Jump to content

Przygotowania do prasowania i parzenia boczku


Plissken

Recommended Posts

Witam,

 

przygotowuję się do prasowania boczku. Przejrzałem przepisy z tego wątku i chcę Was dopytać o szczegóły.

 

1. Podoba mi się koncepcja układania boczku warstwami. Czyli kupuję boczek, docinam na rozmiar praski, a potem kroję przez szerokość, przesypując poszczególne warstwy przyprawami i emulsją ze skórek? Dobrze to zrozumiałem? Podzielić na 3 symetryczne warstwy? Jakie przyprawy polecacie/w jakich ilościach? W tym przepisie jest mowa o czosnku granulowanym i majeranku, ale w jakich ilościach? Jakie jeszcze inne przyprawy stosujecie?

 

http://tinyurl.com/6k3n4u4

 

2. Jaki boczek jest polecany do tego typu produktów? O co pytać w masarni?

 

3. Peklowanie na sucho 48h, również z tego przepisu. Tzn. natrzeć peklosolą warstwę (wcześniej upraną tłuczkiem i ponacinaną), proporcjonalnie do wagi? Nie peklowałem jeszcze niczego na mokro, ale widzę 14 dni i to trochę dużo.

 

4. Jaki jest przelicznik wagi do czasu parzenia w przypadku boczku? W przepisie widzę 5h, ale do jakiej masy?

 

Pozdrawiam,

 

Plissken

Link to comment
Share on other sites

Kupujesz zwykły boczek surowy bez kości zwany np u mnie biały , ewentualne chrzastki wycinasz bo czasami takowe sie zdarzają. W tym wypadku ja pekluję boczek na sucho dając ok17-18g peklosoli na kg boczku i właściwie tylko ten składnik odważam ,resztą przypraw po prostu posypuję powierzchnie boczku wcierając równiez w nacięcia . Peklowanie trwa ok 2-3 dni ,zwykle trzeciego dnia rano wkładam do woreczka i do szynkowaru oczywiście wszystkie te etapy boczek spędza w lodówce ,wieczorem parzę. Mój boczek prasowany waży ok 1,5 -1,8 kg i parzę go ok 5-6 godz. w temp ok 80 st.
Link to comment
Share on other sites

Z przypraw to stosuję zawsze czosnek i pieprz , opcjonalnie majeranek , mielony kminek, paprykę.

I czy dobrze myślę, że plastry boczku uzyskuje się przez krojenie boczku przez grubość?

 

Nie kroję boczku "przez grubość" tylko z dużego kawałka wycinam trzy płaty, czasem trzeba sztukowac :lol:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...