Jump to content

Pękające wędzonki


Maxell

Recommended Posts

Kolega Tomek, zwrócił się z zapytaniem, cyt.:

"Witam

Mam problem z wędzonkami z szynką, schabem i ostatnio to samo stalo się z piersią z indyka.

Wędzę w temperaturze ok 60 stopni wszystko jest ok piekny kolor, wyglądają super ale w parzeniu pękają rozrywa je. Co jest nie tak ? Wkładam je do wrzątku i gotuje przez ok 10 min a potem 85 stopni do osiągnięcia wewnątrz 70 stopni pękają, wkładam do wody 85 stopni nie do wrzątku też pękają.

Jeśli macie jakiś pomysł proszę o pomoc. Przesyłam zdjęcia indyka, ale szynka wygląda podobnie.

Z góry dziękuje."

 

Link to comment
Share on other sites

to dla mnie nie są pęknięcia a raczej otarcia mechaniczne uwędzonych powierzchni w czasie parzenia w garze

A dla mnie jednak są pęknięcia, na niektórych miejscach widać wyrażnie. Na takie otarcia raczej siatka by nie pozwoliła :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Link to comment
Share on other sites

Rzeczywiście w powiększeniu widać pęknięcia. Pytanie teraz czy to jest na łączeniach mięśni . Robiłem szynki z piersi indyka ale zawiałem w gazę i dopiero w siatkę. ostatnio robię w foli celulozowej i dopiero wkładam w siatkę z tym że robię sznurowanie Sama siatka gdy jest nie dobrana rozmiarem do szynki mało ściska produkt.

Link to comment
Share on other sites

Ja bym nie wkładał do wrzątku

Nie jestem specem , ale kolega nie napisał po jakim czasie parzył wędzonki bo gdy już ostygły po wyjęciu z wędzarni to gdy włożymy mięso do wrzątku następuje zcięcie białka i póżniej temperatura wzrasta wewnątrz i mięso się rozszerza . "Nawala" najsłabszy punkt (tłuszcz, błona) i mamy taki efekt .

Kolega DZIADEK gdy robi swoje wyroby "parnikowe" , wędzonki z wędzarni przekłada do parzenia gorące i te problemy znikają .

Sznurowanie też jest lepsze od siatek .

Link to comment
Share on other sites

Ja myślę ,że te pęknięcia wynikają ze sposobu parzenia. Zbyt wysokie temperatury. Wrzuć wędzonki do gotującej się wody , temperatura spadnie i utrzymuj nie większą temperaturę niż ok. 80 stopnie . Zakończ parzenie przy temperaturze 65 -66 stopni w środku ,szczególnie większe wędzonki , one same się doparzą.
Link to comment
Share on other sites

Chm... ja może ekspertem nie jestem ale jak parzę swoje wędzonki, to jesli chodzi o polędwice, balerony, gdzie parzę w niższej temp. max 75-80 st, to jeszcze nie miałem takiego przypadku, natomiast zdarzyło mi sie cos takiego przy parzeniu szynek i szynek z łopatki (nieznaczne pekniecia)... wg mnie spowodowane to było tym, że do zagotowanej wody wkładałem już przestudzone wędzonki. Jak wkładałem szynki prosto wyjete z beczki, jeszcze gorace do goracej wody nie było zadnych peknięć.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...