Jump to content

Ratunku


arkadiusz

Recommended Posts

Dziś po południ mam dostać całego dzika.Waga 100 kg.Będzie oskurowany.Poczytałem trochę na stronie i już wiem ,że musi skruszeć i jaką zrobić solankę.Acha i jeszcze jedno.Nie mam czasu na zimne wędzenie i czy można wędzić i parzyć jak szynki wp.Chcę zrobić szynki ,baleron ,polędwicę ,kiełbasę i może jakiś pasztet.Czy mam postępować jak z wieprzem ,czy może są jakieś odstępstwa.
Link to comment
Share on other sites

:grin: pamiętaj,że dzik to nie świnia :grin: Ja zawsze dzika solę na sucho,kiełbasa zawsze wychodzi i zrób więcej kiełbas.Jak żle uwędzisz i sparzysz to będzie guma.Trzeba kiedyś spróbować.Kilka szynek lepiej na początek posolić i upiec,zobacz moje ostatnie posty,tam piekłem szynkę z dzika.Powodzenia. :grin:
Link to comment
Share on other sites

Zobacz w "moich wędzonkach" opisałem tam jak zrobiłem kiełbasę z dzika i inne wyroby.

kilka razy poźniej również robiłem kiełbasy z dzika, zawsze je po wędzeniu podpiekłem, nigdy więcej juz nie parzyłem. Na koniec podwędzałem na zimno. Wychodzi krucha , a nie żadna gumowata.

Pozdrawiam :cool:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...