Maxell Posted May 8, 2011 Report Share Posted May 8, 2011 Kolega Tomek, zwrócił się z zapytaniem, cyt.: "Witam Mam problem z wędzonkami z szynką, schabem i ostatnio to samo stalo się z piersią z indyka. Wędzę w temperaturze ok 60 stopni wszystko jest ok piekny kolor, wyglądają super ale w parzeniu pękają rozrywa je. Co jest nie tak ? Wkładam je do wrzątku i gotuje przez ok 10 min a potem 85 stopni do osiągnięcia wewnątrz 70 stopni pękają, wkładam do wody 85 stopni nie do wrzątku też pękają. Jeśli macie jakiś pomysł proszę o pomoc. Przesyłam zdjęcia indyka, ale szynka wygląda podobnie. Z góry dziękuje." Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted May 8, 2011 Report Share Posted May 8, 2011 Spotkałem się z takim problemem, ale tam wina leżała po stronie dużej dawki "dodatków".Tu chyba nie bierzemy tego pod uwagę ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted May 8, 2011 Report Share Posted May 8, 2011 Tak jak widzę na tych zdjęciach - to dla mnie nie są pęknięcia a raczej otarcia mechaniczne uwędzonych powierzchni w czasie parzenia w garze . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted May 8, 2011 Report Share Posted May 8, 2011 to dla mnie nie są pęknięcia a raczej otarcia mechaniczne uwędzonych powierzchni w czasie parzenia w garze A dla mnie jednak są pęknięcia, na niektórych miejscach widać wyrażnie. Na takie otarcia raczej siatka by nie pozwoliła :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted May 8, 2011 Report Share Posted May 8, 2011 Chyba są za bardzo naszprycowane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted May 8, 2011 Report Share Posted May 8, 2011 Rzeczywiście w powiększeniu widać pęknięcia. Pytanie teraz czy to jest na łączeniach mięśni . Robiłem szynki z piersi indyka ale zawiałem w gazę i dopiero w siatkę. ostatnio robię w foli celulozowej i dopiero wkładam w siatkę z tym że robię sznurowanie Sama siatka gdy jest nie dobrana rozmiarem do szynki mało ściska produkt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted May 8, 2011 Report Share Posted May 8, 2011 Ten wyrób też jest w foli.Dopóki kol. Tomek nie powie jaki jest skład nastrzyku, to możemy sobie równie dobrze z fusów powróżyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted May 8, 2011 Report Share Posted May 8, 2011 Ja bym nie wkładał do wrzątku tylko do temperatury 80 stopni myślę że jak piszesz gotujesz 10 minut we wrzątku to jest przyczyna ale to jest moje zdanie pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qzym Posted May 8, 2011 Report Share Posted May 8, 2011 Ja bym stawiał na zbyt obfity nastrzyk. Miałem podobnie. Zmniejszyłem ilość nastrzyków i jest OK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted May 8, 2011 Report Share Posted May 8, 2011 Ja bym nie wkładał do wrzątku Nie jestem specem , ale kolega nie napisał po jakim czasie parzył wędzonki bo gdy już ostygły po wyjęciu z wędzarni to gdy włożymy mięso do wrzątku następuje zcięcie białka i póżniej temperatura wzrasta wewnątrz i mięso się rozszerza . "Nawala" najsłabszy punkt (tłuszcz, błona) i mamy taki efekt . Kolega DZIADEK gdy robi swoje wyroby "parnikowe" , wędzonki z wędzarni przekłada do parzenia gorące i te problemy znikają . Sznurowanie też jest lepsze od siatek . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kazik55 Posted May 9, 2011 Report Share Posted May 9, 2011 Ja myślę ,że te pęknięcia wynikają ze sposobu parzenia. Zbyt wysokie temperatury. Wrzuć wędzonki do gotującej się wody , temperatura spadnie i utrzymuj nie większą temperaturę niż ok. 80 stopnie . Zakończ parzenie przy temperaturze 65 -66 stopni w środku ,szczególnie większe wędzonki , one same się doparzą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted May 9, 2011 Report Share Posted May 9, 2011 Pierwszy post Wkładam je do wrzątku i gotuje przez ok 10 min a potem 85 stopni do osiągnięcia wewnątrz 70 stopni pękają, wkładam do wody 85 stopni nie do wrzątku też pękają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted May 9, 2011 Report Share Posted May 9, 2011 Chm... ja może ekspertem nie jestem ale jak parzę swoje wędzonki, to jesli chodzi o polędwice, balerony, gdzie parzę w niższej temp. max 75-80 st, to jeszcze nie miałem takiego przypadku, natomiast zdarzyło mi sie cos takiego przy parzeniu szynek i szynek z łopatki (nieznaczne pekniecia)... wg mnie spowodowane to było tym, że do zagotowanej wody wkładałem już przestudzone wędzonki. Jak wkładałem szynki prosto wyjete z beczki, jeszcze gorace do goracej wody nie było zadnych peknięć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts