Andyandy Posted April 27, 2011 Report Share Posted April 27, 2011 Zapraszam wszystkich zainteresowanych do uzupełnienia wiedzy i zarazem do uzupełnienia postu. W tabeli przedstawiam minimalna ilość podstawowych błędów, które wracają jak "bumerang" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted April 27, 2011 Report Share Posted April 27, 2011 Andyandy..Na tej tabeli powinna sie znaleźć jeszcze jedna rubryka pionowa np. : Jak zapobiec tym błędom ?" Była by wtedy bardzo przydatna.. :idea: pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted April 27, 2011 Author Report Share Posted April 27, 2011 Gregtom, To był by temat rzeka i tyle dopływów co jest wędzarni i sposobów wędzenia. Należy dopasować się do własnych konstrukcji przy tej minimalnej wymienionej ilości błędów. Pisać odpowiedzi do każdej wędzarni nic nie zmieni. Wystarczy przestrzegać i wyciągać wnioski z tego co jest. Potem każdy już sam zauważy zmiany i dopracuje obsługę własnego sprzętu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted April 27, 2011 Report Share Posted April 27, 2011 Jak zapobiec tym błędom ?Trzeba wiedzieć co chce się uwędzić - i nie mylić metod wędzenia . Zbudować taką wędzarnię by była jak największa możliwość, szybkiego odprowadzenia wilgoci w czasie osuszania . Nauczyć się właściwego procesu osuszania - Właściwa cyrkulacja i przepływ powietrza w wędzarni jak również temperatura - stosujecie za niskie w pierwszej fazie osuszania. Właściwe drewno do osuszania -suche Właściwe drewno do wędzenia -suche , półsuche i nawet dokładanie mokrego by utrzymać właściwą wilgotność w wędzarni w końcowym procesie wędzenia, przyśpieszając proces wędzenia Nie wędzić godzinami wędlin które będą parzone . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted April 27, 2011 Report Share Posted April 27, 2011 Właściwe drewno do osuszania -suche Właściwe drewno do wędzenia -suche , półsuche i nawet dokładanie mokrego by utrzymać właściwą wilgotność w wędzarni w końcowym procesie wędzenia, przyśpieszając proces wędzeniaTego brakuje w tabeli. Andyandy można by też dodać info co się dzieje w przypadku małej i dużej ilości/przepływu dymu w wędzarni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted April 27, 2011 Author Report Share Posted April 27, 2011 miro, Należy poczekać jeszcze na wszystkie uwagi i zrobić odpowiednią tabelę tabelę. Czekam na dalsze opisy błędów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted April 27, 2011 Report Share Posted April 27, 2011 ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kompas Posted April 29, 2011 Report Share Posted April 29, 2011 Dziadek napisał ----------------------------"Nie wędzić godzinami wędlin które będą parzone"----------------------- To orientacyjnie jak długo wędzić szynkę ok 1 - 1,5 kg przeznaczoną do parzenia, bo ja wędzę do trzech godzin w temp. ok 35 stopni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted April 29, 2011 Report Share Posted April 29, 2011 Dlaczego wędzisz w temperaturze 35 st C. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kompas Posted April 29, 2011 Report Share Posted April 29, 2011 Bo tak wypraktykowałem i jest nieźle, ale jak można jeszcze lepiej, to prosze o wyjasnienie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted April 29, 2011 Report Share Posted April 29, 2011 ale jak można jeszcze lepiej, to prosze o wyjasnienieMożna lepiej, można http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kompas Posted April 30, 2011 Report Share Posted April 30, 2011 No i wyjasniło się. Na moim termometrze 35 stopni, to faktycznie 50 stopni i dlatego wszystko wychodzi mi dobrze. A prawa zbójeckie? Hmm.......jakieś tam są. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted April 30, 2011 Report Share Posted April 30, 2011 To orientacyjnie jak długo wędzić szynkę ok 1 - 1,5 kg przeznaczoną do parzenia, bo ja wędzę do trzech godzin w temp. ok 35 stopni.Wyroby które będę parzył wędzę do czasu uzyskania koloru który mi odpowiada. Orientacyjnie jest to 2-3h. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted April 30, 2011 Report Share Posted April 30, 2011 To orientacyjnie jak długo wędzić szynkę ok 1 - 1,5 kg przeznaczoną do parzenia, bo ja wędzę do trzech godzin w temp. ok 35 stopni.Wyroby które będę parzył wędzę do czasu uzyskania koloru który mi odpowiada. Orientacyjnie jest to 2-3h.Poczekamy na komentarz "Władcy ognia" może nam coś rozjaśni :rolleyes: :lol: :lol: Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted May 1, 2011 Report Share Posted May 1, 2011 Witam Dzisiaj uwędziłem trochę boczusia :!: Wklejam to zdjęcie tutaj , ponieważ chcę pokazać , że można pięknie :blush: i zdrowo :smile: uwędzić w wędzarni murowanej z kanałem dymnym około 120 cm . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted May 1, 2011 Report Share Posted May 1, 2011 Z Podstaw wędzenia- Kanały rurowe nie są dobrym rozwiązaniem , chyba że tak są zbudowane ze mamy możliwość ich wyczyszczenia bez rozbierania wędzarni . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts