Jump to content

Częste błedy i problemy z wędzeniem

Recommended Posts

Gregtom, To był by temat rzeka i tyle dopływów co jest wędzarni i sposobów wędzenia. Należy dopasować się do własnych konstrukcji przy tej minimalnej wymienionej ilości błędów. Pisać odpowiedzi do każdej wędzarni nic nie zmieni. Wystarczy przestrzegać i wyciągać wnioski z tego co jest. Potem każdy już sam zauważy zmiany i dopracuje obsługę własnego sprzętu.

Jak zapobiec tym błędom ?

Trzeba wiedzieć co chce się uwędzić - i nie mylić metod wędzenia .

Zbudować taką wędzarnię by była jak największa możliwość, szybkiego odprowadzenia wilgoci w czasie osuszania .

Nauczyć się właściwego procesu osuszania - Właściwa cyrkulacja i przepływ powietrza w wędzarni jak również temperatura - stosujecie za niskie w pierwszej fazie osuszania.

Właściwe drewno do osuszania -suche

Właściwe drewno do wędzenia -suche , półsuche i nawet dokładanie mokrego by utrzymać właściwą wilgotność w wędzarni w końcowym procesie wędzenia, przyśpieszając proces wędzenia

Nie wędzić godzinami wędlin które będą parzone . Pozdrawiam

Właściwe drewno do osuszania -suche

Właściwe drewno do wędzenia -suche , półsuche i nawet dokładanie mokrego by utrzymać właściwą wilgotność w wędzarni w końcowym procesie wędzenia, przyśpieszając proces wędzenia

Tego brakuje w tabeli.

Andyandy można by też dodać info co się dzieje w przypadku małej i dużej ilości/przepływu dymu w wędzarni.

Dziadek napisał ----------------------------"Nie wędzić godzinami wędlin które będą parzone"-----------------------

To orientacyjnie jak długo wędzić szynkę ok 1 - 1,5 kg przeznaczoną do parzenia, bo ja wędzę do trzech godzin w temp. ok 35 stopni.

To orientacyjnie jak długo wędzić szynkę ok 1 - 1,5 kg przeznaczoną do parzenia, bo ja wędzę do trzech godzin w temp. ok 35 stopni.

Wyroby które będę parzył wędzę do czasu uzyskania koloru który mi odpowiada.

Orientacyjnie jest to 2-3h.

Poczekamy na komentarz "Władcy ognia" może nam coś rozjaśni :rolleyes: :lol: :lol:

Pozdrawiam :wink:

Witam

Dzisiaj uwędziłem trochę boczusia :!:

Wklejam to zdjęcie tutaj , ponieważ chcę pokazać , że można pięknie :blush: i zdrowo :smile: uwędzić w wędzarni murowanej z kanałem dymnym około 120 cm .

Pozdrawiam