaj napisał a z kolei inne są tak słabe że nie da się ich nabić .

Jelita naturalne zamaczam zawsze na cała noc w letniej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości cukru ( zasłyszane kiedyś od starego rzeźnika ) , oczywiście woda letnia jest tylko przez jakiś czas bo z upływem czasu samoistnie stygnie .

Jelita naturalne zamaczam zawsze na cała noc w letniej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości cukru

tak cukier super pożywka i jelita same zaczynają chodzić. Sól ogranicza rozwój flory i jest dodatkowo konserwantem i zmiękcza jelito. Ten rzeźnik naprawdę był stary.

tak cukier super pożywka i jelita same zaczynają chodzić. Sól ogranicza rozwój flory i jest dodatkowo konserwantem i zmiękcza jelito. Ten rzeźnik naprawdę był stary.

Zgadza się ,parę wiosenek już mu minęło , nie zastanawiałem się pod katem ruchliwości jelit :grin: , do farszu też dodaję odrobinę cukru - celem lekkiego przełamania kwasowości mięsa .

Za dlugie osuszanie,felerne jelita ,za duza tem wedzenia ,za dlugi czas zapiekania ,zla wilgotnosc w.w .

Sciaganie oslonki z kielbas zapiekanych w jelitach naturalnych mija sie moim zdaniem z celem a moczenie jelit nawet miesieczne w roztworze cukru zimnym czy cieplym nie wplynie pozytywnie na ich sciagliwosc z kielbasy.

Poza tym jak widac sa na Forum rowniez szybkie dziewczyny :wink:

Pozdrawiam

moczenie jelit nawet miesieczne w roztworze cukru nie wplynie pozytywnie na ich sciagliwosc z kielbasy.

marcus, Nic takiego nie pisałem , na temat lepszego ściągania skorki wypowiedziałem się tak .

Przylegająca skórka występuje również gdy mamy zbyt chudą kiełbasę i mocno wyrobioną .Proces wędzenia też odgrywa dużą rolę .

moczenie jelit nawet miesieczne w roztworze cukru nie wplynie pozytywnie na ich sciagliwosc z kielbasy.

marcus, Nic takiego nie pisałem , na temat lepszego ściągania skorki wypowiedziałem się tak .

No... i dobrze napisales ....

Pisze ogolnikowo.

Pozdrawiam

Wiecie co..? Zaczyna mnie to drażnić ... Dlaczego farsz zostaje napychany w jelita , a pózniej chcecie je zdjąć... :shock: ? Zmienić trzeba ''dostawcę'' , albo se zróbcie ...sznycle..tzn . mielone i po sprawie... :devil: Nie wygaszam... :idea:

Dziękuję za wszystkie wypowiedzi . Postaram się przeanalizować i naprawić jakiś błąd . Przeraziła mnie to blachowate jelito . prawie jak kiełbasa zawinięta w cienka blaszkę . Na razie 90 % tej kiełbasy została zamrożona ,żeby bardziej nie wysychała . Reszta w lodówce . Na drugi dzień skórka trochę lepsza tzn. już częściowo odchodzi i lekko zmiękła. .zamrożona jeszcze nie wiem .

• 3 months later...

Witam wszytkich, chcialbym sie dowiedziec od czego to zalezy, ze kielbasa sie sypie (rozwala)

robie kielbaski z 1,5 roku i moze raz udalo mi sie taka zrobic byla pyszna i rozplywala sie w ustach, prosze o porady Pozdrawiam zadymiaczy

chcialbym sie dowiedziec od czego to zalezy, ze kielbasa sie sypie (rozwala)

Napisz więcej o mięsie, z którego wykonujesz kiełbasy. Mięso zakupione w sklepie, w ubojni, pozyskane z uboju gospodarczego.

Do wyrabiania mięsa trzeba dolewać wrzątek,zamiast zimnej wody. ja np. robię tak: zalewam przygotowane uprzednio przyprawy wrzątkiem, odstawiam na ok pół godzinki aby naciągnęło.Następnie przed samym wyrabianiem farszu wstawiam naczynie do mikrofalówki i ponownie doprowadzam do stanu wrzenia. Dolewam bardzo gorące. Farsz trzeba wyrabiać mniejszymi partiami tak ok 2-3 kg. bo inaczej trudno uzyskać efekt sparzenia i ścięcia białka, a o to tu chodzi. Nie dalej jak dzisiaj robiłem taką kiełbaskę w ilości ok 10 kg. taka kiełbasa zawsze jest taką prawdziwą wiejską domową kiełbasą robiącą tzw. PYK.

dzieki za porade :) hmmm to jak udalo mi sie tak zrobic bez parzenia ? a robie caly czas ta sama kielbase

[ Dodano: Pon 01 Lip, 2013 21:35 ]

pekluje 2 dni na sucho boczek i tluste wczesniej odciete bialko z miesa przepuszczam przez sito 5, a chude miesko 8, dodaje 10% wody z przyprawami i mieszam z 30 min i nabijam nadziewarka

O moich maszynkach pisałem już wielokrotnie. ale OK. Miro, w Szwecji używam Kenwood Chef, a w Polsce Mesko Bauknecht KU2-5

Przepis zawsze ten sam. Z małą modyfikacją o której też pisałem, to Kiełbasa Szczepana.

chcialbym sie dowiedziec od czego to zalezy, ze kielbasa sie sypie (rozwala)

jeśli kiełbasa się sypie, rozwala to może znaczyć że:

- za mało dałeś mięsa ścięgnistego (III wieprzowej lub II wołowej)

- lub za dużo dałeś wody

- albo mięso które dałeś do produkcji kiełbaski kupiłeś w tak zwanej promocji albo jak wolisz w dobrej cenie które wcześniej było nastrzyknięte.