arkadiusz Posted May 10, 2011 Report Share Posted May 10, 2011 Dziś po południ mam dostać całego dzika.Waga 100 kg.Będzie oskurowany.Poczytałem trochę na stronie i już wiem ,że musi skruszeć i jaką zrobić solankę.Acha i jeszcze jedno.Nie mam czasu na zimne wędzenie i czy można wędzić i parzyć jak szynki wp.Chcę zrobić szynki ,baleron ,polędwicę ,kiełbasę i może jakiś pasztet.Czy mam postępować jak z wieprzem ,czy może są jakieś odstępstwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EL GREGOR Posted May 10, 2011 Report Share Posted May 10, 2011 :grin: pamiętaj,że dzik to nie świnia :grin: Ja zawsze dzika solę na sucho,kiełbasa zawsze wychodzi i zrób więcej kiełbas.Jak żle uwędzisz i sparzysz to będzie guma.Trzeba kiedyś spróbować.Kilka szynek lepiej na początek posolić i upiec,zobacz moje ostatnie posty,tam piekłem szynkę z dzika.Powodzenia. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 10, 2011 Author Report Share Posted May 10, 2011 Grzegorz 565 nie obraź się ,ale ja potrzebuję konkretów.W jakiej temp. wędzić w jakiej parzyć.Ogólne wiadomości na tym etapie(dziś ma m tego dzika dostać z zaskoczenia ) nic mi nie dadzą.Ale i tak dziękuję za zainteresowanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted May 10, 2011 Report Share Posted May 10, 2011 Protoplastą świni domowej jest dzik. Postępujesz tak, jak przy wieprzowinie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted May 10, 2011 Report Share Posted May 10, 2011 Zobacz w "moich wędzonkach" opisałem tam jak zrobiłem kiełbasę z dzika i inne wyroby. kilka razy poźniej również robiłem kiełbasy z dzika, zawsze je po wędzeniu podpiekłem, nigdy więcej juz nie parzyłem. Na koniec podwędzałem na zimno. Wychodzi krucha , a nie żadna gumowata. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 10, 2011 Author Report Share Posted May 10, 2011 Protoplastą świni domowej jest dzik. Postępujesz tak, jak przy wieprzowinie. I tak go rozebrałem.Mam jeszcze jedno pytanie.Czy zawsze dzik ma w środku tak dużo krwi ,czy taki mi się trafił?. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted May 10, 2011 Report Share Posted May 10, 2011 Nie ma, chyba, że go źle postrzelili i w mięsie są skrzepy krwi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robespier Posted May 10, 2011 Report Share Posted May 10, 2011 wszystko zależy gdzie dostał do jak na tzw miękkie to krwi będzie sporo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EL GREGOR Posted May 10, 2011 Report Share Posted May 10, 2011 :grin: Jak jest dużo krwi w mięsie po strzale, mięso trzeba wymoczyć w zimnej wodzie.Koniecznie. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 10, 2011 Author Report Share Posted May 10, 2011 Tak się właśnie zastanawiałem,czy tak nie zrobić.A jak długo to moczyć.Może leżeć w wodzie całą noc.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted May 10, 2011 Report Share Posted May 10, 2011 Tak, ale jak są duże skrzepy, to pozostaje tylko gotowanie i pasztet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted May 10, 2011 Report Share Posted May 10, 2011 arkadiusz mięsko zbadane ?Wiesz jaki jestem w tym temacie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 11, 2011 Author Report Share Posted May 11, 2011 arkadiusz mięsko zbadane ? Wiesz jaki jestem w tym temacie Wiem, wiem.Badane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EL GREGOR Posted May 15, 2011 Report Share Posted May 15, 2011 :grin: nic się nie chwalisz co z tym dzikiem :wink: jak kiełbasa ?co z szynkami zrobiłeś?Bardzo NAS ciekawią Twoje wyroby z dzika :grin: :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 15, 2011 Author Report Share Posted May 15, 2011 Spoko.Szynki się peklują.Mięso na kiełbasę kruszeje w zamrażarce.Jakaś fotorelacja w niedzielę. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts