Jump to content

Częste błedy i problemy z wędzeniem


Recommended Posts

Gregtom, To był by temat rzeka i tyle dopływów co jest wędzarni i sposobów wędzenia. Należy dopasować się do własnych konstrukcji przy tej minimalnej wymienionej ilości błędów. Pisać odpowiedzi do każdej wędzarni nic nie zmieni. Wystarczy przestrzegać i wyciągać wnioski z tego co jest. Potem każdy już sam zauważy zmiany i dopracuje obsługę własnego sprzętu.
Link to comment
Share on other sites

Jak zapobiec tym błędom ?

Trzeba wiedzieć co chce się uwędzić - i nie mylić metod wędzenia .

Zbudować taką wędzarnię by była jak największa możliwość, szybkiego odprowadzenia wilgoci w czasie osuszania .

Nauczyć się właściwego procesu osuszania - Właściwa cyrkulacja i przepływ powietrza w wędzarni jak również temperatura - stosujecie za niskie w pierwszej fazie osuszania.

Właściwe drewno do osuszania -suche

Właściwe drewno do wędzenia -suche , półsuche i nawet dokładanie mokrego by utrzymać właściwą wilgotność w wędzarni w końcowym procesie wędzenia, przyśpieszając proces wędzenia

Nie wędzić godzinami wędlin które będą parzone . Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Właściwe drewno do osuszania -suche

Właściwe drewno do wędzenia -suche , półsuche i nawet dokładanie mokrego by utrzymać właściwą wilgotność w wędzarni w końcowym procesie wędzenia, przyśpieszając proces wędzenia

Tego brakuje w tabeli.

Andyandy można by też dodać info co się dzieje w przypadku małej i dużej ilości/przepływu dymu w wędzarni.

Link to comment
Share on other sites

Dziadek napisał ----------------------------"Nie wędzić godzinami wędlin które będą parzone"-----------------------

 

 

To orientacyjnie jak długo wędzić szynkę ok 1 - 1,5 kg przeznaczoną do parzenia, bo ja wędzę do trzech godzin w temp. ok 35 stopni.

Link to comment
Share on other sites

To orientacyjnie jak długo wędzić szynkę ok 1 - 1,5 kg przeznaczoną do parzenia, bo ja wędzę do trzech godzin w temp. ok 35 stopni.

Wyroby które będę parzył wędzę do czasu uzyskania koloru który mi odpowiada.

Orientacyjnie jest to 2-3h.

Poczekamy na komentarz "Władcy ognia" może nam coś rozjaśni :rolleyes: :lol: :lol:

 

Pozdrawiam :wink:

Link to comment
Share on other sites

Witam

 

Dzisiaj uwędziłem trochę boczusia :!:

 

Wklejam to zdjęcie tutaj , ponieważ chcę pokazać , że można pięknie :blush: i zdrowo :smile: uwędzić w wędzarni murowanej z kanałem dymnym około 120 cm .

 

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...