Plissken Posted May 6, 2011 Report Share Posted May 6, 2011 Witam, przygotowuję się do prasowania boczku. Przejrzałem przepisy z tego wątku i chcę Was dopytać o szczegóły. 1. Podoba mi się koncepcja układania boczku warstwami. Czyli kupuję boczek, docinam na rozmiar praski, a potem kroję przez szerokość, przesypując poszczególne warstwy przyprawami i emulsją ze skórek? Dobrze to zrozumiałem? Podzielić na 3 symetryczne warstwy? Jakie przyprawy polecacie/w jakich ilościach? W tym przepisie jest mowa o czosnku granulowanym i majeranku, ale w jakich ilościach? Jakie jeszcze inne przyprawy stosujecie? http://tinyurl.com/6k3n4u4 2. Jaki boczek jest polecany do tego typu produktów? O co pytać w masarni? 3. Peklowanie na sucho 48h, również z tego przepisu. Tzn. natrzeć peklosolą warstwę (wcześniej upraną tłuczkiem i ponacinaną), proporcjonalnie do wagi? Nie peklowałem jeszcze niczego na mokro, ale widzę 14 dni i to trochę dużo. 4. Jaki jest przelicznik wagi do czasu parzenia w przypadku boczku? W przepisie widzę 5h, ale do jakiej masy? Pozdrawiam, Plissken Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted May 6, 2011 Report Share Posted May 6, 2011 Kupujesz zwykły boczek surowy bez kości zwany np u mnie biały , ewentualne chrzastki wycinasz bo czasami takowe sie zdarzają. W tym wypadku ja pekluję boczek na sucho dając ok17-18g peklosoli na kg boczku i właściwie tylko ten składnik odważam ,resztą przypraw po prostu posypuję powierzchnie boczku wcierając równiez w nacięcia . Peklowanie trwa ok 2-3 dni ,zwykle trzeciego dnia rano wkładam do woreczka i do szynkowaru oczywiście wszystkie te etapy boczek spędza w lodówce ,wieczorem parzę. Mój boczek prasowany waży ok 1,5 -1,8 kg i parzę go ok 5-6 godz. w temp ok 80 st. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plissken Posted May 6, 2011 Author Report Share Posted May 6, 2011 A powiedz mi, jakich przypraw używasz? I czy dobrze myślę, że plastry boczku uzyskuje się przez krojenie boczku przez grubość? Pozdrawiam, Plissken Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted May 6, 2011 Report Share Posted May 6, 2011 Z przypraw to stosuję zawsze czosnek i pieprz , opcjonalnie majeranek , mielony kminek, paprykę. I czy dobrze myślę, że plastry boczku uzyskuje się przez krojenie boczku przez grubość? Nie kroję boczku "przez grubość" tylko z dużego kawałka wycinam trzy płaty, czasem trzeba sztukowac :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plissken Posted May 6, 2011 Author Report Share Posted May 6, 2011 Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi i za wykazaną cierpliwość. Życzę dużo radości z nadchodzącego weekendu Pozdrawiam, Plissken Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts